Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10:00 - 13.00 (maart t/m mei)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

UNESCO wandelreis Zuid Groenland

Deze 8-daagse trektocht vindt plaats in de ruige en adembenemende natuur van Zuid-Groenland. Te voet doorkruis je de UNESCO-werelderfgoedlocatie in Kujataa, een subarctisch boerenland met een Noorse en Inuit-nederzetting. Wordt verliefd op de enorme gletsjers, groene heuvels en blauwe ijsbergen. Luister naar het knallende ijs en de donderende geluiden van een actief afkalvende gletsjer en luister aandachtig naar de verhalen over dit mysterieuze land. Zuid Groenland is betoverend mooi!

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom in Narsarsuaq

Vanaf Reykjavik vlieg je in nog geen 3 uur naar het zuiden van Groenland. Narsarsuaq ligt ca. 100 kilometer in een fjord op slechts 6km van de Groenlandse ijskap vandaan. Na aankomst staat de gids je op te wachten en is het tijd voor inchecken in het hostel en een goede maaltijd met de groep. De rest van de avond is ter vrije besteding, je kunt ervoor kiezen een kleine wandeling in het dorp te maken, of te genieten van de rust van het hostel.

Totale afstand: 70 kilometer
Totaal hoogteverschil: 0- 400 meter
Maximale klim: 400 meterDag 2

Nederzetting Igaliku (Garðar)

Na het ontbijt gaan we boodschappen doen, zodat we de komende dagen te eten hebben. Na dit verplichte bezoekje reizen we per boot naar Itilleq, een kleine transfer. Vanuit Itilleq wandelen we langs de kust richting het noorden en nemen het pad dat uitkomt in Gardar, beter bekend als Igaliku, wat in de middeleeuwen een vermaarde nederzetting was.

Het dorp ligt prachtig in een weelderig groene omgeving aan de voet van de Einarsfjord met de majestueuze piek van Illerfissalik die boven de fjord uit torent. De huizen zijn gebouwd met rood zandsteen, wat het een unieke uitstraling geeft. We verblijven hier in het lokale hostel.

Wandeltijd: 6-7 uurDag 3

Nederzetting Brattahlíð & Erik de Rode

Vanmorgen nemen we dezelfde weg die we gisteren namen om in Igaliku te komen richting Itilleq, waar we aan boord gaan voor een transfer naar Qassiarsuk. Het is een mooi tochtje waarbij we de fjord oversteken, we komen uiteindelijk aan op de plek waar Erik de Rode zich settelde, eeuwen geleden. Hij heeft deze plek Brattahlið genoemd, wat de steile helling betekent. We bezoeken hier Eiríksstadir, de woning van Erik, de gereconstrueerde kerk van Thjodhildur en het beeld van Leif Eriksson.

Na deze ontdekkingsreis terug in de tijd beginnen we met onze wandeling richting de schapenhouderij in Tasiusaq. We komen langs verschillende kleine meren en naast de prachtige natuur komen we grazende schapen tegen, wanneer we eenmaal de heuvel over zijn hebben we fantastisch uitzicht op de Breidafjördur. Onderweg zal je zien dat we over eeuwenoude paden lopen die vroeger gebruikt werden door de eerste bewoners en hun vee. ’s Avonds arriveren we bij de schapenhouderij waar we 2 nachten zullen verblijven.

Wandeltijd: 2-3 uur.Dag 4

Spectaculaire Tasiusaq Fjord

De omgeving van Tasiusaq lijkt haast surreël, het gras reikt tot aan het water waar vervolgens de ijsbergen van de ijskap rustig langs komen drijven op weg naar de oceaan. We wandelen vandaag in de omgeving van de Tasiusaq Fjord naar een uitzichtpunt dat, hoewel het niet heel hoog is, prachtig zicht geeft op gletsjertongen in de verte en ijsbergen vlak voor onze neus in de fjord.

Wandeltijd: 7-8 uurDag 5

Op het gemak…

We beginnen de wandeling van vandaag door de naburige boerderij in Nunataaq na een paar kilometer te passeren. Het is een prachtige wandeling langs het binnenste deel van een fjord. Daarna gaan we terug naar de Eiríksfjörður fjord aan de oostkust van het schiereiland. We wandelen op ons gemak langs pittoreske meren op de heide, waar de arctische vegetatie op zijn best is. In dit gebied is de kans groot dat de zeearend over vliegt. We komen uiteindelijk aan in het kleine gehucht Sillisit waar we twee nachten op een boerderij verblijven.

Wandeltijd: 6-7 uurDag 6

Wandelen rondom Naajat Mountain

Wandelen langs Mt. Naajat (770m) is ons belangrijkste doel voor vandaag! Onderweg passeren we kleine meren omringd door katoengras. Als we geluk hebben, zien we misschien zelfs wat wilde konijnen. Tijdens het wandelen langs de berg kunnen we genieten van een prachtig uitzicht op gletsjers en bergen die ons omringen bij elke stap. Met talloze ijsbergen die sierlijk in de fjorden drijven, is dit een uitzicht wat wandelaars uit alle windstreken naar dit gebied trekt om met eigen ogen te zien!

Wandeltijd: 5-6 uurDag 7

Qaleralik Icefjord

Onze korte wandeling start vroeg vandaag, we lopen de kortste route naar Itilleq in ongeveer een uurtje. Daar gaan we aan boord voor de transfer naar Qaleralik icefjord waar blauwe ijsbergen afkalven van de gletsjer en in de zee terecht gekomen. Het is een prachtige boottocht tussen de ijsbergen door. Voordat we de reis eindigen in Narsarsuaq stoppen we nog even in het dorp Narsaq.

Wandeltijd: 1 uurDag 8

Einde van de reis, terug naar Reykjavik

We pakken onze koffers vandaag in, maar voordat we Groenland verlaten, wandelen we naar de gletsjer onderaan de vallei. Hier is een kans om op de Groenlandse ijskap te komen of in ieder geval zo dichtbij mogelijk. Eerst wandelen we door de bloemenvallei voordat we een steile 300 meter klimmen, de heuvel op. Daar krijgen we een geweldig uitzicht over de gletsjer.

We gaan naar de luchthaven in de late namiddag voor onze vlucht terug naar Reykjavik, aankomst is laat in de avond. Het verblijf in Reykjavik is niet inbegrepen maar, net als de vlucht naar Nederland, gemakkelijk bij te boeken. Vraag ons team gerust om een totaalofferte.