Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10:00 - 13.00 (maart t/m mei)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Highlights & Hooglanden

Deze reis combineert de majestueuze landschappen en natuurlijke wonderen van enkele van IJslands meest geliefde plekken. We combineren deze rondreis, met een kleine groep, met enkele prachtige wandelingen, variërend van 20 minuten tot 5 uur. We ontdekken de vurige, vulkanische zuidkust, de geothermische woestijn van het woeste binnenland en de rijke vegetatie van het noorden. Geen tenten inpakken of maaltijden klaarmaken maar overnachtingen en diners in goede hotels zorgen ervoor dat je alle tijd hebt om optimaal te genieten van ‘Icelands best’!

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Je reist per transferbus naar Reykjavik.

In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.Dag 2
ca. 210 km

Wandelen naar waterval & walvisfjord

Na het ontbijt komt de gids je ophalen bij het hotel, we vertrekken op tijd om ca. 08:00 uur.
We beginnen de dag met een korte rit door Reykjavik langs de meest bekende highlights zoals de prachtige Hallgrimmskerk gelegen op de heuvel in de stad.

Na de korte kennismaking met Reykjavik rijden we richting West-IJsland, langs de pittoreske kustlijn van de Hvalfjördur fjord. Eén van IJslands langste en diepste fjorden. We maken een stop bij de op
2 na hoogste waterval van IJsland met 200m, de Glymur. Het lijkt erop alsof linten gracieus naar beneden stromen en terechtkomen in een enorme kloof versierd met weelderig groen mos. Zowel de fjord als de waterval zijn gelinkt aan de lokale legende van een walvis die tegen de waterval op zwom en terecht kwam in het meer erboven, gek genoeg zijn er ook echt walvisbotten gevonden op deze plek! In deze prachtige omgeving nemen we wat tijd om te wandelen en zo de waterval en zijn omgeving vanaf verschillende oogpunten te kunnen bewonderen.

Op de weg naar het hotel stoppen we bij de prachtige lavawaterval Hraunfossar en de krachtigste warmwaterbron van Europa, de Deildartunguhver. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Krauma spa.

We dineren en overnachten in Fosshotel Reykholt.

Wandelinformatie Glymur waterval
Afstand: 5 km
Hoogteverschil: 357m
Wandeltijd: ca. 4 tot 5 uur
Let op: een deel van de wandeling houdt het oversteken van een kleine rivier (over een natuurlijke brug) in. Het oversteken is niet moeilijk, maar wel fijn om vooraf te weten. Het kan prettig zijn waterschoenen bij je te hebben, maar dit is niet noodzakelijk. Er worden deze dag geen wandelstokken aangeraden.Dag 3
ca. 300 km

Wandelen op een krater & ‘haringdorp’

Na het ontbijt gaan we verder met het ontdekken van de regio Borgarfjördur voordat we deze weer verlaten. We stoppen bij de charmante Glanni waterval waarvan gezegd wordt dat het de thuishaven is van elfen en trollen. Vlakbij ligt de ca. 3500 jaar oude Grabrok krater, welke je kunt beklimmen. Er zijn trappen gemaakt om de klim makkelijker te maken, bij mooi weer heb je een prachtig weids uitzicht.

We zetten onze pittoreske reis door terwijl we de Holtavorduheidi plaat oversteken, de poort tussen Noord- en Zuid-IJsland. De volgende stop is bij de Vididalur vallei en zijn ‘rushing’ rivier, vanuit deze plek wandelen we naar Kolugljufri, een lavarotskloof die naar een verborgen waterval leidt. Na de wandeling reizen we door naar het charmante dorp Hofsós waar we een kleine wandeling maken naar de inham van Stadarbjargarvik om een prachtig zicht te hebben op de geometrische basaltkolommen.

We rijden over het prachtige Trollakagi (trollen schiereiland) met zicht op bergen en fjorden tot we bij Siglufjördur aankomen. Het is een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid heeft te danken aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw.

We verblijven hier 2 nachten in Hotel Siglo en hebben vanavond tijd om bij te komen in de geothermale hottubs van het hotel. Het diner is op eigen gelegenheid.

Wandelinformatie Grabrok
Afstand: verschilt (naar keuze)
Hoogteverschil: 1000m
Wandeltijd: ca. 1 uur

Wandelinformatie Kólugljúfur
Afstand: varieert, de route wordt gekozen door de gids
Hoogteverschil: nihil
Wandeltijd: ca. 30 minuten tot 1 uurDag 4

Spectaculaire wandelroute

Het schiereiland Trollaskagi is een verborgen juweeltje in IJsland, een beetje afgescheiden van de rest van het land door zijn hoge bergketen.
Het gebied herbergt talloze, weinig bekende wandelroutes met een spectaculair landschap.
Na het ontbijt bezoeken we het prijswinnende ‘Herring Era Maritime Museum’, wat eigenlijk een must is als je in Suglufjördur verblijft. De atmosfeer van de haven en vissers/visserij van de begin 20e eeuw wordt in drie historische gebouwen tot leven gebracht.

In de middag staat er een spannende en mooie wandeling op het programma. We worden begeleid door een deskundige lokale gids die zal beslissen welk pad het beste te verkennen is op basis van het ervaringsniveau van de groep en de conditie van de wandelpaden naar aanleiding van het weer. De totale wandeltijd is dus variabel. Degenen die niet willen deelnemen aan de wandeling, kunnen achterblijven in Siglufjördur en genieten van een kleinere wandeling in de schilderachtige gebieden rond het dorp met jullie eigen gids.

Na deze actieve middag bezoeken we een lokale inwoner die voor ons een heerlijke zelfgemaakte IJslandse (vlees)soep heeft gemaakt met lokale producten en ingrediënten. ’s Avonds kun je wederom ontspannen in de hottubs van Hotel Siglo.

Wandelinformatie Siglufjördur
Afstand en hoogteverschil: variabel, de route wordt gekozen door de gids
Wandeltijd: gemiddeld ca. 4 tot 5 uur

Wandelinformatie voor de Siglufjardarskard wandeling (onder leiding van de lokale gids)
Afstand: ca. 11-12 km
Hoogteverschil: 630m
Wandeltijd: ca. 4 tot 5 uurDag 5
ca. 235 km

De wonderen van het meer van Mývatn

Na het ontbijt verlaten we het prachtige schiereiland en genieten we onderweg van prachtige uitzichten. We rijden naar de 2e stad van IJsland, Akureyri en maken een korte stop in dit charmante stadje. Net voorbij Akureyri, op weg naar het prachtige gebied van Mývatn komen we langs de Godafoss waterval. De Godafoss wordt ook wel waterval van de goden genoemd. In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Het gebied rondom het meer van Mývatn is een geologisch wonderland met verbazingwekkende landschapscontrasten. Rondom het meer zijn er verschillende locaties waar het prachtig wandelen is. Zomertijd is dé tijd om vogels te spotten, dus het is goed om een verrekijker bij de hand te hebben tijdens je wandelingen. We beginnen het Mývatn-avontuur met een wandeling naar de krater van Hverfjall. In de buurt is het lavaveld van Dimmuborgir te vinden, waar we een wandeling maken tussen de vreemde lavaformaties.

We vervolgen onze route naar de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall. We stoppen tot slot bij de natuurbaden van Mývatn Nature Baths. Geniet van een ontspannen duik in deze azuurblauwe geothermale bronnen. Een perfect einde van een actieve dag in de buitenlucht.

Wandelinformatie Hverfjall
Afstand: 4 km
Hoogteverschil: 190m
Afstand: ca. 2 tot 2,5 uur

Wandelinformatie Dimmuborgir
Afstand: ca. 2,5 km
Hoogteverschil: nihil
Afstand: ca. 1 tot 2 uurDag 6
ca. 270 km

Wandelen in het grootste NP in West-Europa

Vandaag gaan we wandelen in het noordelijke gedeelte van Vatnajökull Nationaal Park, het grootste Nationaal Park in West-Europa. Het NP is vernoemd naar de grootste gletsjer die ca. 14% van IJslands oppervlakte bedekt. We beginnen de dag bij de hoefijzervormige kloof Asbyrgi. Volgens de Noorse mythologie is deze kloof een hoefafdruk van Sleipnir, het acht-benige paard van de God Odinn.

We wandelen over een pad die ons leidt naar het meer midden in de kloof, waar we een prachtig uitzicht hebben op de enorme rotspartij om ons heen. Vervolgens stoppen we bij Hljodaklettar ofwel de ‘Echo Rocks’, zo genoemd vanwege de unieke vormen van de rotsen waardoor ze een interessante akoestiek creëren. De rotspartij ligt vlakbij Jökulsargljúfur, IJslands langste kloof, gevormd door een gletsjerrivier vanaf de gletsjer Vatnajökull. We spenderen onze middag in deze prachtige omgeving wat ons de tijd geeft een mooie wandeling te maken tussen de rotsen die wel trol-achtige schildwachten lijken.

De laatste stop van vandaag is er één die niet mag ontbreken in deze regio, de machtige en Europa’s krachtigste waterval: Dettifoss. Het water komt met zoveel kracht naar beneden dat het altijd een beetje grauw oogt, maar als je na een kleine wandeling voor deze kolos staat voel je de kracht om je heen!

Wandelinformatie Asbyrgi
Afstand: 1 km
Hoogteverschil: nihil
Wandeltijd: ca. 30 minuten tot 1 uur

Wandelinformatie Hljodaklettar
Afstand: 10 km
Hoogteverschil: 50 tot 100m
Wandeltijd: 3 tot 4 uur (combinatie van wandelingen)
Let op: één van de wandelpaden is erg ongelijk, we adviseren het gebruik van wandelstokken deze dag.

 Dag 7
ca. 470 km

Dwars door de hooglanden

Na het ontbijt maken we ons op voor een avontuur. De route leidt ons vandaag dwars door het ruige en onbewoonde binnenland van IJsland via de Kjölur hooglandenroute (F35). Onderweg passeren we gletsjers Langjökull en Hófsjökull. Dit gebied bestaand uit overwegend zwarte zandwoestijnen heeft onderweg tal van schilderachtige wandelpaden, bezaaid met verborgen geothermische schatten en groene oases.

Er zijn veel spookverhalen en verhalen over criminelen (outlaws) die zich schuilhielden in de hooglanden. Eén van die verhalen gaat over het beroemde paar Eyvindur en Halla en de 20 jaar die ze in de hooglanden geleefd hebben. We stoppen bij Hveravellir, een veelkleurig geothermisch veld met een natuurlijke hotspring waar we even in kunnen baden.

Aan het einde van de Kjölur route vind je de Gullfoss waterval, terug naar de bewoonde wereld! De Gullfoss is onderdeel van de beroemde Golden Circle van IJsland, samen met het dichtbij gelegen geisergebied en het NP Thingvellir. We dineren en overnachten in de omgeving van Hella, aan de zuidkust van IJsland. Dit hotel is tevens voorzien van een geothermisch verwarmde hottub en zelfs een sauna. “Time to relax” dus!Dag 8
ca. 210 km

Adembenemend mooi Landmannalaugar

De hooglandengebieden die bereikbaar zijn vanaf de zuidkust zorgen voor een unieke invulling van de dag vandaag. De onbewoonde gebieden van Landmannalaugar en Fjallabak zijn geologisch gezien paradijsjes te noemen met vulkanische kraters, veelgekleurde ryolietbergen, stomende lavavelden en de grootse Hekla vulkaan. Er zijn veel verschillende wandelroutes in deze gebieden, stuk voor stuk prachtig!

De gids bepaalt vandaag de route, afhankelijk van de beste paden, het weer en de fitheid van de groep.
Bij de trekkershut in Landmannalaugar is één van de meest unieke natuurlijke hotsprings te vinden, waar we uiteraard in zullen baden. IJslandser dan dit wordt het haast niet!
We keren terug naar het hotel, waar het diner op eigen gelegenheid is vanavond.

Wandelinformatie Landmannalaugar
Afstand: 8,5 km
Hoogteverschil: ca. 300m
Wandeltijd: 4 tot 5 uur (combinatie van wandelingen)Dag 9
ca. 225 km

‘Thor’s playground’

Het Natuurreservaat van Thórsmörk staat hoe dan ook op de bucketlist van iedere natuurliefhebber. Het prachtige gebied wordt ook wel eens Thor’s Playground genoemd, naar de god van de donder en bliksem. De vallei ligt verscholen tussen verschillende gletsjers en wordt beschermd door rivieren en bergen, vandaar dat de vallei zo groen en bosrijk is. Tijdens onze wandeling door dit unieke gebied zal dit extra opvallen.

De route naar Thórsmörk begint bij de Seljalandsfoss, één van de leukste watervallen aan de zuidkust omdat je hier achterlangs kunt lopen. Na een prachtige laatste dag in het binnenland van IJsland, is het tijd om naar de stad af te reizen. We komen om ca. 18:00 uur aan in Reykjavik. Hier vind je een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants. Het diner vanavond is daarom op eigen gelegenheid.

Wandelinformatie Thórsmörk
Afstand: 5 tot 6 km
Hoogteverschil: ca. 200 tot 300m
Wandeltijd: 4 tot 5 uur (combinatie van wandelingen)Dag 10

Vertrekdag

De reis zit erop. Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.