Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Weekje Noord

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

In minder dan een uur vlieg je van Reykjavik naar Akureyri en dan ligt het schilderachtige noorden binnen handbereik. Het noorden biedt o.a. stille, harmonieuze landschappen met veel vogels. Het is een gebied van ongekende schoonheid, wat mede veroorzaakt wordt door de vulkanische activiteit in deze regio. Tijdens je verblijf in deze prachtige omgeving, waarvan 3 nachten in een huisje vlakbij de ‘walvishoofdstad’ leer je dit gebied van IJsland goed kennen.

IJsland heeft zoveel te bieden dat niet alles in één reis past. Sterker nog, wat is er nu mooier dan een regio helemaal uitpluizen? Onze populaire ‘weekjes’ hebben een rustig tempo waarin je alle tijd hebt om de vele highlights, natuurwonderen en excursies in te plannen. De weekjes zijn daarnaast ook met elkaar te combineren!

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
ca. 50 km

Aankomst IJsland & doorvlucht

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst reis je per transferbus naar de kleinere luchthaven vlakbij Reykjavik voor de binnenlandse vlucht naar Akureyri, gelegen in het noorden. Aan het begin van de avond arriveer je in de 2e stad van IJsland, Akureyri. Op Reykjavik na één van de grotere steden van IJsland. Op de luchthaven haal je de huurauto op en verlaat je de stad. Geen zorgen, je komt hier nog terug om de omgeving te verkennen.

Je overnacht de komende 3 nachten in één van de cottages van Kaldbakskot, prachtig gelegen vlakbij vissersplaats Húsavík.Dag 2

Walvishoofdstad van IJsland

We beginnen vandaag rustig, na de reisdag van gisteren is het vandaag tijd om de omgeving van je cottage te ontdekken. De vissersplaats Húsavík staat ook wel bekend als de ‘walvishoofdstad’ van IJsland. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootjes de baai in op zoek naar deze prachtige dieren. We raden je aan een tocht in een traditionele vissersboot te maken, voor diegenen die meer actie willen zijn er ook RIB-tours te boeken!

Vlakbij de opvallende gele vuurtoren van Húsavík vind je GeoSea, een geothermisch badencomplex met een bijzondere highlight: uitzicht op de walvisbaaien. Je hebt dus tijdens het badderen grote kans op het spotten van de vissersbootjes die uitkijken naar de walvissen, en uiteraard de walvissen zelf! Er worden zelfs regelmatig Puffins gespot in de baai.

Op ongeveer 65 km van de Kaldbakskot huisjes vind je Asbyrgi, deze rots in de vorm van een hoefijzer trekt vele bezoekers vanwege zijn prachtige vorm en ligging.

Overnachting in je cottage bij Kaldbakskot (3 nachten totaal).

Leuk om deze dag te doen:
EXC81 Húsavík walvistour
EXC79 Walvistour per RIBboot
EXC22 Entree GeoSea Husavik


Dag 3
ca. 223 km

Wonderen rondom het Mývatn meer

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden. Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied.
Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad.
De Mývatn Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Na het bad rijd je terug naar Kaldbakskot voor je overnachting (3 in totaal).

Leuk om deze dag te doen:
EXC15 Myvatn Baths


Dag 4-5
ca. 187 km

Slapen in ‘niemandsland’

Midden in niemandsland vind je de hoogst gelegen boerderij van IJsland, op 469m boven zeeniveau. Mödrudalur a Fjöllum lag eens aan de ringweg, echter toen deze in 2001 verplaatst werd en noordelijker kwam te liggen werd Mödrudalur geïsoleerd. De eigenaren wilden de boel sluiten, ondanks dat de boerderij al sinds 1875 in de familie zat, maar de in Reykjavik wonende zoon is teruggekeerd en heeft van deze plaats een prachtige plek gemaakt, die bereikbaar is voor iedereen.

Wij raden je aan onderweg een bezoek te brengen aan de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Indien de weg goed begaanbaar is, kun je weg nr. 864 vanuit Asbyrgi volgen tot je bij de Dettifoss uitkomt. Als de weg niet goed begaanbaar is volg je ringweg nr. 1 en sla je na Mývatn weg nr. 864 in. De wandeling naar de Dettifoss is al leuk om te volgen en eenmaal bij deze krachtpatser aangekomen kijk je je ogen uit!

Het uitzicht vanaf de boerderij is fantastisch, je kunt mijlenver kijken met als piek altijd de berg Herdubreid. Op het terrein vind je een kerk, gebouwd door de vroegere eigenaar ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw. Alles in de kerk is handgemaakt. Daarnaast is er een restaurant, winkel en zijn er gegidste tours in de omgeving.

Je verblijft 2 nachten in Mödrudalur.Dag 6
ca. 171 km

Waterval van de goden & 2e stad van IJsland

Vandaag rijd je naar Akureyri, op Reykjavik na de grootste stad op IJsland. Met ca. 18.000 inwoners is het iets anders dan je afgelopen dagen hebt meegekregen. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit restaurantjes en winkeltjes.

Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, zeker een bezoek waard!
In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Eén van de brandgeschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan dit verhaal. Naast de kerk in Akureyri is het ook de moeite waard de heuvel van de stad op te lopen op weg naar de botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat. Na afloop geniet je in de winkelstraat weer van een lekkere kop koffie en een gebakje, of een goed diner.

Je overnacht in een hotel/guesthouse in of nabij Akureyri.Dag 7

Binnenlandse vlucht naar hoofdstad Reykjavik

Je levert vandaag de auto weer in op de luchthaven in Akureyri, waarna je weer naar Reykjavik vliegt voor de laatste overnachting van deze reis. De vlucht duurt ongeveer 3 kwartier en gaat (vaak) meerdere keren per dag. Je kunt er dus voor kiezen ’s ochtends vroeg te vertrekken om zo meer tijd in Reykjavik te hebben, of nog even door Akureyri te slenteren voordat je terug vliegt.

In gezellig Reykjavik is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Je overnacht in een hotel/guesthouse in of nabij het centrum.Dag 8
ca. 50 km

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.