Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Het Beste van Zuid IJsland

Reis mee langs alle highlights van de zuidkust en val van de ene verbazing in de andere. Je ziet prachtige watervallen, imposante gletsjers, het indrukwekkende ijsbergenmeer en zwarte zandstranden bij Vík. Naast dit natuurgeweld kom je op plekjes waar niet veel mensen komen: betoverend Landmannalaugar én de vaak overgeslagen Westman Eilanden. De reis is o.a. inclusief Sky Lagoon entree, walvistour en lava show!

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Drie toestellen van luchtvaartmaatschappij Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavík Airport, IJsland. Na aankomst reis je per transferbus naar je accommodatie in Reykjavik. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden.

De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Je overnacht 2 nachten in of nabij het centrum van Reykjavik. Verblijf is in Fosshotel Baron (middenklasse) of Fosshotel Reykjafvik (comfortklasse), afhankelijk van je voorkeur.Dag 2

Reykjavik en de Sky Lagoon

Na het ontbijt word je opgehaald door de gids en ontmoet je de rest van het reisgezelschap.
We maken een tour door Reykjavik en leren over de geschiedenis van deze compacte stad. We komen langs de Halgrimmkerk, de parlementsgebouwen, Harpa en het nationaal museum. Genoeg te zien dus!

De middag staat in het teken van een walvistour door de baai, waar we tijdens een 3 uyur durende boottocht hopelijk walvissen, bultrug walvissen en mogelijk ook andere walvissen gaan zien. De dag wordt afgesloten met een relaxend bezoek aan de Sky Lagoon.Dag 3

Pompeï van het noorden

We maken een kort ferry tochtje naar de Westman Eilanden, waar we te voet en met de bus Heimæy gaan ontdekken. De Westman Eilanden zijn o.a. bekend vanwege de grote vulkanische uitbarsting in 1973, wat gezien wordt als de grootste natuurramp in IJslandse geschiedenis. De uitbarsting begon op 23 januari net buiten het dorp Heimæy (het enige bewoonde eiland in de archipel Westman). De 5300 inwoners zijn geëvacueerd en terwijl de uitbarsting 5 maanden heeft geduurd was men ondertussen bang of het eiland ooit nog wel bewoonbaar zal zijn. Deze geschiedenis krijg je nog altijd mee tijdens je bezoek aan dit eiland.

We ontdekken vandaag onder andere vogelrotsen vol papegaaiduikers en gaan wandelen op een vulkaankrater, waar het vulkanische opgravingsproject “Pompeï of the North” te vinden is. Hier is o.a. een ‘huis’ te zien die na 40 jaar opgegraven is onder een dikke laag puimsteen vandaan. In de middag heb je wat tijd ter vrije besteding en kun je Heimæy op je eigen houtje ontdekken.

We verblijven 2 nachten in Hotel Stracta in Hella.Dag 4

Adembenemende Zuidkust

Vandaag bezoeken we de schitterende zuidkust. Onze eerste stop van de dag is bij de hoge maar smalle Seljalandsfoss-waterval, die over de bergen stort en waar je een glad en nat pad direct achter de watervallen kunt volgen.

Vervolgens bezoeken we de imposante Skógafoss-waterval, die 60 meter hoog is en tot de meest indrukwekkende watervallen van het land behoort. Vlakbij ligt het prachtige volksmuseum Skógar met zijn turfhuizen. We passeren de gletsjers Mýrdalsjökull en de beruchte vulkaan Eyjafjallajökull (2010).

In het dorp Vík wonen we de prachtige IJslandse lavashow bij, de enige tentoonstelling ter wereld waar je echte stromende lava kunt ervaren! Door lava te smelten en op ijs te gieten kun je de lava zien stromen, horen sissen en de hitte voelen die eruit straalt. We wandelen langs de zwarte lavastranden en de vogelkliffen bij Reynisfjara en zien spannende basaltkolommen en rotsformaties.

’s Middags stoppen we bij de Sólheimajökull gletsjertong, waar je een optionele gletsjerwandeling kunt maken. Het is een informatieve en gemakkelijke gletsjerwandeling door een bevroren wonderland van verschillende tinten gletsjerijs.Dag 5

Landmannalaugar, parel van de zuidkust

We beginnen de dag met een route over de onverharde hooglandenroute die naar Landmannalaugar leidt. Het gebied is haast een oase in het ruige hoogland van IJsland, overal waar je kijkt zie je ryolietbergen met de mooiste kleuren. In het gebied heb je de keuze uit verschillende opties. Je kunt de gids vergezellen op een korte wandeling door een ruw lavaveld en de mooi gekleurde hellingen op. Maar je kunt er ook voor kiezen zelf te gaan wandelen.

We raden je aan de 90 minuten durende rondwandeling te maken naar één van de meest spectaculaire vulkanische bergen van IJsland: Brenninsteinsalda, ook wel de regenboogberg van IJsland genoemd. De naam van de berg is vrij vertaald ‘zwavelgolf’, wat komt door de gele zwavelvlekken die de zijkant van de berg hebben gekleurd. Naast geel zie je in dit gebied ook groen van koper, zwart en blauw van lava en as, rood van ijzer en wit van silicium. Dit is zomaar de kleurrijkste berg van IJsland te noemen en daarom zeer fotogeniek. Er komt nog altijd warmte uit de berg, dus om je heen zie je sissende zwavelbronnen. Voor deze wandeling heb je goede schoenen nodig en ook wandelstokken zijn te adviseren.
Mocht je geen zin hebben in zo’n klim dan kun je ook relaxen in de warme rivier, neem dus je badkleding mee!

Op de terugweg naar Reykjavik brengen we nog een bezoek aan Ölvisholt, een microbrouwerij in een oude zuivelboerderij. Hier krijgen we een introductie in het brouwerij proces en kunnen we natuurlijk ook wat IJslands bier proeven.

N.B. in juni is het niet mogelijk om naar Landmannalaugar te gaan, we reizen dan enkel naar Tjórsárdalur.

Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik. Verblijf is in Fosshotel Baron (middenklasse) of Fosshotel Reykjafvik (comfortklasse), afhankelijk van je voorkeur.Dag 6

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende de vlucht.