Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Off the beaten track in Groenland

Deze reis is speciaal samengesteld voor de actieve en nieuwsgierige reiziger. Maak kennis met de natuur, zó imposant dat je je eigen ogen haast niet gelooft. De meest populaire plekken van Groenland worden gecombineerd met twee unieke en ongerepte plekken, je zal niet snel een gelijkwaardige reis vinden waar zowel natuur, cultuur en geschiedenis samenkomt.

Tijdens deze reis wordt er gevaren, gewandeld, gereden met quad’s en gewandeld op gletjers. Je komt op plekken met uniek natuurschoon, waarvan zelfs de meest ervaren Groenland reizigers van dromen om heen te mogen. Onderweg verblijf je in hotels en lodges op locaties die iedereen aanspreekt.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomst op Groenland & IJskap excursie

Vanuit Kopenhagen vlieg je in ca. 4,5 uur rechtstreeks naar Kangerlussuaq in Groenland. Het vertrek is om 11:00 uur, aankomst op Groenland (lokale tijd) is 11:40 uur. Na aankomst staat de gids of de lokale reisleiding je op te wachten. Vanuit het vliegtuig heb je bij goed weer prachtig zicht over de immense ijskap van boven. Kangerlussuaq en de luchthaven zijn in feite gebouwd midden in de natuur, op de Arctische toendra. Toendra is een term die gebruikt wordt voor landschappen die je alleen op het noordelijk halfgrond tegenkomt. Eén van de kenmerken van toendra is de permafrost, wat inhoud dat de bovenste laag van de grond altijd bevroren is. Dit fenomeen zorgt voor een interessant landschap, wat je vandaag al kunt gaan ontdekken.

Optionele excursie naar de IJskap (ca. 5 uur)

Kangerlussuaq ligt op ca. 25km van de ijskap vandaan, ideaal dus voor een bezoek aan dit immense natuurgeweld. Een op maat gemaakt voertuig brengt ons naar ‘Point 660’, vanaf dit punt is het mogelijk om het ijs op te lopen. We bevinden ons 660 meter boven zeeniveau maar dat feitje vervaagt een beetje als je de enorme ‘zee van ijs’ voor je neus ziet liggen. De rit naar het ijs duurt ca. 2 uur inclusief een paar (foto) stops onderweg, de gids zorgt voor koffie en thee. Tip: neem warme kleding mee en stop een tussendoortje in je rugzak.

‘s Avonds is het mogelijk je eigen maaltijd klaar te maken in de accommodatie of te gaan dineren in één van de restaurants. We adviseren een bezoek aan Restaurant Roklubben, gelegen aan Lake Ferguson net buiten de stad, ze werken voornamelijk met lokale producten. Vanwege het tijdsverschil zal je waarschijnlijk op tijd naar bed gaan. Je verblijft in Polar Lodge, zeer centraal gelegen nabij de luchthaven en met shops zoals een supermarkt en (souvenir)winkeltjes in de directe omgeving.

Leuk om deze dag te doen:
Excursiepakket Off the beaten track


Dag 2

Op weg naar de Diskobaai

Je laat het binnenland achter en reist richting de kust. Na het ontbijt is er tijd om de omgeving van Kangerlussuaq een beetje te ontdekken voordat we richting het noorden reizen, naar de Diskobaai. Tijdens de ca. 45 minuten durende binnenlandse vlucht naar Aasiaat (aankomst 12:20 uur) heb je vanwege de beperkte hoogte die het toestel vliegt zicht op het prachtige Groenlandse landschap.

Na aankomst in Aasiaat is er een transfer geregeld naar de haven, voordat je vertrekt naar Qasigiannguit is er wat vrije tijd. Afhankelijk van de vertrektijd van de boot is dit tussen de 1 en 4 uur. In Aasiaat wonen ca. 3000 mensen, je hebt echter niet het gevoel in een ‘grote’ stad te zijn. De kleurrijke huizen zijn gelegen tussen en op de rotsen met uitzicht op de kliffen langs de kust. De haven is een levendige plaats vol vissersbootjes waar het merendeel van de inwoners hun geld mee verdient.

De boottocht naar walvishoofdstad Qasigianngiut neemt ongeveer 4 uur in beslag en wordt uitgevoerd door Diskoline. Je arriveert rond 17:00 uur. Bij het naderen van deze plaats heb je al snel zicht op Hotel Diskobay prachtig gelegen op een punt met uitzicht op de haven. De rotsen achter deze plek zijn al gauw 450 meter hoog en zorgen voor een indrukwekkend plaatje. Vanuit de haven wandel je naar het hotel terwijl de bagage wordt vervoerd. Na het inchecken volgt er een korte informatiebijeenkomst door de gids/lokale reisleiding. Vervolgens is een welkomstdiner gepland in Hotel Diskobay, uiteraard met prachtig uitzicht over de Diskobaai. Als het helder is heb je zicht op Disko Island, gelegen op 100km.

Het hotel is klein en er heerst een informele sfeer, in de zomermaanden is het mogelijk walvissen en ijsbergen te spotten vanaf het terras.Dag 3

Groenlandse cultuur & tradities

Na het ontbijt staat een tour door het dorp op het programma. Qasigiannguit is een interessant dorp met een leuk lokaal museum waar op zondagen vaak een ‘open settlement’ evenement wordt georganiseerd. Vrijwilligers van het dorp kleden zich in traditionele kledij en laten zien hoe de inwoners vroeger leefden. Denk hierbij aan tradities zoals de drumdans, bereiden van eten op open vuur en het tonen kunst en ambachten.

Deze plek, met ca. 1300 inwoners zal hoogstwaarschijnlijk volledig voldoen aan je verwachtingen van Groenland. Het is een relatief grote en moderne plaats voor Groenlandse begrippen, de oude dorpssfeer is hier wel bewaard gebleven. De naam Qasigiannguit betekent ‘de kleine, opzichtige zeehonden’ en is dan ook de plek waar een groot aantal zeehonden gespot kan worden.

‘s Middags wordt er een bezoek gebracht aan een verlaten dorp in het achterland en aan Qeqertasussuk, een opgegraven nederzetting uit de Saqqaq cultuur. Deze nederzetting wordt ook uitgelicht in het museum. Het verlaten dorp, Akulliit is tegenwoordig voornamelijk een vakantiebestemming voor lokale bevolking. Veel Groenlanders hebben hier een vakantiehuisje.

Diner is vanavond op eigen gelegenheid.Dag 4

Uitzichten op de Diskobaai

Vandaag staat er een wandeling op het programma, voor diegenen die niet naar de top van de berg willen lopen zijn er alternatieve (individuele) wandelingen over platter terrein. Voor de avonturiers onder ons staat dus de beklimming van de Qaqqarsuaq berg op het programma.

Het achterland van Qasigiannguit heeft prachtige, uitgezette wandeltochten. Op de top van de berg heb je zicht over de gehele Diskobaai, met een beetje geluk worden er Muskusossen gespot die in de omgeving leven. Het tempo is langzaam en daarom goed te doen voor iedereen met een redlijke conditie. De wandeling neemt ca. 4 tot 6 uur in beslag.

Vroeg in de avond reis je door naar de Ilimanaq Lodge, een tocht van ongeveer 2 uur. Hoe dichter je bij Ilimanaq komt, hoe dichter je bij de Ilulissat Icefjord komt. De enorme ijsbergen aan de horizon zijn een opvallende verschijning en op zijn minst adembenemend mooi te noemen. In de zomermaanden zit deze baai vol met walvissen waardoor het spotten vrij regelmatig voorkomt. Als een schipper langs een groep walvissen vaart wordt dit ‘contact’ genoemd, de schipper zal op zo’n moment altijd vaart minderen zodat je als passagier de tijd hebt deze magnifieke dieren te kunnen bewonderen.

Een andere manier om walvissen te spotten is vanaf  het terras van de lodge waar je verblijft. Elke lodge beschikt over een eigen terras, is ca. 40m2 groot en voorzien van douche/toilet en moderne inrichting met een typische ‘Nordic look’. De lodges zijn gebouwd in de zomer van 2016 en twee bestaande huizen op het eiland zijn gerestoreerd als receptie en restaurant (voorheen woning en supermarkt).Dag 5

Tour door kleinste dorp van Groenland

Je wordt wakker met zicht op de ijsbergen, je hoeft er niet eens je bed voor uit te stappen!

Ilimanaq is Groenlands voor verwachting of waarschijnlijkheid. De Deense naam van dit dorp is Claushavn, vernoemd naar de Nederlandse schipper Klaes Pietersz Thorp die in de walvisindustrie gewerkt heeft van 1719-1932. Destijds was dit één van de dichtstbevolkte regio’s van Groenland en lagen nederzetting verspreid langs de kusten. Vandaag de dag is Ilimanaq één van de kleinste dorpjes in Groenland met ca. 50 inwoners. In dit dorp vind je een paar van de oudste koloniale gebouwen, de kerk bijvoorbeeld, is van 1908. Tijdens een tour door Ilimanaq deze morgen leer je meer over de historie van deze plek.

Na de lunch staat een wandeling naar o.a. de Ilulissat Icefjord op het programma. Je wandelt onder leiding van een gids naar Nordre Huse, gelegen op ca. 6km van Ilimanaq. Onderweg leer je het een en ander over de Thule cultuur en heb je uiteraard zicht op ijsbergen in de Diskobaai. Vanuit één van de heuveltoppen heb je bij goed weer zicht op de rand van de ijskap, 65km verderop. Het lijkt daardoor wel een muur van ijs, terwijl in Kangerlussuaq het meer op een platte gletsjer lijkt.

‘s Avonds geniet je van een goed diner, bereid met lokale producten in het restaurant.Dag 6

Optionele dagexcursie naar Tasiusaq Fjord

Je hebt vandaag de keuze om deel te nemen aan een volledige dagtour met bezoek aan de gletsjer bij de ‘secret’ Tasiuaq fjord. Door middel van een speciaal 4×4 voertuig en een boottocht reis je af naar de fjord. Onderweg heb je zicht op de spectaculaire natuur in het gebied van de Sarqardliup gletsjer, onderdeel van de enorme inlandse ijskap van Groenland. Uiteindelijk maak je een wandeling over de gletsjer bij de Tasiuaq fjord.

Voor lunchpakketten en snack wordt gezorgd, ‘s avonds is het diner in het restaurant bij de Ilimanaq lodges.Dag 7

Op weg naar ijsbergenhoofdstad Ilulissat

Na het ontbijt vertrek je naar Ilulissat, de stad van de ijsbergen. Tijdens de spectaculaire boottocht van ongeveer 45 minuten naar de stad toe passeer je de gigantische ijsbergen van de Ilulissat Icefjord, welke opgenomen is in de UNESCO werelderfgoedlijst. We checken in bij Hotel Arctic, wederom een hotel met prachtig uitzicht!

Om de stad alvast te leren kennen is er een stadstour ingepland. Ilulissat is Groenlands voor ‘de ijsbergen’, waarschijnlijk zo genoemd vanwege de ligging. Dit is Groenlands grootste stad met ca. 4500 mensen of 7.000 zielen als je de sledehonden meetelt. Deze stad is het gehele jaar ‘actief’ en vooral ‘s zomers erg in trek.

De stad is ontdekt in 1741 door Jacob Severin, de Deense naam voor de stad was Jakobshavn. Schrik niet van de populariteit van deze plek, het toerisme zorgt ervoor dat vele activiteiten, kunst en ambachten en restaurants (o.a.) draaiende blijven en aangeboden kunnen blijven worden. Tijdens de tour bezoek je ‘centraal Ilulissat’. De gids vertelt je alles over de geschiedenis en het reilen en zeilen in deze moderne stad, 300km ten noorden van de Arctic Circle. Onderweg worden er meerdere stops gemaakt, onder andere in de haven op de vismarkt, zo kun je alvast bekijken wat de ‘catch of the day’ is die ‘s avonds in de restaurants aangeboden zal worden.

De middag is ter vrije besteding, bezoek bijvoorbeeld het Ilulissat museum, geboorteplaats van de poolreiziger Knud Rasmussen. Het kunstmuseum van Emanuel Petersen is ook een aanrader. De stad heeft daarnaast veel winkeltjes, cafés en restaurants.

Diner is op eigen gelegenheid.

Optionele boottocht langs de ijsbergen 

Heb je nog niet genoeg van de ijsbergen? Vanavond staat er een midnight cruise gepland langs de ijsbergen. De middernachtszon zorgt voor een prachtige gloed over het water (van 21 mei tot 24 juli). Elk jaar, meer dan 48 kubieke kilometer aan ijs kalft van de Ilulissat gletsjer af en komt in de Ilulissat Icefjord terecht. Drijvende ijsbergen, van meer van 100 meter boven zeeniveau zijn het resultaat daarvan.Dag 8

Wandeling naar Sermermiut

Op ca. 1,5 km ten Zuiden van Ilulissat vind je de nederzetting Sermermiut, omringd door prachtige ijsbergen. Verschillende Inuit culturen hebben hier voor meer van 4000 jaar geleefd en overblijfselen hiervan vind je vandaag de dag nog steeds terug. Vandaag krijg je meer te weten over de Inuit en hun cultuur en gebruiken, daarnaast leer je meer over flora, fauna, geologie en uiteraard het verhaal achter het altijd aanwezige ijs. Tijdens deze wandeling passeren we Kællingekløften vanwaar je een adembenemend mooi uitzicht hebt over de ijsfjord.

Optionele walvisexcursie (3,5 uur)

Walvissen blijven bijzonder om van dichtbij mee te maken. Er zijn in Groenland ca. 15 soorten walvissen te vinden, 3 van deze 15 vind je hier in de winterperiode, de Beluga, de Narwal en de Groenlandse Walvis (Bow Head Whale). De Blauwe vinvis en de Orka wordt hier nauwelijks gespot. In de zomermaanden maak je kans om walvissen te spotten in de Diskobaai, soms dichtbij de stad, in de fjord of bij het Noordelijk gelegen eiland Arveprinsens Ejland. Wie weet spot je tijdens deze tour de Bultrug, de veel voorkomende Dwergvinvis en de Vinvis.

Eén keer per week wordt er een Groenlands buffet aangeboden in (een paar) restaurants. Je gids doet vooraf navraag welke restaurants dit zijn en kan een reservering voor je maken.Dag 9

Dagtour naar de kalvende Eqi gletsjer

Vandaag is ter vrije besteding, maar vraag je het aan ons dan raden we je aan mee te gaan op dagtour naar de kalvende Eqi gletsjer. Mocht je genoeg hebben van varen dan zijn er talloze andere opties, je gids of lokale reisleiding helpt je graag verder.

Optionele dagtour naar Eqi (ca. 6-12 uur, weersafhankelijk)

Er zijn maar een paar plekken op Groenland zó mooi als de Eqi gletsjer, welke 80km ten Noorden van Ilulissat in de fjord eindigt. We kunnen per boot erg dicht bij de gletsjer komen en met eigen ogen zien hoe grote ijsbergen afkalven en in de baai vallen. Het donderende geluid en het zicht van de enorme plons in het water is adembenemend.

Er wordt gebruik gemaakt van moderne en comfortabele boten welke zijn aangepast voor het varen door wateren vol met ijs. De route neemt ons mee naar het Noorden langs de kust, de we passeren Bredebugt, de nederzetting Oqaatsut en het grote fjordensysteem genaams Pakitsoq, waar vaak walvissen en zeehonden gespot worden. We varen langs Ataa Strait, omringd door steile bergen met een rijk vogelleven en watervallen. We blijven ca. 2 uur voor de Eqi liggen terwijl lunch wordt geserveerd.

Diner is op eigen gelegenheid in Ilulissat.Dag 10

Terug naar Kopenhagen

Na deze fantastische reis is het tijd om naar huis te gaan. Vanuit Ilulissat vlieg je naar Kangerlussuaq, wat je de mogelijkheid geeft een glimp op te vangen van de Ilulissat Icefjord van bovenaf. Vanuit Kangerlussuaq vertrekt het vliegtuig naar Kopenhagen.

Een veelgebruikt woord in Groenland is Immaqa (misschien), dit heeft alles te maken met het veranderlijke weer in deze noordelijke regio’s. We raden je daarom aan minimaal één nacht in Kopenhagen in te plannen. Deze nacht, evenals de vlucht naar Amsterdam kunnen wij voor je regelen.