Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland in een Notendop Winter

De 8-daagse autoreis IJsland in een Notendop Winter laat je uitgebreid kennismaken met West- en Zuid-IJsland. Je verblijft in iedere plaats 2 nachten en eindigt met een overnachting vlak bij de luchthaven Keflavik. Het westen kent een gevarieerd landschap met gemoedelijke vissersplaatsjes, prachtige kustlijnen en mooie watervallen. Het zuiden biedt de bekendste natuurwonderen in de ‘Golden Circle’ en Skaftafell Nationaal Park in Zuidoost-IJsland.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
ca. 117 km

Welkom op IJsland

Het vooraanzicht van een toestel van Icelandair op de landingsbaan.

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst haal je direct de huurauto op en begint je autoreis. Vanuit Keflavík rijd je naar het westen, richting Borgarnes. Eén van de grotere plaatsen van het westen.

Je verblijft 2 nachten in de regio Borgarnes.Dag 2
ca. 322 km

Rondje Snæfellsnes

De Gatklettur rots met rond gat bij Arnarstapi, West IJsland.Vanuit Borgarnes is het makkelijk een ‘rondje’schiereiland te rijden. Aan de zuidkust van het schiereiland vind je de prachtige zwarte kerk van Budir. De kerk is zwart geschilderd met pek. Het idee is, dat zelfs het onvoorspelbare, ruige weer op IJsland de Budakirkja ongemoeid laat. Het kerkje ligt prachtig, omgeven door mosvelden, waar je goed kunt wandelen en is de stop meer dan waard. Verderop vind je de vissersdorpen Arnarstapi en Hellnar, deze 2 slaperige dorpjes liggen aan de voet van de gletsjer. Via een ca. 2,5 km lange wandelroute kun je de prachtige kustlijn, met zijn vele rotsformaties, tussen de twee dorpen verkennen.

Snaefellsjokull in West IJsland, gefotografeerd over het water heen.Als je verder rijdt kom je langs Snæfellsjökull Nationaal Park, het park wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die circa 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van dit schiereiland, met zijn prachtige kliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park. Het is de moeite waard om de lavagrot Vatnshellir te bezoeken.

De markante berg Kirkjufell in het westen van IJsland in de winter, bedekt met een laag sneeuw en een strak blauwe lucht.Als je het rondje verder rijdt is het de moeite waard te stoppen in het vissersdorp Ólafsvík, waar je de Baejarfoss waterval kan gaan bekijken.
Even verderop kan je vanuit Grundarfjördur orka’s gaan spotten. (Van december t/m februari). Óf je kunt de indrukwekkende berg Kirkjufell gaan bewonderen, de meest gefotografeerde berg van IJsland!

Hierna rijd je door naar Stykkishólmur aan de noordzijde van het schiereiland. Het gezellige havenstadje Stykkishólmur is een bezoekje waard, met zijn leuke restaurants en een interessant vulkaanmuseum.

Leuk om deze dag te doen:
EXC24 Cavetour Vatnshellir


Dag 3
240 km

Heetwaterbron en warmwaterbaden

De Hraunfossar waterval in IJsland in de herfst met geel kleurende struiken.Je rijdt vandaag vanuit Borgarnes naar Reykholt, gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull én de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoerd naar de omliggende dorpen en steden. Eveneens een bezoek meer dan waard is de prachtige lavawaterval Hraunfossar, waarbij het water zich door de lavawand perst, waardoor het water prachtig blauw van kleur is. Verderop vind je de waterval Barnafoss.

Een 8WD-Monstertruck rijdt over het ijs op de gletsjer in IJsland.

Iets verder op de route kom je uit in Husafell, wat de startplaats is voor een tocht naar de ijstunnel. Een ‘ommetje’ naar Husafell voor de excursie ‘Into the Glacier’ is een aanrader. Per stoere 8-WD monstertruck, óf per sneeuwscooter, reis je op de gletsjer naar de ijstunnel waarna de gids je meeneemt naar binnen. Een unieke ervaring!

Een stel kijkt uit over de vallei Thingvellir in IJsland, met het witte kerkje uit 1859 op de achtergrond.

Vanuit Husafell of vanuit Reykholt rijd je naar het Nationale Park Thingvellir, dat op de breuklijn van de continenten Europa en Amerika ligt, waardoor er diverse ravijnen en diepe kloven te vinden zijn. Tussen 930 en 1798 was dit park de zetel van het IJslandse parlement en herinneringen aan deze periode zijn nog steeds zichtbaar.

Na een tocht langs het meer Thingvallavatn bereik je de plaats Selfoss,
waar je de komende 2 nachten verblijft.

Leuk om deze dag te doen:
EXC34 Into the Glacier - classic
EXC71 Krauma Bath & Spa


Dag 4
ca. 246 km

Geisers en watervallen

De spuitende geiser Strokkur in het Golden Circle gebied in zuid IJsland.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende, gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Winterse foto van de Gullfoss waterval, in het Golden Circle gebied in zuid IJsland, met sneeuw en ijs.

Vlakbij het geisergebied ligt de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss. Het is algemeen bekend, dat vanwege het vele stuifwater veel regenbogen boven
de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta,
wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat, is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Een groep reizigers op sneeuwscooters die rijden over de Solheimajokull gletsjer in IJsland in oranje thermopak.

Maar wat denk je van excursies? Vanuit Gullfoss kan je een stoere sneeuwscootertour op de gletsjer gaan maken. Of is snorkelen iets voor jou? Je kunt namelijk ook in de winter snorkelen in het heldere water van Silfra.

Voor ontspanning is onze tip het bezoeken van de Secret Lagoon, een warmwaterbad gelegen in Flúðir. Reizigers staan klaar in regenkleding om te gaan paardrijden tijdens een excursie op IJsland.De temperatuur van het water is 38 tot 40°C gedurende het hele jaar. In de omgeving van de Secret Lagoon vind je meer geothermische activiteit waaronder ‘kleine geiser’ Litla Geysir die elke 5 minuten spuit en die je vanuit de Secret Lagoon kunt zien.  Je hebt daarnaast ook de mogelijkheid om het complex Laugarvatn Fontana te bezoeken. Of maak vandaag een winterse rijtour op een echte ‘IJslander’.

Leuk om deze dag te doen:
EXC27 Sneeuwscooter West
EXC6 Secret Lagoon
OV Laugarvatn Fontana
EXC46 Silfra snorkeltour
EXC39 Midwinter Warmth rijtour


Dag 5
ca. 274 km

Adembenemende zuidkust

De prachtige brede Skogafoss waterval met een dubbele regenboog.

Vanuit Selfoss begin je met je reis langs de adembenemend mooie zuidkust van IJsland.
De eerste stop die we je adviseren te maken is bij het Lava Centre in Hvólsvöllur. Dit interactieve museum leert je alles over vulkanen, voor kinderen is dit een must!

De waterval Seljalandsfoss in zuidwest IJsland waar je achter langs kan lopen.

Je volgende stop is bij twee van de bekendste watervallen van de zuidkust, waarvan één de Seljalandsfoss is. Het bijzondere aan deze waterval is dat je er, bij goed weer, achterlangs kunt lopen. ’s Winters kan de waterval bevroren zijn, wat een spectaculair zicht geeft. Even verderop ligt de ca. 60m hoge Skógafoss waterval.

Je rijdt vervolgens langs Vík í Mýrdal, het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland) en bekend om de gitzwarte zandstranden, Mooi uitzicht bij Dyrholaey in het zuiden van IJsland.bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. In de winter vind je hier geen papegaaiduikers meer, maar het weidse uitzicht vanaf de rots is prachtig!

Het eerste dorp wat je vervolgens tegenkomt in Zuidoost-IJsland is Kirkjubæjarklaustur, De lavavelden in zuidoost IJsland zijn bedekt met een laagje mos.een klein dorpje met ca. 300 inwoners. Omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Je eindpunt komt in zicht, je verblijft 2 nachten in de regio Skaftafell.

Leuk om deze dag te doen:
OV Lava Centre
EXC31 Gletsjerwandeling Zuid


Dag 6

IJsbergen en gletsjers

Wandelaars op de rand van de Svinafellsjokull gletsjertong bij Skaftafell, IJsland.Je hebt vandaag de hele dag ter vrije besteding. We raden je aan de volgende bezoekjes in te plannen. Het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn ligt, heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve
excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op één van de gletsjertongen.

Prachtige oranje wolkenluchten boven het ijsbergenmeer Jokulsarlon in IJsland.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer,
dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón.

Reiziger geniet van de spectaculaire blauw en oranje kleuren in de ijsgrot.

Vanaf deze Jökulsárlön kan je onder leiding van een deskundige en ervaren gids, een natuurlijke ijsgrot bezoeken. Van november tot maart is dit één van de meest spectaculaire excursies die je kunt maken in deze regio!

Leuk om deze dag te doen:
EXC32 Gletsjerwandeling Z/oost
EXC95 Boottocht IJsbergenmeer
EXC50 Highlands from the sky
EXC33 Icecave Vatnajökull


Dag 7
ca. 326 km

Ontdek vulkanisch Reykjanes

Twee auto's op de besneeuwde weg bij Mývatn in Noord IJsland.Na het ontbijt heb je uiteraard nog de mogelijkheid enkele bezienswaardigheden in deze regio te bezoeken.
De rit naar de luchthaven Keflavík neemt wel enkele uren in beslag, dus als je iets van het schiereiland Reykjanes wilt zien is op tijd vertrekken aan te raden.

Bezoekers bewonderen de kleurrijke, borrelende en pruttelende modderpotjes in het geothermisch gebied bij Krysuvik op Reykjanes, IJsland.Dit vulkanische schiereiland is de thuisbasis van de internationale luchthaven en Reykjanes kenmerkt zich door imponerende
lavalandschappen. Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Standbeeld en kerkje bij ondergaande zon bij Strandakirkja op Reykjanes in IJsland.

Als je doorrijdt vind je de Blue Lagoon, waar het heerlijk badderen is in het warme, mineraalrijke water. De populaire baden liggen vlakbij de luchthaven. Hoewel er inmiddels vele andere warmwaterbaden zijn op IJsland, blijft de Blue Lagoon één van de spectaculairste!

Tot slot kun je op Reykjanes ook de “Brug der Continenten” bezoeken, op de grenslijn van de Amerikaanse plaat in het westen en de Euraziatische
plaat in het oosten.

Je verblijft 1 nacht in de regio Keflavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon


Dag 8

Vertrekdag

Een toestel van Icelandair, partner van IJsland Tours, vliegt boven het wolkendek.

Na het vroege ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.