Bel mij terug

Vul je telefoonnummer in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Alleen mogelijk op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Grand Tour IJsland

***Nu tot 15 april 2019 extra voordelig*** Tijdens deze 12-daagse Grand Tour IJsland reis je in groepsverband met Engelstalige reisleiding langs de bekendste plekjes van IJsland, maar bezoek je daarnaast ook minder druk bezochte pareltjes in het oosten, noorden en op de Westfjorden.

Op het programma staan o.a. bezoeken aan het geisergebied, prachtige watervallen, waaronder de krachtigste waterval van IJsland de Dettifoss, het ijsbergenmeer, een aantal nationale parken en het vulkanisch actieve gebied Mývatn. Een aantal entrees zijn inbegrepen.

Er worden tijdens de reis korte wandelingen gemaakt tot maximaal 1 a 1,5 uur per dag, meestal zo’n 20 minuten per wandeling (schoenen met goed profiel zijn een vereiste). Alle bezienswaardigheden zijn makkelijk bereikbaar. We verblijven in hotels in kamers met douche/toilet. Tijdens de rondreis zijn 11x ontbijt, 1x lunch en 10 diners inbegrepen.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavik Airport. Na aankomst reis je per Flybus transfer naar je accommodatie in Reykjavik. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Bijna iedere keuken is te vinden in het centrum, geen problemen voor je diner van vanavond.

Je overnacht in Hotel Klettur.Dag 2

Ontdek de Golden Circle

Vandaag staan de misschien wel, bekendste highlights van IJsland op het programma. De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend of bijzonder zijn. Te beginnen met het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Vanwege het vele stuifwater is het algemeen bekend dat er veel regenbogen boven de waterval schitteren als de zon schijnt, hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveau’s naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen wat je dichterbij de waterval brengt.

Via de Hvalfjördur fjord in het Westen reizen we af naar Icelandair Hotel Hamar, waar we vannacht verblijven.Dag 3

Schiereiland Snaefellsnes en lava grot

ijsland-snaefellsnes-budir-beachWe verkennen het schiereiland Snæfellsnes, ook wel ‘het schiereiland van de besneeuwde berg’ genoemd, dat uitsteekt als een lange arm langs de westkust van IJsland met de mystieke 1446 meter hoge Snæfellsjökull stratovulkaan. We bezoeken de meest populaire plekken van het Snæfellsjökull Nationaal Park waar vulkanische kraters, lava velden, een ijskap, gletsjer toppen, fjorden, stranden en hoge kliffen het landschap vormen.

Vandaag volgen we het avontuur van de beroemde schrijver Jules Verne door een ‘reis naar het middelpunt der aarde’ te maken. Je maakt een unieke tour naar een lava grot onder de gletsjer van de Snæfellsjökull, 35 meter onder de grond en 200 meter diep in de lava kubus genaamd Vatnshellir. Via een lange smalle trap bereik je het eerste gedeelte van de grot met unieke formaties en lava standbeelden. In het onderste gedeelte ervaar je totale rust en duisternis als je gids het licht uit doet. De tour duurt ongeveer een uur.

We vervolgen onze weg naar de veerboot Baldur van Stykkishólmur naar Brjánslækur in de Westfjorden. Op weg naar de Breiðafjörður baai, stopt de veerboot op het eiland Flatey. Als het mooi weer is kun je genieten van een prachtig uitzicht over de ontelbare eilanden van de baai, evenals de gletsjer Snæfellsjökull.

Overnachting in Fosshotel Westfjords.Dag 4

Het meest Westelijke punt van IJsland

Vandaag blijven we de kustlijn volgen en stoppen bij het folklore en transport museum in Hnjotur. Daarna vervolgen we onze weg, in de zeer afgelegen en dunbevolkte regio, naar de vogelkliffen van
Látrabjarg, het meest westelijke punt van IJsland (en Europa) waar papegaaiduikers vanaf half mei tot half augustus te zien zijn. We maken een onvergetelijke wandeling in de wildernis naar de top van deze hoogste vogelkliffen.

Látrabjarg staat bekend om zijn hoge concentratie van Scandinavische vogels. Papegaaiduikers, alken, zeekoeten, stormvogels, aalscholvers, drieteenmeeuwen en andere vogels komen hier massaal bijeen in getale van honderden, duizenden en zelfs in de miljoenen. Dit is dé plek om heel dicht bij de zeevogels te komen.

Zelfs als je geen vogelspotter bent, zal je gebiologeerd staan te kijken naar de grappige papegaaiduikers en de grote hoeveelheid van het aantal vogels. Na het bezoek aan deze machtige locatie rijden we door naar de stranden van Raudasandur, een oase van rust.

Overnachting in de omgeving van Patreksfjörður, Fosshotel Westfjords.Dag 5

De prachtige Westfjorden

We reizen over bergen en langs oevers van de vele schilderachtige fjorden tot we de majestueuze fjord Arnarfjörður, omgeven door hoge bergen, bereiken. Aan de voet van de fjord bezichtigen we de unieke waterval Dynjandi die, met zijn zeven plateaus naar beneden kelderend water, door de bevolking van IJsland is uitgeroepen tot mooiste waterval van het land.

 

ijsland-westfjorden

We vervolgen onze weg over een bergpas en passeren de zuidelijke oevers van de Westfjorden. Deze route wordt minder bereisd en wordt gekenmerkt door steile kliffen, diep uitgesneden baaien en uitgestrekte laaggelegen kustgebieden.

We overnachten in het afgelegen Vogur County Lodge, een rustige en mooie plek dicht bij de Breiðafjörður baai.Dag 6

Richting het noorden

In de ochtend reizen we van de gebaande paden af en zien we verlaten boerderijen, mooie landelijke kerkjes en IJslandse paarden. Bij Haukadalur, is er een vrij authentieke replica van de hoeve van Erik de Rode, de beroemde ontdekkingsreiziger die de IJslandse kolonie in Groenland heeft gesticht. Zijn zoon Leif-the-Lucky, geboren in Haukadalur, was de eerste Europeaan die voet aan wal zette in Noord-Amerika. Vandaag de dag is de uitgegraven en gereconstrueerde boerderij in Haukadalur een levendig Viking museum.

ijsland-horses-in-iceland

Het landschap wordt gedomineerd door bergen, meren, valleien, zee en grote open gebieden. We reizen verder richting het noorden en stoppen bij een lokale boerderij. Hier krijgen we meer te horen over de unieke kwaliteiten van het speciale IJslandse paardenras. Daarna rijden we door vruchtbare landbouwgronden en de fjordlandschappen van het noordwesten voordat we aankomen in het charmante stadje Akureyri, de tweede grootste stad van IJsland.

We overnachten twee nachten in Akureyri, Kea Hotel.Dag 7

Meest noordelijke stad

Siglufjördur is een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid heeft te danken aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw. We brengen vandaag een bezoek aan deze plek en aan het prachtige Haring museum waar je terug gaat in de tijd. Iedere zomer in augustus wordt hier een haringfestival gehouden, dat bezoekers van over de hele wereld trekt.

Op de terugweg passeren we kleine vissersdorpjes en maken een stop bij een verlaten vallei. We zullen hier ook bier proeven bij een lokale micro-brouwerij. De rest van de dag is vrij te besteden. Wellicht heb je zin om te gaan winkelen, een bezoek aan een geothermische zwembad te brengen of deel te nemen aan een optionele paardrijtour of walvistour.Dag 8

Geologische wonderen en natuurbaden

Onderweg komen we langs de Godafoss, de waterval van de Goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het Christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat we vandaag de hele dag in deze regio zullen besteden. De volgende highlights zijn rondom het meer te vinden, we zullen er meerdere op ons lijstje hebben staan!

Bijvoorbeeld de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Deze route loopt ten Oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de Harkelijneend. Dit, in combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden, maakt dit gebied uniek. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen stoppen we bij de Myvatn Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Myvatn Baths worden vaker dan eens het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon genoemd, de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven.

Overnachting in de omgeving van het Mývatn meer, Sel Hotel Myvatn.Dag 9

Het geheim van het oosten

We reizen naar Dettifoss, Europa’s meest krachtige waterval in het noordelijke deel van Vatnajökull National Park. Van daaruit gaan we via de onbewoonde hooglanden naar Oost-IJsland. Het geïsoleerde dorpje Bakkagerði bijvoorbeeld, heeft slechts 120 inwoners en is een charmant dorpje, gebouwd naast de steile berghelling.

Bakkagerdi staat ook wel bekend als Borgarfjördur Eystri (of andersom). Bekend om z’n elvenburcht (IJslanders geloven heilig in het bestaan van elven) en kwarts-gesteente. Hier vind je in het haventje de vogelrots Hafnarhólmi, waar veel papegaaiduikers te zien zijn.

ijsland-borgarfjordur-eystri-east-iceland

In het dorp Borgarfjörður Eystri is een kunstgalerij in het dorp, dat het werk van Jóhannes Kjarval weergeeft, een bekende IJslandse schilder die opgroeide in Borgarfjörður Eystri. Borgarfjörður Eystri is tevens de thuisbasis van een uitgebreide populatie van elfen, volgens de 172 lokale volksverhalen met elfen. Aan de rand van het dorp ligt Álfaborg, een beschermd gebied waar de koningin van de elfen in een rots kasteel blijkt te wonen.

Overnachting in Borgarfjörður Eystri, Country Guesthouse Alfheimar.Dag 10

Diepe fjorden en ijsbergenmeer

De route van vandaag leid ons door de Oostfjorden. Misschien het minst bekende deel van IJsland, met slaperige vissersplaatsjes en diepe fjorden. Oost-IJsland is, geologisch gezien, het oudste deel van IJsland waar je o.a. kwarts en andere mineralen vindt. Onderweg stoppen we een paar keer om van de prachtige uitzichtpunten te genieten.

In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw. Fáskrúdsfjördur is een vissersdorpje, dat door de Fransen in de 19e eeuw als uitvalsbasis werd gebruikt, wanneer men in het fjordengebied viste. Men had hier hun eigen ziekenhuis, kapel en kerkhof.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen.

Overnachting in de buurt van Skaftafell in het zuidelijke deel van het Vatnajökull National Park, Fosshotel Glacier Lagoon.Dag 11

Vatnajökull National Park en het zuiden

IJs en gletsjers domineren het zicht in de omgeving van het Nationaal Park Vatnajökull in het Zuidoosten van IJsland. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

Op weg naar het Westen rijden we door lavaveld Eldhraun, gelegen vlakbij Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners. Het dorp is omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Vik i Myrdal is de volgende stop van vandaag en is het meest Zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Het gebied staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met Papegaaiduikers.

We reizen verder langs de zuidkust en komen langs de watervallen Skogafoss en Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen en welke je al vanaf de weg kunt zien. De 60m hoge waterval Skógafoss wordt als één van de mooiste watervallen van de Zuidkust bestempeld.

Onze laatste stop van vandaag is bij het Lava Centre! Op 1 juni 2017 is in Hvolsvöllur een interactieve en educatieve tentoonstelling geopend. Vol met hightech snufjes over vulkanische activiteit, aardbevingen en de kracht van moeder natuur die IJsland als eiland gedurende miljoenen jaren creëerde.

Terug in Reykjavík hebben we een afscheidsdiner in een restaurant. Overnachting in Reykjavík, Hotel Klettur.Dag 12

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt maak je je klaar voor vertrek. Je reist per Flybus transfer naar Keflavik Airport in aansluiting op de vlucht naar Amsterdam.