Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland Compleet

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

IJsland is uitgestrekt en biedt zoveel moois, dat het bepalen van de reisroute vaak een uitdagende keuze is. Maar waarom niet alles zien?! Deze reis biedt alle highlights langs de ringweg om IJsland, maar voert ook door de Westfjorden, een gebied van uitzonderlijke schoonheid met gevarieerde flora en fauna. Bovendien is een overnachting op het eilandje Flatey inbegrepen en is een extra lang verblijf rond highlights als Mývatn en Kirkjubaejarklaustur ingepland.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Het vooraanzicht van een toestel van Icelandair op de landingsbaan.

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst haal je direct de huurauto op en begint je IJsland avontuur! Een goede manier om je reis te beginnen is een ‘duik’ in de Blue Lagoon, dit populaire warmwaterbad is met zijn spectaculaire uiterlijk ongeëvenaard.

Bezoekers bewonderen de kleurrijke, borrelende en pruttelende modderpotjes in het geothermisch gebied bij Krysuvik op Reykjanes, IJsland.Mocht je geen zin hebben in badderen, dan zijn er zeker ook andere mogelijkheden. Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen.  Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Je overnacht in de omgeving Keflavík, nabij de luchthaven.

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon


Dag 2
ca. 120 km

Thingvellir NP & lavawatervallen

Wandelaars lopen over het geasfalteerde pad in de kloof Almannagjá in NP Thingvellir.

Je rijdt vanuit Keflavík in de richting van het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht.
Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Je rijdt door in de richting van Borgarnes, waar een koffiestop met een heerlijk stuk gebak en een bezoek aan het sagamuseum aan te raden zijn. Borgarnes is je eindbestemming van vandaag, maar we raden je aan door te rijden naar Reykholt, gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull en de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoert naar de omliggende dorpen en steden.

De Hraunfossar waterval in IJsland in de herfst met geel kleurende struiken.Wat je in deze regio absoluut niet mag missen zijn de circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen, gelegen even voorbij Reykholt. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

Voorbij de plaats Húsafell kun je mee de Vidgelmir Cave in, bejubeld als één van de machtigste grotten van IJsland. Met zijn 1600m is dit een grot vol kleurenpracht en bijzondere lavaformaties. Deze tour is er één voor alle generaties, het wandelpad is aangepast voor zelfs de allerjongsten onder ons en de verlichting zorgt voor een prachtig zicht. Aan het einde van de tour gaan de lampen uit en ervaar je de duisternis onder de grond.

Je overnacht in de regio Borgarnes.

Leuk om deze dag te doen:
EXC23 Cavetour Vidgelmir
EXC34 Into the Glacier - classic
EXC71 Krauma Bath & Spa


Dag 3
ca. 224 km

Rondje Snæfellsnes

Het zwarte kerkje van Budir West IJsland, gefotografeerd tussen gele bloemetjes door.Vanuit Borgarnes rijd je gemakkelijk het schiereiland Snæfellsnes op. Aan de zuidkust bevindt zich de prachtige zwarte kerk van Budir.
De kerk is zwart geschilderd met pek. Het idee is dat zelfs het onvoorspelbare, ruige weer op IJsland de Budakirkja ongemoeid laat. Het is een prachtig zicht! Omgeven door de mosvelden, waar je goed kunt wandelen, is dit de stop meer dan waard. Verderop vind je de vissersdorpen Arnarstapi en Hellnar, deze 2 slaperige dorpjes liggen aan de voet van de gletsjer. Via een circa 2,5 km lange wandelroute kun je de prachtige kustlijn, met zijn vele rotsformaties, tussen de twee dorpen verkennen.

Snaefellsjokull in West IJsland, gefotografeerd over het water heen.Als je verder rijdt kom je langs Snæfellsjökull Nationaal Park, het park wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die circa 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van dit schiereiland, met zijn prachtige vogelkliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park. Het is de moeite waard lavagrot Vatnshellir te bezoeken.

De staart van een bultrugwalvis steekt boven het water uit in noord IJsland.

Als je het rondje verder rijdt is het de moeite waard te stoppen in Rif, waar ’s zomers een grote kolonie arctische sternen te vinden zijn. Via vissersdorp Ólafsvik, waar een walvisexcursie gemaakt kan worden, kom je uit in Stykkishólmur aan de noordzijde van het schiereiland.
Het gezellige havenstadje Stykkishólmur is een bezoekje waard, met zijn leuke restaurants en een interessant vulkaanmuseum. Vanuit de haven kun je een boottocht door de fjord maken.

Je overnacht op het schiereiland, vaak in de omgeving van Stykkishólmur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC24 Cavetour Vatnshellir
EXC94 Viking Sushi Adventure
EXC83 Olafsvík walvistour
EXC88 Puffins paradise


Dag 4

Ferry naar (vogel)eiland Flatey

Je vaart vandaag vanuit Stykkishólmur naar Flatey. De boot naar Flatey vertrekt om 09.00 uur en 15.45 uur, de vaartijd bedraagt ca. 1,5 uur. Flatey is een autovrij eiland, dus de auto blijft op de ferry staan en staat de volgende dag weer voor je klaar.
Op Flatey is één hotel waar enkel kamers met gedeelde faciliteiten te boeken zijn.

Vliegende Noordse Stern met helder blauwe lucht.Flatey is een prachtig eilandje, met veelal 19e eeuwse huizen welke zo veel mogelijk tot de oorspronkelijke staat zijn teruggebracht. Er zijn veel vogels, zoals de noordse stern, die hier ’s zomers nestelt.

In vroeger tijden was Flatey een van de belangrijkste culturele centra van het land en vanwege de visvangst in de baai Breidafjordur was het eiland dichtbevolkt. Vooral op zondag was Flatey de ontmoetingsplaats waarbij men hier gezamenlijk naar de kerk ging. De kerk heeft nu de reputatie de oudste en kleinste bibliotheek van IJsland te zijn. De bibliotheek dateert van 1864; hier werd ooit het ‘Flatey Book’, een belangrijk middeleeuws manuscript bewaard.

De overnachting op Flatey is altijd in een kamer zonder douche/toilet.
N.B. Je hebt de keuze om de ferry van 09.00 uur te nemen, de dag door te brengen op Flatey en met de tweede boot, vertrek 17.15 uur naar Brjánslækur over te steken, waar je om 19.00 uur arriveert. Wij zullen dan een overnachting regelen, die op redelijke rijafstand van de haven ligt.Dag 5-6
ca. 60 km

Meest westelijke punt van IJsland

Een papegaaiduiker lijkt te lachen naar de camera.Je verlaat het eiland Flatey, de ferry vertrekt om 10.30 uur. Je vaart in iets minder dan 2 uur naar de ‘overkant’, waar de huurauto op je staat te wachten. Vanuit Brjánslækur reis je via een bergroute naar het meest westelijke puntje van IJsland, Látrabjarg, waar grote kolonies zeevogels nestelen. De rots staat bekend om de hoeveelheid papegaaiduikers die je vaak van dichtbij kunt bewonderen.

Het strand Raudasandur op de Westfjorden in de buurt van Latrabjarg kleurt prachtig rood.

De weg naar Látrabjarg is onverhard en kan, afhankelijk van hoe het weer geweest is, slecht begaanbaar zijn. Trek hier dus flink wat tijd voor uit. Op de terugreis vanuit Látrabjarg kun je een tussenstop maken bij het rood/goud gekleurde zandstrand van Raudasandur. In een prachtige omgeving met zwarte kliffen en de blauwe oceaan vind je dit bijzondere strand. Bij goed en helder weer kun je het schiereiland Snæfellsnes zien met zijn gletsjer, Snæfellsjökull. De kleur van het zand komt door de verpulverde schelpen die in de loop der eeuwen verzameld zijn. Er worden regelmatig zeehonden gespot in deze omgeving.

Je verblijft 2 nachten in de omgeving van Látrabjarg.Dag 7
ca. 250 km

Dynjandi waterval & Isafjördur

De sierlijke waterval Dynjandi op de Westfjorden valt in zeven trappen naar beneden.Na het ontbijt zet je koers richting één van de mooiste watervallen van de Westfjorden, de Dynjandi. De Dynjandi bestaat uit verschillende kleinere watervallen bij elkaar. Het water stort trapsgewijs, als een soort bruidssluier, naar beneden. Je kunt vrij dichtbij komen, op verschillende niveaus, waardoor je de waterval niet alleen maar van een afstandje kunt  bewonderen.

Scenic road langs de westjforden van Visit Westjfords

Het eindpunt van vandaag is één van de grotere plaatsen van de Westfjorden. Ísafjördur is een gezellig vissersstadje met een interessant visserijmuseum en een goede selectie aan winkels. Vanuit de natuurlijke haven worden er diverse excursies aangeboden, waaronder een bootexcursie naar het eiland Videy, waar een grote kolonie eidereenden nestelt. In de directe omgeving ligt het stadje Bolungarvík met het openluchtmuseum Osvör, waar je kunt zien hoe de vissers in vroeger tijden leefden.

Je verblijft 1 nacht in Ísafjördur, voor het diner zijn er meerdere mogelijkheden in het dorp.

N.B. Wanneer je graag een bezoek wilt brengen aan het natuurreservaat Horstrandir, kun je hier een verlengingsnacht inbouwen. Zie ook onze excursietips.

Leuk om deze dag te doen:
EXC76 Hiking Hornstrandir
EXC77 Hornvík wandeltour
EXC92 Vigur vogeltour
EXC104 RIB-Ocean Whale Safari


Dag 8-9
ca. 235 km

Het onbekende Strandir en Drangsnes

Vanuit Ísafjördur volg je de adembenemend mooie fjordenroute richting het plaatsje Holmavík.
Vrij snel kom je langs Súdavík, waar je het Arctic Fox Center kunt bezoeken. Naast de opvang van jonge vosjes en onderzoek naar o.a. hun leefgewoonten en geschiedenis op IJsland, vind je hier ook een museum, absoluut een aanrader om te bezoeken.

Je eindpunt van vandaag is de regio Strandir en/of Drangsnes. Deze vrij onbekende regio is een gebied voor rustzoekers. Grote hoeveelheden drijfhout spoelen hier aan vanuit Siberië en Scandinavië, wat de kusten een bijzondere uitstraling geven.

Vanuit Drangsnes raden we je een tocht aan richting Djúpavík. Het is zeker 2 uur rijden over een slechte weg, in Djúpavík vind je echter een hotel, een tiental huizen en een verlaten haringfabriek.
Er worden dagelijks rondleidingen verzorgd, die een goed beeld geven van het leven van de mensen die hier tot ca. 1960 woonden en werkten.

Zwemmers genieten buiten in het warme water van het bad Krossnes, een van de meest afgelegen geothermische baden op de Westfjorden in IJsland.Circa 18 km van Djúpavík vandaan eindigt de weg bij een warmwaterzwembad genaamd Krossnes, aan de rand van de oceaan. Een bijzondere ervaring om te zwemmen, voor je gevoel ‘aan het einde van de wereld’.

Je verblijft 2 nachten in Strandir of Drangsnes.

Leuk om deze dag te doen:
EXC85 Walvistour Westfjorden


Dag 10
ca. 380 km

Paarden, streekmuseum en Akureyri

Zeehond zwemt tussen de ijsbergen in het ijsbergenmeer.Vanaf de Westfjorden rijd je weer terug naar de aansluiting met ringweg nr 1. Het reisdoel vandaag is Akureyri, na Reykjavik de grootste stad van IJsland. Eenmaal terug op ringweg 1, zal het asfalt i.p.v. de gravel- en zandwegen van de laatste dagen heel aangenaam aanvoelen.

Over de hoogvlakte Laxárdalsheidi rijd je naar het noorden, richting het schiereiland Vatnsnes, waar zich een zeehondenkolonie bevindt. In de directe omgeving is ook de fraaie, 15m hoge rotsformatie Hvítserkur te zien. De basis is met beton verstevigd, omdat de golfslag van de Atlantische Oceaan de rots anders allang zou hebben doen instorten. De naam betekent “wit hemd”, vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots, onder andere van noordse stormvogels.

Als je het schiereiland Vatnsnes overslaat en de ringweg volgt kom je wegnr. 715 tegen, die je kunt volgen op weg naar de kloof Kólugljúfur. Het is een gravelweg, maar als het weer goed is geweest, is de weg goed begaanbaar voor normale personenwagens. Je rijdt nu door het district Skagafjördur, bekend door zijn IJslandse paarden. In museumboerderij Glaumbær, dat even vóór Varmahlid ligt, krijg je een goed inzicht in het IJslandse leven uit vroeger tijden.

Akureyri gelegen tussen besneeuwde bergen in Noord IJsland.Je eindigt de dag in Akureyri. Naast een bezoekje aan de kerk in Akureyri is het ook de moeite waard de heuvel van de stad op te lopen op weg naar de botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat. Na afloop geniet je in de winkelstraat weer van een lekkere kop koffie en een gebakje, of een goed diner.

Je verblijft 1 nacht in Akureyri.

Leuk om deze dag te doen:
OV The Battle of Iceland


Dag 11-12
ca. 100 km

Kraters en gedoofde vulkanen in Mývatn

Je rijdt vandaag vanuit Akureyri naar de omgeving van Mývatn/Húsavík. Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden.
Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Er komt stoom uit een bergje stenen in het geothermische gebied Namaskard bij Myvatn in noord IJsland.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden.
Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984.
Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het Het turquoise water van het meertje viti met op de achtergornd rijzende stoom uit de krafla centrale.meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Nature Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Je verblijft 3 nachten in de omgeving van Mývatn/Húsavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC20 Sky Lagoon
EXC22 Entree GeoSea Husavik
EXC15 Myvatn Baths


Dag 13

Indrukwekkende dagtour Askja

Een 4x4 auto doorkruist een rivier in de buurt van de Herdubreid op de route naar Askja in de hooglanden in Noord-IJsland.

Askja was niet erg bekend, tot op 29 maart 1875 een grootse eruptie begon. Ongeveer 20 miljard kubieke meter aan materiaal werd binnen een paar uur gelanceerd! De asregen vergiftigde met name het land in het oostelijke fjordengebied van IJsland en doodde een groot gedeelte van het vee. De laatste eruptie van de Askja was in 1961. Dit indrukwekkende gebied trekt veel bezoekers. Dankzij een terreinwagen kun je zelf de rit naar de Askja afleggen. Mocht je dit niet prettig vinden of geen terreinwagen tot je beschikking hebben, dan is er altijd een dagtour per bus te boeken.

Reizigers staan boven de viti krater bij de vulkaan Aksja in het binnenland van IJsland.Eén van de bekendste met water gevulde explosiekrater is toch wel Víti. Met zijn 150m in doorsnede is dit geen ‘kleine jongen’. Het meer is maar liefst 80m diep en heeft een prachtige opaal blauwgroene kleur. Dit komt doordat het meer veel opgeloste mineralen bevat. Je kunt erin zwemmen door de aangename temperatuur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC13 Askja Lunar Tour


Dag 14
ca. 175 km

Op weg naar Oost-IJsland

Zeilschepen in de haven vanin noord IJsland bij zonsopgang.

Je rijdt vandaag de route naar het oosten van IJsland. ’s Ochtends heb je nog tijd om enkele highlights te bezoeken waar je gisteren misschien geen tijd meer voor had. Bijvoorbeeld de vissersplaats Húsavík, ook wel bekend als de ‘walvishoofdstad’ van IJsland. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootjes de baai in op zoek naar deze prachtige dieren. We raden je aan een tocht in een traditionele vissersboot te maken, voor diegenen die meer actie willen zijn er ook RIB-tours te boeken!

Op ongeveer 63 km van Húsavík vind je Asbyrgi. Deze rots in de vorm van een hoefijzer trekt vele bezoekers vanwege zijn prachtige vorm en ligging.

Team IJsland Tours wandelt in Asbyrgi, een mooie kloof in Noord-IJsland.

Wij raden je aan onderweg een bezoek te brengen aan de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Indien de weg goed begaanbaar is, kun je weg nr. 864 vanuit Asbyrgi volgen tot je bij de Dettifoss uitkomt. Als de weg niet goed begaanbaar is volg je ringweg nr. 1 en sla je na Mývatn weg nr. 864 in. De wandeling naar de Dettifoss is al leuk om te volgen en eenmaal bij deze krachtpatser aangekomen kijk je je ogen uit!

De route naar het oosten voert langs een desolaat, woestijnachtig gebied en brengt je uiteindelijk naar één van de grootste plaatsen in het oosten: Egilsstadir, waar je zult overnachten. Het genoemde aantal kilometers is voor de rechtstreekse route Mývatn-Egilsstadir.

Leuk om deze dag te doen:
EXC81 Húsavík walvistour
EXC79 Walvistour per RIBboot
Entree Vök Baths


Dag 15
ca. 347 km

Fjorden en vissersdorpjes

Deze regio van IJsland is op zijn minst interessant te noemen. Er zijn vele prachtige fjorden en bijzondere kleine plaatsjes te bezoeken!

Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen. Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn bezoeken, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw.
Vervolgens kom je langs Breiddalsvík (baai van de brede dalen), hier vind je de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen.

Een mooie papegaaiduiker staat rechtop in het groene gras tussen de roze bloemetjes.

Djúpivogur is een klein vissersstadje, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen.
De karakteristieke en piramidevormige berg Búlandstindur (1069m) domineert het landschap.

Je rijdt vervolgens door naar Höfn voor je overnachting van vandaag.
Deze plaats staat alom bekend voor de goede kreeft die je hier kunt eten.Dag 16-17
ca. 200 km

IJsbergenmeer en Nationaal Park Skaftafell

In het ijsbergenmeer Jokulsarlon in Zuidoost-IJsland drijven ijsschoten in mooie kleuren en vormen rond.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Je rijdt vanochtend langs deze prachtige plek, gelegen direct aan de ringweg. Je kunt het niet missen! Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen.
Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón. Ook hier zijn boottochten per RIB boot te maken.

Weerspiegeling van de gletsjer in het meertje.

De route voert je verder langs het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Höfn en Kirkjubæjarklaustur ligt en heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

Je eindpunt van vandaag is de regio Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners. Omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Je verblijft 2 nachten in de omgeving van Skaftafell/Kirkjubæjarklaustur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC12 Laki Superjeep tour
EXC25 Sneeuwscooter Zuidoost
EXC32 Gletsjerwandeling Z/oost
EXC93 Ingolfshöfdi vogeltour
EXC50 Highlands from the sky
EXC95 Boottocht IJsbergenmeer
EXC96 Boottocht Fjallsarlon


Dag 18
ca. 205 km

Adembenemende zuidkust

De lavavelden in zuidoost IJsland zijn bedekt met een laagje mos.Vanuit Kirkjubæjarklaustur rijd je door het met mos begroeide lavaveld Eldhraun richting het westen. De eerste grote stad die je tegen gaat komen is Vík í Mýrdal, tevens het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Deze plek staat bekend om de gitzwarte zandstranden bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

Reizigers lijken kleine mensen bij de brede Skogafoss waterval in zuid west IJsland.

Voorbij Vík, richting Skógar rijd je langs de 60m hoge waterval Skógafoss. Even verderop, bij de afslag naar hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling onder leiding van een gids kunt maken.

Terwijl je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Hun informatiecentrum is inmiddels dicht, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

Je overnacht in de omgeving van Selfoss of Flúdir.

Leuk om deze dag te doen:
OV Lava Centre
EXC31 Gletsjerwandeling Zuid


Dag 19-20
ca. 180 km

Het Golden Circle gebied & Reykjavik

Vanaf een mooie route door Nationaal Park Thingvellir in IJsland heb je mooi zicht op het landschap en het meer.

De Golden Circle staat op het programma en bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Je brengt vanochtend een bezoek aan het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Mensen fotograferen de spuitende geiser Strokkur in het Golden Circle gebied op IJsland.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren De Gullfoss waterval in de zomerwanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Als je nog tijd over hebt zijn Vikingboerderij Stöng en het práchtige natuurgebied Gjaín een absolute aanrader! De wegen hier naartoe kunnen in slechte staat zijn, waardoor ze niet begaanbaar zijn voor alle voertuigen.

Het iconische harpa concertgebouw in Reykjavik.

Je reist uiteindelijk door naar Reykjavik. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants

Fietser in Reykjavik kijkt naar Perlan met fontein op de voorgrond.

Liever iets actievers? Als je op tijd in de stad arriveert is het mogelijk een boottocht te boeken waarbij je op zoek gaat naar papegaaiduikers. Of ontdek de stad op de Hollandse manier, op de fiets!

Je verblijft 2 nachten in of nabij het centrum van Reykjavik.

Leuk om deze dag te doen:
EXC46 Silfra snorkeltour
EXC47 Silfra duikexcursie
EXC27 Sneeuwscooter West
EXC48 Raften Zuid IJsland
EXC6 Secret Lagoon
OV FlyOver Iceland
EXC100 Fietstour Reykjavík
EXC89 Puffin express


Dag 21

Vertrekdag

Een toestel van Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.