Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Weekje Hooglanden

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

De binnenlanden van IJsland zijn groot en uitgestrekt. Je vindt hier onbeschrijfelijk mooie plekjes afgewisseld met kale, woeste zandwoestijnen. Tijdens dit weekje reis je met je eigen 4-WD huurauto over, langs en door deze hooglanden heen! In het noorden verblijf je 2 nachten op één locatie, op de andere dagen reis je van de ene verbazing in de andere. Maak de avonturier in jezelf wakker en ontdek de prachtige, ruige hooglanden van IJsland.

IJsland heeft zoveel te bieden dat niet alles in één reis past. Sterker nog, wat is er nu mooier dan een regio helemaal uitpluizen?! Onze populaire ‘weekjes’ hebben een rustig tempo waarin je alle tijd hebt om de vele highlights, natuurwonderen en excursies in te plannen. De weekjes zijn daarnaast ook met elkaar te combineren.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
ca. 97 km

Welkom op IJsland

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst haal je direct de huurauto op en begint je hooglanden avontuur! Een goede manier om je reis te beginnen is een ‘duik’ in de Blue Lagoon, dit populaire warmwaterbad is met zijn spectaculaire uiterlijk ongeëvenaard.

Mocht je geen zin hebben in badderen, dan zijn er ook andere mogelijkheden. Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen. Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Je eindpunt van vandaag is de regio Selfoss, waar je zult overnachten in hotel/guesthouse accommodatie.

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon


Dag 2
ca. 143 km

Geisers & hooglandengebied Kerlingarfjöll

Je begint de dag met een bezoek aan het geisergebied Geysir, onderdeel van de Golden Circle. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Even verderop ligt de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Vanuit Gullfoss rijd je zo weg nr 35 op, wat uiteindelijk de F35 wordt. Je bevindt je nu op hooglandenroute Kjölur. Deze weg brengt je uiteindelijk naar het prachtige Kerlingarfjöll gebied waar je zult overnachten. Het geothermische gebied leent zich uitstekend voor het maken van prachtige wandelingen. Als je iets verder door rijdt kom je via een ruige weg uit bij het dal Hveradalur, wat een absolute aanrader is!

Tip: doe vooraf even boodschappen, want onderweg is niets meer te krijgen.

Je overnacht in Kerlingarfjöll. *

* Helaas is de beoogde locatie in de zomer van 2022 in verband met verbouwing gesloten, wij overleggen graag de alternatieven met je.Dag 3
ca. 242 km

Warmwaterbad & 2e stad van IJsland

Na het ontbijt maak je aanstalten om te vertrekken. Een aanrader is te stoppen bij het warmwaterbad van Hveravellir, op ca. 38 km van Kerlingarfjöll gelegen. Na het bad rijd je door over de hooglandenroute Kjölur naar de ringweg. Het laatste deel van de route is weer via de verharde weg.

Je eindpunt van vandaag is de 2e stad van IJsland, Akureyri. Akureyri is na Reykjavik de grootste stad op IJsland en huist ca. 18.000 inwoners. Dit is wel iets anders dan je in het binnenland hebt ervaren. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit restaurants en winkeltjes. Daarnaast staat de stad bekend om zijn galerieën, musea en exposities.

Eenmaal in de stad is het de moeite waard de heuvel op te lopen op weg naar de botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat. Na afloop geniet je in de winkelstraat weer van een lekkere kop koffie en een gebakje, of een goed diner.

Je overnacht in een hotel/guesthouse in of nabij Akureyri.Dag 4
ca. 100 km

Op weg naar vulkanisch Mývatn

Je rijdt vandaag vanuit Akureyri naar de omgeving van het meer van Mývatn en vissersdorp Húsavík. Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, zeker een bezoek waard! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden. Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Je overnacht in de omgeving van Mývatn of Húsavík (2 nachten totaal).

Leuk om deze dag te doen:
EXC22 Entree GeoSea Husavik


Dag 5
ca. 80 km

Dag ter vrije besteding

Er zijn verschillende mogelijkheden om je dag te vullen. Hieronder stellen we een ‘rondje’ Mývatn voor. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een avontuurlijke dagtocht (ca. 10-12 uur) naar de Askja vulkaan of een walvisexcursie vanuit de haven van vissersdorp Húsavík.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Nature Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Leuk om deze dag te doen:
EXC81 Húsavík walvistour
EXC79 Walvistour per RIBboot
EXC13 Askja Lunar Tour
EXC15 Myvatn Baths


Dag 6
ca. 285 km

Hooglandenroute Sprengisandur

IJsland - AldeyarfossJe rijdt vandaag vanuit Mývatn/Húsavík de hooglandenroute Sprengisandur op. Via de waterval Aldeyjarfoss, met prachtige basaltkolommen, rijd je over Sprengisandur door een ruige zand- en steenwoestijn, waarbij je diverse rivieren moet doorkruisen.

Tip: doe vooraf even boodschappen, want onderweg is niets meer te krijgen.

Je overnacht aan het einde van de Sprengisandur route in het Highland/Hrauneyjar Hotel.Dag 7
ca. 256 km

Via Landmannalaugar naar Reykjanes

Vanuit je accommodatie rijd je gemakkelijk naar het prachtige hooglandengebied Landmannalaugar. Ongetwijfeld het meest bekende gebied in de hooglanden. Met zijn geelachtige ryoliet bergen, afgewisseld met een scala van andere kleuren, is dit een plek die je gezien moet hebben. De warme natuurlijke beek is een geliefde locatie om te ontspannen.

Je vervolgt je route richting de ringweg nr. 1, op weg naar de plaats Keflavik. Aan het einde van de dag kun je genieten van een warm bad in de Blue Lagoon, als je niet al op dag 1 ingepland had staan. Andersom zijn ook nu de bezoeken aan de highlights van Reykjanes, genoemd op dag 1, in te plannen.

Je overnacht nabij de luchthaven Keflavík.Dag 8
ca. 5 km

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.