Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Hondenslede & Noorderlicht

Je kunt deze reis het beste omschrijven als een ontdekkingstocht op een hondenslee, met een traditioneel Oost Groenlands tintje. Voor reizigers is rondtrekken per hondenslee één van de mooiste manieren om dichtbij de Groenlandse natuur te komen. Naast de tochten met de honden bezoeken we dorpjes en maken we een sneeuwschoenwandeling naar de bloemenvallei.

Oost Groenland is waarschijnlijk het meest geïsoleerde deel van Groenland. Het is ook één van de plekken waar je de Inuit tradities goed terug ziet komen. Dit komt omdat de manier van leven nog veel lijkt op dat van vroeger. De inwoners van dit deel van Groenland vertrouwen voor een groot gedeelte nog op inkomsten van jacht en visserij. Daarnaast is de hondenslee een veel gebruikte vorm van vervoer. Het is dan ook híer dat je de traditionele ‘Arctic way of life’ met eigen ogen kunt aanschouwen.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op Groenland

De reis begint op Reykjavik airport, in ongeveer 2 uur vlieg je naar Kulusuk in Oost Groenland. Vanuit de luchthaven in dit kleine dorpje vlieg je per helicopter door naar Tassilaq, gelegen op Ammassalik eiland waar de gids je zal ontmoeten en naar de accommodatie zal brengen. In de avond geniet je van het diner, bereid door een lokale chef in het guesthouse en zal de gids je vertellen wat er de komende dagen gaat gebeuren. Mocht je nog last minute tips willen betreft je uitrusting, is dit de uitgelezen kans.

Overnachting in een guesthouse.Dag 2-3

Op weg naar ijsfjord Sermilik

Het avontuur gaat beginnen, dus bereid je goed voor! Na het ontbijt word je naar de rand van het dorp gebracht, waar de honden staan te popelen om op pad te gaan. De gids leert je de basics van de slee en hoe je je moet gedragen in de buurt van de honden. Met 2 personen per slee gaan we op pad richting het noorden naar de King Oscars fjord and het grote meer Qordlortoq tussen de granieten bergketens. Met dit waanzinnige uitzicht hebben we een korte pauze voordat we doorgaan naar een plek die de ‘coffee shop’ wordt genoemd. Het is niet echt een ‘shop’ maar een verzameling van hutjes midden op het eiland, waar vrijwel iedereen die sledetochten of sneeuwscootertochten maakt een pauze neemt, koffie drinkt en een snack nuttigt.

©-rob-tully

We vervolgen de route richting het westen naar de Sermilik fjord en steken een besneeuwd landschap over op 500 meter hoogte. Omdat we zo hoog zitten hebben we een prachtig uitzicht over de ijsfjord van Sermilik. De honden leiden ons weer naar beneden langs prachtige rivierbeddingen naar de kleine hutjes die de komende 2 nachten dienstdoen als ons ’thuis’. Een verblijf zo dichtbij de rand van de ijsfjord is adembenemend!

Overnachting in kamp Qatoo. Het kamp bestaat uit 5 kleine 2-persoonshutjes en een gezamenlijke hut met een volledig uitgeruste keuken, eetruimte en een lounge. De hutjes zijn rustiek, knus én zeer comfortabel. Het kamp ligt bij de Sermilik ijsfjord en elke hut heeft een ‘icefjord view’. Totaal aantal uren op de hondenslede: 6 uur

Dag 3

Op dag 3 gaan we wandelen met sneeuwschoenen in deze prachtige omgeving! Dit houdt in dat we af en toe ook zullen klimmen naar de top van hoge pieken binnen de fjord om een nog mooier uitzicht te krijgen. Hoe ver en hoe hoog we kunnen komen hangt af van het weer en de sneeuw- en ijscondities. We overnachten in dezelfde hut. Wandeltijd op sneeuwschoenen: 4-6 uur.Dag 4

Langs de kust naar nederzetting Tiniteqilaaq

Na een stevig ontbijt bepakken we de sleden weer en reizen verder langs de kust richting het noorden en de kleine nederzetting Tiniteqilaaq met een inwonersaantal van ca. 125 mensen. We hebben wat tijd om het plaatsje te bekijken en de ‘Inuit way of life’ in ons op te nemen met het besef hoe hard het soms is met de winterse omstandigheden. We overnachten hier op een slaapzaal in één van de huizen van het plaatsje met eenvoudige faciliteiten (de douche is te vinden in het lokale servicehuis). Totaal aantal uren op de hondenslede: 4 uur.Dag 5

Terug naar het zuiden

Vandaag beginnen we met de tocht naar het zuiden. We reizen over de straat tussen Tiniteqilaaq en Amassalik eiland en maken een kleine koerswijziging naar het oosten richting een vallei welke nu een rivierbedding is. De rit langs deze rivierbedding is één van de mooiste op het eiland. Aan beide kanten zijn we omringd door bergketens en gletsjers terwijl wij als de gesmeerde bliksem over het met sneeuw bedekte landschap glijden.

De route vervolgt zich over een fjord en helemaal naar beneden richting Pitserpaajik schiereiland, waar onze overnachtingslocatie is. We slapen vannacht in een hut, of in tenten (waar het zowaar warmer kan zijn dan in de hut). In de hut wordt de maaltijd bereid en genuttigd. Totaal aantal uren op de hondenslede: 6 uur.Dag 6

Terug naar ‘bewoonde wereld’

Vanuit het schiereiland waar we geslapen hebben, Pitserpaajik, reizen we richting het westen naar de omgeving van de meren. Vervolgens reizen we over de sneeuw rechtstreeks naar Amassalik en het dorp Tasiilaq, waar we de reis begonnen zijn. Nadat we afscheid genomen hebben van de menners en hun honden gaan we weer terug naar het guesthouse voor een overnachting. Totaal aantal uren op de hondenslede: 6 uur.Dag 7

Vrije dag, ontdek Tasiilaq

Vandaag heb je een dag om tot rust te komen. Je kunt ervoor kiezen op je gemak Tasiilaq te ontdekken of een optionele extra excursie in te boeken. Zo is het mogelijk om een sneeuwschoenwandeling naar de bloemenvallei te maken. Tasiilaq is het administratieve centrum van Oost Groenland. Het heeft een interessant museum en wat winkeltjes. Boven het dorp ligt de bloemenvallei en in zijn ‘wintervacht’ biedt de omgeving de uitgelezen kans op een winters uitzicht op de stad vanaf de vallei.

Je overnacht in het guesthouse.Dag 8

Terug naar Reykjavik

Aan alles komt een einde, helaas zit het avontuur in Oost Groenland er weer op. Je reist per helicopter weer naar Kulusuk waar je de vlucht naar Reykjavik neemt.