Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10:00 - 13.00 (maart t/m mei)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Winter in de Hooglanden

Een ultiem avontuur! Bezoek hooglandengebied Kerlingarfjöll midden in de winter. Je trotseert sneeuw en ijs, maakt winterse wandelingen of sneeuwscootertours. De indeling van de dagen en de tijd die nodig is voor het afleggen van de weg naar Kerlingarfjöll zijn weersafhankelijk. Je maakt absoluut een avontuur mee, dus een flexibele instelling is aan te raden.

Je zou de reis een semi-groepsreis kunnen noemen, in Kerlingarfjöll is er begeleiding van ervaren gidsen. De andere dagen reis je zelf rond in je huurauto en heb je alle vrijheid highlights te bezoeken en excursies in te plannen.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
ca. 50 km

Welkom op IJsland

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties.
Na aankomst haal je direct de huurauto op en rijd je naar de hoofdstad van IJsland, Reykjavik. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavík heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants. Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.

Leuk om deze dag te doen:
EXC97 Sails, Lights & Winter Nights


Dag 2
ca. 125 km

Op weg naar Geysir en Gullfoss

Je begint de dag met een bezoek aan het geisergebied Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Even verderop ligt de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Bij Gullfoss word je opgehaald door de chauffeur per superjeep! Het is tijd de bewoonde wereld achter je te laten en de Kjölur route te trotseren. Weg F35 brengt je uiteindelijk naar het prachtige Kerlingarfjöll gebied waar je 2 nachten zult verblijven.

Je laat je huurauto staan op het grote parkeerterrein bij de waterval. De komende 2 nachten verblijf je in Kerlingarfjöll, lunchpakketten en 2 diners zijn inbegrepen. Mocht je wat boodschappen zelf willen meenemen moet je vooraf boodschappen doen, eenmaal in de hooglanden is er niets meer te krijgen.Dag 3

Winters Kerlingarfjöll

Kerlingarfjöll “de bergen van de oude vrouw” is een opwindende plek om te bezoeken in IJsland en een must, als je van plan bent om door de hooglanden te reizen. Gelegen in het midden van het IJslandse hoogland is Kerlingarfjöll een cluster van ruige bergen. De meeste bergen zijn steil en ongeveer 800 tot 1500m hoog.

Hoewel alle bergen in het cluster hun eigen naam hebben, worden ze meestal aangeduid met hun gezamenlijke naam, wat zeldzaam is in het IJslandse landschap, omdat de meeste bergen een eigen sterke identiteit hebben. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de bergen nauwelijks werden bezocht en al eeuwenlang werden gevreesd, omdat men geloofde dat ze de schuilplaats waren van boeven.

Hooglandenroutes zijn gemiddeld genomen alleen in de maanden juli en augustus toegankelijk. Hoewel de Kjölur route één van de eerst te openen routes is, elk jaar weer, is ook deze route hartje winter niet begaanbaar. Je bevindt je dus op een bijzondere plek en hoewel dit gebied ’s zomers een walhalla voor wandelaars is, maakt de sneeuw het uiteraard uitdagender.

Op het programma staan verschillende winterse activiteiten zoals wandelen op snowshoes of een sneeuwscootertour door de Asgarður vallei. Als het weer het toelaat is er een mogelijkheid dat de gids je meeneemt naar Hveradalir, een geothermisch gebied ten noorden van Kerlingarfjöll. Je kunt hier baden in de natuurlijke hotspring, dus vergeet je badkleding niet! Doordat je je letterlijk “in the middle of nowhere” bevindt, is het natuurlijk fantastisch als je het geluk zou hebben dat het noorderlicht zich laat zien.

Het noorderlicht is te zien vanaf ca. half september t/m eind maart. Hoe donkerder het is, hoe beter, waardoor de maanden november t/m februari het meest geschikt zijn. Het is een natuurlijk verschijnsel en niemand kan de garantie geven dat je het ook echt zult zien.Dag 4
ca. 187 km

Terug naar de bewoonde wereld

Voordat je terugkeert naar de bewoonde wereld, staat er een begeleide wandeling op het programma, mits het weer het toelaat uiteraard. Samen met een gids maak je een hike door dit surrealistische gebied. We zullen rond 10:30 uur vertrekken richting Gullfoss, weersafhankelijk is de aankomsttijd om 13:00 uur.  Je neemt afscheid van je chauffeur en vervolgt je tocht.

Een tip is het bezoeken van de Secret Lagoon, een warmwaterbad gelegen in Fludir. De temperatuur van het water is 38 tot 40 graden Celsius gedurende het hele jaar. In de omgeving van de Secret Lagoon vind je meer geothermische activiteit waaronder ‘kleine geiser’ Litla Geysir die elke 5 minuten spuit en je vanuit de Secret Lagoon kunt zien. Je hebt daarnaast de 3e highlight van de Golden Circle nog niet bezocht, het Nationale Park Thingvellir.

Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers voor komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je zet koers naar de omgeving van de luchthaven, gelegen op het schiereiland Reykjanes. Dit gebied wordt vaak onterecht overgeslagen. Dit vulkanische schiereiland is de thuisbasis van de internationale luchthaven. Wanneer je vanuit Keflavík Airport begint te rijden heb je het gevoel dat je over een maanlandschap rijdt, zo surrealistisch is de omgeving.

Tijd dus om dat van dichterbij te bekijken tijdens je rit naar dit schiereiland. Het schiereiland kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen. Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Als je doorrijdt vind je de Blue Lagoon, waar het heerlijk badderen is in het warme mineraalrijke water. De populaire baden liggen vlakbij de luchthaven, wat iedere bezoeker van IJsland de kans geeft dit fenomeen te bewonderen. Hoewel er inmiddels vele andere warmwaterbaden zijn op IJsland, blijft de Blue Lagoon één van de spectaculairste! Tot slot kun je op Reykjanes ook de “Brug der Continenten” bezoeken, op de grenslijn van de Amerikaanse plaat in het westen en de Euraziatische plaat in het oosten. Je verblijft 1 nacht in de regio Keflavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC6 Secret Lagoon
EXC1 Entree Blue Lagoon


Dag 5
ca. 50 km

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.