Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Kerstreis Zuid IJsland

Tijdens de Kerstreis Zuid-IJsland zul je ontdekken dat voor IJslanders de Kerstviering een echte familieaangelegenheid is, welke zich vooral binnenshuis afspeelt. Hierdoor zijn veel hotels en restaurants tijdens de kerstdagen gesloten. Het kerstfeest begint op 24 december, wanneer de IJslanders zich klokslag 18.00 uur, keurig in het pak gehesen, bij de familie melden. Wij hebben een leuke intieme accommodatie aan de zuidkust van IJsland bereid gevonden hun deuren te openen, wat je de mogelijkheid biedt overdag de omgeving te verkennen en ’s avonds te genieten van de IJslandse kerstsfeer en cuisine.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1 - 23.12

Welkom op IJsland

Een auto op een rustige weg door het bergachtige landschap van IJsland.In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Na aankomst haal je direct de huurauto op en begin je aan de rit naar je accommodatie voor de komende 3 nachten.

Je verblijft in een hotel aan de zuidkust, ideaal gelegen voor de uitstapjes naar de vele natuurlijke highlights in de omgeving. Op dit moment is alleen ontbijt inbegrepen, maar er worden uiteraard Kerstdiners georganiseerd. Op 25.12 is er alvast een tafelreservering geregeld. Meer informatie over de kosten en type diner wordt later verstrekt.Dag 2 - 24.12

Ontdek de Golden Circle

Uitzicht op de huisjes en het kerkje in een winters landschap.Vandaag staan de misschien wel, bekendste highlights van IJsland op het programma. De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Te beginnen met het Nationale Park Thingvellir. Deze plek is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Winterse foto van de Gullfoss waterval, in het Golden Circle gebied in zuid IJsland, met sneeuw en ijs.

Op naar de ‘gouden’ waterval Gullfoss. Algemeen bekend is dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

De spuitende geiser Strokkur in het Golden Circle gebied in zuid IJsland.

Als laatste op het programma: het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.Dag 3 - 25.12

Zuidelijkste puntje van IJsland

Een auto rijdt over de weg met op de achtergrond de besneeuwde Hekla vulkaan in IJsland.In het zuiden vind je de Hekla (1498m), de beroemdste en tevens beruchtste vulkaan van IJsland. Bij de afslag naar het hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Wanneer je de ringweg vervolgt, kom je bij de 60m hoge waterval Skógafoss. Tussen Hvolsvöllur en Skógar bevindt zich de vulkaan Eyjafjallajökull die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling onder leiding van een gids kunt maken. Vík í Mýrdal is het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland) en staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy.

Een wandelaar geniet van het mooie landschap bij het gletsjermeer bij Solheimajokull in zuid IJsland.

Er is zoveel te zien en te doen langs de zuidkust van IJsland dat je je nooit hoeft te vervelen. Een aanrader, zowel als je met of als je zonder kinderen reist, is het Lava Centre! Op 1 juni 2017 is in Hvolsvöllur een interactieve en educatieve tentoonstelling geopend. Vol met hightech snufjes over vulkanische activiteit, aardbevingen en de kracht van moeder natuur die IJsland als eiland gedurende miljoenen jaren creëerde.

De natuurlijke hotspring ‘Secret Lagoon’ ligt in het plaatsje Fludir in de omgeving van het Golden Circle gebied. De temperatuur van het water is 38 tot 40 graden Celsius gedurende het hele jaar waardoor het zowel ’s zomers als ’s winters te bezoeken is.

Een close-up van een bruine IJslander die zijn tong uit steekt.

Overal in IJsland zie je de trotse ‘IJslander’, hét paardenras op dit eiland. Tijdens een korte rit, ideaal voor de ruiters zonder veel ervaring, leer je de kwaliteiten kennen van het ras ‘de IJslander’. Tijdens de rit rondom de prachtige omgeving van de boerderij haal je je hart op! Deze excursie is geschikt voor de niet ervaren ruiter, maar ook voor ervaren ruiters zijn er veel mogelijkheden!

N.B. tijdens de feestdagenperiode kan het zijn dat sommige excursies niet uitgevoerd kunnen worden. Wij zoeken dit graag voor je uit.

Vanavond is er een tafelreservering gemaakt voor het Kerstdiner in Hotel Selfoss.Dag 4 - 26.12

Op naar Reykjavik

De Hallgrimskerk en het aangrenzende plein in Reykjavik.

Na het ontbijt heb je uiteraard nog de mogelijkheid enkele bezienswaardigheden in deze regio te bezoeken. De rit naar hoofdstad Reykjavik neemt wel wat tijd in beslag, dus als je iets van de stad wilt zien is op tijd vertrekken raadzaam. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Houd rekening met gewijzigde openingstijden tijdens de feestdagen.

Een leuke tip is het bezoeken van het Aurora Reykjavik museum, waar je alles leert over het bijzondere fenomeen noorderlicht!

Overnachting in een hotel in of nabij het centrum.Dag 5 - 27.12

Vertrekdag

Het vlieguig in de kleuren van het noorderlicht vliegt boven Reykjavik.De reis zit erop. Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven (ca. 50 km) voor de terugvlucht, nadat de auto is ingeleverd op Keflavík Airport.