Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Wandelreis Myths & Mountains

Het oosten van IJsland heeft een verborgen schat, genaamd Borgarfjörður Eystri. Ondanks de slechts 100 inwoners heeft het gebied véél te bieden, waaronder enkele van de meest elfachtige nederzettingen in IJsland en een enorme verscheidenheid aan wandelroutes. Bovendien heeft de jachthaven verreweg de beste toegang tot papegaaiduikers in IJsland, waar je de vogels vanaf een afstand van twee meter kunt observeren. Tijdens deze wandeltocht zul je waarschijnlijk niemand tegen komen, behalve misschien wat schapen en elfen. Dit is namelijk hun leefgebied, maar zij zijn bereid dit met jou te delen. Bereid je voor op een kleurrijk spektakel van fantastisch getekende bergen in allerlei kleuren, vormen en maten.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavík Airport. Na aankomst reis je per transferbus naar je accommodatie in Reykjavik. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.Dag 2

Local Village and Dimmidalur Hike

Je gaat op eigen gelegenheid naar de lokale luchthaven Reykjavík. Hiervandaan vlieg je met Air Iceland Connect  naar Egilsstadir in het oosten van IJsland. Na aankomst word je opgehaald en is het ca. 1 uur rijden naar Borgarfjördur en je hotel voor de komende 2 nachten: Alfheimar Country Hotel.

We beginnen de dag rustig met een ca. 3 uur durende wandeling door het dorp, het oude turfhuis, concertgebouw, lokale visfabriek en vele andere interessante stops.

Na een lichte lunch verlaten we de gemarkeerde paden en wandelen de vallei van Borgarfjördur in. Vanuit het dorp nemen we de oude schapenpaden richting Dimmidalur (de donkere vallei) en Jökuldalur (de gletsjer vallei) om het prachtige en ruige landschap te kunnen bewonderen. Onderweg wandelen we door de elfen gemeenschap Lobbuhraun, eenmaal in Dimmidalur vallei zijn we bij ze thuis. Wanneer we terug lopen naar Bakkagerdi dorp brengen we nog een bezoek aan de Elfen Koningin bij Álfaborg (“Elf Hill”).

De IJslanders geloven heilig in het bestaan van elfen en trollen en veel oude verhalen en sagen gaan over deze wonderlijke wezens.

Afstand: ca. 12 km
Hoogteverschil: 400mDag 3

Brúnavík Bay

Na het ontbijt reizen we af naar de milieuvriendelijke haven van Borgarfjördur, Hafnarhólmi, waar veel nestelende vogels te vinden zijn, onder andere de vrolijk uitziende papegaaiduiker. Vanaf de kust beginnen we de klim naar de Brúnavík pas op 345m hoogte en vervolgens dalen we af naar de baai van Brúnavík. Hier is een prachtig zwart zandstrand te vinden bezaaid met verschillende formaten en vormen stenen en kunnen we even bijkomen onder het genot van het geluid van de golven.

 

Na ons rustmoment is het tijd om de schoenen uit te trekken om een kleine beek te doorkruisen. Voor de liefhebbers is een strandwandeling op blote voeten daarna één van de mogelijkheden. Op de terugreis wandelen we via de Hofstrandarskard pas die 321m hoog is en dalen we langs de kleurrijke Helgárgil kloof terug naar Bakkagerdi. Bezoek daarna de lokale Spa en jacuzzi met hottubs voor het avond diner in het guesthouse.

Afstand: ca. 16 km
Hoogteverschil: ca. 700mDag 4

Het best bewaarde geheim van oost IJsland… Stórurð

Vandaag staat er een uitdagende wandeling op het programma. De transfer brengt ons bij de Vatnskard pas (op 431m), hier wandelen we omhoog en steken de berg Geldingafjall over (640m). We lopen verder landinwaarts ten westen van de Súlur pieken, waar we uiteindelijk getrakteerd worden op een prachtig uitzicht. Je kijkt bij goed weer ver over Njardvík, de Fljótsdalshérad vallei, het zwarte zandstrand van Héradsflói en misschien zie je zelfs wel de Vatnajökull gletsjer en de berg Snæfell in het oostelijk gedeelte van de onherbergzame hooglanden.

Hierna dalen we af naar Stórurð, een mysterieuze plek waar we een verzameling van enorme rotsen midden in een kleine rivier vinden.

De kalme, turkooiskleurige poelen met ijskoud water liggen verborgen tussen de enorme rotsblokken, vaak met platte oevers van kort, zacht, groen gras. We verlaten deze mysterieuze plek voor de terugreis. Hiervoor zijn twee opties, een langere en meer uitdagende hike langs de Dyrfjöll berg of we nemen de makkelijke route door de vallei aan de voet van de Rjúpnafell piek, weg 94 naar Njarðvík.

Weer terug bij het guesthouse is er tijd om je op te frissen en je spullen in te pakken. Het is alweer tijd om dit prachtige deel van IJsland te verlaten. Vanaf Egilsstadir vlieg je terug naar de hoofdstad Reykjavík. Maak je op voor een groot contrast! Je verblijft in of nabij het centrum.

Afstand: ca. 16 km
Hoogteverschil: ca. 500mDag 5

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, voor de vlucht naar Amsterdam of Brussel.