Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

West Groenland Avontuur

In 8 dagen tijd bezoek je Kangerlussuaq, Nuuk, Sisimiut en vaar je per kustschip Sarfaq Ittuk naar Ilulissat waar je omringd bent door gigantische ijsbergen. Een waar avontuur in West Groenland! Deze reis wordt begeleid door Engelssprekende reisleiding die vaak in de regio wonen. Vooraf is het mogelijk een excursiepakket bij te boeken om alvast de populairste excursies geregeld te hebben. Tijdens deze reis heb je voldoende vrije tijd om het prachtige westen van Groenland in je op te nemen.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom in Groenland

Vanuit Kopenhagen vliegen we in ca. 4 uur naar Kangerlussuaq. Het eerste zicht op Groenland is bijzonder, je ziet alleen maar bergen en ijsvlaktes. De komende 8 dagen dompel je jezelf onder in deze ijsmassa in het prachtige West Groenland. Na aankomst checken we in bij Hotel Kangerlussuaq. De gids heet je welkom en indien je het excursiepakket hebt bijgeboekt staat de eerste tour al op het programma; een indrukwekkend bezoek aan de ijskap.

De Groenlandse ijskap is de op één na grootste kap in de wereld en bedekt ca. 80% van Groenland. Dit is te vergelijken met 40 keer Denemarken, het is daarom dat deze ijskap zo fascinerend is, zowel voor expedities als wetenschappers. En dat is te verklaren, terwijl je neerkijkt op dit enorme veld van ijs voel je de kracht van moeder natuur.

Onderweg naar de ijskap passeren we de Russel gletsjer, nog zo’n adembenemend zicht met zijn verticale ijsmuur van ca. 60 meter hoog. Het diner vanavond wordt geserveerd bij de Rowing Club, gelegen aan de kust van Lake Ferguson ca. 5km buiten Kangerlussuaq.

Leuk om deze dag te doen:
Excursiepakket West Groenland juni - september
Excursiepakket West Groenland mei


Dag 2

Inschepen op de Sarfaq Ittuk

Na het ontbijt vliegen we van Kangerlussuaq naar Nuuk. Na een stadstour, een bezoek aan het Groenlands Nationaal Museum en een lekkere vrije middag in Nuuk, is de inscheping aan boord het kustschip Sarfaq Ittuk.

Het baken van de stad Nuuk, de Sermitsiaq berg, geeft je een majestueus welkom en het fantastische fjordensysteem toont aan hoe wild de natuur hier is. Dat hier een stad met meer dan 15.000 inwoners reilt en zeilt is bijna niet voor mogelijk te houden. Door en om de stad vind je meer dan 100km asfalt, iets wat in Groenland vrij bijzonder is. De stad doet druk aan, maar de natuur is ‘om de hoek’ waardoor je op elk moment kunt ontsnappen.

Aan het einde van de middag, na wat vrije tijd in Nuuk, ga je aan boord van de Sarfaq Ittuk voor de komende 2 dagen. Op weg naar Ilulissat! Omdat er in Groenland van de ene plaats naar de andere niet zoveel vervoersopties zijn, maken ook veel lokale bewoners gebruik van dit schip. Onderweg worden er meerdere stops gemaakt in kustplaatsjes voor uitladen of ophalen van passagiers.

Aan boord vind je een panoramalounge waar vandaan je van het prachtige uitzicht kunt genieten. Als het weer het toelaat kan je uiteraard op verschillende plekken ook het dek op voor een frisse neus! Het schip vaart op een prettige snelheid waardoor je tijd genoeg hebt om al het natuurschoon in je op te nemen. Denk wel aan goede, warme kleding!Dag 3

Bezoek aan authentiek Sisimiut

‘s Ochtends maken we twee stops in Maniitsoq en Kangaamiut, maar blijf je wel aan boord. Vanaf het dek heb je goed zicht op de bezigheden in de kleine havens en dorpjes en is het erg leuk om even een kijkje te nemen.

Rond 18:00 uur arriveren we in Sisimiut, Groenlands op één na grootste plaats met net over de 5000 inwoners. Er hangt aan warme en intense sfeer die voortkomt uit het echte authentieke Groenland wat je hier zo goed terug ziet komen. De gekleurde huizen hebben, zoals veel dorpjes in Groenland, een prachtig contrast tegen de bergachtige omgeving. De gids neemt je mee op tour door Sisimiut om zo deze plaats beter te leren kennen. Het oude centrum met koloniale gebouwen en de haven met de vangst van de dag maken dit een gezellige plek om rond te wandelen.

Na deze stop gaan we weer aan boord van de Sarfaq Ittuk en reizen we verder naar het Noorden.Dag 4

Ilulissat in zicht!

Terwijl de dichterbij Ilulissat komen worden de ijsbergen steeds groter en zijn ze meer en meer onderdeel van het uitzicht. Naast de kleinere varianten staat de baai rondom Ilulissat erom bekend talloze enorme ijsbergen te huizen. Het is werkelijk een magnifiek welkom in de Diskobaai!

We checken in bij Hotel Arctic met een waanzinnig uitzicht over de ijsfjord. Sinds 2004 onderdeel van de UNESCO wereld erfgoedlijst. Na de introductie van de gids weet je alles over de stad en bijvoorbeeld excursiemogelijkheden in deze regio.

De gids neemt je vervolgens mee op pad, tijdens een tour door de stad leer je meer over de geschiedenis, het museum, de oude koloniale huizen, de Zion’s kerk die dankzij zijn eenvoud erg mooi is en als afsluiter de levendige haven.Dag 5

Ontdek Ilulissat

Je hebt alle tijd om Ilulissat op eigen gelegenheid te leren kennen. Deze stad is één van de meest bezochte plaatsen in Groenland en dat heeft de stad onder andere te danken aan zijn ligging bij de imposante ijsfjord. De ijsbergen in de baai rondom de stad kan je zien van zowel land, zee als lucht. Deze Groenlandse plaats geeft een mix weer van authentiek Groenland en de moderne ‘wereld’, een typisch beeld zijn bijvoorbeeld de sledehonden. Voor Groenlanders is dit nog een veelgebruikt vervoersmiddel, zeker in de kleinere plaatsen. Een mogelijkheid om vandaag te doen is een lezing bijwonen over het leven met en van sledehonden.

Een tip voor vandaag is de wandeling naar Sermermiut, een oude nederzetting aan de mond van de ijsfjord waar gigantische ijsbergen stranden in een oude morene. Weer terug in Ilulissat kan je bijkomen in een café onder het genot van een kop koffie en uiteraard het uitzicht. De wandeling is inbegrepen in het programma.

Als je het excursiepakket hebt bijgeboekt geniet je na het diner van een avondcruise. De middernachtszon en de warme rode kleuren die reflecteren op de gigantische ijsbergen is één van de meest adembenemende uitzichten die je kunt hebben. Cruise tussen de ijsbergen en geniet van een drankje ‘on the rocks’.Dag 6

Ilimanaq dagtour

Je kunt ervoor kiezen vandaag op eigen gelegenheid door te brengen. Als je het excursiepakket hebt bijgeboekt staat vandaag een dagtrip naar Ilimanaq op het programma.

Ilimanaq Day tour (ca. 5 uur, inbegrepen bij het excursiepakket)
Je vertrekt ‘s ochtends per boot naar Ilimanaq, aan de andere kant van de ijsfjord. Ilimanaq ligt op ca. 15km ten Zuiden van Ilulissat en heeft ca. 84 (2010) inwoners. De huizen zijn geverfd in grimmige kleuren als contrast met het landschap. Ilimanaq is een traditionele Groenlandse nederzetting waar de bron van inkomsten nog altijd jagen en vissen zijn. De boottocht duurt ca. 45 minuten en is je hebt een goed kans op het spotten van walvissen (en ijsbergen). Bij aankomst staat een gids klaar om je rond te leiden in de kleine nederzetting vol enthousiaste verhalen over de locale geschiedenis en cultuur. De dag wordt afgesloten met de boottocht terug naar Ilulissat.

Vandaag is het ook mogelijk een kayaktour in te plannen (optioneel bij te boeken van juni t/m augustus). De Inuit hebben deze wateren voor duizenden jaren met hun kayak getrotseerd en jij kan dat nu ook doen. In de zomer is de middernachtzon aanwezig wat een bijzonder tintje geeft aan je vaart. Prijs: € 170.Dag 7

Omringd door ijsbergen

Je laatste vrije dag is aangebroken, je kunt er wederom voor kiezen deze dag op eigen gelegenheid in te vullen. Maar we hebben leuke tips voor je klaar liggen:

De helicopter is een zeer gebruikelijk vervoermiddel tussen de dorpen op Groenland, je kunt daar handig gebruik van maken door te kiezen voor een sightseeing flight boven de ijsfjord en gigantische ijsbergen. De ca. 7km lange gletsjerrand maakt het fenomenaal!

Of volg de voetstappen van Knud Rasmussen in het lokale museum en beëindig deze fantastische trip in Groenland met een geschiedenis les en misschien wat slenteren door het karakteristieke centrum van Ilulissat.

Day tour to Eqip Sermia – the calving glacier  (ca. 6-12 uur. In de zomermaanden optioneel bij te boeken – niet inbegrepen in het excursiepakket)
Er zijn maar een paar plekken op Groenland zó mooi als de Eqi gletsjer, welke 80km ten Noorden van Ilulissat in de fjord eindigt. We kunnen per boot erg dicht bij de gletsjer komen en met eigen ogen zien hoe grote ijsbergen afkalven en in de baai vallen. Het donderende geluid en het zicht van de enorme plons in het water is adembenemend. Er wordt gebruik gemaakt van moderne en comfortabele boten welke zijn aangepast voor het varen door wateren vol met ijs.

De route neemt ons mee naar het Noorden langs de kust, de we passeren Bredebugt, de nederzetting Oqaatsut en het grote fjordensysteem genaams Pakitsoq, waar vaak walvissen en zeehonden gespot worden. We varen langs Ataa Strait, omringd door steile bergen met een rijk vogelleven en watervallen. We blijven ca. 2 uur voor de Eqi liggen terwijl lunch wordt geserveerd.
Let op: De duur van de tour is zeer afhankelijk van het type boot, afhankelijk van hoe snel de boot is duurt de (prachtige) tocht naar Eqi 2 tot 5 uur.

We sluiten deze reis goed af, samen met je reisgezelschap geniet je van een heerlijk afscheidsdiner in Hotel Arctic terwijl je de middernachtzon ziet stralen over de ijsfjord.Dag 8

Time to go home

Met een rugzak vol bijzondere avonturen, indrukken en herinneringen verlaat je Groenland en vlieg je naar Kopenhagen (via Kangerlussuaq). Je komt ‘s avonds aan en wij adviseren je een nachtje in Kopenhagen te blijven.

Je doorvlucht naar Nederland of België kunnen we voor je regelen, evenals de nacht in Kopenhagen.