Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Winter Rondom IJsland

Deze winterse autoreis leidt in 13 dagen over de ringweg, langs de belangrijkste hoogtepunten van IJsland. Door regelmatig twee nachten in een hotel te verblijven krijg je de kans om ook in de donkere wintermaanden nog te genieten van alles wat de verschillende regio’s in IJsland te bieden hebben.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Vliegtuig, Hekla Aurora, van Icelandair in de kleuren van het noorderlicht.

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Direct na aankomst haal je de auto op en rijd je naar Reykjavik, voor de eerste overnachting. In het voor- en najaar is het bij aankomst nog licht, wat je de mogelijkheid biedt om de stad te verkennen.
Vanaf half november tot eind februari is het al donker wanneer je in Reykjavik arriveert. Licht of donker, van verre kun je

Winters Reykjavik met het concertgebouw Harpa.

al zien, die zeker de moeite van een bezoek waard is. Ook de concerthal Harpa, door velen geprezen als een uitzonderlijk stukje architectuur moet je gezien hebben! De gekleurde ramen zijn prachtig om te zien. Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.

Leuk om deze dag te doen:
OV Aurora Reykjavik


Dag 2
ca. 120 km

Heetwaterbron en warmwaterbaden

De Hraunfossar waterval in IJsland in de herfst met geel kleurende struiken.Via Borgarnes, waar een koffiestop met een heerlijk stuk gebak en een bezoek aan het sagamuseum aan te raden zijn, rijd je naar Reykholt. Reykholt is gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull en de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoerd naar de omliggende dorpen en steden. Vlakbij de heetwaterbron vind je het geothermale badencomplex Krauma, met maar liefst 6 baden, een relax-ruimte en 2 stoombaden. Ideaal om even te ontspannen tussendoor! Het water van de baden in dit complex wordt voorzien van warm water van de Deildártunguhver wat vervolgens afgekoeld wordt met smeltwater van de kleine ijskap Ok.

8WD monstertruck rijdt op de gletsjer in IJsland. Je kunt je ook opmaken voor een avontuur! We raden je aan vandaag mee te gaan naar de ijstunnel op de gletsjer Langjökull. De door mensen gemaakte ijstunnel is een unieke excursie op IJsland. Vanuit Husafell reis je per 8-WD monstertruck óf per sneeuwscooter, naar de ingang van de tunnel.
De enthousiaste gidsen nemen je mee op pad en leren je alles over de tunnel en de gletsjer.

Vanuit Husafell kun je tevens een bezoek brengen aan een lavagrot: de Vidgelmir cave wordt bejubeld als één van de machtigste grotten van IJsland. Met zijn 1600m zit de grot vol kleurenpracht en bijzondere lavaformaties.
Deze familietour is er één voor alle generaties, het wandelpad is aangepast voor zelfs de allerjongsten onder ons en de verlichting zorgt voor een prachtig zicht. Aan het einde van de tour gaan de lampen uit en ervaar je de duisternis onder de grond. Aan het einde van de dag reis je weer terug naar Borgarnes, waar je zult overnachten.

Leuk om deze dag te doen:
EXC34 Into the Glacier - classic
EXC23 Cavetour Vidgelmir


Dag 3
ca. 310 km

Hoogvlakte, zeehondenkolonie 2e stad

Je rijdt vandaag vanuit de omgeving van Borgarnes naar Akureyri. Op ca. 30 minuten rijden, ten noorden van Borgarnes kom je zowel de fotogenieke Glanni waterval tegen, als ook de Grábrók krater. De krater is voorzien van trappen waardoor je deze kunt beklimmen om zo een mooi uitzicht te hebben over de omgeving. Over de hoogvlakte Laxárdalsheidi rijd je naar het noorden, richting het schiereiland Vatnsnes, waar zich een zeehondenkolonie bevindt. In de directe omgeving is ook de fraaie rotsformatie Hvítserkur te zien. Hvítserkur is ongeveer 15m hoog. De basis is met beton verstevigd, omdat de golfslag van de Atlantische Oceaan de rots anders allang zou hebben doen instorten. De naam betekent “wit hemd”, vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots, onder andere van noordse stormvogels.

Akureyri gelegen tussen besneeuwde bergen in Noord IJsland.Vandaag is je eindpunt de 2e stad van IJsland, Akureyri. Met ca. 18.000 inwoners wel iets anders dan je afgelopen dagen hebt meegekregen. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit restaurantjes en winkeltjes. Eén van de brandgeschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan het verhaal van het aannemen van het christendom, welke hoort bij de waterval Godafoss, die je morgen passeert. Naast de kerk in Akureyri beschikt de stad ook over een geothermisch verwarmd buitenzwembad. Je verblijft in of nabij het centrum van Akureyri.

Leuk om deze dag te doen:
OV The Battle of Iceland


Dag 4-5

Wonderen rondom het Mývatn meer

Zicht op de Godafoss waterval in Noord-IJsland in winterpracht.

Je reist vandaag af naar het prachtige gebied rondom het meer van Mývatn. Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.
Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden.
Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Het turquoise water van het meertje viti met op de achtergornd rijzende stoom uit de krafla centrale.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall. Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir.
Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Pseudokraters met de sneeuw in het meer Myvatn in noord IJsland.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Nature Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Je verblijf 2 nachten in de regio Mývatn/Húsavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC15 Myvatn Baths
EXC22 Entree GeoSea Husavik


Dag 6-7
ca. 170 km

Walvissen Húsavík en Oost-IJsland

Turfhuisjes met grasdak en kerkje bij de accommodatie Modrudalur, in noordoost IJsland.

Je rijdt vandaag de route naar het oosten van IJsland. ’s Ochtends heb je nog tijd om enkele highlights te bezoeken waar je gisteren geen tijd voor hebt gehad. Bijvoorbeeld de vissersplaats Húsavík welke ook wel bekend staat als de ‘walvishoofdstad’ van IJsland. De wintermaanden zijn niet de beste periode voor het spotten van walvissen, maar de tours worden steeds langer aangeboden. Als het weer goed is raden we je een bezoek aan Asbyrgi aan, gelegen op ca. 63 km van Húsavík. Deze rots in de vorm van een hoefijzer trekt vele bezoekers vanwege zijn prachtige vorm en ligging.

Wij raden je aan onderweg een bezoek te brengen aan de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Indien de weg goed begaanbaar is, kun je weg nr. 864 vanuit Asbyrgi volgen tot je bij de Dettifoss uitkomt. Als de weg niet goed begaanbaar is volg je ringweg nr. 1 en sla je na Mývatn weg nr. 864 in.
De wandeling naar de Dettifoss is al leuk om te volgen en eenmaal bij deze krachtpatser aangekomen kijk je je ogen uit!
De route naar het oosten voert langs een desolaat, woestijnachtig gebied en brengt je uiteindelijk naar één van de grootste plaatsen in het oosten, Egilsstadir, waar je 2 nachten verblijft.Dag 8
ca. 260 km

Fjorden en vissersdorpjes

De Oostfjorden in IJsland in de winter met besneeuwde bergen en dansend noorderlicht, groen en rood gekleurd.

Deze regio van IJsland is op zijn minst interessant te noemen. Er zijn vele prachtige fjorden en bijzondere kleine plaatsjes te bezoeken!

Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen. Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn bezoeken, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw.
Vervolgens kom je langs Breiddalsvík (baai van de brede dalen), hier vind je de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen. Djúpivogur is een klein vissersstadje, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen. De karakteristieke berg Búlandstindur (1069m), met z’n piramidevorm domineert het landschap. Je rijdt vervolgens door naar Höfn voor je overnachting van vandaag.
Deze plaats staat alom bekend voor de goede kreeft die je hier kunt eten.

Leuk om deze dag te doen:
Entree Vök Baths


Dag 9-10
ca. 200 km

IJsbergenmeer en Nationaal Park Skaftafell

Drijvende ijsbergen in het ijsbergmeer Jokulsarlon met de gletsjer op de achtergrond, in zuidoost IJsland.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Je rijdt vanochtend langs deze prachtige plek, gelegen direct aan de ringweg. Je kunt het niet missen! Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón. Ook hier zijn boottochten per RIB boot te maken.

Skaftafel in Zuidoost-IJsland in de herfst.De route voert je verder langs het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Höfn en Kirkjubæjarklaustur ligt en heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull. Je eindpunt van vandaag is Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners. Het dorp is omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.
Je verblijft 2 nachten in de omgeving van Kirkjubæjarklaustur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC33 Icecave Vatnajökull
EXC32 Gletsjerwandeling Z/oost
EXC54 Volcanoes from the sky


Dag 11
ca. 329 km

Adembenemende zuidkust

De lavavelden in zuidoost IJsland zijn bedekt met een laagje mos.Vanuit Kirkjubæjarklaustur rijd je door het met mos begroeide lavaveld Eldhraun richting het westen. De eerste grote stad die je tegen gaat komen is Vík í Mýrdal, tevens het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Deze plek staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy.

De brede Skogafoss waterval met regenboog in de winter.Voorbij Vík, richting Skógar rijd je langs de 60m hoge waterval Skógafoss. Even verderop, bij de afslag naar hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling onder leiding van een gids kunt maken.
Terwijl je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Het informatiecentrum is gesloten, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

De beroemde geiser Strokkur in het Golden Circle gebied in IJsland spuit met regelmaat tot wel 25 meter hoog.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.
Je overnacht in de omgeving van Selfoss of Flúdir.

Leuk om deze dag te doen:
OV Lava Centre
EXC27 Sneeuwscooter West
EXC31 Gletsjerwandeling Zuid
EXC6 Secret Lagoon


Dag 12

Vulkanisch Reykjanes & Blue Lagoon

Standbeeld en kerkje bij ondergaande zon bij Strandakirkja op Reykjanes in IJsland.

Je verlaat Selfoss en maakt je op voor de rit naar de plaats Keflavík, gelegen vlakbij de luchthaven. Zou je de reis compleet ontspannen willen afsluiten, dan is een bezoek aan de Blue Lagoon een absolute aanrader! Dit populaire warmwaterbad is met zijn spectaculaire uiterlijk ongeëvenaard. Het bad, of eigenlijk het kunstmatige meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een bijna constante temperatuur van 39 graden Celsius.

Bezoekers bewonderen de kleurrijke, borrelende en pruttelende modderpotjes in het geothermisch gebied bij Krysuvik op Reykjanes, IJsland.Mocht je geen zin hebben in badderen dan zijn er ook andere mogelijkheden voor deze middag. Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen.  Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.
Je overnacht in een hotel/guesthouse vlakbij de luchthaven.

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon
EXC11 Lavatunnel tour


Dag 13

Vertrekdag

Het vooraanzicht van een toestel van Icelandair op de landingsbaan.

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.