Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Winters West & Noord IJsland

De 8-daagse autoreis Winters West & Noord is een bijzondere reis naar de minder druk bezochte plekken in de wintermaanden. Het westelijk schiereiland Snaefellsnes kent een gevarieerd landschap met gemoedelijke vissersplaatsjes, prachtige kustlijnen en mooie watervallen. In het noorden word je verrast door het betoverend mooie landschap rond Mývatn.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
ca. 50 km

Welkom op IJsland

Sólfar, het vikingschip standbeeld in Reykjavik, uitgelicht in de schemering.

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Direct na aankomst haal je de auto op en rijd je naar Reykjavik, voor de eerste overnachting. In het voor- en najaar is het bij aankomst nog licht, wat je de mogelijkheid biedt om de stad te verkennen. Vanaf half november tot eind februari is het al donker wanneer je in Reykjavik arriveert.

Winters Reykjavik met het concertgebouw Harpa.

Licht of donker, van verre kun je Hallgrimmskirkja al zien, die zeker de moeite van een bezoek waard is. Ook de concerthal Harpa, door velen geprezen als een uitzonderlijk stukje architectuur moet je gezien hebben! De gekleurde ramen zijn prachtig om te zien.

Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.

Leuk om deze dag te doen:


Dag 2
ca. 300 km

Rondje Snæfellsnes

Het zwarte kerkje van Budir West IJsland, gefotografeerd tussen gele bloemetjes door.Via Borgarnes rijd je makkelijk het schiereiland op voor een ‘rondje’ schiereiland. Aan de zuidkust van het schiereiland vind je de prachtige zwarte kerk van Budir. De kerk is zwart geschilderd met pek. Het idee is, dat zelfs het onvoorspelbare, ruige weer op IJsland de Budakirkja ongemoeid laat. Het is een prachtig zicht! Omgeven door de mosvelden waar je goed kunt wandelen, de stop meer dan waard. Verderop vind je de vissersdorpen Arnarstapi en Hellnar, deze 2 slaperige dorpjes liggen aan de voet van de gletsjer. Via een ca. 2,5 km lange wandelroute kun je de prachtige kustlijn, met zijn vele rotsformaties, tussen de twee dorpen verkennen.

Een kerkje in het winterse landschap van de Snaefellsjökull in west IJsland.

Als je verder rijdt kom je langs Snæfellsjökull Nationaal Park, het park wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die circa 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van dit schiereiland, met zijn prachtige vogelkliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park. Het is de moeite waard lavagrot Vatnshellir te bezoeken.

Als je het rondje verder rijdt is het de moeite waard te stoppen in Rif, waar ’s zomers een grote kolonie arctische sternen te vinden zijn. Via vissersdorp Ólafsvík, waar een walvisexcursie gemaakt kan worden of Grundarfjördur waar je in de winter orka’s kunt gaan spotten, kom je uit in Stykkishólmur aan de noordzijde van het schiereiland. Het gezellige havenstadje De ronde Súgandisey vuurtoren in Stykkisholmur in West IJsland. is een bezoekje waard, met zijn leuke restaurants en een interessant vulkaanmuseum.

Je overnacht op het schiereiland, vaak in de regio Stykkishólmur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC24 Cavetour Vatnshellir


Dag 3
ca. 259 km

Lavawaterval, turfboerderij en Sagen

Vanuit Snæfellsnes reis je terug naar Borgarnes waarvandaan je de ringweg vervolgt richting de plaats Varmahlid, gelegen in het noordwesten van IJsland. Onderweg kan je omrijden langs Reykholt, gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull én de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers.

De Hraunfossar waterval in IJsland in de herfst met geel kleurende struiken.Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoerd naar de omliggende dorpen en steden. Eveneens een bezoek meer dan waard is de prachtige lavawaterval Hraunfossar, waarbij het water zich door de lavawand perst, waardoor het water prachtig blauw van kleur is. Even verderop vind je de Barnafoss.

Na deze tussenstop rijd je door richting Noord-IJsland. De route is zeker niet saai, er is veel moois te zien onderweg. Je ziet wel veel van hetzelfde waardoor er waarschijnlijk niet veel gestopt wordt. Net voorbij Laugarbakki kom je langs een zijweg richting weg nr. 715, als je deze weg uitrijdt kom je de mooie kloof Kolugljúfur tegen.

Als laatste bezoek van vandaag staat een stop bij de oude turfboerderij Glaumbaer in het disctrict Skagafjördur op de planning. Deze boerderij geeft een goed beeld van het leven in vroeger tijden.

Overnachting in de omgeving van Varmahlid.

Leuk om deze dag te doen:
OV The Battle of Iceland


Dag 4-5

Kraters en gedoofde vulkanen in Mývatn

Zicht op de Godafoss waterval in Noord-IJsland in winterpracht.

Je rijdt vandaag vanuit Varmahlid naar de omgeving van Mývatn, waar je 2 nachten verblijft. Via Akureyri rijd je naar het vulkanische gebied Mývatn. Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, absoluut een bezoek waard! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Pseudokraters met de sneeuw in het meer Myvatn in noord IJsland.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je een hele dag in deze regio zult besteden. Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

In de wintermaanden kan er in deze regio veel sneeuw liggen, waardoor de wegen soms minder goed toegankelijk zijn. Houd hier altijd rekening mee in je dagplanning. Indien de route geopend is kun je in deze regio ook een bezoek brengen aan de krachtigste waterval van Europa: Dettifoss.

‘s Avonds badderen in de buitenlucht in het heerlijke warme water van Mývatn Nature Baths is een echte aanrader! Zowel ‘s zomers als ‘s winters is het een heerlijk ontspannen ervaring!

Je verblijf 2 overnachtingen in de omgeving van Mývatn.

Leuk om deze dag te doen:
EXC15 Myvatn Baths


Dag 6

Op de terugweg naar het westen

Je rijdt vandaag vanuit Mývatn naar de omgeving van Borgarnes. Je reistempo wordt mede bepaald door de weersomstandigheden. Indien deze gunstig zijn en je redelijk vroeg vertrokken bent, dan heb je nog de mogelijkheid om voor Borgarnes af te buigen in oostelijke richting en de mooie lava-watervallen Hraunfossar en Barnafoss te bekijken (ook beschreven op dag 2). Ook kun je via deze route terug naar Borgarnes een leuke stop maken bij de heetwaterbronnen van Deildartunguhver.

Je overnachtingsadres bevindt zich in de omgeving van Borgarnes.

Leuk om deze dag te doen:
EXC71 Krauma Bath & Spa


Dag 7
ca. 140 km

Vulkanisch Reykjanes & Blue Lagoon

Je verlaat Borgarnes en maakt je op voor de rit naar de plaats Keflavík, gelegen vlakbij de luchthaven. Wil je de reis compleet ontspannen afsluiten, dan is een bezoek aan de Blue Lagoon een absolute aanrader! Dit populaire warmwaterbad is met zijn spectaculaire uiterlijk ongeëvenaard. Het bad, of eigenlijk het kunstmatige meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een bijna constante temperatuur van 39 graden Celsius.

Bezoekers bewonderen de kleurrijke, borrelende en pruttelende modderpotjes in het geothermisch gebied bij Krysuvik op Reykjanes, IJsland.Mocht je geen zin hebben in badderen dan zijn er ook andere mogelijkheden voor deze middag.
Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen.  Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver.
Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Je overnacht in een hotel/guesthouse vlakbij de luchthaven.

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon


Dag 8

Vertrekdag

Een toestel van Icelandair, partner van IJsland Tours, vliegt boven het wolkendek.

De reis zit erop. Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.