Bel mij terug

Vul je telefoonnummer in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Alleen mogelijk op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

IJsland Cirkeltour Compact

Tijdens de 8-daagse IJsland Cirkeltour Compact groepsreis zie je de bekendste en mooiste plekjes rond IJsland in relatief korte tijd. Deze reis wordt uitgevoerd met Nederlandstalige reisleiding.

Op het programma staan o.a. bezoeken aan het geisergebied, prachtige watervallen, het ijsbergenmeer, een aantal nationale parken en het vulkanisch actieve gebied Mývatn. Er worden tijdens de reis korte wandelingen gemaakt tot maximaal 1 a 1,5 uur per dag (schoenen met goed profiel zijn een vereiste). Alle bezienswaardigheden zijn makkelijk bereikbaar. We verblijven in hotels in kamers met douche/toilet. Tijdens de rondreis zijn 4 diners inbegrepen. In Akureyri en Reykjavík, waar voldoende restaurantgelegenheden zijn, is het diner op eigen gelegenheid.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Jouw vakantie naar IJsland kan beginnen! Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavik Airport. Na aankomst reis je per Flybus transfer naar je accommodatie in Reykjavik. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Bijna iedere keuken is te vinden in het centrum, geen problemen voor je diner van vanavond.

Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.Dag 2

Ontdek de Golden Circle

Na het ontbijt verlaten we Reykjavik.
Vandaag staan de misschien wel, bekendste highlights van IJsland op het programma. De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend of bijzonder zijn. Te beginnen met het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

Vervolgens is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt, gelegen vlakbij het Geysir gebied. Vanwege het vele stuifwater is het algemeen bekend dat er veel regenbogen boven de waterval schitteren als de zon schijnt, hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveau’s naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen wat je dichterbij de waterval brengt.

Als laatste stop: het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Diner en overnachting in het zuiden van IJsland in de omgeving van Hella.Dag 3

Watervallen, rotsformaties en lavastranden

We reizen verder langs de zuidkust en komen langs de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen en welke je al vanaf de weg kunt zien. Wanneer we de ringweg vervolgen, komen we bij de 60m hoge waterval Skógafoss die als één van de mooiste watervallen van de Zuidkust bestempeld wordt.

Vik i Myrdal is de volgende stop van vandaag en is het meest Zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Het gebied staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met Papegaaiduikers.

We passeren Kirkjubaejarklaustur in Zuidoost IJsland en rijden door een  een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.
IJs en gletsjers zullen onderweg het zicht domineren wanneer we in de buurt komen van het Nationaal Park Vatnajökull.

We verblijven 1 nacht in de omgeving van het Vatnajökull NP.Dag 4

NP Skaftafell, ijsbergenmeer en vissersstadje

In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

Na het ontbijt bezoeken we één van de grootste highlights van het zuidoosten: Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen.

De route van vandaag leid ons verder, richting de Oostfjorden. Misschien het minst bekende deel van IJsland, met slaperige vissersplaatsjes en diepe fjorden. Oost-IJsland is, geologisch gezien, het oudste deel van IJsland waar je o.a. kwarts en andere mineralen vindt. Onderweg stoppen we een paar keer om van de prachtige uitzichtpunten te genieten.
We bezoeken o.a. het pittoreske plaatsje Djupivogur, de poort naar de oostfjorden. Dit plaatsje heeft een lange geschiedenis van handel en visserij.

We overnachten in de omgeving van Egilsstadir.Dag 5

Waterval, zwavelbronnen en stoombronnen

De route van vandaag leidt ons door een woestijnachtig gebied van het Oosten naar het Noorden van IJsland. De ringweg voert door een onbewoonde, heuvelachtige hoogvlakte naar onze eerste stop vandaag de waterval Dettifoss, de krachtigste waterval van IJsland.

We vervolgen onze route naar de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall. Het Mývatn-meer is sinds 1974 beschermd natuurgebied vanwege de vele bijzondere soorten vogels die hier broeden, waaronder de harlekijneend.

Vlak voor Akureyri passeren we de de Godafoss, de waterval van de Goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het Christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Akureyri is de 2e stad van IJsland, we hebben hier even wat tijd vrij te besteden.  Met ca. 18.000 inwoners is de stad wel iets anders dan je afgelopen dagen hebt meegekregen. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit hapjes, drankjes en winkeltjes.

Eén van de brandgeschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan het verhaal van de Godafoss. Naast de kerk in Akureyri is het ook de moeite waard de heuvel van de stad even op te lopen op weg naar de Botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat.

We verblijven 1 nacht in de regio Akureyri. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, maar de stad heeft genoeg te bieden!Dag 6

Skagafjördur, bekend om IJslandse paarden

IJslandse - paarden

Vanuit Akureyri rijden we vandaag de prachtige route naar de omgeving van Borgarnes in West IJsland. De route gaat dwars door het district Skagafjördur, bekend door het IJslandse raspaard. Deze bijzondere dieren zijn beroemd om hun 5e pass, de Tölt.

Er is vandaag de dag maar één paardenras op IJsland: de IJslander. Toen er mensen op IJsland kwamen wonen waren er nog geen paarden, de Vikingen namen rond 800/900 hun beste paarden mee naar dit eiland vanuit Europa. Slechts ca. 100 jaar daarna is de ‘grens gesloten’ en mocht er niet meer ingevoerd worden om virussen, ziektes en infecties te voorkomen. Deze regel geldt nu nog steeds. Dat is de reden dat er sindsdien raszuiver gefokt wordt.

Diner en overnachting in de omgeving van Borgarnes.Dag 7

Lavawatervallen en Reykjavík

We beginnen de dag met een bezoek aan Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoert naar de omliggende dorpen en steden. Je kunt hier – optioneel – een bezoek brengen aan het nieuwe Krauma spa centrum.
Wat je in deze regio absoluut niet mag missen zijn de circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

Aan het einde van de middag rijden we naar Reykjavik, waar we afscheid nemen van de groep en de gids. Het diner is vanavond op eigen gelegenheid, je verblijft 1 nacht in of nabij het centrum.Dag 8

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt maak je je klaar voor vertrek. Je reist per Flybus transfer naar Keflavik Airport in aansluiting op de vlucht naar Amsterdam. Je IJsland reis is helaas ten einde, we hopen dat je kunt terugkijken op een geslaagde vakantie!