Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Zeilcruise Rond Spitsbergen

Bezoek tijdens deze cruise Rond Spitsbergen de meest afgelegen en desolate gebieden van Spitsbergen en geniet van de unieke sfeer aan boord van de s/v Rembrandt van Rijn. Je maakt tijdens deze reis grote kans om ijsberen en walrussen te zien! We komen in gebieden waar bijna niemand komt en waarbij we alleen zijn met de prachtige natuur. Er wordt gevaren langs indrukwekkende ijsmassa’s en door prachtige fjorden. Tijdens de cruise gaan we verschillende keren aan land en wandelen over de toendra met z’n uitbundige flora en fauna.

Aan boord

De cruises Rond Spitsbergen zijn expeditie cruises en daarom hebben deze reizen een sportief karakter. Bij de cruises staat het beleven van de prachtige natuur centraal en worden er naast de landbezoeken ook lezingen gegeven over flora, fauna, geologie en geschiedenis.

Deze reis wordt uitgevoerd door de s/v Rembrandt van Rijn. Meer informatie over de schepen: klik hier

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomst Longyearbyen

Mensen genieten op het terras in het centrum van Longyearbyen, Spitsbergen.

Aangekomen in Longyearbyen, het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje. Een bezoek aan het het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard. Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden waaronder veel planten met mooie bloemen.

In de vroege avond vaart het schip Isfjorden uit, waar je de eerste dwergvinvis van de reis kunt spotten. ’s Avonds vaar je naar Trygghamna, waar je de overblijfselen ziet van een 17e-eeuws Engels walvisstation en 18e-eeuws Pomor-jachtstation, die je beide de volgende ochtend kunt bezoeken.dag 2

Vossen, zeevogels en grazende rendieren

Een grijze poolvos gespot onder het drijfhout in Spitsbergen.

Vanuit Trygghamna loop je naar Alkhornet, een grote zeevogelklif waar de vogels broedplaatsen zoeken. Onder de kliffen is een veel voorkomende plek om poolvossen te spotten, en je kunt ook rendieren zien grazen op de weelderige vegetatie als er niet te veel sneeuw ligt.Dag 3

Overblijfselen van de walvisjagers

We varen Fuglefjorden binnen met uitzicht op Svitjodbreen en Birgerbukta, beide broedgebieden voor grote jagers en plekken waar je waarschijnlijk een ijsbeer kunt zien. Op Birgerbukta zie je 17e-eeuwse Baskische ovens die ooit werden gebruikt voor het koken van walvisblubber.

Black guillemot op de rotsen in Spitsbergen.

Het volgende doel is om Ytre Norskøya te bezoeken, een klein eiland dat vele jaren dienst deed als uitkijkpost voor de Nederlandse walvisvangst. Hier kun je nog steeds de sporen van de walvisjagers volgen naar de top van het eiland, terwijl je onderweg populaire vogelkliffen passeert. Aan de kust zijn de overblijfselen van meer 17e-eeuwse blubberovens, terwijl Arctische jagers en eidereenden broeden tussen de graven van zo’n tweehonderd Nederlandse walvisjagers.Dag 4-14

De vele bezienswaardigheden van Spitsbergen

Vandaag beginnen we met zeilen naar Sorgfjord of Murchison Bay, aan de noordkant waarvan een uitgestrekte poolwoestijn ligt met tal van rendieren en een Zweeds onderzoeksstation. We gaan dan verder door Hinlopen Strait, omringd door hoge ijskappen.

Tijdens de volgende dagen kan je de volgende plekken bezoeken:

Lomfjord – Dit is een prachtige fjord omzoomd door torenhoge bergen en biedt geweldige mogelijkheden voor een wandeling.

Wilhelmøya – Een toendralandschap waarin mogelijk ijsberen te zien zijn, Wilhelmøya is ook een goed gebied voor wandelingen langs de kust, het binnenland en hoogtewandelingen.

Svartknausflya – Je kunt een excursie maken naar deze grimmige poolwoestijn, die bijna verstoken is van vegetatie maar rijk is aan fossielen van ongewervelde dieren en walvisskeletten langs de verhoogde stranden.

Heleysundet – Een smalle maar pittoreske waterweg tussen Spitsbergen en Barentsz met deze route kan alleen tegen de stroom in.

Freemansundet – Afhankelijk van de omstandigheden kunnen we ook door deze waterweg varen. Een wandeling bij Kapp Lee kan je kennis laten maken met een paar nieuwe rendieren en walrussen, en je kunt ook een grote kolonie drieteenmeeuwen bezoeken die nestelen in een kloof in Diskobukta. Poolvossen en ijsberen met hun jongen zwerven vaak door deze kloof, op zoek naar vogels die van de richels vallen. Sub-gefossiliseerde walvisbotten zijn verspreid over de verhoogde stranden.

Hornsund – We vervolgen de reis naar Spitsbergen door het labyrint van zijfjorden rond Hornsund in te zeilen. Bij Brepollen ligt een grote gletsjerafzetting aan de kop van de fjord. Als we langs het gletsjerfront varen, hebben we goede kansen om baardrobben en ijsberen te spotten. De geologische formaties in dit gebied zijn levendig en betoverend.

Bellsund – Op weg naar Longyearbyen kunnen we Ahlstrandhalvøya bereiken. Meer fascinerende geologische formaties zijn hier te zien, evenals de overblijfselen van de 20e-eeuwse beluga-jacht (dit is nog steeds een goed gebied om de beluga te zien.)Dag 15

Einde van de reis

Aan elk avontuur, hoe groots ook, moet een einde komen. Je gaat van boord in Longyearbyen en neemt herinneringen mee naar huis die je zullen vergezellen waar je volgende avontuur ook ligt.