Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10:00 - 13.00 (maart t/m mei)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Het Beste van Zuid IJsland

Reis mee langs alle highlights van de zuidkust en val van de ene verbazing in de andere. Je ziet prachtige watervallen, imposante gletsjers, het indrukwekkende ijsbergenmeer en zwarte zandstranden bij Vík. Naast dit natuurgeweld kom je op plekjes waar niet veel mensen komen: betoverend Landmannalaugar én de vaak overgeslagen Westman Eilanden. De reis is o.a. inclusief Blue Lagoon entree, een boottocht op het ijsbergenmeer Jökulsarlón en een spectaculaire gletsjerwandeling!

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Drie toestellen van luchtvaartmaatschappij Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavík Airport, IJsland. Na aankomst reis je per transferbus naar je accommodatie in Reykjavik. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden.

De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.
Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.Dag 2

Borrelende modderpotten & Blue Lagoon

Na het ontbijt word je opgehaald door de gids en ontmoet je de rest van het reisgezelschap.
We reizen af naar het schiereiland Reykjanes wat bekend staat om zijn vulkanische activiteit in de vorm van borrelende modderpotten en uiteraard het warmwaterbad de Blue Lagoon. Voordat we ook de vissersdorpjes, maanlandschappen en vogelrotsen gaan bewonderen is het tijd om te badderen. Het spectaculaire uiterlijk van de Blue Lagoon is niet te evenaren en je waant je even op een andere planeet terwijl je geniet van het warme en mineraalrijke water.

’s Middags staat onder andere Krýsuvík op het programma, hier vind je sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen. Vervolgens reizen we 100 jaar terug in de tijd wanneer we het charmante vissersdorp Eyrarbakki bezoeken. Je vindt hier veel goed bewaard gebleven huizen uit de periode 1890-1920. Hier bezoeken we ook het lokale Maritime and Folk museum.

’s Avonds arriveren we in Hella, een klein dorp aan de zuidkust van IJsland. We verblijven hier 3 nachten in simpele maar comfortabele cottages bij Árhus of in Hotel Hella. De cottages liggen langs een rivierbedding waar je een mooie korte wandeling in ’the middle of nowhere’ kunt maken.Dag 3

Landmannalaugar, parel van de zuidkust

We beginnen de dag met een route over de onverharde hooglandenroute die naar Landmannalaugar leidt. Het gebied is haast een oase in het ruige hoogland van IJsland, overal waar je kijkt zie je ryolietbergen met de mooiste kleuren. In het gebied heb je de keuze uit verschillende opties. Je kunt de gids vergezellen op een korte wandeling door een ruw lavaveld en de mooi gekleurde hellingen op. Maar je kunt er ook voor kiezen zelf te gaan wandelen.

We raden je aan de 90 minuten durende rondwandeling te maken naar één van de meest spectaculaire vulkanische bergen van IJsland: Brenninsteinsalda, ook wel de regenboogberg van IJsland genoemd. De naam van de berg is vrij vertaald ‘zwavelgolf’, wat komt door de gele zwavelvlekken die de zijkant van de berg hebben gekleurd. Naast geel zie je in dit gebied ook groen van koper, zwart en blauw van lava en as, rood van ijzer en wit van silicium. Dit is zomaar de kleurrijkste berg van IJsland te noemen en daarom zeer fotogeniek. Er komt nog altijd warmte uit de berg, dus om je heen zie je sissende zwavelbronnen. Voor deze wandeling heb je goede schoenen nodig en ook wandelstokken zijn te adviseren.
Mocht je geen zin hebben in zo’n klim dan kun je ook relaxen in de warme rivier, neem dus je badkleding mee!

Op de terugweg naar ons hotel stoppen we bij de prachtige Hjálparfoss waterval in de Tjórsárdalur vallei en de viking boerderij Stöng die tijdens de uitbarsting van de Hekla in 1104 volledig ‘begraven’ was in puimsteen. Een kleine wandeling brengt ons vervolgens bij de sprookjesachtige vallei Gjaín.

N.B. in juni is het niet mogelijk om naar Landmannalaugar te gaan, we reizen dan enkel naar Tjórsárdalur.Dag 4

De Golden Circle

De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Vandaag brengen we een bezoek aan de drie bekendste highlights van IJsland. Te beginnen met Thingvellir National Park: deze plek is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.Dag 5

Pompeï van het noorden

We maken een kort ferry tochtje naar de Westman Eilanden, waar we te voet en met de bus Heimæy gaan ontdekken. De Westman Eilanden zijn o.a. bekend vanwege de grote vulkanische uitbarsting in 1973, wat gezien wordt als de grootste natuurramp in IJslandse geschiedenis. De uitbarsting begon op 23 januari net buiten het dorp Heimæy (het enige bewoonde eiland in de archipel Westman). De 5300 inwoners zijn geëvacueerd en terwijl de uitbarsting 5 maanden heeft geduurd was men ondertussen bang of het eiland ooit nog wel bewoonbaar zal zijn. Deze geschiedenis krijg je nog altijd mee tijdens je bezoek aan dit eiland.

We ontdekken vandaag onder andere vogelrotsen vol papegaaiduikers en gaan wandelen op een vulkaankrater, waar het vulkanische opgravingsproject “Pompeï of the North” te vinden is. Hier is o.a. een ‘huis’ te zien die na 40 jaar opgegraven is onder een dikke laag puimsteen vandaan. In de middag heb je wat tijd ter vrije besteding en kun je Heimæy op je eigen houtje ontdekken. De ferry van 17:00 uur brengt ons terug naar het vasteland waarna we doorreizen naar de volgende accommodatie, gelegen in Vík, het meest zuidelijke puntje van IJsland.
We verblijven 2 nachten in Hotel Dyrholæy.Dag 6

Vatnajókull NP & ijsbergen

We beginnen de dag goed met de rit naar het Nationaal Park Vatnajökull waar vandaan we de wandeling naar de Svartifoss waterval maken. Het was deze waterval die voor de inspiratie zorgde om de bekende Hallgrimskerk in Reykjavik te maken. De waterval is omringd door prachtige basaltkolommen en zeer de moeite waard.

In de middag bezoeken we ‘Diamond Beach’ en het ijsbergenmeer Jökulsarlón waar we beginnen met een boottocht over het meer. Hoewel deze plek al indrukwekkend is vanaf de kant, maakt een boottocht de beleving helemaal af. Onderweg maak je kans enkele zeehonden te zien. Na de boottocht wandelen we naar het zwarte zandstrand aan de andere kant van de weg. Het strand ligt meestal bezaaid met de meest mooie ijsbergen en je kunt er ‘gewoon’ tussendoor wandelen!Dag 7

Spectaculaire gletsjerwandeling

Als kers op de taart van deze fantastische reis staat er vandaag een gletsjerwandeling op het programma. We beginnen de dag echter bij de prachtige zwarte zandstranden en de vogelrotsen bij Reynisfjára. De interessant gevormde basaltkolommen en rotsformaties zorgen ervoor dat je blijft kijken! De bekende rotsformatie Reynisdrangar staat ook wel bekend als de bange trollen. Eén van de legendes zegt dat de rotsen zijn ontstaan toen twee trollen een driemastig schip aan land probeerden te slepen, zonder succes uiteraard. En iedereen weet wel dat als het daglicht eenmaal komt, trollen veranderen in steen als ze niet verstopt zijn.

Hierna wandelen we ca. 1,5 tot 2 uur op de imposante Sólheimajökull gletsjertong. De wandeling ook is geschikt voor beginners of mensen die nog nooit voet op een gletsjer gezet hebben. Er gaat een ervaren gids mee en je krijgt o.a. stijgijzers onder je schoenen. De wereld bovenop de gletsjer is fascinerend met zijn gaten en spleten en verschillende vormen ijs.

Voordat we naar Reykjavik afreizen komen we langs de donderende Skógafoss waterval die maar liefst 62m naar beneden valt. Even verderop ligt de smallere maar hoge Seljalandsfoss waterval, het leuke van deze is dat je er achterlangs kunt lopen! Eenmaal in Reykjavik maken we eerst een korte stadstour, voordat we weer afgezet worden bij het hotel voor de laatste nacht.Dag 8

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende de vlucht.