Bel mij terug

Vul je telefoonnummer in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Alleen mogelijk op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Winter Rond IJsland

Tijdens deze bijzondere groepsreis ‘Winter Rond IJsland’ reis je in 8 dagen langs de ringweg van IJsland en bezoek je de bekendste highlights: het geisergebied, prachtige watervallen, het ijsbergenmeer Jökulsárlón, diverse Nationale Parken en het vulkanisch actieve gebied Mývatn. Dit alles bezoek je met een internationaal reisgezelschap en onder leiding van een zeer ervaren Engelstalige gids en IJslandse chauffeur. In de wintermaanden raden wij niet aan de route rondom het gehele eiland zelf te rijden, de IJslandse chauffeur van deze reis is echter uitstekend geoefend in de winterse weersomstandigheden.

Deze reis is inhoudelijk niet aan te passen. Verlengingsnachten zijn alleen mogelijk aan het begin en einde van de reis, en afhankelijk van de vluchtmogelijkheden. De genoemde hotels zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid en kunnen niet gegarandeerd worden.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
ca. 50km

Welkom op IJsland

Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavik Airport. Na aankomst stap je in de Flybus en reis je binnen ca. 45 tot 60 minuten naar de hoofdstad, Reykjavik. De bus zet je af bij je hotel, of bij de dichtstbijzijnde bushalte.

Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, Reykjavik heeft echter veel te bieden en bijna elke keuken is in de stad te vinden. Overnachting in Icelandair hotel Natura.Dag 2
ca. 425km

Vulkaankrater, fjorden en bergen

IJsland - GrábrokNa het ontbijt ontmoeten we de gids en kan de rondreis echt beginnen. We reizen richting het westen, voorbij de plaats Borgarnes en hebben de kans om de Grábrok krater te beklimmen. In de middag bezoeken we een historisch museum over natuur en zeehonden in de regio en een klein vissersdorp in Noordwest IJsland waar we kunnen slenteren door de haven.

Iets noordelijker bezoeken we de turfkerk Víðimýri, welke uitgebreid gerestaureerd is en nu gezien wordt als één van de meest pure en mooiste voorbeelden van traditionele IJslandse architectuur. Langs een schilderachtige route vervolgen we onze weg richting Akureyri, IJslands 2e grote stad.

We overnachten in Icelandair hotel Akureyri.Dag 3
ca. 120km

Vulkanisch paradijs Myvatn

In de ochtend nemen we de tijd om het stadje Akureyri te ontdekken. Akureyri is IJslands 2e grote stad, op Reykjavik na, en huist ca. 18.000 inwoners. Er is tijd om de botanische tuin te bezoeken en het panoramische uitzicht over de Eyjafjördur fjord te bewonderen.

Via de Godafoss rijden we naar het vulkanische gebied Mývatn, waar je een bezoek kunt brengen aan de lavaformaties van Dimmuborgir, de explosiekrater Hverfjall, de pseudokraters van Skútustadir, de kokende modderpoelen en sterk ruikende zwavelbronnen van Námaskard en aan de dampende lavavelden van de vulkaan Krafla. Afhankelijk van het weer bezoeken we vanmiddag en morgen meerdere highlights in de regio.

We sluiten deze prachtige dag af met een bezoek aan de Myvatn Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Myvatn Baths worden vaker dan eens het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon genoemd, de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven.

We overnachten in Hotel Sel of een hotel in de regio Húsavík.Dag 4
ca. 250km

Lava labyrinth en modderpotten

FW13 den Ouden - DimmuborgirWe beginnen de dag goed met een wandeling door het ‘lava labyrinth’ van Dimmuborgir. Hopelijk vangen we een glimp op van de trollen die in dit gebied schijnen te leven. Na de lunch (betaling ter plaatse) bezoeken we het hete bronnen gebied van Námaskarð met borrelende modderpoelen en stomende zwavel’gassen’.

Door het maanachtige landschap reizen we door naar Oost IJsland. Als we geluk hebben spotten we onderweg rendieren of poolvossen.

We overnachten in Icelandair hotel Hérað.Dag 5
ca. 260km

Fjorden en gletsjers

Vandaag is een dag waarbij we het dramatische fjordenlandschap met zijn kleine vissersdorpjes kunnen bewonderen tijdens de reis langs de oostfjorden richting het zuiden. In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw. Oost IJsland is geologisch gezien het oudste gedeelte van IJsland.

We vervolgen onze weg naar het zuidoosten. IJs en gletsjers zullen het zicht domineren wanneer je in de buurt komt van het Nationaal Park Vatnajökull. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

We overnachten in Hotel Höfn.Dag 6
ca. 380km

IJs, watervallen en zwarte zandstranden

We beginnen vandaag met een stop bij één van de grootste highlights van het zuidoosten: Jökulsárlón. Een ijsbergen-lagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen.
Op onze reis richting het westen passeren we de lavavelden op weg naar de Zuidelijkst gelegen plaats, Vik. Hier genieten we van de omgeving tijdens een fotostop en wandeling over Reynisfjara strand wat helemaal zwart is.

Eenmaal op weg komen we langs de indrukwekkende SkogafossIJsland - Seljalandsfoss waterval van 60 meter hoog en de hoge Seljalandsfoss waterval waar een pad achterlangs loopt. Voor de durfals die nat willen worden is dit een aanrader!

Onze laatste stop van vandaag is bij het Lava Centre! Op 1 juni 2017 is in Hvolsvöllur een interactieve en educatieve tentoonstelling geopend. Vol met hightech snufjes over vulkanische activiteit, aardbevingen en de kracht van moeder natuur die IJsland als eiland gedurende miljoenen jaren creëerde.

We overnachten in Hotel Eyjafjallajökull.Dag 7
ca. 160km

Golden Circle en IJslandse paarden

In de ochtend brengen we een bezoek aan een paardenboerderij waar we alles horen over de geschiedenis en bijzondere onderscheidende gangen van het IJslandse paard. Er is vandaag de dag maar één paardenras op IJsland: de IJslander. De Vikingen namen rond 800/900 hun beste paarden mee naar IJsland vanuit Europa. Slechts ca. 100 jaar daarna is de ‘grens gesloten’ en mocht er niet meer ingevoerd worden om virussen, ziektes en infecties te voorkomen. Deze regel geldt nu nog steeds. Dat is de reden dat er sindsdien raszuiver gefokt wordt.

Na dit bezoek reizen we af naar een kas die op geothermische energie wordt gerund. De regio waarin we verblijven maakt veel gebruik van de  warmte uit de grond, zoals op meer plekken op IJsland gebeurt.

Verder vandaag staan de misschien wel, bekendste highlights van IJsland op het programma. De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend of bijzonder zijn. Te beginnen met het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Vanwege het vele stuifwater is het algemeen bekend dat er veel regenbogen boven de waterval schitteren als de zon schijnt, hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveau’s naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen wat je dichterbij de waterval brengt.

Eenmaal terug in Reykjavik maken we een korte stadstour om ook de highlights van de hoofdstad mee te pikken. We overnachten in Icelandair hotel Natura.Dag 8
ca. 50km

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt maak je je klaar voor vertrek. Je reist per Flybus transfer naar Keflavik Airport in aansluiting op de vlucht naar Amsterdam.

Belangrijk: De hier beschreven route is onder voorbehoud van de weersomstandigheden. De gids/chauffeur kan ter plekke besluiten de route aan te passen indien de weersomstandigheden het niet toelaten de beschreven route te volgen.