Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Mountain Challenge rijtour

De paardrijtour Mountain Challenge is een korte paardrijtour in noord IJsland, waarbij je in een comfortabel vakantiehuisje verblijft. In drie dagen rijden we naar de Héradsvötn rivier delta, via mooie valleien door naar de Stafnsgil kloof en steken onderweg verschillende rivieren over.

Tijdens de tour rijd je met twee paarden, het paard dat je op dat moment niet bereid voer je aan de hand mee. Deze tour is ook zeer geschikt om te combineren met een langere (auto)rondreis en is geschikt voor ervaren ruiters die in staat zijn 6-8 uur per dag te rijden.

Meer informatie over het speciale paardenras ‘de IJslander’? Klik hier.

Korte tourbeschrijving:
4 dagen en 3 nachten
Aantal rijdagen: 3
Rijafstand: ca. 12-35 km per dag

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomstdag

Huisjes op het parkje bij Hestasport.Verblijf je in Reykjavík dan reis je vandaag zelfstandig naar Varmahlíð. Vanaf het busstation Reykjavík-Mjódd gaat er dagelijks om 09:00 uur een directe bus richting Akureyri. Deze bus stopt rond 14:00 uur in Varmahlíð waar de tour begint. Je wordt door de gids opgewacht op het busstation in Varmahlíð. Hiervandaan reizen we gezamenlijk naar de huisjes waar je de komende nachten zult verblijven. Optioneel is het ook mogelijk een privé transfer of huurauto te regelen voor de reis van- en naar Varmahlíð.

De gezellige Hottub bij de huisjesMet prachtige uitzichten over de uitgestrekte vlaktes en bergen in de verte van de Skagafjörður-vallei, zijn deze  charmante houten huisjes de ideale plek om vrije dagen door te brengen. De huisjes variëren in grootte van studio-achtige bungalows (2-4 personen) tot ruime meerkamer cottages en beschikken allen over kookgelegenheid zodat je zelf kunt koken. In welk huisje je verblijft is afhankelijk van jouw reisgezelschap. Het parkje ligt op de heuvel op slechts een korte loopafstand van het centrum van Varmahlíð. Vanuit de hottub in het midden van het goed onderhouden parkje geniet je optimaal van het gouden licht van de middernachtzon!

Reiziger loopt met een paard tijdens een rijtour

Vanmiddag maak je kennis met het gezelschap van de komende dagen: de paarden. Het is tijd om de paarden op te zadelen en een eerste rit van ongeveer 2 tot 3 uur te maken. De gidsen zullen je uitleggen hoe je het beste kunt rijden met twee paarden: één om op te rijden en één die je mee leidt.

Tijdens de ritten rijdt je door groene velden en verken je de rivierdelta van Héraðsvötn. In de rivierdelta zal je, tijdens het zomerseizoen veel vogels spotten. Aan het einde van de rit blijven de paarden achter in de kraal en wordt je teruggebracht naar de accommodatie.

De vlucht, de transfer naar Reykjavík en een overnachting aldaar zijn niet inbegrepen, maar kunnen door ons bijgeboekt worden.

 Dag 2

Valleien en gletsjers

In de ochtend wordt je bij je huisje opgehaald en weer naar de kraal gebracht waar de paarden op ons wachten. We zadelen de paarden op en rijden de Mælifellsdalur vallei in. Al snel laten we alle tekenen van de bewoonde wereld achter ons en hoor je niets dan hoefslagen. We volgen het pad door de vallei met de bergen van Mælifellshnjúkur rechts van ons.

Groep ruiters rijdt door de groene heuvels van Noord IJsland

Rond het middaguur zien we misschien al wel de rand van de Hofsjökull en Langjökull gletsjers. Hierna dalen we af de imposante Einarsdalur vallei in naar de smalle Stafnsgil kloof. Hier zullen we de meanderende rivier meerder malen oversteken.

Aan het einde van de dag laten we de paarden achter in de Stafnsrétt kraal, waarna je weer terug wordt gebracht naar de accommodatie voor een welverdiende ‘duik’ in de hottub.

De rit is ca. 6-7 uurDag 3

Bergen en dalen

Een groep ruiters in de bergen van Noord IJsland.Vandaag staan ritten over bergen en door dalen op het programma. We klimmen via de hellingen omhoog naar de top van de heuvel, waarvandaan we een schitterend uitzicht hebben over de gletsjers. We vervolgen de route omhoog naar de Kíðaskarð pas.

 

Na de lunchpauze met uitzicht op de verschillende bergtoppen gaan we weer richting het lager gelegen terrein. We steken de Svartá rivier over en komen langs de Reykjafoss waterval. Deze waterval wordt door IJslanders ‘The Smoking Falls’ genoemd. Zo komen we langzaam aan weer terug bij de stallen. Na de laatste rit is het tijd om afscheid te nemen van de paarden en nog te genieten van een laatste avond in de hottub.

De rit is ca. 6-7 uur.

 

 

 Dag 4

Terug naar Reykjavík

Sólfar, het beeld in de vorm van een vikingschip bij zonsondergang.

Vandaag ontwaak je voor de laatste keer in je huisje en wordt je rond half 12 afgezet bij het busstation in Varmahlíð zodat je de bus terug naar Reykjavík kunt nemen. Aankomst in Reykjavík is om ca. 17:00 uur.

Optioneel is het op sommige dagen ook mogelijk om in plaats van met het openbaar vervoer, de hooglandenbus te nemen. Deze bus rijdt via de Kjölur hooglandenroute en bied je de kans te genieten van de schitterende landschappen langs deze route. Je kunt bij Hveravellir, Kerlingarfjöll, Gullfoss en Geysir even kort je benen strekken voordat de bus weer doorrijdt.

De laatste overnachting, diner, vluchten en luchthaventransfers zijn niet inbegrepen bij deze reis, maar kunnen wij, evenals een eventuele verlenging, gemakkelijk voor je bijboeken.

Leuk om deze dag te doen: