Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

100% IJsland

Tijdens deze 14 daagse hotelrondreis zie je heel veel van IJslands hoogtepunten, inclusief die van het vaak vergeten westen. Je reist in een kleine groep per bus met eigen Nederlandse reisbegeleiding. Overdag zie je steeds wisselende landschappen en natuurverschijnselen, terwijl je ‘s avonds kunt nagenieten en ontspannen in je comfortabele hotel. 

Deze reis is zeer compleet, inclusief alle maaltijden, en excursies zoals walvis spotten en een boottocht over het ijsbergenmeer zijn inclusief.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

De Hekla Aurora is een bijzonder vliegtuigtoestel van Icelandair waar het noorderlicht te bewonderen is.Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags met Icelandair naar Keflavík in het zuidwesten van IJsland. De bus met chauffeur wacht je hier op. De reisleiding reist met je mee naar IJsland of staat je eveneens op te wachten op het vliegveld van Keflavík.

Via de lavavelden en fjorden rijden we naar de eerste accommodatie in de omgeving van Borgarnes. Het is een mooie rit en een eerste kennismaking met de indrukwekkende vergezichten, weidsheid en het ruige landschap van IJsland.Dag 2

Snaefellsnes Schiereiland

De Gatklettur rots met rond gat bij Arnarstapi, West IJsland.Vandaag rijden we naar het schiereiland Snaefellsnes. Het wordt ook wel IJsland in het klein genoemd, omdat dit een zeer gevarieerd gebied is. Het is een schiereiland met rijke vulkanische historie, er zijn veel vissersplaatsen, mooie stranden, hoogland en op de uiterste westpunt ligt de Snaefellsjökull.Dag 3

Vogelkliffen op de Westfjorden

Papegaaiduikers geven elkaar een kopstoot in het groene gras bij de westfjorden in IJsland.

De veerboot vertrekt vanuit Stykkishólmur over de Breidafjördur naar Brjánslaekur. De oranje vuurtoren verdwijnt langzaam uit zicht en we varen tussen eilandjes door. Halverwege passeren we het enige bewoonde eiland, Flatey, voordat we aankomen aan de zuidkant van de Westfjorden.

We rijden naar de uiterste zuidwestpunt van de Westfjorden. Het grootste vogelspektakel van IJsland bevindt zich hier: gigantische vogelrots Látrabjarg. Hier nestelen in het vogelseizoen duizenden vogels waaronder papegaaiduikers, jan-van-genten, aalscholvers en alken.Dag 4

De verlaten Westfjorden

De weg van Sudureyri naar Isafjordur op de Westfjorden in IJsland.

Vandaag maken we een prachtige rit langs de zuidkant van de Westfjorden. Dit gebied heeft een uitgesproken fjordenlandschap met brede U-vormige fjorden die soms diep landinwaarts gaan. Er zijn weinig vlakke stukken land en de bergen rijzen op de meeste plekken steil op uit zee. Al met al een spectaculair landschap waar je met name rust zult vinden en maar weinig bevolking of andere reizigers tegenkomt.

We overnachten op het schiereiland Dalir.Dag 5

Zeehonden en Paarden

Paarden in het IJslandse landschap.

We laten de indrukwekkende fjorden achter ons en zien dat de bevolking weer toeneemt. Onderweg zie je diepe valleien met grasland en boerderijen. Op het schiereiland Vatsnes bezichtigen wij Hvítserkur, de basaltformatie met de vorm van een draak, vlakbij de kustlijn. Met een beetje geluk zien wij op de zandvlakte aan de overkant van het water zeehonden op de zandvlakte liggen.

We brengen ook een bezoek aan een paardenboerderij, waar we uitleg krijgen over het IJslandse paard en te zien krijgen wat de kleine paarden kunnen (entree inbegrepen). Dit is de regio waar IJslandse paarden gefokt worden. Ook bezoeken we Glaumbaer openluchtmuseum met onder andere huizen met grasdaken, waar je een kijkje in kunt nemen. We overnachten in de omgeving van Varmahlid.Dag 6

Akureyri, Husavik en Mývatn

Een bultrug springt boven water voor het oog van veel toeristen vanaf de boot.

Vanuit Varmahlid rijden we naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd, gelegen aan IJslands langste fjord. Na een korte stop hier gaan we verder naar de kleine noordelijke stad Husavík. Vanuit de haven van Husavík maken we een boottocht en gaan we op zoek naar walvissen. Deze imposante zeereuzen worden hier vaak gespot. Voor velen is dit een hoogtepunt van de reis.

De komende twee nachten verblijven we in het gebied van Mývatn.Dag 7

Fascinerend Myvatn

Borrelende modderpot in Noord IJsland met op de achtergrond reizigers op een boardwalk.Nergens ter wereld tref je zoveel verschillende vulkanische verschijnselen op zo’n klein oppervlakte aan als bij Mývatn. Vandaag verkennen we de omgeving. We maken diverse wandelingen, o.a. bij de grillige lavaformaties van Dimmuborgir, de ringvormige explosiekrater Hverfjall en de zwarte lavavelden van Leirhnjúkur met zwavelbronnen en modderpoelen. Overal rond Mývatn bruist, borrelt, pruttelt en spuit het. In de grond zijn warme grijze modderpoelen, waar de dikke modder in kookt. Er zijn gaten waar stoom uit spuit en overal is de grond gekleurd door verschillende mineralen die er in opgelost zijn. Er zit hier veel zwavel in de bodem. Dat is te zien aan de gele kleur er we kunnen het zeker ook ruiken.Dag 8

Dettifoss waterval en Egilsstadir

De laagstaande zon schijnt door de stoomwolken van het besneeuwde Namaskard in Noord IJsland.Een mooie route voert ons naar meer fascinerende natuurfenomenen ten noordoosten van Mývatn. Eerst brengen we een bezoek aan de zwavelbronnen en modderpoelen van Námaskard. Vervolgens rijden we naar de wildstromende gletsjerrivier Jökulsá. Uiteraard stoppen we bij het punt waar deze met donderend geraas van de rotsen klettert, als Dettifoss waterval. Dit is één van de krachtigste watervallen van IJsland.

We vervolgen de ringweg naar Egilsstadir in het oosten.Dag 9

De Oostfjorden

Een foto van het landschap bij Vestrahorn in de oostfjorden in IJsland.

We rijden langs de imposante fjordenkust van Oost-IJsland. De route die we vandaag naar het zuiden volgen kenmerkt zich door diepe fjorden die van elkaar gescheiden zijn door steile en hoge bergplateaus. Onderweg kunnen we de opmerkelijke trapsgewijze opbouw van zowel oude als jongere basaltlagen bewonderen. We brengen onderweg een bezoek aan het stenenmuseum van Petra. Hier is een zeer indrukwekkende collectie van mineralen en stenen. Uiteindelijk bereiken we ons overnachtingadres in Höfn of iets voorbij Höfn. We zijn aangekomen in een deel van IJsland dat wordt gedomineerd door Europa’s grootste gletsjer, de Vatnajökull.Dag 10

IJsbergenmeer Jökulsárlón

Een amfitbieboot op het ijsbergenmeer in IJsland vaart voor de gletsjer langs.Er staat een bijzonder hoogtepunt op het programma. Langs de prachtige kust van zuidoost IJsland reizen we naar het Jökulsárlón, een sprookjesachtig meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. Al wandelend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen en witblauwe kleurschakeringen. We maken hier een boottocht over het meer om zo de ijsbergen nog dichterbij te kunnen zien.

We rijden verder langs de gletsjer naar de omgeving van Kirkjubaejarklaustur voor de overnachting.Dag 11

Skaftafell Nationaal Park en zwarte zandstranden

De Skaftafell gletsjertong met een klein meertje op de voorgrond.

We rijden naar Skaftafell, waar we een wandeling maken in het Nationaal Park, dat ligt ingeklemd tussen twee gletsjertongen. Er is een bezoekerscentrum met informatie over nationaal park Skaftafell, dat een deel van Europa’s grootste ijskap Vatnajökull beslaat. Je kunt het gletsjerijs van heel dichtbij bewonderen, zodat de scheuren en spleten in de ijsmassa goed te zien zijn. Er zijn tal van wandelmogelijkheden, onder andere naar de waterval, Svartifoss, die wordt omringd door gigantische basaltzuilen. Vervolgens rijden we door spoelzandvlaktes en lavavelden naar Vík aan de zuidkust.

We overnachten in de omgeving van Vik.Dag 12

Zuidkust & het Golden Circle Gebied

De Gullfoss waterval in de zomerVandaag bekijken we de bekendste bezienswaardigheden van IJsland. We beginnen met een bezoek aan de Skogafoss, één van de hoogste watervallen van IJsland. We maken een stop bij LAVA volcano and earthquake centre. In deze interactieve tentoonstelling kom je alles te weten over vulkanen op IJsland en de geologie.

Vervolgens rijden we naar nóg een waterval, de Gullfoss. Deze imposante waterval wordt ook wel de gouden waterval genoemd. Een enorme hoeveelheid water valt hier in twee trappen naar beneden.

Vlak daarbij is het hete bronnengebied Geysir met de actieve springbron Strokkur, die elke acht minuten wel tot 20 meter hoog spuit. Thingvellir is een Nationaal Park en hét nationale heiligdom bestaande uit een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking, die wordt begrensd door diepe kloven en scheuren.

Een stel reizigers die op het uitkijkpunt staan in NP Thingvellir in het Golden circle gebied met uitzicht op de witte kerk en huisjes.

Thingvellir ligt op de grens van de Europese en Amerikaanse tektonische platen en het is ontstaan als gevolg van het uiteendrijven van deze platen. ’s Werelds eerste democratie werd hier geboren. Thingvellir fungeerde vroeger als rechtsprekersvlakte en wordt nu gezien als een kostbaar historisch park.

We vervolgen onze weg dan naar Reykjavík. Je overnacht twee nachten in de hoofdstad Reykjavík.Dag 13

Vrije dag Reykjavík

Austurvollur plein in Reykjavik, waar mensen 's zomers genieten van het zonnetje.

Vandaag is een vrije dag in Reykjavík. Deze kan je naar eigen voorkeur invullen. In Reykjavík en omgeving is van alles te zien en te doen: wat dacht je van een stadswandeling, winkelen, museumbezoek, de stad van boven bekijken vanuit de Halgrímmskerk of zwemmen in deze stad met een keuze van maar liefst zeven zwembaden. Je kunt de dag ook gebruiken om een excursie naar de beroemde Blue Lagoon te maken, voor een ontspannend bad in het blauwwitte water. Reykjavík beschikt ook over tal van gezellige cafés waar je heerlijk kunt nagenieten van deze reis. Je zorgt vandaag zelf voor je lunch. ‘s Avonds sluiten we de reis gezellig af met een diner.Dag 13

Vertrekdag

Een toestel van Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.We nemen afscheid van IJsland en rijden we naar Keflavík voor de terugvlucht naar Nederland met Icelandair.