Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland Divers

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

Tijdens deze reis ontdek je prachtige highlights langs ringweg nummer 1.
In het noorden wissel je de normale huurauto om voor een 4-WD terreinwagen en ontdek je de prachtige binnenlanden van IJsland.
Je bezoekt het bijzondere Kerlingarfjöll, gelegen op de Kjölur route en reist na 2 dagen door naar het ‘wandelwalhalla’ Landmannalaugar.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
30 km

Welkom op IJsland

Drie toestellen van luchtvaartmaatschappij Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst haal je direct de huurauto op. Zou je de reis compleet ontspannen willen beginnen, dan is een bezoek aan de Blue Lagoon een absolute aanrader! Dit populaire warmwaterbad is met zijn spectaculaire uiterlijk ongeëvenaard. Het bad, of eigenlijk het kunstmatige meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een bijna constante temperatuur van 39 graden Celsius.

Bezoekers bewonderen de kleurrijke, borrelende en pruttelende modderpotjes in het geothermisch gebied bij Krysuvik op Reykjanes, IJsland.

Mocht je geen zin hebben in badderen dan zijn er ook andere mogelijkheden voor deze middag.
Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen.  Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver.
Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Je verblijft 1 nacht vlakbij de luchthaven.

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon


Dag 2
ca. 225 km

Vulkanen, lavastranden en watervallen

Je rijdt vandaag vanuit Keflavík naar het zuidelijkste puntje van IJsland, de plaats Vík. Als je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Het informatiecentrum is gesloten, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

Bij de afslag naar het hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achterlangs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Wanneer je de ringweg vervolgt, kom je bij de 60m hoge waterval Skógafoss.

Voorbij Skógar ligt Vík í Mýrdal, het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland) en staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

De Sólheimajökull is een gletsjer in het zuiden van IJsland. De gletsjer is een uitloper van de grote Mýrdalsjökull, zijn smeltwater wordt via de Jökulsá rivier afgevoerd. Deze rivier wordt door de lokale bevolking ook wel de Fúlilækur (stinker) genoemd omdat hij naar rotte eieren ruikt. Op deze uitloper kun je een spectaculaire gletsjerwandeling inplannen.

Je verblijf 1 nacht in de regio Skógar/Vík.

Leuk om deze dag te doen:
OV Lava Centre
EXC31 Gletsjerwandeling Zuid


Dag 3
ca. 193 km

Op weg naar ijs en gletsjers

Je rijdt vandaag van de regio Vík naar het zuidoosten van IJsland. IJs en gletsjers zullen het zicht domineren wanneer je in de buurt komt van het Nationaal Park Vatnajökull in deze regio. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg
Mt. Snæfell aan de oostkant.

Het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn ligt, heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

Kirkjubæjarklaustur is een klein dorpje met ca. 300 inwoners, omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen. Indien je niet overnacht in Skaftafell kan het zijn dat je hotel nabij dit dorp ligt.

Je verblijft 1 nacht in de regio Skaftafell/Kirkjubæjarklaustur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC32 Gletsjerwandeling Z/oost


Dag 4
ca. 203 km

IJsbergenmeer Jökulsárlón

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen.
Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón.

Je verblijft 1 nacht in vissersdorp Höfn, bekend om de goede kreeftenrestaurants.

Leuk om deze dag te doen:
EXC95 Boottocht IJsbergenmeer
EXC96 Boottocht Fjallsarlon


Dag 5
ca. 250 km

Fjorden en vissersdorpjes

Je rijdt vandaag vanuit Höfn de Oostfjorden in. Deze regio van IJsland is op zijn minst interessant te noemen. Er zijn vele prachtige fjorden en bijzondere kleine plaatsjes te bezoeken!

Djúpivogur is een klein vissersstadje, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen.
De karakteristieke berg Búlandstindur (1069m), met z’n piramidevorm domineert het landschap.

Je rijdt langs Breiddalsvík (baai van de brede dalen), hier vind je de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen. Vervolgens kom je langs het plaatsje Stödvarfjördur, hier staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw.

Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen.
Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn bezoeken, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

Je verblijft 1 nacht in één van de grootste plaatsen van deze regio, Egilsstadir.

Leuk om deze dag te doen:
Entree Vök Baths


Dag 6-7
170-220 km

Wonderen rondom het Mývatn meer

Vandaag reis je af richting de regio Mývatn/Húsavík. Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je een hele dag in deze regio kunt besteden. Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied.
Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Nature Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

De vissersplaats Húsavík staat ook wel bekend als de ‘walvishoofdstad’ van IJsland. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootjes de baai in op zoek naar deze prachtige dieren. We raden je aan een tocht in een traditionele vissersboot te maken, voor diegenen die meer actie willen zijn er ook RIB-tours te boeken!

Je verblijft 2 nachten in de regio Mývatn/Húsavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC15 Myvatn Baths
OV Walvisexcursie Husavík
EXC79 Walvistour per RIBboot
EXC13 Askja Lunar Tour
EXC22 Entree GeoSea Husavik


Dag 8
100 km

Waterval Godafoss en stadje Akureyri

Je verlaat de regio van het meer en reist door naar Akureyri, de 2e stad van IJsland en met ca. 18.000 inwoners wel iets anders dan je afgelopen dagen hebt meegekregen. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit restaurantjes en winkeltjes.

Eén van de brandgeschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan het verhaal van de Godafoss. Naast de kerk in Akureyri is het ook de moeite waard de heuvel van de stad even op te lopen op weg naar de Botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat.

Vlak voor Akureyri kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Even ten noorden van Akureyri ligt Dalvík, een klein vissersdorp waar je vanuit de haven een walvistour kunt inplannen. Het leuke van deze tour is dat er onderweg lekkernijen uit zee gevist worden die daarna direct van de barbecue genuttigd kunnen worden. Het noorden van IJsland is dé plek om walvissen te spotten!

Je verblijft 1 nacht in Akureyri.

Leuk om deze dag te doen:
EXC102 Paardrijtour Noord IJsland
EXC82 Dalvík walvistour
EXC64 entree 'The Beer Spa'


Dag 9-10
250 km

Op weg naar de hooglanden

Je verlaat Akureyri nadat je de huurauto hebt omgewisseld voor een terreinwagen. Je vervolgt je reis over hooglandenroute Kjölur, tussen de gletsjers Langjökull en Hófsjökull door. Na dat rijden over de hooglandenroute ben je wel toe aan ontspanning. Wij raden je aan het warmwaterbad van Hveravellir te bezoeken, gelegen op ca. 38 km ten noorden van Kerlingarfjöll.

Kerlingarfjöll is een walhalla voor wandelliefhebbers. Er zijn veel gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Een voorbeeld hiervan is de 3 km lange wandeling ‘Hveradalir Adventure’, een wandeling van ca. 2 tot 3 uur. Voor meer uitdaging kies je voor de 7 km lange wandeling ‘Austurfjöll, trailing the peaks’. Je kunt er ook voor kiezen een kortere wandeling te combineren met een sneeuwscootertour op de gletsjer Langjökull.

Je verblijft 2 nachten in “the middle of nowhere”! *

* Helaas is de beoogde locatie in de zomer van 2022 in verband met verbouwing gesloten, wij overleggen graag de alternatieven met je.Dag 11-12
180 km

Op weg naar kleurrijk Landmannalaugar

Je verlaat de bergen van Kerlingarfjöll en vervolgt je weg richting het zuiden. De Kjölur hooglandenroute eindigt bij de ‘Gouden’ Gullfoss waterval, onderdeel van de Golden Circle. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Nu je er toch bent kun je direct een bezoek brengen aan het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Vervolgens reis je via Fludir, waar een ‘duik’ in de Secret Lagoon nog een optie is, door naar weg nr. F26 die je naar het Highland Center brengt. Op dag 12 heb je de hele dag de tijd voor het kleurrijke en adembenemend mooie gebied van Landmannalaugar, te bereiken via weg F208. Landmannalaugar is ongetwijfeld het meest bekende gebied in de hooglanden. Met zijn geelachtige ryoliet bergen, afgewisseld met een scala van andere kleuren, is dit een plek die je gezien moet hebben! Deze plek herbergt een warme natuurlijke beek, wat na een dag wandelen een geliefde locatie is om te ontspannen.

Je verblijft 2 nachten in Highland Center Hrauneyjar.

Leuk om deze dag te doen:
EXC6 Secret Lagoon


Dag 13

Ontdek hoofdstad Reykjavik

Je verlaat vanmorgen het mooie Landmannalaugar en rijdt naar Reykjavik. Onderweg heb je nog tijd om stops te maken bij plekjes die je graag nog bezoekt. Je kunt de rest van de dag besteden aan het ontdekken van de hoofdstad. In het gezellige Reykjavik is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Liever iets actievers? Wat dacht je van een boottocht op zoek naar papegaaiduikers, of de stad op de fiets te verkennen?! En heb je nog niet genoeg van het IJslandse landschap gezien….boek dan je kaartje voor FlyOver Iceland en ‘vlieg’ over de mooiste plekjes van het land in 4D!

Je verblijft 1 nacht in of nabij het centrum.

Leuk om deze dag te doen:
EXC100 Fietstour Reykjavík
EXC2 Vulkanisch Reykjanes
EXC89 Puffin express
OV FlyOver Iceland


Dag 14

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.