Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10:00 - 13.00 (maart t/m mei)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Fietsen op de Faroer

Steeds meer reizigers verkiezen de fiets boven de auto als het aankomt op het ontdekken van de Faroer eilanden. Deze stille eilandengroep is dan ook uitermate geschikt voor het stalen ros. De eilanden zijn met elkaar verbonden d.m.v. bruggen, ferries of tunnels en omdat het niet zo druk is, kan je er met een gerust hart op je fiets stappen. Tijdens deze 8-daagse reis maak je zelf fietstochten in de omgeving, uiteraard krijg je vooraf routes toegestuurd om je te helpen uitstippelen!

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op de Faroer

Uitzicht op het zonnige landschap met de Gasadalur waterval.Wanneer je op Vágar airport arriveert stap je letterlijk in een andere wereld, die van ongerepte natuurlijke schoonheid. Je checkt in bij Hotel Vagar, gelegen op ca. 500 meter van de luchthaven. Hier staan de fietsen voor je klaar en als je op tijd arriveert raden we je aan de eerste tocht alvast te maken. In ca. 20km reis je vanaf Vagar naar de pittoreske dorpjes Bøur en Gásadalur.Dag 2

Optische illusie bij Leitisvatn

Sorvagsvatn, ook wel Leitisvatn genoemd, is het grootste meer op de Faroer eilanden, gelegen op het eiland Vagar.

We raden je vandaag aan te fietsen in de omgeving van de luchthaven. Op praktisch steenworp afstand vind je het meer Leitisvatn (ook bekend als Søvágsvatn). Het meer is iets meer dan 3,5e vierkante km groot en vanuit dit meer vloeit de waterval Bøsdalafossur. In de omgeving vind je tevens dorpjes Midvágur en Sandavágur.

In laatstgenoemde is een oude steen uit de 13e eeuw met runetekens gevonden die bewijs levert dat de Viking Torkil Onudarson zich hier als eerste bewoner heeft gevestigd. De steen is te bewonderen in de plaatselijke kerk. Voorbij de twee dorpen fiets je door naar het uitzichtpunt Trøllkonufingur, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

Wandelaar geniet van het uitzicht op de kliffen in de mist tussen twee meren op Vagar, Faroer.

Als je weer terug fietst naar het meer raden we je aan je fietsen even te stallen en de wandeling langs het meer af naar de waterval te maken. Bij de waterval is ook de Trælanípan (slave cliff) te vinden. Het uitzicht vanaf de klif op het meer is haast een optische illusie te noemen.Dag 3

Op weg naar Gjógv

Uitzicht op de kloof en de huisjes bij Gjogv op de Faroer, vanaf de zeezijde.

Vandaag is het tijd om door te reizen. Met het openbaar vervoer reis je naar Kollafjørður op het eiland Streymoy. Vanaf hier fiets je via de vlakke kustweg, over de brug dat Streymoy met het eiland Eysturoy verbind en en verder langs de kust naar Eiði.

Hierna begint de klim omhoog naar de Eiðisskarð pas op ruim 400m hoogte voordat je afdaalt naar Gjógv. Gjógv is gelegen aan de noordkant van Eysturoy en is het meest gefotografeerde plaatsje van de Færøer, met z’n beschermde natuurlijke haventje. De fietsafstand vandaag is ca. 47 km.

Je verblijft 1 nacht in Gjógv.Dag 4

Op weg naar Runavík

Twee fietsers op een kustweg in de faroer.

Je fietst vandaag vanuit Gjógv naar Runavík, gelegen aan de zuidkant van het eiland Eysturoy. De weg klimt vanuit het dorp geleidelijk zo’n 350 meter omhoog, waarna het afdalen begint. Je arriveert in het kleine dorpje Funningur en hierbegint het vlakke deel van de route. Je rijdt langs de fjorden en door het vlakke midden van het eiland. De totale afstand vandaag is ca. 35 km.

Je overnacht vandaag in Runavík.

 Dag 5

Toftavatn meer en zijn ‘bewoner’

Uitzicht over het fjord met bergen rondom op Streymoy, Faroer.

Vanuit Runavík kan je een mooi rondje fietsen rondom het meer Toftavatn. Je begint de tocht met een rit richting het dorp Toftir en even voorbij het dorp verlaat je de doorgaande weg voor een smal en bochtig weggetje genaamd ‘Agnid’. Je rijdt nu midden in de natuur en kunt op verschillende punten mooie stops maken. Omdat je vlakbij een meer fiets is het een ideale plek voor vogelaars en natuurliefhebbers. Vergeet dus zeker je verrekijker niet!

Aan het meer van Toftavatn is het verhaal van de waterelf Nykin verbonden. Nykin zou in het meer geleefd hebben en eens in de zoveel tijd uit het water gekomen zijn in een andere vorm, bijvoorbeeld die van een aantrekkelijke man of een mooie paard, om zo dames en jonge kinderen mee te lokken naar zijn onderwaterwereld. Iedereen die Nykin ook maar aanraakte werd gepakt en meegesleurd in de diepe wateren.

Vanmiddag reis je met het openbaar vervoer naar Tórshavn, waar je de komende 3 nachten verblijft.

 Dag 6

Dag op het eiland Sandoy

Uitzicht op Torshavn, hoofdstad van de Faroer eilanden, gelegen op het eiland Streymoy.

Vanuit Tórshavn kun je naar Gamlarætt fietsen, waar vandaan je de ferry naar Sandoy neemt. Sandoy is een relatief vlak eiland en daardoor uitermate geschikt voor fiets- en wandeltochten. Vanuit Skopun, waar de ferry arriveert aan de noordzijde van het eiland, kun je niet om de grote blauwe brievenbus heen. Vanuit Skopun begin je aan de tocht naar Skálavik, ca. 18 kilometer verderop.

Onderweg kom je langs Sandur, wat een toepasselijke naam is voor het weelderige en groene dorp gelegen nabij een breed zandstrand en de enige zandduinen in de Faroer. Het hele eiland dankt zijn naam aan dit dorp. Het toeristeninformatiekantoor ligt midden in het dorp. Hier kan je informatie over het eiland verkrijgen en rondleidingen regelen. In een cluster van prachtige oude huizen in het hart van het dorp vind je het volksmuseum. Een stop die zeker de moeite waard is tijdens je tocht.

Uitzicht vanaf Kirkjubour, Faroer, over het fjord met bergen en huisjes met grasdaken op de voorgrond.

Eenmaal weer op Streymoy kun je langs het historische dorp Kirkjubøur fietsen voordat je naar Tórshavn toe rijdt.

Tijdens de middeleeuwen was Kirkjubøur (spreek uit: Tjitjubeur) het kerkelijke en culturele centrum van de Faroer. Vandaag de dag vind je hier de imposante ruïne van de kathedraal van Sint Magnus. De bouw van de kathedraal is vermoedelijk begonnen in de late dertiende eeuw, de stijl van het gebouw dateert uit de beste periode van gotische architectuur, wijzend op het West-Noorse kerkgebouw uit die tijd. Volgens de verhalen is het nooit afgemaakt, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het minimaal een dak heeft gehad. Een grote lawine in 1772 beschadigde de kathedraal ernstig en verpletterde het gebouw.

De fietsafstand is ca. 70 km.

 Dag 7

Dagje Tórshavn of omgeving ontdekken

Een stel loopt met een kinderwagen langs de kleurrijke haven van Torshavn, Faroer.

Vanuit Tórshavn kun je ervoor kiezen verschillende fietsroutes te rijden. Of, als je genoeg gefietst hebt, ontdek je te voet de kleinste hoofdstad, die genoeg vertier te bieden heeft!

Als je wel gaat fietsen is het de moeite waard om de fietsroute via de bergweg Oyggjarvegyurin te nemen. Je kunt er zelf voor kiezen of je de lange route neemt naar Kollafjørdur (ca. 40km retour) of dat je eerder ‘afslaat’ richting Sornfelli (ca. 34km retour). Beide plekken hebben een prachtig uitzicht over de fjorden en omgeving.

Aan het einde van de dag lever je de fietsen weer in.Dag 8

Vertrekdag

De staart van een toestel van Atlantic Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Faroer eilanden.

Vandaag reis je per taxi transfer weer naar Vagar airport voor de vlucht naar Kopenhagen.