Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10:00 - 13.00 (maart t/m mei)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Cruise Spitsbergen Compleet

Naast de prachtige natuur van Spitsbergen is er veel kans op het spotten van wildlife; ijsberen, walrussen, poolvossen, rendieren en walvissen, om er maar een paar op te noemen. Deze 16-daagse cruise op zeilschip s/v Noorderlicht is met recht een complete expeditiecruise te noemen. Ga mee op de reis van je leven!

Aan boord

De cruises Rond Spitsbergen zijn expeditie cruises en daarom hebben deze reizen een sportief karakter. Bij de cruises staat het beleven van de prachtige natuur centraal en worden er naast de landbezoeken ook lezingen gegeven over flora, fauna, geologie en geschiedenis.

Deze reis wordt uitgevoerd door 1 schip. Meer informatie over de schepen: klik hier.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Een Arctisch dorp

Aankomst in Longyearbyen, het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje. Een bezoek aan het het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard.

In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen. In de avond varen we naar de baai Trygghamna, waar we ankeren voor de nacht. Trygghamna heette oorspronkelijk ’Behouden Haven’ en werd in de 17e-eeuw frequent door walvisvaarders bezocht om de traanolie uit het spek van de Groenlandse walvis te koken.Dag 2

Vogels, poolvossen en grazende rendieren

We landen in Trygghamna en wandelen naar de Alkhornet, een hoge klif waar vele zeevogels broeden. Onderaan de kliffen is een hol van poolvossen en rendieren grazen, als er niet teveel sneeuw is, op de weelderig begroeide toendra.Dag 3

Bevroren sporen in de tijd

We varen de Fuglefjorden binnen, met schitterende uitzichten op de Svitjodbreen en Birgerbukta. Hier broeden veel grote jagers maar we zien hier ook vaak IJsberen tussen en op de rotseilandjes. In Birgerbukta bevinden zich de resten van 17e eeuwse Baskische traanovens, gebruikt voor het uitkoken van de traanolie.

Later op de dag proberen we op Ytre Norskøya te landen, een eiland dat jarenlang als uitkijkpost voor Nederlandse walvisvaarders heeft gediend. We kunnen hier de historische route naar de 150 meter hoge top van het eiland, de Utkiken, nog steeds volgen. Aan de kust kunnen de resten van de 17e-eeuwse traanovens worden bekeken, samen met zo’n 200 graven. Op het eiland broeden veel vogels, zoals Eidereenden en ganzen.Dag 4-15

De vele gezichten van Spitsbergen

We varen naar de Sorgfjord, waar er een goede kans bestaat op het zien van Walrussen, of we bezoeken Murchison Fjorden. Aan de noordzijde hiervan is een uitgestrekte droge toendra waar veel rendieren grazen. Er is hier bij Kinnvika ook een verlaten Fins-Zweeds onderzoeksstation uit 1957.

Daarna varen we de Hinlopen Straat binnen, een hoog-Arctische zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig Blauwe Vinvissen gezien en het gebied wordt bevolkt door Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen. We bekijken er de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen een van de grote spektakels van Spitsbergen.

De volgende gebieden worden tijdens de komende dagen mogelijk aangedaan:
Deze schitterende fjord wordt omringt door mooie bergen en biedt goede wandelmogelijkheden.
Een ruig eiland met een grote kans op IJsberen. De zeestraat die het eiland scheidt van Spitsbergen heet niet voor niets de Bjørnsundet, de IJsberenstraat.
Svartknausflya: Een desolate poolwoestijn, vrijwel volledig verstoken van vegetatie, waar fossielen en walvisbotten nog op de oude strandwallen gevonden kunnen worden.
Heleysundet: Wanneer het zeeijs het toelaat varen we misschien door de Heleysundet, een nauwe zeestraat tussen Spitsbergen en Barentsøya en een zeer spectaculaire plek. Dit kan alleen met een geschikt tij.

Freemansundet: Een alternatief, wanneer de ijsomstandigheden de doorgang niet toelaten, is de Freemansundet, tussen Barentsøya en Edgeøya.

Bij Kapp Lee wandelen we het prachtige Rosenbergdalen in om rendieren te kunnen zien. Bij Diskobukta bezoeken we een grote kolonie Drieteenmeeuwen die zich in een canyon genesteld hebben. Poolvossen en IJsberen zwerven vaak door deze canyon, zich voedend met de jonge vogels die uit de nesten vallen. Op de kust zijn veel sub-fossiele botten van walvissen te zien. Van hieruit varen we een nacht door naar het zuidwesten van Spitsbergen, naar de Hornsund.

Hornsund: De Hornsund is één van de meest onherbergzame en ijzige fjorden van Spitsbergen. Een landschap van steile bergen en hoge gletsjer fronten. We varen met het schip de fjorden van Hornsund in, waar zich steile gletsjerfronten bevinden en waar ook regelmatig IJsberen gezien worden. De geologische formaties in dit gebied zijn erg spectaculair en kleurrijk.
Bellsund: Interessante geologische formaties en de resten van de 20e-eeuwse Beluga jacht in de vorm van stapels Beluga botten. Gelukkig werden de Beluga’s niet tot uitsterven bejaagd en kunnen we deze witte walvissen hier nog regelmatig waarnemen.
Barentsburg: Als we voldoende tijd hebben bezoeken we ook Barentsburg, de enige bewoonde Russische nederzetting op Spitsbergen. Een andere mogelijkheid is de verlaten Russische kolenmijn Colesbukta.Dag 16

Helemaal het einde: Longyearbyen

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. Je komt weer aan in Longyearbyen, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op je gemaakt hebben.