Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

De Mooiste Plekjes

Tijdens deze groepsreis worden de mooiste plekjes van IJsland bezocht. Het reizen per 4-WD bus geeft ons de vrijheid om naast de vele highlights langs de ringweg ook de ruige binnenlanden van IJsland te bezoeken. We reizen in een rustig tempo, wat je de mogelijkheid biedt om verschillende excursies in te plannen. Op een aantal vertrekdata wordt deze reis begeleid door Nederlandstalige reisleiding of gids.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst reis je per Flybus transfer naar je accommodatie in Reykjavik, waarna je zelf de stad kunt verkennen.

In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Je overnacht in of nabij het centrum van Reykjavik.Dag 2

Ontdek de Golden Circle

Vandaag staan de misschien wel, bekendste highlights van IJsland op het programma. De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Te beginnen met het Nationale Park Thingvellir. Deze plek is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Diner en overnachting in de omgeving van Hella.Dag 3

Adembenemend mooie zuidkust

Na het ontbijt zetten we onze koers verder langs de zuidkust en komen langs de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen en welke je al vanaf de weg kunt zien liggen. Wanneer we de ringweg vervolgen, komen we bij de 60m hoge waterval Skógafoss die als één van de mooiste watervallen van de zuidkust bestempeld wordt.

Vík í Mýrdal is de volgende stop van vandaag en is het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Het gebied staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

Mocht er nog tijd over zijn, rijden we alvast door lavaveld Eldhraun, gelegen vlakbij Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners. Deze regio heeft een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

We verblijven en dineren 2 nachten in de regio Kirkjubaejarklaustur.Dag 4

Op weg naar ijs en gletsjers

We reizen verder naar het oosten richting het Nationaal Park Vatnajökull. IJs en gletsjers zullen het zicht domineren wanneer je in de buurt komt. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Niet ver hiervandaan ligt het kleinere Fjallsárlón, op dit ‘kleine broertje’ ijsbergenmeer maken we een boottocht per zodiac.Dag 5

Hooglandengebied Landmannalaugar

Na het ontbijt gaan we op pad, via verschillende gravelwegen reizen we af naar de hooglanden van IJsland. Hoewel het een “bumpy road” zal zijn, is het uitzicht werkelijk fantastisch!

We zijn op weg naar Landmannalaugar, een verbazingwekkend gebied omringd door kleurrijke ryolietbergen. De surreële schoonheid van het onbewoonde binnenland onthult diepe valleien en gebeeldhouwde bergen, waarvan vele gevormd zijn in vulkaanuitbarstingen onder gletsjers tijdens de ijstijd.

Na een mooie wandeling (optioneel) kun je genieten van een ontspannen duik in de natuurlijke warme beek die bij de hut te vinden is.

We overnachten in het Thjorsardalur gebied.Dag 6

Reis door het hart van IJsland

Vandaag wordt een avontuur! We reizen dwars door het hart van IJsland van zuid naar noord.

We rijden via hooglandenroute Sprengisandur; een uitgestrekte, zwarte, mysterieuze woestijn met ruige ‘wegen’ en rivieren die doorkruist moeten worden. Doordat de binnenlandwegen slecht begaanbaar zijn, zullen we hier flink wat tijd voor nodig hebben. N.B. Indien de Sprengisandur route dicht is, reizen we via hooglandenroute Kjölur naar het Noorden.

We verblijven 3 nachten in de omgeving van het Mývatn meer.Dag 7

Krachtigste waterval van Europa

We beginnen de dag met het verkennen van het gebied rondom het Mývatn meer, het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. We zullen verschillende highlights gaan bewonderen vandaag. Denk aan vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984.

Terug richting het meer rijd je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall. Het is mogelijk een stop te maken bij Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader.

Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden maakt dat dit een uniek gebied is. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Relatief dichtbij ligt de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Uiteraard wordt hier een stop gemaakt om te zien hoe het water met donderend geweld in een 44 meter diepe kloof valt. Hierna rijden we door naar een prachtige kloof.

Het Nationaal Park Ásbyrgi is een groen gebied en wordt haast overschaduwd door de enorme hoefvormige kloof. De legende zegt dat de hoefafdruk is achtergelaten door Sleipnir, het magische acht-benige paard van de heidense god Odinn. Je kunt hier in de omgeving prachtig wandelen.

We sluiten de dag af met een bezoek aan het Tjornes schiereiland en Húsavík, waar je optioneel kunt badderen in het prachtig gelegen GeoSea thermische bad.

N.B. dit zijn slechts voorbeelden van highlights, de gids bepaalt ter plaatse de route van de dag.Dag 8

Dagbezoek aan Askja

Vandaag bezoeken we de Askja-caldera (een verzonken krater) in het Odadahraun-woestijngebied van Vatnajokull National Park. Askja’s geografische isolatie en buitenaards terrein zijn redenen waarom NASA-leiders het gebruikten als trainingslocatie voor astronauten die in de jaren zestig en zeventig op maanmissies gingen.

De route passeert de spectaculaire tafelvormige berg Herdubreid, de koningin der bergen van IJsland. Bekijk de uitgestrekte Askja-caldera, gevormd door een vulkaanuitbarsting tijdens de laatste ijstijd. Je maakt ook een wandeling om het door bergen omringde Askja-meer te zien, gevormd door een krachtige 19e-eeuwse vulkaanuitbarsting. Dezelfde uitbarsting creëerde een imposante krater genaamd Viti, ‘de poort naar de hel’. Het is een geweldige ervaring om aan de rand van de Viti-krater te staan en de enorme afmetingen en het schitterende turquoise water te bekijken.

Overdag bezoek je ook Drekagil, de Dragon Valley, beroemd om zijn vreemd gevormde lavaformaties.

Diner en overnachting in de omgeving van het Myvatn-meer.Dag 9

Waterval van de goden & 2e stad van IJsland

Vandaag rijden we naar de 2e stad van IJsland, Akureyri. Het is na Reykjavik de grootste stad van IJsland en huis ca. 18.000 inwoners. Wel iets anders dan je afgelopen dagen hebt meegekregen en daardoor een leuke afwisseling. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit restaurantjes en winkeltjes.

Onderweg stoppen we bij de Godafoss, de waterval van de goden, zeker een bezoek waard! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss. Eén van de brandgeschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan dit verhaal. Naast de kerk in Akureyri is het ook de moeite waard de heuvel van de stad op te lopen op weg naar de botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat.

De route wordt vervolgd, dwars door het district Skagafjördur, bekend door het IJslandse raspaard met de beroemde 5e pass, de Tölt. Vanavond is er een mogelijkheid om een paardrijtour te maken op een raspaard of een relaxte wandeling in de pittoreske omgeving. Er is vandaag de dag maar één paardenras op IJsland: de IJslander. Toen er mensen op IJsland kwamen wonen waren er nog geen paarden, de Vikingen namen rond 800/900 hun beste paarden mee naar dit eiland vanuit Europa. Slechts ca. 100 jaar daarna is de ‘grens gesloten’ en mocht er geen paarden meer ingevoerd worden om virussen, ziektes en infecties te voorkomen. Deze regel geldt nu nog steeds. Dat is de reden dat er sindsdien raszuiver gefokt wordt.

We verblijven 1 nacht in de regio Laugarbakki. Optionele excursie: Paardrijtour van ca. 1 uurDag 10

Rit richting schiereiland Snaefellsnes

Over de hoogvlakte Laxárdalsheidi rijden we naar het noorden, richting het schiereiland Vatnsnes, waar zich een zeehondenkolonie bevindt. In de directe omgeving is ook de fraaie rotsformatie Hvítserkur te zien. Hvítserkur is ongeveer 15m hoog. De basis is met beton verstevigd, omdat de golfslag van de Atlantische Oceaan de rots anders allang zou hebben doen instorten. De naam betekent “wit hemd”, vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots, onder andere van noordse stormvogels.

We vervolgen onze route naar Eiríksstadir, waar we het museum over Erik de Rode, de ontdekker van Groenland, bezoeken. Dit is ook de geboorteplaats van zijn zoon, Leifur Eíriksson, de ontdekker van Amerika. Deze mannen zijn twee van de meest legendarische Vikingen ter wereld. In een replica van een huis met grasdak ontmoet je de moderne Vikingen die de levensstijl van 1000 jaar geleden zullen demonstreren en hun ambachten en kennis delen.

We verblijven 1 nacht in de regio Budardalur of op het Snaefellsnes schiereiland.Dag 11

Rotsformaties, basalten en wandelen langs de kust

Vandaag rijden we rond het schiereiland Snæfellsnes, dat bekend is door zijn prachtige rotsformaties, vogelkliffen en de gletsjer Snæfellsjökull. We bezoeken o.a. het plaatsje Arnarstapi met zijn prachtige basalten rotsformaties. Van hieruit kun je via een wandelpad langs de kust naar Hellnar lopen.

Hierna bezoeken we de rotsachtige kustlijn bij Djúpilónssandur en verkennen het gebied rondom de gletsjer Snæfellsjökull, waar volgens Jules Verne de ingang tot het middelpunt van de aarde zich bevond. Hierna rijden we terug naar Reykjavík voor je laatste overnachting. Eenmaal in de stad neem je afscheid van de gids en de groep. Het diner is op eigen gelegenheid.Dag 12

Vertrekdag

De reis zit erop. Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.