Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Faroer & IJsland met eigen auto

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland en de Færøer enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

Bij de autoreis Færøer en IJsland met eigen auto is de ferry overtocht vanuit Denemarken naar IJsland inbegrepen en maak je op de heenreis een 3-daagse stop op de Færøer eilanden. In 2 weken tijd rijd je IJsland rond via de goed begaanbare ringweg. Halverwege de IJsland rondreis is een 4-daags verblijf in een vakantiewoning ingepland in de regio Selfoss, om even op adem te komen.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1-2

Heenreis per Smyril Line

Een Nordic Deluxe hut met tweepersoons hut en zitje aan boord van de Norrona veerboot.

Het vertrek vanuit Hirtshals is op zaterdag met de MS Norröna, waarna je zondag de hele dag op zee doorbrengt. De Nörrona is een modern, volledig gestabiliseerd schip voorzien van airconditioning. Aan boord vind je de volgende faciliteiten: winkels, restaurants, bars, discotheek, nachtclub, fitness centrum, kinderspeelplaats, sauna en zwembad.

Je komt zondagavond laat aan op de Færøer en verblijft de 1e nacht in hoofdstad Tórshavn.Dag 3

Ontdek Streymoy

Een stel loopt met een kinderwagen langs de kleurrijke haven van Torshavn, Faroer.

Streymoy is het grootste eiland. Hierop ligt de hoofdstad Tórshavn, tevens aankomsthaven van de ferry Norröna. Tórshavn is een gezellig stadje, met in het oude stadsdeel smalle steegjes tussen kleurrijke huizen met gras bedekte daken.
Hier vind je een aantal goede hotels en pensions, evenals een ruime selectie aan eetgelegenheden. Vanuit Tórshavn kun je een avondexcursie naar het eiland Nólsoy maken, naar de kolonie stormvogeltjes die zich alleen ’s nachts laat zien.

Aan de zuidkant van Streymoy bevindt zich de historische plaats Kirkjubour, met de koningshoeve, de grootste prachtboerderij van de Færøer en de niet afgebouwde kathedraal, daterend uit ongeveer 1300.

Oude, zwarte huisjes met grasdak aan het fjord in Saksun, Faroer.

Het noorden van Streymoy heeft ook een aantal interessante bezienswaardigheden zoals Vestmanna en Saksun met z’n oude herenboerderij, nu in gebruik als museum. Op het noordelijk deel van het eiland vind je eveneens de hoogste waterval, de Fossá en het plaatsje Tjörnuvík. Hier heb je het beste uitzicht op de ruim 70m hoge rotsen Risin en Kellingin. Volgens de overlevering zijn er overblijfselen van 2 reuzen die probeerden de Færøer naar IJsland te slepen maar bij de dageraad verrast werden door het licht en ter plekke versteenden.

Je verblijft 2 nachten in de regio Klaksvík of Gjógv.Dag 4

Ontdek Eysturoy

Eysturoy is in grootte het tweede eiland en is door een brug met het eiland Streymoy verbonden.
Hier bevindt zich de hoogste berg, de 882m hoge Slaettaratindur, die je kunt beklimmen. Eysturoy kent diverse goede wandelroutes, waarvan sommige over oude gerestaureerde wandelpaden voeren.

Haventje van Gjogv in een kloof met een bootje op de kade, op de Faroer eilanden.

Aan de noordkant ligt het meest gefotografeerde plaatsje van de Færøer, Gjógv met z’n beschermde ingang naar de fjord. Andere bezienswaardigheden zijn het plaatsje Eidi met het museum Blástova en Leurvík, vertrekpunt voor de ferry naar het eiland Bordoy. Voor geïnteresseerden is in Sydrugøta de wolfabriek Tøting waar men prachtige Faringse wollen truien fabriceert en verkoopt.Dag 5

Vertrek naar IJsland

Een Nordic Suite hut met tweepersoons hut en zitje aan boord van de Norrona veerboot.

In de 2e helft van de middag vertrekt de ferry naar IJsland vanuit hoofdstad Tórshavn. Wat je bij aankomst nog niet hebt kunnen bewonderen van deze prachtige plek kun je vandaag nog inhalen.

Je verblijft 1 nacht aan boord van de ferry.Dag 6
ca. 250 km

Fjorden en vissersdorpjes

Een turfhuisje in het oosten van IJsland midden in een groen landschap.

Na de ontscheping begin je aan je rondreis door prachtig IJsland. Je komt aan in Oost-IJsland.
Deze regio van IJsland is op zijn minst interessant te noemen. Er zijn vele prachtige fjorden en bijzondere kleine plaatsjes te bezoeken, dit ga je meemaken vandaag!

Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen.
Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn bezoeken, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw.
Vervolgens kom je langs Breiddalsvík (baai van de brede dalen), hier vind je de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen.

Een papegaaiduiker met gevangen vis in zijn gekleurde snavel, staat in het groene gras in IJsland.

Djúpivogur is een klein vissersstadje, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen.
De karakteristieke berg Búlandstindur (1069m), met z’n piramidevorm domineert het landschap.

Je rijdt vervolgens door naar Höfn voor je overnachting van vandaag.
Deze plaats staat alom bekend voor de goede kreeft die je hier kunt eten.Dag 7
ca. 210 km

IJsbergenmeer en Nationaal Park Skaftafell

Prachtige oranje kleuren tijdens de zonsopkomst bij het ijsbergenmeer Jokulsarlon, in zuidoost IJsland, met drijvende ijsbergen.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Je rijdt vanochtend langs deze prachtige plek, gelegen direct aan de ringweg. Je kunt het niet missen! Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón. Ook hier zijn boottochten per RIB boot te maken.

Witte ijspegels vormen zich langs de basaltkolommen bij de Svartifoss waterval bij Skaftafell.

De route voert je verder langs het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Höfn en Kirkjubæjarklaustur ligt en heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

De Svartifoss waterval in IJsland stort langs basaltkolommen naar beneden.

Je eindpunt van vandaag is Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners. Het dorpje is omgeven door een imposant landschap; uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Je verblijft 1 nacht in de omgeving van Kirkjubæjarklaustur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC95 Boottocht IJsbergenmeer
EXC96 Boottocht Fjallsarlon
EXC93 Ingolfshöfdi vogeltour
EXC32 Gletsjerwandeling Z/oost


Dag 8
ca. 75 km

Zuidelijkste puntje van IJsland

De mooie kloof Fjadrargljufur in IJsland, op de route naar Lakagigar.

Je rijdt vandaag vanuit Kirkjubæjarklaustur naar Vík. In de maanden juli en augustus is de hooglandenroute naar het gebied van Lakagígar geopend. In het jaar 1783 kwam hier een 25 km lange spleetvulkaan tot uitbarsting, waarbij lava uit ca. 130 kraters over kostbare landbouwgrond stroomde. Dit was de meest verwoestende vulkaanuitbarsting die IJsland ooit gekend heeft. Giftige gaswolken vernietigden meer dan 50% van de veestapel, wat uiteindelijk leidde tot hongersnood, waarbij een kwart van de bevolking omkwam.

De kraters zijn nu met een dikke laag groene mos begroeid en de rode en zwarte tinten van de lava geven een prachtig contrast.  Deze route kan alleen zelf gereden worden met een
4-WD terreinwagen, of als busexcursie worden geboekt.

De lavavelden in zuidoost IJsland zijn bedekt met een laagje mos.Je vervolgt je weg door het met mos begroeide lavaveld Eldhraun richting het westen. De eerste grote stad die je tegen gaat komen is Vík í Mýrdal, tevens het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Deze plek staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

De prachtige brede Skogafoss waterval met een dubbele regenboog.

Voorbij Vík, richting Skógar rijd je langs de 60m hoge waterval Skógafoss. Even verderop, bij de afslag naar hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling onder leiding van een gids kunt maken.

Je verblijft 1 nacht in de regio Vík/Skógar.

Leuk om deze dag te doen:
EXC12 Laki Superjeep tour
EXC31 Gletsjerwandeling Zuid


Dag 9
ca. 150 km

Op weg naar je vakantiewoning

Vulkaanuitbarsting Fimmvörðuháls op IJsland in 2010, niet veel later volgde Eyjafjallajökull.

Terwijl je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Het informatiecentrum is inmiddels gesloten, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen.
Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

Je kunt vandaag uiteraard meer stops inplannen, we geven je enkele tips in de komende dagbeschrijvingen. Je verblijft in het Golden Circle gebied in een vakantiewoning voor de komende 4 nachten.

Leuk om deze dag te doen:
OV Lava Centre


Dag 10

Het Golden Circle gebied

Mooie waterval, in NP Thingvellir in zuid IJsland, valt tussen basaltrotsen naar benenden met mooie wolkenlucht.

De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Je brengt vanochtend een bezoek aan het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Mensen fotograferen de spuitende geiser Strokkur in het Golden Circle gebied op IJsland.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt.Reizigers volgen het pad langs de indrukwekkende Gullfoss watervalHij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Als je nog tijd over hebt zijn Vikingboerderij Stöng en het práchtige natuurgebied Gjaín een absolute aanrader! De wegen hier naartoe kunnen in slechte staat zijn, waardoor ze niet begaanbaar zijn voor alle voertuigen.

Leuk om deze dag te doen:
EXC48 Raften Zuid IJsland
EXC46 Silfra snorkeltour
EXC38 Countryside charm
EXC6 Secret Lagoon
EXC27 Sneeuwscooter West


Dag 11

Ontdek vulkanisch Reykjanes

Een auto op een gravelweg in IJsland met op de achtergrond de Reykjanes vuurtoren in de wolken.Er is in Zuid-IJsland zoveel te zien, dat het schiereiland Reykjanes vaak onterecht overgeslagen wordt. Dit vulkanische schiereiland is de thuisbasis van de internationale luchthaven, als je vanuit Keflavik Airport begint te rijden heb je het gevoel dat je over een maanlandschap rijdt, zo surrealistisch is de omgeving. Tijd dus om dat van dichterbij te bekijken!

Standbeeld en kerkje bij ondergaande zon bij Strandakirkja op Reykjanes in IJsland.

Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen. Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Als je door rijdt vind je de Blue Lagoon, waar het heerlijk badderen is in het warme mineraalrijke water. De populaire baden liggen vlakbij de luchthaven, wat iedere bezoeker van IJsland de kans geeft dit fenomeen te bewonderen. Hoewel er inmiddels vele andere warmwaterbaden zijn op IJsland, blijft de Blue Lagoon één van de spectaculairste!

Tot slot kun je op Reykjanes ook de “Brug der Continenten” bezoeken, op de grenslijn van de Amerikaanse plaat in het westen en de Euraziatische plaat in het oosten. Je kunt het ‘rondje’ afmaken door via Reykjavik terug te rijden naar je vakantiewoning.

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon
EXC11 Lavatunnel tour
EXC10 Robinson Crusoe kajaktour


Dag 12

Ontdek hoofdstad Reykjavik

Sólfar, het beeld in de vorm van een vikingschip bij zonsondergang.

De rit naar hoofdstad Reykjavik is niet zo lang, maar hoe eerder je in de stad bent, hoe meer je kunt doen! In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Het terras bij een rood café in het centrum van Reykjavik, in IJsland.

Liever iets actievers? Als je op tijd in Reykjavik arriveert is het mogelijk een walvisexcursie te boeken, of de stad op de fiets te verkennen!

Leuk om deze dag te doen:
EXC100 Fietstour Reykjavík
EXC2 Vulkanisch Reykjanes
EXC89 Puffin express
EXC80 Reykjavík walvistour
EXC20 Sky Lagoon


Dag 13
ca. 117 km

Lavawatervallen en ijstunnel

Je rijdt vanuit Selfoss in de richting van Borgarnes, waar een koffiestop met een heerlijk stuk gebak en een bezoek aan het sagamuseum aan te raden zijn. Borgarnes is je eindbestemming van vandaag, maar we raden je aan door te rijden naar Reykholt, gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull en de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoerd naar de omliggende dorpen en steden.

De Hraunfossar waterval in IJsland in de herfst met geel kleurende struiken.Wat je in deze regio absoluut niet mag missen zijn de circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen, gelegen even voorbij Reykholt. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

Voorbij de plaats Húsafell kun je mee de Vidgelmir Cave in, bejubeld als één van de machtigste grotten van IJsland. Met zijn 1600m is dit een grot vol kleurenpracht en bijzondere lavaformaties.

Je overnacht in de regio Borgarnes.

Leuk om deze dag te doen:
EXC23 Cavetour Vidgelmir
EXC34 Into the Glacier - classic


Dag 14
ca. 224 km

Rondje Snæfellsnes

Het zwarte kerkje van Budir West IJsland, gefotografeerd tussen gele bloemetjes door.Vanuit Borgarnes rijd je gemakkelijk het schiereiland Snæfellsnes op, aan de zuidkust bevindt zich de prachtige zwarte kerk van Budir.
De kerk is zwart geschilderd met pek. Het idee is, dat zelfs het onvoorspelbare, ruige weer op IJsland de Budakirkja ongemoeid laat. Het is een prachtig zicht! Omgeven door de mosvelden, waar je goed kunt wandelen, is dit de stop meer dan waard. Verderop vind je de vissersdorpen Arnarstapi en Hellnar, deze 2 slaperige dorpjes liggen aan de voet van de gletsjer. Via een circa 2,5 km lange wandelroute kun je de prachtige kustlijn, met zijn vele rotsformaties, tussen de twee dorpen verkennen.

Snaefellsjokull in West IJsland, gefotografeerd over het water heen.Als je verder rijdt kom je langs Snæfellsjökull Nationaal Park. Het park wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die circa 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van dit schiereiland, met zijn prachtige vogelkliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park. Het is de moeite waard lavagrot Vatnshellir te bezoeken.

De staart van een bultrugwalvis steekt boven het water uit in noord IJsland.

Als je het rondje verder rijdt, vergeet dan niet te stoppen bij Rif, waar ’s zomers een grote kolonie arctische sternen te vinden zijn. Via vissersdorp Ólafsvík, waar een walvisexcursie gemaakt kan worden, kom je uit in Stykkishólmur aan de noordzijde van het schiereiland. Het gezellige havenstadje Stykkishólmur is een bezoekje waard, je vindt er leuke restaurants en een interessant vulkaanmuseum. Vanuit de haven kun je een boottocht door de fjord maken.

Je overnacht op het schiereiland, vaak in de omgeving van Stykkishólmur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC24 Cavetour Vatnshellir
EXC94 Viking Sushi Adventure
EXC83 Olafsvík walvistour
EXC88 Puffins paradise


Dag 15
ca. 317 km

Hoogvlakte, zeehondenkolonie en rotsformatie

De oude vulkanische Grábrok krater in west IJsland.Je rijdt vandaag vanuit de omgeving van Stykkisholmur naar Varmahlid. Je rijdt in de meeste gevallen eerst terug naar Borgarnes om vervolgens de ringweg te volgen. Op ca. 30 minuten rijden, ten noorden van Borgarnes kom je zowel de fotogenieke Glanni waterval tegen, als ook de Grábrók krater. De krater is voorzien van trappen waardoor je deze kunt beklimmen om zo een mooi uitzicht te hebben over de omgeving.

Een nieuwsgierige zeehond ligt op de rots langs de kust in noord IJsland.Over de hoogvlakte Laxárdalsheidi rijd je naar het noorden, richting het schiereiland Vatnsnes, waar zich een zeehondenkolonie bevindt. In de directe omgeving is ook de fraaie, 15m hoge rotsformatie Hvítserkur. De basis is met beton verstevigd, omdat de golfslag van de Atlantische Oceaan de rots anders allang zou hebben doen instorten. De naam betekent “wit hemd”, vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots, onder andere van noordse stormvogels.

Als je het schiereiland Vatnsnes overslaat en de ringweg volgt, kom je wegnr. 715 tegen die je kunt volgen op weg naar de kloof Kólugljúfur. Het is een gravelweg, maar als het weer goed is geweest, is de weg goed begaanbaar voor normale personenwagens.

Overnachting in de omgeving van Varmahlid.

Leuk om deze dag te doen:
EXC41 The River Delta


Dag 16
ca. 185 km

Paarden, museumboerderij en Akureyri

Een prachtige zwart-wit foto van een wit IJslands paard in Oost-IJsland.

Je rijdt vandaag vanuit Varmahlid naar Akureyri.
Als het weer het toelaat raden wij je aan bovenlangs te rijden. Je rijdt in het Skagafjördur district, vooral beroemd vanwege de vele paardenfokkerijen. Je kunt hier op verschillende locaties een demonstratie bijwonen, waar het IJslandse paard de beroemde ‘tölt’ (viertakt telgang) laat zien. Je kunt ook even stoppen bij de museumboerderij Glaumbær voor een blik op het IJslandse leven in vroegere tijden.

Je komt o.a. langs Siglufjördur, een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid heeft te danken aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw. Er is een prachtig museum, waar je terug gaat in de tijd. Iedere zomer in augustus wordt hier een haringfestival gehouden, dat bezoekers van over de hele wereld trekt.

Twee rode visserboten in de haven van Dalvik.Even verderop ligt Dalvík, een klein vissersdorp waar je vanuit de haven een walvistour kunt inplannen. Het leuke van deze tour is dat er onderweg lekkernijen uit zee gevist worden, die daarna direct van de barbecue genuttigd kunnen worden. Het noorden van IJsland is dé plek om walvissen te spotten!

Je eindigt de dag in Akureyri, waar je overigens ook via ringweg nr. 1 kunt komen. Deze 2e stad van IJsland heeft iets meer keuze qua horeca en winkeltjes dan je de afgelopen dagen bent tegengekomen en is een leuke tussenstop. In de stad zelf vind je o.a. een prachtige botanische tuin en een geothermisch verwarmd buitenzwembad.

Overnachting in of nabij Akureyri.

Leuk om deze dag te doen:
EXC82 Dalvík walvistour
OV The Battle of Iceland
EXC87 Drangey tour


Dag 17-18

Kraters en gedoofde vulkanen in Mývatn

Je rijdt vandaag vanuit Akureyri naar de omgeving van Mývatn/Húsavík. Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden.
Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Een landschap met borrelende modderpotten bij Namaskard in noord IJsland.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden.
Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984.
Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Het turquoise water van het meertje viti met op de achtergornd rijzende stoom uit de krafla centrale.

Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Nature Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Twee overnachtingen in de omgeving van Mývatn/Húsavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC15 Myvatn Baths


Dag 19
ca. 175 km

Op weg naar Oost-IJsland

Een bultrug springt boven water voor het oog van veel toeristen vanaf de boot.

Je rijdt vandaag de route naar het oosten van IJsland. ’s Ochtends heb je nog tijd om enkele highlights te bezoeken waar je gisteren geen tijd voor hebt gehad. Bijvoorbeeld de vissersplaats Húsavík welke ook wel bekend staat als de ‘walvishoofdstad’ van IJsland. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootjes de baai in op zoek naar deze prachtige dieren. We raden je aan een tocht in een traditionele vissersboot te maken, voor diegenen die meer actie willen zijn er ook RIB-tours te boeken!

Op ongeveer 63 km van Húsavík vind je Asbyrgi, deze rots in de vorm van een hoefijzer trekt vele bezoekers vanwege zijn prachtige vorm en ligging.

Wij raden je aan onderweg een bezoek te brengen aan de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Indien de weg goed begaanbaar is, kun je weg nr. 864 vanuit Asbyrgi volgen tot je bij de Dettifoss uitkomt. Als de weg niet goed begaanbaar is volg je ringweg nr. 1 en sla je na Mývatn weg nr. 864 in. De wandeling naar de Dettifoss is al leuk om te volgen en eenmaal bij deze krachtpatser aangekomen kijk je je ogen uit!

De route naar het oosten voert langs een desolaat, woestijnachtig gebied en brengt je uiteindelijk naar één van de grootste plaatsen in het oosten, Egilsstadir, waar je zult overnachten. Het genoemde aantal kilometers is voor de rechtstreekse route Mývatn-Egilsstadir.

Leuk om deze dag te doen:
EXC79 Walvistour per RIBboot
EXC81 Húsavík walvistour
Entree Vök Baths


Dag 20-22

Terugreis per Smyril Line

De Norrona veerboot vaart tussen de groene Faroer eilanden door.De ferry vertrekt in de ochtend vanuit Seydisfjordur. Dag 21 is een vaardag en op dag 22 arriveer je rond het middaguur weer in Hirtshals.

N.B. Buiten het hoogseizoen geldt een afwijkend vaarschema, waardoor zowel vertrek- en aankomsttijden, alsmede de totale reisduur kunnen afwijken.