Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10:00 - 13.00 (maart t/m mei)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Vulkanen en Gletsjers

De vulkanen en gletsjers van IJsland staan centraal tijdens deze 6-daagse Zuid-IJsland reis. Er worden diverse excursies gemaakt zoals naar het Lava Center, de zuidelijk gelegen Westman Eilanden, een zodiac boottocht over het meer Fjallsárlón, een gletsjerwandeling of kajaktocht en natuurlijk een bezoek aan de beroemde Golden Circle: Gullfoss, Geysir en Thingvellir Nationaal Park. Er worden tijdens de reis afwisselend kortere en wat langere wandelingen gemaakt (maximaal 3 uur per dag) over geaccidenteerd terrein (bergschoenen zijn een vereiste). Een redelijke conditie volstaat.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia. Bekijk hier de vluchttijden en opties.
Na aankomst reis je per transferbus transfer naar je accommodatie in Reykjavik en heb je de avond vrij te besteden.

In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.Dag 2

Westman Eilanden en papegaaiduikers

De dag begint bij het meetingpoint waar de groep en de gids samenkomen.
We vervolgen onze weg gezamenlijk richting de zuidkust. Uiteindelijk reizen we vandaag per ferry (ca. 30 minuten) naar de Westman Eilanden.

We bezoeken als eerste het Lava Center in Hvollsvölur, een interactieve en educatieve tentoonstelling vol met hightech snufjes over vulkanische activiteit, aardbevingen en de kracht van moeder natuur die IJsland als eiland gedurende miljoenen jaren creëerde.

Hierna rijden we, op weg naar de haven van Landeyjahöfn, eerst naar de Seljalandsfoss waterval. Bij de afslag naar het hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien.

IJsland - Westman Eilanden

Op de Westman Eilanden vond in 1973 een enorme vulkaanuitbarsting plaats, waarbij de hele bevolking geëvacueerd moest worden. De sporen hiervan zijn nog duidelijk zichtbaar. We bezoeken de papegaaiduikers bij Stórhöfdi, het museum Eldheimar, wandelen naar een krater die is ontstaan tijdens de uitbarsting en verkennen de flora van de nieuwe lavavelden. De middag is ter vrije invulling.

Het diner van vanavond is op eigen gelegenheid, er is voldoende keuze.
We overnachten op de Westman Eilanden.

 

 Dag 3

Waterval en lavastranden Zuid-IJsland

Vanochtend nemen we de ferry terug naar het vasteland. We rijden naar een tweede waterval, die vlakbij de eerder bezochte Seljalandsfoss ligt, de 60m hoge Skógafoss. Vlakbij de waterval vind je ook het streekmuseum van Skógar, de moeite waard om te bezoeken. Naast een aantal turfhuizen vinden we hier een interessante collectie voorwerpen, die vooral verzameld zijn na diverse schipbreuken die in vroeger tijden aan dit deel van de kust veel voorkwamen.

We rijden verder en komen in het gebied van de Myrdalsjökull gletsjer. Een uitloper van deze gletsjer is de Solheimajökull en vandaag heb je een fantastische kans om deze gletsjer van dichtbij te ervaren! Je kunt kiezen tussen twee excursies: een gletsjerwandeling van ca. 2 á 2,5 uur (deelname min. leeftijd 8 jaar) onder leiding van een ervaren gids. Of wat dacht je van een kajaktocht van ca. 2,5 uur met uitzicht op de gletsjer! Een unieke ervaring met zicht op de gletsjer vanaf het water (deelname min. leeftijd 12 jaar).

We stoppen vervolgens bij Vík í Mýrdal, het meest zuidelijkste puntje van IJsland. Deze omgeving staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

Optioneel kun je vanavond een Zip Line adventure of een paardrijtocht over de zwarte lavastranden van Vík boeken via de gids te plaatse.

Diner is op eigen gelegenheid en overnachting in de regio Vík (2 nachten totaal).Dag 4

Op weg naar ijs en gletsjers

We vervolgen onze weg naar het zuidoosten van IJsland. IJs en gletsjers zullen het zicht domineren wanneer we in de buurt komen van het Nationaal Park Vatnajökull. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

Het eerste dorp wat we passeren in Zuidoost-IJsland is Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners. Omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón.
Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven.
Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen.
Hierna is het tijd voor een zodiac boottocht op het schitterende Fjallsárlón ijsbergenmeer! Een ‘zusje’ van het bekende Jökulsárlón.
Je vaart tussen de sneeuw- en ijsschotsen en de gids vertelt je allerlei leuke weetjes over het meer en de omgeving.

Onze overnachting is wederom in de regio Vík (diner is inbegrepen).Dag 5

Ontdek de Golden Circle

Vandaag staan de misschien wel, bekendste highlights van IJsland op het programma. De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn.

Te beginnen met het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Vervolgens is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Tenslotte rijden we naar het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

De dag beëindigen we in Reykjavik waar we afscheid van elkaar nemen. Het diner is op eigen gelegenheid. Je overnacht in of nabij het centrum.Dag 6

Vertrekdag

De reis zit erop. Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.