Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Wandelreis Oost IJsland

Welkom in de wandelhoofdstad van IJsland! Je bezoek aan Borgarfjörður zul je niet snel vergeten; de geweldige uitzichten, de diepe fjorden, de mystieke plekken waar de elfen wonen en het pittoreske vissersdorpje met de omliggende boerderijen zullen je nog jaren bij blijven. Tijdens deze wandelreis zie je hoe indrukwekkende en kleurrijke bergen de oceaan ontmoeten.
Maak je klaar voor diepe fjorden met afgelegen nissen gelegen langs prachtige kustlijnen. Verbazingwekkende uitzichten en mystieke plekken waar je doorheen zult lopen… Deze wandelreis staat ook wel bekend als “In de voetsporen van de elfen”, ontdek nu zelf waarom!

Wandel je liever iets korter? Bekijk dan de 3-daagse wandelreis Myths & Mountains.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Drie toestellen van luchtvaartmaatschappij Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavík Airport, IJsland. Na aankomst reis je per transferbus naar je accommodatie in Reykjavik. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.Dag 2

Local village and Dimmidalur Hike

Vanmorgen vlieg je met Air Iceland Connect van Reykjavik naar Egilsstadir in het oosten van IJsland. Na aankomst word je opgehaald en is het ca. 1 uur rijden naar Borgarfjördur en je hotel voor de komende 4 nachten: Alfheimar Country Hotel.

We beginnen de dag rustig met een ca. 3 uur durende wandeling door het dorp, het oude turfhuis, concertgebouw, lokale visfabriek en vele andere interessante stops.

Na een lichte lunch verlaten we de gemarkeerde paden en wandelen de vallei van Borgarfjördur in. Vanuit het dorp nemen we de oude schapenpaden richting Dimmidalur (de donkere vallei) en Jökuldalur (de gletsjer vallei) om hun prachtige en ruige landschap te kunnen bewonderen. Onderweg wandelen we door de elfen gemeenschap Lobbuhraun, eenmaal in Dimmidalur vallei zijn we bij ze thuis. Wanneer we terug lopen naar Bakkagerdi dorp brengen we nog een bezoek aan de Elfen Koningin bij Álfaborg (‘Elf Hill’).

De IJslanders geloven heilig in het bestaan van elfen en trollen. Veel oude verhalen en sagen gaan over deze wonderlijke wezens.

Afstand: ca. 12 km
Hoogteverschil: 400mDag 3

Na het ontbijt reizen we af naar de milieuvriendelijke haven van Borgarfjördur, Hafnarhólmi, waar veel nestelende vogels te vinden zijn, onder andere de vrolijk uitziende papegaaiduiker. Vanaf de kust beginnen we met klimmen naar de Brúnavík pas op 345m hoogte en vervolgens dalen we af naar de baai van Brúnavík. Hier is een prachtig zwart zandstrand te vinden bezaaid met verschillende formaten en vormen stenen en kunnen we even bijkomen onder het genot van het geluid van de golven.

Na onze rust is het tijd om de schoenen uit te trekken om een kleine beek te doorkruisen en voor de liefhebbers is een strandwandeling op blote voeten daarna één van de mogelijkheden. Op de terugreis wandelen we via de Hofstrandarskard pas die 321m hoog is en dalen we langs de kleurrijke Helgárgil kloof terug naar Bakkagerdi.

Afstand: ca. 16 km
Hoogteverschil: ca. 700mDag 4

Oost IJsland’s best bewaarde geheim… Stórurð

De dag begint vanuit de Vatnskard pas (431m hoog), we wandelen omhoog en steken de berg Geldingafjall over (640m). We gaan verder landinwaarts ten westen van Súlur pieken, waar we uiteindelijk getrakteerd worden met prachtig uitzicht. Je kijkt bij goed weer ver over Njardvík, Fljótsdalshérad vallei, het zwarte zandstrand van Héradsflói en misschien zelfs wel Vatnajökull gletsjer en de berg Snæfell in het oostelijk gedeelte van de onherbergzame hooglanden.

We dalen dan af naar Stórurð, een mysterieuze plek waar we een verzameling van enorme rotsen doorsneden door een kleine rivier vinden.

De kalme, turkooiskleurige poelen met ijskoud water liggen verborgen tussen de enorme rotsblokken, vaak met platte oevers van kort, zacht, groen gras. Voor de terugreis zijn er twee opties, een langere en meer uitdagende hike langs de Dyrfjöll berg of we nemen de makkelijke route door de vallei aan de voet van de Rjúpnafell piek.

’s Avonds is het alweer tijd om dit prachtige deel van IJsland te verlaten en vlieg je terug naar de hoofdstad. Maak je op voor een groot contrast! Je verblijft in of nabij het centrum van Reykjavik.

Afstand: ca. 16 km
Hoogteverschil: ca. 500mDag 5

Beauties of Breiðavík

De dag begint met een transfer naar Afrétt vanwaar we een makkelijke wandeling hebben over heidevelden en grindachtige grond. Ons doel is de inham van Breidavík en komen onderweg het prachtige ryoliet van de Urdarhólarvatn, het meer Gæsavötn en het prachtige gebied van Viknaheidi. Het uitzicht tijdens de wandeling op de verschillende ryolietbergen laten je bijna alle kleuren van de regenboog zien, dus saai is het zéker niet!

Na een heerlijke lunchstop wandelen we omhoog, de klif van Gagnheidi op (479m), waar we uiteraard boven een prachtig panorama hebben. Daarna is het tijd om terug te wandelen naar Bakkagerdi met vers op ons netvlies práchtige natuurgebieden en uitgestrekte vergezichten.

Afstand: ca. 15 km
Hoogteverschil: ca. 400mDag 6

Stapavík trail

Vanuit Borgarfjördur rijden we vanmorgen in ca. 15 minuten naar de Unaós boerderij. Vanuit de farm wandelen we langs de Selfljót rivier naar de kust richting de baai van Stapavík, hier werden vroeger schepen uitgeladen. De wandeling gaat verder op een relatief rustig tempo langs de pas van Gönguskörd, we volgen grotendeels een oud ruiterpad. Gedurende 1000 jaar was dit de hoofdweg tussen Borgarfjördur en Fljótsdalshérad tot de pas van Vatnskard klaar was in 1955. Aan het einde van de middag worden we opgehaald bij de boerderij voor de rit terug naar Borgarfjördur.

’s Avonds is het alweer tijd om dit prachtige deel van IJsland te verlaten en vlieg je terug naar de hoofdstad. Maak je op voor een groot contrast! Je verblijft in of nabij het centrum van Reykjavik.

Afstand: ca. 11 km
Hoogteverschil: ca. 415mDag 7

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.