Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Groenland van Zuid naar Noord

De reis begint in het groene Zuiden van Groenland vanwaar we koers zetten, per kustschip Sarfaq Ittuk, naar de hoofdstad Nuuk. Na ons cultureel opgeladen te hebben reizen we door naar ijsparadijs Ilulissat in West Groenland. De volgende stop zijn de mooie Ilimanaq Lodge, met zicht op de ijsfjord en de vaak aanwezige walvissen. Voordat de reis eindigt in Ilulissat bezoeken we de bijzondere Glacier Lodge Eqi, waar we direct zicht hebben op de afkalvende ijsbergen van het gletsjerfront.

Ontdek tijdens deze 15-daagse groepsreis de ongelofelijke contrasten van de Groenlandse natuur en de verschillende manieren van leven en gebruiken in de nederzettingen en steden in Zuid- en Westkust van Groenland. Geniet onder meer van wandelingen in overweldigende stilte en onaangetaste natuur, van groene bergen en turquoise ijsbergen, rijke bloemenvalleien en koude gletsjers.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Op weg naar Zuid Groenland

De vlucht naar Zuid Groenland vertrekt vanaf Reykjavik airport, gelegen net buiten de hoofdstad van IJsland. We vliegen naar Narsarsuaq, prachtig gelegen in een oase van ruige bergen, bloeiende vlaktes en ijzige fjorden en gletsjers. Na aankomst checken we in bij Hotel Narsarsuaq, waar we 1 nacht zullen verblijven.

Het welkomstdiner is verzorgd vanavond en wie er na het diner nog zin heeft kan een wandeling maken richting de Signal Hill. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de omgeving van de luchthaven, Brattahlid en de ijskap. Ook voor de mensen die niet helemaal tot de top willen gaan, is de beloning een mooi uitzicht. Je kunt de wandeling dus zo uitdagend maken als je zelf wilt.Dag 2

Excursiedag vol historie

Vandaag hebben we een paar gave excursies gepland staan. ’s Ochtends varen we naar Qassiarsuk, waar we aanmeren aan de voet van de Tunuliarfik, exact de plek waar Erik de Rode zich vestigde toen hij ‘The Green Land’ ontdekte in 985.

We bezoeken de prachtig gerestoreerde ruines van zijn nederzetting, Brattahlid en kunnen reconstructies bekijken van zijn woonhuis en de kerk van zijn vrouw Thorhild. Beide reconstructies zijn gebouwd in 2000 ter ere van het 1000 jarig bestaan van de ontdekking van Amerika door Leif Ericsson en de introductie van het Christendom in Groenland. De gids weet alles over deze plek en verteld hoe mensen 1000 jaar geleden leefden in deze gebieden. Naast de bezoeken is er ook wat vrije tijd in Qassiarsuk, wij adviseren een lekkere lunch in het kleine café Brattahlid.

We vervolgen onze weg en varen we naar de prachtige Qooroq fjord. We meren aan bij Itilleq waar we een wandeling (ca. 1 uur) maken naar Igaliku, via de ‘Old King’s Road’, welke zo genoemd is na het bezoek van de Deense Koning Frederik de 9e in 1952. In Igaliku worden voornamelijk schapen gehoed aan de voet van de Igaliku fjord. Tegenwoordig wonen er ca. 40 mensen in de kleurrijke huizen, tussen de groentetuintjes.

We verblijven hier 2 nachten, in het country hotel met zicht op de fjord.Dag 3

Wandelen bij Igaliku

De prachtige omgeving van Igaliku nodigt uit om een wandeltrip te maken richting het Noorden. We wandelen naar een uitzichtpunt met zicht op de Qooroq gletsjer en de ijskap op de achtergrond. De Qooroq gletsjer produceert meer dan 200.000 ton ijs elke 24 uur!

Onderweg passeren we een klein meer waar we grote kans hebben op het vinden van maanstenen. Naast deze wandeling zijn er meer mogelijkheden (op eigen gelegenheid) naar bijvoorbeeld de watervallen of Nuluk hill.Dag 4

Op weg naar Qaqortoq

Photo by Mads Pihl - Visit Greenland

We zetten vandaag koers naar Qaqortoq, een prachtige vaart met naast het mooie uitzicht op ijsbergen en kliffen ook kans op het spotten van zeearenden en zeehonden. We passeren daarnaast Hvalsey, een prachtig gelegen kerk ruïne met zicht op de fjord Qaqortup Ima. Vroeg in de middag komen we aan in Qaqortoq waar we in het gelijknamige hotel kunnen inchecken. Vanuit het hotel kijk je uit op de haven en binnen hangt lokale kunst.

Na het inchecken staat er een wandeling door het dorp op de planning. Het pittoreske dorp is gelegen tussen de Qaqortoq fjord en meer Tasersuaq. Het dorpje heeft de karakteristieke gekleurde huizen, tuinen vol bloemen en kruiden, een fontein uit 1930 en het moderne stenen sculptuur ‘Stone and Man’, welke direct uit de kliffen gesneden is.Dag 5

Vrije dag in Qaqortoq

Photo by Mads Pihl - Visit GreenlandIn Qaqortoq is genoeg te zien en te doen, deze ochtend en middag is ter vrije besteding. Bij de tourist office kan je een kaart krijgen met daarop alle sculpturen in de stad beschreven zodat je zelf een wandeling uit kunt stippelen. Of wandel langs de rivier, bezoek de open vismarkt en het knusse museum wat te vinden is in het oudste huis in de stad, gebouwd in 1804.

Laat in de middag zullen we aan boord gaan van het kustschip Sarfaq Ittuk. Het is tijd om te ontspannen, genieten van de uitzichten en uitkijken naar walvissen en zeehonden. Je krijgt tijdens de vaart een goede indruk van het leven langs de Westkust van Groenland.

Onze eindbestemming, na 2 nachten aan boord, is de hoofdstad Nuuk.Dag 6

Dag op zee

Vandaag spenderen we de dag op zee, er komen allerlei soorten landschappen voorbij en het uitzicht is nooit saai. Rotsachtige landschappen en ijsbergen in allerlei kleuren, vormen en afmetingen. Het is tijd om te ontspannen!

Ook de lokale bevolking maakt veel gebruik van dit soort schepen, tijdens een vaart als deze komen er vaak leuke gesprekken op gang. Je krijgt misschien wel een klein kijkje in het leven van een Groenlandse.Dag 7

Welkom in Nuuk

We komen ’s ochtends op tijd aan in de hoofdstad van Groenland (ca. 07:30 uur). Na het ontschepen checken we in bij Hotel Hans Egede, gelegen op een plek met een prachtig uitzicht op de bergen en het begin van de Godthab fjord, hoe kan het ook anders… In het hotel genieten we eerst van een goed ontbijt, waarna we vervolgens deze Arctische hoofdstad gaan ontdekken.

We beginnen met een stadstour waar we de grootste highlights van Nuuk leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan het Greenland National Museum, waar in een fantastische etnografische collectie van alle Inuit culturen samenkomen, met niet te vergeten de wereldberoemde mummies van Qilakitsoq. Daarnaast brengen we een bezoek aan het Cultural House Katuaq waarvan de gevel gevormd is naar het Noorderlicht. Het oude centrum, met het standbeeld van Hans Egede die uitkijkt over de oude koloniale haven, de fjorden en de bergen ontbreekt uiteraard ook niet.

De middag is ter vrije besteding, als je op zoek bent naar Groenlands handwerk zit je goed bij de lokale souvenir shops waar van alles en nog wat te krijgen is. Nuuk is, na al het natuurgeweld en kleine nederzettingen, druk te noemen met ca. 17.500 inwoners. Het hotel ligt in het centrum van Nuuk zodat je alles goed in je op kunt nemen. De bussen, stoplichten en vele auto’s geven een groot contrast met het uitzicht en de natuur die zich net buiten de stad bevindt. Als kers op de taart is er voor de liefhebbers een prachtig kunstmuseum met een permanente exhibitie van de schilder Emanuel A. Petersen (1894-1948).

Optionele boottour

Je kunt vandaag ook om 15:30 uur op de boot stappen naar het restaurant Qooqqut Nuan’, het is alleen niet zomaar een bezoekje want onderweg vis je het diner bij elkaar. We varen door het uitgestrekte fjordsysteem achter Nuuk, het op één na grootste fjordsysteem ter wereld.

In de Qooqqut fjord stoppen we de motor en gaan we vissen, verser kan niet! Qooqqut ligt een mooie vallei bij de Godthåb fjord, de bergen die de vallei omringen zijn tot wel 2000 meter hoog. Eén van de meest gerespecteerde chef-koks van Nuuk verhuist in de zomer naar Qooqqut en maakt de meest heerlijke maaltijden klaar in het restaurant. Deze keer eten we onze eigen gevangen vis. Wat de omgeving van het restaurant uniek maakt is de aanwezigheid van bomen, zie je kans schoon voor een mooie wandeling en fotomoment terwijl de chef bezig is. Na het diner varen we terug, aankomst in Nuuk is ca. 21:00 uur.

N.B. deze tour dient vooraf geboekt te worden.Dag 8

Op weg naar iceberg capital, Ilulissat

Vanuit Nuuk vliegen we naar Ilulissat waar we voor nu, 2 nachten zullen verblijven. Hotel Arctic heeft een prachtig uitzicht op de fjord. Niet getreurd, we zullen hier weer terugkeren. ’s Middags staat een stadswandeling op het programma waarbij de gids zal uitleggen hoe het moderne leven in Ilulissat goed samengaat met de traditionele Inuit cultuur waarbij voornamelijk de jacht een groot onderdeel is.

Vandaag staat ook een wandeling naar de oude nederzetting Sermermiut op het programma. Gedurende 4000 jaar leefden er verschillende Inuit culturen in de nederzetting Sermermiut, gelegen op 1,5km ten Zuiden van Ilulissat. Vandaag de dag zie je nog goed hoe de Inuit hier geleefd hebben. Je hoort alles over de tradities van voor de komst van de Europeanen.

Tijdens de wandeling passeren we Kællingekløften, waarvandaan we een fantastisch uitzicht hebben op de ijsfjord. Een heerlijke tour vol met flora, fauna, geologie en het ‘verhaal achter het ijs’.Dag 9

Vrije dag in Ilulissat

Leuk om vandaag te doen, naast een bezoek aan het lokale kunstmuseum is een optionele walvistour. Duikende walvis tussen de ijsbergen in Ilulissat.Het is een bijzondere ervaring om dicht bij grote dieren als walvissen te komen. Er zijn 15 soorten walvissen in de wateren rond Groenland. In de zomermaanden worden vooral bultruggen, dwergvinvissen, en vinvissen. De walvissen zwemmen zomers in de hele Diskobaai, soms dicht bij Ilullissat en andere keren in de ijsfjord of bij het eiland Arveprinsens Ejland. Omdat op de baai veel vissers en andere boten varen waarmee de schipper contact houd worden op deze speciale walvissafari’s dan ook heel vaak walvissen gespot.

 Dag 10

Verblijf in de mooie Ilimanaq Lodges

’s Morgens vaar je van Ilulissat naar Ilimanaq, wat slechts 15 kilometer verderop ligt. In de zomermaanden zijn er vele bultruggen te vinden in deze regio, dus houdt onderweg je ogen en oren gespitst. Wanneer een boot een groep walvissen passeert wordt dit wel ‘contact’ maken genoemd en zal de kapitein meestal vaart minderen om je tijd te geven om deze grootse dieren te bewonderen.

De luxe hutten bij de Ilimanaq Lodge zijn fantastisch. Als je ’s ochtends wakker wordt zie je vanuit ‘je luie stoel’ de kleine vissersbootjes het kraakheldere water ‘breken’. Op het terras geniet je van een kop koffie terwijl je kijkt hoe een walvis voorbij komt. De Ilimanaq Lodges zijn een unieke combinatie van luxe comfort midden in de magnifieke natuur. Na het inchecken staat er een wandeling op het programma. Ilimanaq ligt op ca. 15km ten Zuiden van Ilulissat en heeft ca. 84 (2010) inwoners. De huizen zijn geverfd in grimmige kleuren als contrast met het landschap. Ilimanaq is een traditionele Groenlandse nederzetting waar de bron van inkomsten nog altijd jagen en vissen zijn. ’s Avonds geniet je van een goed diner.

’s Middags staat er een wandeling naar Nordre Huse op het programma. De ‘Northern Houses’ liggen op ca. 4km van Ilimanar, de wandeling er naartoe neemt enkele uren in beslag. We beginnen de tour met een magnifiek uitzicht wanneer we op één van de heuveltoppen ten Noorden van het dorp staan. Een fantastisch uitzicht over de Diskobaai en zijn omgeving en de gekleurde huizen van Ilimanaq. Onderweg zien we huizen uit de Thule tijd en ruines van oude dorpen en graven.

Na het beklimmen van een heuveltop hebben we zicht op de grootste ijsbergen in de Ilulissat ijsfjord, bij goed weer kunnen we tot wel 65km ver kijken.Dag 11

Vrije dag in Ilimanaq

Vandaag heb je de dag ter vrije besteding. Je wordt wakker met uitzicht op de vele ijsbergen waarvan je kunt genieten vanuit je bed, vanaf de bank of geniet in de frisse morgenbries op het terras.

Na het ontbijt in het restaurant kun je er voor kiezen op mee te gaan met de optionele excursie naar de geheime Tasiusaq fjord. Tijdens deze dagtour bezoek je de gletsjer aan het einde van de Tasiusaqfjord. We varen vanuit Ilimanaq naar de baai van Itilliup Ilua waar we aan land gaan en overstappen in terreinwagens.

Na een stuk over Land gaan we aan boord van de volgende boot richting de Sarqardliup gletsjer, onderdeel van de grote Groenlandse ijskap. Hier maken we een gletsjerwandeling voordat we weer terugkeren richting Ilimanaq. Om optimaal te kunnen genieten van de spectaculaire natuur nemen we een picknicklunch mee.Dag 12

Verblijf in bijzonder Eqi

Vandaag varen we naar het Noorden, richting Eqi, de afkalvende gletsjer. Houd onderweg je ogen goed open, want er zijn goede mogelijkheden op het spotten van walvissen en zeehonden. Terwijl we Eqi naderen vaart de boot vlakbij het imposante gletsjerfront waar, als we geluk hebben, een ijsberg afkalft.

De Glacier Lodge Eqi ligt midden in de natuur en heeft vrijwel over direct uitzicht op de gletsjer. De komende nacht verblijven we in een knusse, houten éénkamer hut voor 1 of 2 personen. We gaan wel ‘back to basic’, de standaard hutten waar we in verblijven hebben geen lopend water of rioolvoorzieningen. In de hutten vind je een gaskachel voor het verwarmen en kaarsen voor het verlichten van de hut. Alle maaltijden worden geserveerd in Café Victor.

De gids neemt je mee tijdens wandelingen in deze omgeving. Bijvoorbeeld naar de lagoon en de morene, waar je een spectaculair uitzicht op de Eqi gletsjer hebt. Er zijn verschillende wandelmogelijkheden en je kunt zelf bepalen of je met de gids mee op stap gaat om het ruige land te ontdekken, of dat je misschien wel zin hebt in ontspanning en blijft relaxen op het terras van de hut.Dag 13

Terug naar Ilulissat

Rond het middaguur varen we terug naar Ilulissat, waar we in de late middag zullen arriveren. De ochtend in Eqi is ter vrije besteding. Tijdens de vaart maken we weer grote kans op het spotten van walvissen zoals de vinvis, de bultrug en nog vele anderen. In Ilulissat worden we weer welkom geheten door de medewerkers van Hotel Arctic.

Tijdens je verblijf in Ilulissat kan je de omgeving op eigen gelegenheid ontdekken. Er zijn verschillende wandelingen vanuit de stad uitgezet, evenals verschillende excursiemogelijkheden. Vooraf kunnen we je alvast inboeken op een ijsfjord cruise, in de middag of avond, wanneer het licht prachtig is. De boottocht langs de ijsbergen in de baai bij Ilulissat is min of meer een ‘must’ als je in deze prachtige omgeving verblijft. Meer dan 40 miljoen ton aan ijs passeren de baai in een tijdsbestek van 24 uur. Het resultaat hiervan is gigantische ijsbergen in allerlei vormen met een hoogte van soms wel meer dan 100 meter boven het water! Deze giganten stranden aan het einde van de fjord, waardoor het prachtig is hier doorheen te varen.

Je kunt er ook voor kiezen een walvisexcursie te maken in de baai van Ilulissat. Spotkans is bijna gegarandeerd!

Ter plaatse is het ook nog mogelijk om tours te boeken, denk bijvoorbeeld aan een helicoptervlucht boven de ijsbergen en richting de ijskap, een kajaktocht of een boottocht naar nederzettingen die je nog niet gezien hebt.Dag 14

Vrije dag in Ilulissat

Deze stad is één van de meest bezochte plaatsen in Groenland en dat heeft de stad onder andere te danken aan zijn ligging bij de imposante ijsfjord. De ijsbergen in de baai rondom de stad kan je zien van zowel land, zee als lucht.

Deze Groenlandse plaats geeft een mix weer van authentiek Groenland en de moderne ‘wereld’, een typisch beeld zijn bijvoorbeeld de sledehonden. Voor Groenlanders is dit in de winter nog een veelgebruikt vervoersmiddel, zeker in de kleinere plaatsen.

Ilulissat is de op 3 na grootste stad van Groenland met ongeveer 4500 inwoners. Het is een plaats met een aangename mix van modern en authentiek Groenland. Neem zeker de komende dagen de tijd om deze plek goed in je op te nemen en geniet van de prachtige vergezichten en ongelofelijk frisse lucht.

Ter plaatse is het ook nog mogelijk om tours te boeken, denk bijvoorbeeld aan een helicoptervlucht boven de ijsbergen en richting de ijskap, een kajaktocht of een boottocht naar nederzettingen die je nog niet gezien hebt.

 Dag 15

Vertrekdag

Groenland SS Vlucht Ilulissat3Na het ontbijt heb je een transfer naar de luchthaven en vervolgens de vlucht naar Reykjavík.