Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland Cirkeltour

Tijdens deze klassieke 10-daagse groepsreis IJsland Cirkeltour zie je de bekendste en mooiste plekjes rond IJsland. Op het programma staan o.a. bezoeken aan het geisergebied, prachtige watervallen, waaronder de krachtigste waterval van IJsland de Dettifoss, het ijsbergenmeer, een aantal nationale parken en het vulkanisch actieve gebied Mývatn. Een aantal entrees is inbegrepen.

Er worden tijdens de reis korte wandelingen gemaakt tot maximaal 1 á 1,5 uur per dag (schoenen met goed profiel zijn een vereiste). Alle bezienswaardigheden zijn makkelijk bereikbaar. We verblijven in hotels op kamers met douche/toilet. Tijdens de rondreis zijn 6 diners inbegrepen. In Höfn en Reykjavik, waar voldoende restaurants zijn, is het diner op eigen gelegenheid.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Drie toestellen van luchtvaartmaatschappij Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia. Bekijk hier de vluchttijden en opties.

In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

’s Avonds is er een bijeenkomst waar je de gids en medereizigers ontmoet.
Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.Dag 2

Geisergebied en ‘Gouden’ waterval Gullfoss

Vandaag ontmoet je de groep en de gids en ga je samen een korte tour door Reykjavik maken. Hierna is het tijd voor misschien wel de meest bekende highlights van IJsland.

De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Aan het begin van onze reis hebben we er één overgeslagen: het Nationale Park Thingvellir. Deze plek is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

De volgende stop: het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Vervolgens is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt, gelegen vlakbij het Geysir gebied. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

We bezoeken ook de familieboerderij en het geothermische kassencomplex Friedheimar. Ontmoet IJslandse paarden en proef de tomaten die met geothermische energie worden gekweekt.

Aan het einde van de dag rijden we naar Hveragerdi waar we dineren en overnachten.

 Dag 3

De adembenemende zuidkust

Vandaag beginnen we de dag met een bezoek aan de Thjorsadalur, met zijn berkenbomen en watervallen. Als het helder weer is heb je hier tevens geweldig uitzicht over de Hekla (1498m), de beroemdste en tevens beruchtste vulkaan van IJsland. We bezoeken hier Stöng, een replica van een vikinghuis dat door een vulkaanuitbarsting begraven is geraakt.

Onderweg langs de zuidkust bezoeken we de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen. Wanneer we de ringweg vervolgen, komen we bij de 60m hoge waterval Skógafoss.

Vík í Mýrdal is het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland) en staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

Het diner en de overnachting zijn in de omgeving van Vik.Dag 4

Op weg naar ijs en gletsjers

IJs en gletsjers zullen het zicht domineren wanneer we in de buurt komen van het Nationaal Park Vatnajökull in het zuidoosten van IJsland. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

Het eerste dorp wat we passeren in Zuidoost-IJsland is Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners, omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Het is mogelijk een optionele amfibie boottocht op het ijsbergenmeer bij te boeken.

We rijden vervolgens door naar het vissersdorp Höfn, waar de overnachting is gepland. Deze plaats staat alom bekend voor de goede kreeft die je hier kunt eten (diner op eigen gelegenhied).Dag 5

Diepe fjorden en vissersdorpjes

De route van vandaag brengt ons via de Almannaskard pas met fantastisch uitzicht op de kustlijn, naar de Oostfjorden. Dit is misschien het minst bekende deel van IJsland, met slaperige vissersplaatsjes en diepe fjorden. Oost-IJsland is, geologisch gezien, het oudste deel van IJsland waar je o.a. kwarts en andere mineralen vindt. Onderweg stoppen we bij een micro brouwerij en een paar keer om van de prachtige uitzichtpunten te genieten.

Het diner en de overnachting staat gepland in de omgeving van Egilsstadir.Dag 6

Waterval, zwavelbronnen en stoombronnen

De route van vandaag leidt ons door een woestijnachtig gebied van het oosten naar het noorden van IJsland. De ringweg voert door een onbewoonde, heuvelachtige hoogvlakte naar onze eerste stop vandaag de waterval Dettifoss, de krachtigste waterval van IJsland.

We vervolgen onze route naar de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall. Het Mývatn-meer is sinds 1974 beschermd natuurgebied vanwege de vele bijzondere soorten vogels die hier broeden, waaronder de harlekijneend.

Diner en overnachting in de omgeving van Mývatn.Dag 7

Gekke lavaformaties en waterval van de goden

We beginnen de dag met een bezoek aan de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die variëren in lengte. Afhankelijk van de hoeveelheid vrije tijd die we hier hebben is het de moeite waard een mooie wandeling te maken.

Vlak voor Akureyri passeren we de Godafoss, de waterval van de Goden, zeker een bezoek waard! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Akureyri is na Reykjavik de grootste stad van IJsland, we hebben hier even wat tijd vrij te besteden. Met ca. 18.000 inwoners is de stad wel iets anders dan je afgelopen dagen hebt meegekregen. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit restaurantjes en winkeltjes. Eén van de brandgeschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan het verhaal van de Godafoss. Naast de kerk in Akureyri is het ook de moeite waard de heuvel van de stad op te lopen op weg naar de botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat.

We bezoeken Siglufjördur, een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid heeft te danken aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw. Er is een prachtig Herring Era museum museum, wwat we zullen bezoeken. Iedere zomer in augustus wordt hier een haringfestival gehouden, dat bezoekers van over de hele wereld trekt.

Hierna rijden we langs de kust door richting het Skagafjördur district.

Diner en overnachting in Noord IJsland.Dag 8

Skagafjördur, bekend om IJslandse paarden

We rijden vanuit Saudakrokur de prachtige route naar de omgeving van Borgarnes in West-IJsland. De route gaat dwars door het district Skagafjördur, bekend door het IJslandse raspaard. Tijdens een paardenshow maken we uitgebreid kennis met deze bijzondere dieren en hun beroemde 5e pass, de Tölt. Er is vandaag de dag maar één paardenras op IJsland: de IJslander. Toen er mensen op IJsland kwamen wonen waren er nog geen paarden, de Vikingen namen rond 800/900 hun beste paarden mee naar dit eiland vanuit Europa. Slechts ca. 100 jaar daarna is de ‘grens gesloten’ en mocht er geen paarden meer ingevoerd worden om virussen, ziektes en infecties te voorkomen. Deze regel geldt nu nog steeds. Dat is de reden dat er sindsdien raszuiver gefokt wordt.

Onderweg bezoeken we ook de Gabrok krater en de Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoerd naar de omliggende dorpen en steden. Wat je in deze regio absoluut niet mag missen zijn de circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

Diner en overnachting in de omgeving van Borgarnes.Dag 9

Snafelssnes schiereiland

We bezoeken vandaag het Snaefelssnes schiereiland. Aan de noordkant van het schiereiland bevindt zich de iclonische Kirkjufell berg en waterval. Andere bezienswaardigheden die we zullen aandoen zijn de unieke stranden van Djupalonssandur.

We rijden door Snæfellsjökull Nationaal Park, het park wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die circa 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van dit schiereiland, met zijn prachtige vogelkliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park.

Verderop vind je het vissersdorp Arnarstapi, dit dorpje ligt aan de voet van de gletsjer en staat bekend om zijn prachtige rotskusten. Vele verschillende basaltformaties, continu bewerkt door de golven van de oceaan.

Aan het einde van de middag rijden we naar Reykjavik, waar we afscheid nemen van de groep en de gids. Het diner is vanavond op eigen gelegenheid. Je verblijft 1 nacht in of nabij het centrum.Dag 10

Vertrekdag

De reis zit erop. Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.