Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Summer, Sun & Icebergs Groenland

Bereid je voor op een hele bijzondere reis met meer adembenemende momenten dan je verwacht. Het prachtige Westen van Groenland opent zijn deuren tijdens de middernachtzon. Deze complete reis is een onvergetelijke ervaring. Je hebt keuze uit 3 excursiepakketten die bomvol fantastische tours zitten om je dagen mee te vullen. Maak kennis met het grote ijs van Ilulissat en ontdek de unieke cultuur en traditionele levenswijze die samenvloeit met de moderne tijd in Groenland.

In deze periode van het jaar zijn de contrasten in het licht enorm. De middernachtzon zorgt voor prachtige en vooral kleurrijke taferelen op de ijsbergen, tegelijkertijd kan de opkomende mist een mysterieus tintje geven aan de bijzondere natuur in Groenland.

Excursiepakketten moeten vooraf bijgeboekt worden en zijn op aanvraag. Naast het standaard pakket zijn er ook 2 deluxe pakketten mogelijk.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op Groenland

De vlucht vanuit Kopenhagen brengt je in ca. 4 uur naar Kangerlussuaq op Groenland. Hoe dichter bij Groenland, hoe groter de kans op het spotten van de eerste Nunataks en de ijskap. Een Nunatak (of Nunataq) is een blootgestelde top van een berg, die zelf niet met sneeuw of ijs is bedekt, maar die uitsteekt boven een gletsjer. Een prachtig gezicht!

De gids brengt je naar Hotel Kangerlussuaq, gelegen in het hart van deze plaats op steenworp afstand van de fascinerende natuur. Op de informatiebijeenkomst die volgt zal de gids je bijpraten over de excursies die mogelijk zijn, of al bijgeboekt zijn en de regio waar je je in bevind.

Kangerlussuaq is gelegen tussen heuvels en dichtbij de ijskap, welke op Groenland in principe nooit ver weg is! Je kunt dan ook een tour maken naar deze legendarische ijskap die 82% van Groenland bedekt. Het is de enige plaats op Groenland waar zowel rendieren als muskusossen gezien kunnen worden.

Ice Cap Point 660 (ca. 5 uur. Inbegrepen bij alle excursiepakketten, indien vooraf geboekt)
Met een 4WD voertuig rijden we door een waanzinnig mooi landschap, door bergen, vlaktes en semi-woestijnachtige valleien. Op weg naar de ijskap, waar vlakbij het landschap verandert in een morene landschap. Aan het einde van de weg stoppen we om te voet verder te gaan naar de ijskap. De kans is groot rendieren en muskusossen tegen te komen. Afhankelijk van het seizoen worden we tevens getrakteerd op verschillende soorten vogels en bloemen.

Leuk om deze dag te doen:
Excursiepakket 1 - standaard
Excursiepakket 2 - deluxe 1, Eqi
Excursiepakket 3 - deluxe 2, Ilimanaq


Dag 2

Doorvlucht naar Ilulissat, stad van de ijsbergen

Ilulissat betekent ijsbergen en zodra je aankomt snap je waarom deze stad hiernaar vernoemd is. De fjord ligt vol met ijsbergen en de reflectie van de zon zorgt voor verschillende schitteringen vanaf het water.

Na aankomst worden we naar Hotel Arctic gebracht. De informatiebijeenkomst die volgt zit vol met tips ‘what to do in Ilulissat’, zodat je volledig voorbereid op pad kunt de komende dagen.

Excursies
Het is mogelijk om Ilulissat op eigen houtje te ontdekken, vooral als je van wandelen houdt zijn er veel mogelijkheden. We hebben vooraf excursiepakketten voor je samengesteld, waardoor je in dit seizoen het meeste uit je reis kunt halen! Zo heb je de meeste kans op het ontdekken van de Diskobaai, de enorme ijsbergen en de prachtige omgeving van de baai. Excursiepakketten moeten vooraf bijgeboekt worden en zijn op aanvraag. Naast het standaard pakket zijn er ook 2 deluxe pakketten mogelijk.

Cultural historic guided tour (ca. 2 uur. Inbegrepen bij alle excursiepakketten, indien vooraf geboekt)

Je kunt prima zelf door Ilulissat heen wandelen en een idee vormen over deze stad. Maar met deze gegidste tour leer en begrijp je meer van de manier van leven hier op Groenland. We beloven je: je ziet Ilulissat, gesticht in 1741 en vandaag de dag de op 3 na grootste stad van Groenland met meer dan 4500 inwoners, vanuit een heel ander perspectief.Dag 3

Wereldberoemde Kangia Ice Fjord

Ilulissat ligt aan de voet van de 60km lange en wereldberoemde Kangia Ice Fjord, welke in 2004 op de UNESCO werelderfgoedlijst terecht is gekomen. Het ijs kan je alleen maar fascineren en is te zien vanuit land, de zee of de lucht.

Hike to the old settlement by the Icefjord  (ca. 2 uur. Inbegrepen bij alle excursiepakketten, indien vooraf geboekt)
Gedurende 4000 jaar leefden er verschillende Inuit culturen in de nederzetting Sermermiut, gelegen op 1,5km ten Zuiden van Ilulissat. Vandaag de dag zie je nog goed hoe de Inuit hier geleefd hebben. Je hoort alles over de tradities van voor de komst van de Europeanen. Tijdens de wandeling passeren we Kællingekløften, waarvandaan we een fantastisch uitzicht hebben op de ijsfjord. Een heerlijke tour vol met flora, fauna, geologie en het verhaal achter het ijs.

Evening/midnight sailing among the icebergs (ca. 2,5 uur. Inbegrepen bij alle excursiepakketten, indien vooraf geboekt)
Deze zeer populaire excursie is een ‘must’ tijdens je verblijf in Ilulissat. De middernachtzon in Ilulissat is er van 21 mei t/m 24 juli en het maken van een boottocht is bijna niet te bevatten. Elke dag is er meer dan 40 miljoen ton aan gigantische ijsbergen in de fjord. Sommigen zijn meer dan 100 meter breed en lang. Het is daarnaast bijna niet voor te stellen dat ze ook nog zo hoog uitsteken boven het water. Als het onbewolkt is zijn de kleuren van het ijs goed te zien en bij bewolking hangt er een mystieke gloed over de ijsbergen. Deze boottocht is hoe dan ook de moeite waard.Dag 4

Walvisexcursie in de Diskobaai

In Ilulissat is genoeg te beleven. Heb je gekozen voor het excursiepakket staan er in twee dagen twee boottochten op het programma.

Whale Safari  (ca. 3,5-4 uur. Inbegrepen bij alle excursiepakketten, indien vooraf geboekt)
Walvissen blijven bijzonder om van dichtbij mee te maken. Er zijn in Groenland ca. 15 soorten walvissen te vinden, 3 van deze 15 vind je hier in de winterperiode, de Beluga, de Narwal en de Groenlandse Walvis (Bow Head Whale).

De Blauwe vinvis en de Orka wordt hier nauwelijks gespot. In de zomermaanden maak je kans om walvissen te spotten in de Diskobaai, soms dichtbij de stad, in de fjord of bij het Noordelijk gelegen eiland Arveprinsens Ejland. Wie weet spot je tijdens deze tour de Bultrug, de veel voorkomende Dwergvinvis en de Vinvis.

Kayak Experience in Ilulissat (ca. 3,5-4 uur waarvan minstens 2 uur op het water. Optioneel bij te boeken, niet inbegrepen bij excursiepakket)
De Inuit gebruikt de Kayak al meer dan duizend jaar als vervoersmiddel op het water. Vandaag kan je optioneel een kayaktour bijboeken waarbij je langs de ijsbergen glijdt. De middernachtzon geeft een unieke gloed over het water en met een klein beetje geluk spotten we walvissen.Dag 5

Vrije dag of een dagtour

Wanneer je hebt gekozen voor het bij boeken van het standaard excursiepakket,is vandaag ter vrije besteding in Ilulissat. Bij het excursiepakket en het deluxe pakket nr. 1 heb je vandaag een dag ter vrije besteding. Heb je deluxe pakket nr. 2 bijgeboekt, dan is vandaag een dagtour naar de afkalvende gletsjer Eqip Sermia ingepland.

Day tour to Eqip Sermia – the calving glacier  (ca. 6-12 uur. Inbegrepen bij excursiepakket deluxe 2)
Er zijn maar een paar plekken op Groenland zó mooi als de Eqi gletsjer, welke 80km ten Noorden van Ilulissat in de fjord eindigt. We kunnen per boot erg dicht bij de gletsjer komen en met eigen ogen zien hoe grote ijsbergen afkalven en in de baai vallen. Het donderende geluid en het zicht van de enorme plons in het water is adembenemend. Er wordt gebruik gemaakt van moderne en comfortabele boten welke zijn aangepast voor het varen door wateren vol met ijs.

De route neemt ons mee naar het Noorden langs de kust, de we passeren Bredebugt, de nederzetting Oqaatsut en het grote fjordensysteem genaams Pakitsoq, waar vaak walvissen en zeehonden gespot worden. We varen langs Ataa Strait, omringd door steile bergen met een rijk vogelleven en watervallen. We blijven ca. 2 uur voor de Eqi liggen terwijl lunch wordt geserveerd.
Let op: De duur van de tour is zeer afhankelijk van het type boot, afhankelijk van hoe snel de boot is duurt de (prachtige) tocht naar Eqi 2 tot 5 uur.Dag 6

Dagtour Eqi of overnachting in Ilimanaq Lodge

Als je het standaard excursiepakket hebt bijgeboekt geniet je vandaag van de dagtour naar de Eqip Sermia gletsjer. Zie dag 5 voor details.

One night in Glacier Lodge Eqi (Totaal 1,5e dag, vandaag 1 dag/nacht. Inbegrepen bij excursiepakket deluxe 1)
Bij het bijboeken van excursiepakket deluxe 1 wordt er direct bekeken of de Glacier Lodge Eqi beschikbare kamers heeft voor de overnachting van vandaag. Het is een populaire plek, dus vroeg boeken loont! Om 14:00 uur arriveert de boot in Port Victor, de haven van de Glacier Lodge Eqi. Alleen diegenen die hier zullen overnachten gaan van boord, aan land groet de gids je en brengt je naar je hut. Onder het genot van koffie en cake krijg je meer informatie over deze bijzondere plek. De rest van de dag is het mogelijk een excursiehike in te plannen ‘Hike to the Lagoon, the moraine and the Glacier’, of simpelweg voor je hut zitten en genieten van het uitzicht is ook geen straf! Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen in Cafe Victor, waar je ’s avonds een neutje kunt nuttigen.

One night in Ilimanaq Lodge (1 overnachting. Inbegrepen bij excursiepakket deluxe 2)
Wanneer je hebt gekozen voor excursiepakket deluxe 2 vaar je vandaag naar Ilimanaq waar we in de prachtige cottages van de Ilimanaq Lodge overnachten. De boottocht duurt ca. 45 minuten, we vertrekken ’s ochtends. De luxe hutten bij de Ilimanaq Lodge zijn fantastisch. Als je ’s ochtends wakker wordt zie je vanuit ‘je luie stoel’ de kleine vissersbootjes het kraakheldere water ‘breken’. Op het terras geniet je van een kop koffie terwijl je kijkt hoe een walvis voorbij komt.

De Ilimanaq Lodges zijn een unieke combinatie van luxe comfort midden in de magnifieke natuur. Na het inchecken staat er een wandeling op het programma. Ilimanaq ligt op ca. 15km ten Zuiden van Ilulissat en heeft ca. 84 (2010) inwoners. De huizen zijn geverfd in grimmige kleuren als contrast met het landschap. Ilimanaq is een traditionele Groenlandse nederzetting waar de bron van inkomsten nog altijd jagen en vissen zijn. ’s Avonds geniet je van het tasting menu in restaurant Koks (excl. drank, let op: dieetwensen worden niet geaccepteerd).Dag 7

Dag in Eqi of Ilulissat

Vandaag heb je een dag ter vrije besteding in Ilulissat. Wanneer je excursiepakket deluxe 1 hebt bijgeboekt, verblijf je vandaag nog in Eqi.

Hike to the Eqi Glacier and sailing to Ilulissat (Totaal 1,5e dag, vandaag een halve dag. Inbegrepen bij excursiepakket deluxe 1)
Vanuit de hutten maken we een wandeling langs het meer aan de Zuidkant van de gletsjer. In dit gebied zijn vaak grote groepen ganzen te vinden tijdens het broedseizoen. We wandelen verder omhoog en hebben spectaculair zicht op de scheuren in de gletsjer. We vertrekken om ca. 14:15 uur vanuit Port Victor terug naar Ilulissat via dezelfde route. Koffie, thee en cake wordt geserveerd in de late middag. Onderweg heb je kans om walvissen en zeehonden te spotten.

Return from Ilimanaq Lodge (1 dag. Inbegrepen bij excursiepakket deluxe 2)
Je hebt vandaag de keuze, je kunt na het uitchecken om 10:00 uur de boot terug naar Ilulissat nemen, of je blijft nog een dagje voor een excursie. De boot gaat dan om 18:00 uur. De excursies om uit te kiezen zijn: ‘Hiking to Ilulissat Icefjord and the old graves’ of de ‘Glacier hiking at Tasiuaq – sailing and ATV’.

Hiking to Ilulissat Icefjord and the old graves (ca. 4-5 uur)
De ‘Northern Houses’ liggen op ca. 4km van Ilimanaq, de wandeling er naartoe neemt enkele uren in beslag. We beginnen de tour met een magnifiek uitzicht wanneer we op één van de heuveltoppen ten Noorden van het dorp staan. Een fantastisch uitzicht over de Diskobaai en zijn omgeving en de gekleurde huizen van Ilimanaq. Onderweg zien we huizen uit de Thule tijd en ruines van oude dorpen en graven. Na het beklimmen van een heuveltop hebben we zicht op de grootste ijsbergen in de Ilulissat ijsfjord, bij goed weer kunnen we tot wel 65km ver kijken. Na de wandeling worden we opgehaald bij de natuurlijke haven in ‘Nordre Huse’ en varen we terug naar Ilimanaq. Wel is een lichte lunch inbegrepen met wat snacks, het is dus belangrijk wel ook wat mee te nemen.

Glacier hiking at Tasiuaq (ca. 4-5 uur)
We varen vanuit Ilimanaq naar de baai van Itilliup Ilua waar we aan land gaan en overstappen in terreinwagens op weg naar de gletsjer voor een prachtige gletsjerwandeling. Onderweg kunnen we genieten van de lunchpakketjes wanneer we trek krijgen.Dag 8

Laatste dag en vlucht Kopenhagen

Tijdens de vlucht naar Kangerlussuaq deze morgen hebben we nog kans op een laatste blik op de ijsfjord en de enorme ijsbergen. Vanuit Kangerlussuaq vliegen we door naar Kopenhagen, waar we ’s avonds arriveren.