Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10:00 - 13.00 (maart t/m mei)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Winter Highlights Oost Groenland

Kulusuk, gelegen in het Oosten van Groenland, is het perfecte startpunt voor winterse activiteiten. Omgeven door bevroren zee en enorme ijsbergen, gecombineerd met een uiterst vriendelijke bevolking maakt jouw bezoek aan Oost Groenland er één om nooit te vergeten. Tijdens de dagtochten, waaronder een spannende hondensledetocht, word je verrast door bevroren ijsbergen en hopelijk het majestueuze noorderlicht.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom in Groenland!

De vlucht vanaf Reykjavik airport op IJsland vertrekt vroeg in de middag. Na nog geen 2 uur vliegen arriveer je op de luchthaven van Kulusuk. Na aankomst wordt de bagage op een sneeuwscooter geladen en wandelen we met sneeuwschoenen naar het dorp (va. 3km verderop). Veel van de ca. 250-300 inwoners van het dorp zijn trouw aan de traditionele gebruiken zoals gebruik van de hondenslede, jagen en vissen. In de winter is het eiland bedekt met sneeuw en omringd door bevroren water wat het een ultieme omgeving maakt voor deze reis.

Na het settelen in het kleine hut-achtige hostel waar we zullen verblijven verkennen we, op de ski’s, het dorp en zijn directe omgeving. Totale wandeluren: ca. 3 tot 4. Hoogteverschil: 150m.Dag 2

Uitkijkpunt Kap Dan

We wandelen vandaag naar radarstation Dye 4 bij Kap Dan, afkomstig uit de Koude Oorlog. Het radarstation is inmiddels ontmanteld en voldoet daarom nu als een geweldig uitkijkpunt over de enorme hoeveelheid drijfijs. Het ijs is afkomstig vanaf de Noordpool zo’n 2700 km ten noorden van Kulusuk. In het Westen hebben we zicht op buureiland Ammassalik en in het noorden Aputsiak eiland. In de avond kunnen we ons opmaken voor de “jacht” op het noorderlicht!

De totale wandeluren komen uit op ca. 5 tot 6 uur voor een afstand van ca. 17km, maar onderweg wordt gekeken hoe ver we kunnen komen. Het hoogteverschil is ca. 300m.Dag 3

Met de hondenslede over pakijs

We stappen in de voetsporen van de Groenlandse jagers en reizen met hen én hun sledehonden richting het winterse pakijs en steken over naar Aputsiak eiland. Onderweg passeren we vele rotsige eilandjes en gestrande ijsbergen. Eenmaal aangekomen ‘aan de overkant’ volgen we de rotsige kust naar de gletsjer die vanaf het land de zee in kruipt in een kleine baai. Nadat we genoten hebben van dit prachtige plaatje brengen de honden ons terug naar het warme en knusse ’thuis’ in Kulusuk.

In de middag bezoeken Justine, een lokale dame die een privé collectie heeft van de vroeger gebruikte gereedschappen en andere items en ons álles over vroeger kan vertellen.

Hondensledetocht: 2 uur.Dag 4

‘Iceberg galore!’

Ons doel van vandaag is de straat tussen Kulusuk en Aputsiak, een bijzondere plek waar ijsbergen vast komen te zitten tijdens de winter. Het doel is om deze enorme ijsbergen in alle vormen en maten te kunnen bewonderen. In de lokale winkel shoppen we onze laatste maaltijd bij elkaar en na deze indrukwekkende dag sluiten we af met een kop warme chocomelk.

Wandeluren: ca. 5 uur.Dag 5

Vertrekdag

Het is tijd om afscheid te nemen van Kulusuk en zijn bijzondere omgeving. Na het ontbijt maken we nog een wandeling rondom het dorp voordat we naar de luchthaven toe gaan. De vlucht naar Reykjavik vertrekt in de vroege middag. De totale afstand is ca. 5km/2 uur.