Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland Rust en Ruimte

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

De weidse landschappen in de uithoeken van Noord- en Oost-IJsland bieden ongerepte natuur in de meest pure vorm. Tijdens de autoreis IJsland Rust en Ruimte neem je de tijd om de schoonheid van flora en fauna hier in alle rust te ervaren. Deze autoreis start in het oosten en eindigt in het noorden, en is erg geliefd bij reizigers die de overige highlights van IJsland reeds eerder bezocht hebben.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomst IJsland & doorvlucht

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst reis je per transferbus naar de kleinere luchthaven vlakbij Reykjavik voor de binnenlandse vlucht naar Egilsstadir, gelegen in het oosten van IJsland.
Na een vlucht van ca. 1 uur haal je op de luchthaven direct je huurauto op.

De luchthaven ligt vlakbij het centrum van Egilsstadir, waar je 1 nacht verblijft.Dag 2
ca. 210 km

Wandelingen & papegaaiduikers

Ten noordoosten van Egilsstadir ligt Borgarfjördur Eystri, ook wel bekend als Bakkagerdi. Bekend om z’n elvenburcht (IJslanders geloven heilig in het bestaan van elfen) en kwarts-gesteente. Hier vind je in het haventje de vogelrots Hafnarhólmi, waar veel papegaaiduikers te zien zijn. Dit is een populair wandelgebied, met als populairste wandeling de 4-daagse wandeling Viknaslódir naar Seydisfjördur, waarvan je ook deelwandelingen kunt lopen.

Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen.
Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd, bezoeken. Er zijn ook hier diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

Je verblijft 3 nachten in een huisje bij Mjóeyri, op het terrein is een oud bootje omgetoverd tot hottub.Dag 3-4

‘Rondje’ Oostfjorden

Deze regio van IJsland is op zijn minst interessant te noemen. Er zijn vele fjorden en bijzondere kleine plaatsjes te bezoeken. Neem vandaag eens de tijd voor een ‘rondje Oostfjorden’.

Fáskrúdsfjördur is een vissersdorpje, dat door de Fransen in de 19e eeuw als uitvalsbasis werd gebruikt, wanneer men in het fjordengebied viste. Men had hier hun eigen ziekenhuis, kapel en kerkhof. In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw.

Als je tijd over hebt raden we je aan Seydisfjördur te bezoeken. Dit stadje huist de aankomsthaven van de ferry uit Denemarken en de Færøer. Je vindt er nog veel kleurrijke houten huizen en een prachtig lichtblauw kerkje. In de direct omgeving zijn veel watervallen te bewonderen. Vanuit Seydisfjördur is het prachtige natuurgebied Skálanes te bezoeken, wat een wandelgebied bij uitstek is.

Breiddalsvík (baai van de brede dalen) heeft de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen. En de bosrijke omgeving bij Hallormsstadur en het meer Lagarfljót is prachtig om te bezoeken. Het oosten van IJsland is tevens de enige regio waar je rendieren tegen kunt komen.

Aan het einde van de dag rijd je weer terug naar je vakantiehuisje.

Leuk om deze dag te doen:
Entree Vök Baths


Dag 5-6
ca. 230 km

Langanes en ongerepte natuur

IJsland - LanganesJe rijdt vandaag vanuit Eskifjördur naar Langanes. De route naar het noordoosten voert over een bergpas naar het plaatsje Vopnarfjördur, en vervolgens via Bakkafjördur naar Thórshöfn, aan het begin van het schiereiland Langanes.

Langanes is een schiereiland in het meest oostelijk deel van de regio Noord-IJsland. Bij het stadje Thórshöfn houdt de bewoonde wereld op en kom je in het leefgebied van vogels en schapen, met daartussen een enkele boerderij. Het schiereiland heeft een fascinerende geschiedenis, waarbij de mens het uiteindelijk heeft verloren van de natuur. Er kunnen interessante excursies gemaakt worden naar o.a. een grote jan-van-genten kolonie en een voormalig vissersdorpje.

Skalar - LanganesIn de 19e eeuw bevond zich in deze regio het vissersdorpje Skálar. De nabijheid van rijke visgronden bracht de vissers veel voorspoed, maar omdat er geen haven was, had de wind vrij spel, wat het een zwaar leven maakte. De visgronden raakten uitgeput en roeiboten werden vervangen door moderne boten, en Skálar stierf een zachte dood. De restanten bieden een kijkje in een fascinerend verleden.

Houd er rekening mee dat de wegen op Langanes soms moeilijk begaanbaar kunnen zijn. Je verblijft 2 nachten in Ytra-Lón.Dag 7-8
ca. 200-250 km

Kraters en gedoofde vulkanen in Mývatn

IJsland - Raudanes - NOJe rijdt vandaag vanuit Langanes naar de omgeving van Mývatn/Húsavík. Via Thórshöfn, Kópasker en het schiereiland Tjörnes rijd je naar Húsavík. Onderweg bezoek je Raudanes, een prachtig natuurgebied aan de kust.

De vissersplaats Húsavík staat ook wel bekend als de ‘walvishoofdstad’ van IJsland. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootjes de baai in op zoek naar deze prachtige dieren. We raden je aan een tocht in een traditionele vissersboot te maken, voor diegenen die meer actie willen zijn er ook RIB-tours te boeken!

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden. Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Nature Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Je verblijft 2 nachten in de regio Mývatn of Húsavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC13 Askja Lunar Tour
EXC81 Húsavík walvistour
EXC15 Myvatn Baths
EXC79 Walvistour per RIBboot
EXC22 Entree GeoSea Husavik
EXC20 Sky Lagoon


Dag 9-10
ca. 150 km

Waterval van de goden & vissersdorpjes

Vandaag rijd je richting de 2e stad van IJsland, Akureyri, op je doorreis naar Dalvík. Met ca. 18.000 inwoners wel iets anders dan je afgelopen dagen hebt meegekregen. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit restaurantjes en winkeltjes.

Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Even verderop ligt Dalvík, een klein vissersdorp waar je vanuit de haven een walvistour kunt inplannen. Het leuke van deze tour is dat er onderweg lekkernijen uit zee gevist worden die daarna direct van de barbecue genuttigd kunnen worden. Het noorden van IJsland is dé plek om walvissen te spotten!

Siglufjördur is een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid heeft te danken aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw. Het is de moeite waar hier een dagtochtje naartoe te maken. Er is een prachtig museum, waar je terug gaat in de tijd. Iedere zomer in augustus wordt hier een haringfestival gehouden, dat bezoekers van over de hele wereld trekt.

Als het weer het toelaat raden wij je aan voorbij Siglufjördur het ‘rondje’ af te maken door bovenlangs richting Varmahlid te rijden. Je rijdt in het Skagafjördur district, vooral beroemd vanwege de vele paardenfokkerijen.
Je kunt hier op verschillende locaties een demonstratie bijwonen, waar het IJslandse paard de beroemde ‘tölt’ (viertakt telgang) laat zien. Je kunt ook even stoppen bij de museumboerderij Glaumbær voor een blik op het IJslandse leven in vroegere tijden.

Je verblijft 2 nachten in Dalvík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC82 Dalvík walvistour


Dag 11
ca. 411 km

Op weg naar hoofdstad Reykjavik

Na het ontbijt raden we je aan te beginnen aan de rit naar Reykjavik. Het is een langere rit in vergelijking met afgelopen dagen, maar goed te doen. Als je niet teveel tijd in de stad wilt doorbrengen zijn er vandaag voldoende stops in te plannen.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan turfboerderij Glaumbær, gelegen tussen Saudarkrókur en Varmahlid. Langs ringweg nr 1 kun je, voorbij Varmahlid, afslag 715 nemen naar de kloof Kólugljúfur en eenmaal in West-IJsland zijn bezoekjes aan de prachtige watervallen Hraunfossar en Barnafoss een must!

In Reykjavik is alles goed te voet te ontdekken en in de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.
Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Overnachting (1) in een hotel in of nabij het centrum.Dag 12
ca. 50 km

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.