Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Cruise Noordoost Groenland

Deze Oost-Groenland – Scoresby Sund zeilreis speelt zich af in het grootste fjord-systeem van de wereld. Het extreme landschap speelt een hoofdrol: steile rotswanden, roodgekleurde, zandstenen formaties, reusachtige blauwe ijsbergen en de glooiende toendra. We bezoeken historische Inuit locaties maar ook de Inuit nederzetting Ittoqqortoormiit. Vergeet daarnaast het bijzondere dierenleven niet.

De cruise is een expeditie cruise en dit geeft deze reis een sportief karakter. Bij de cruise staat het beleven van de prachtige natuur centraal en worden er naast de landbezoeken ook lezingen gegeven over flora, fauna, geologie en geschiedenis.

Deze reis wordt uitgevoerd door 2 schepen. Meer informatie over de schepen: klik hier

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Start in IJsland

De reis naar IJsland en overnachting in Reykjavik, of de doorvlucht naar en overnachting in Akureyri is niet inbegrepen in de reis. Wij kunnen dit uiteraard wel aanbieden! Of wat dacht je van een paar dagen eerder aankomen en met een huurauto een stukje IJsland op eigen gelegenheid ontdekken? Alles is mogelijk!

In de ochtend is er, mits vooraf geboekt, een transfer mogelijk per gecharterde bus (vanaf City Hall in Reykjavik) naar Akureyri. De rit duurt ongeveer 6 uur, je arriveert in de middag. Deze transfer per bus is niet inbegrepen en kan vooraf geboekt worden. Vroeg in de avond vertrekt het schip uit de haven van Akureyri naar de Denmark Strait, richting Groenland.Dag 2

Op weg naar het noorden

Noordwaarts varend kunnen we onderweg veel zeevogels observeren; stormvogels, drieteenmeeuwen, jan-van-genten en groepen zeekoeten. Mogelijk zien we onderweg al de eerste walvissen. We steken vandaag ook de Noordpoolcirkel over, een bijzonder moment!
In de avond kunnen we mogelijk al de eerste ijsbergen zien verschijnen, terwijl we de oostkust van Groenland bij Kap Brewster naderen.Dag 3

Sporen van verdwenen culturen

Vandaag bereiken we Scoresby Sund, het grootste fjord systeem van de wereld. In de ochtend varen we langs de gerafelde en vergletsjerde Volquart Boons Kyst. Hier maken we een tocht per zodiac langs de gletsjers en de basaltkolommen van de Vikingebucht.

In de middag gaan we aan land bij Danmarks Ø. Hier zien we restanten van een Inuit nederzetting, die zo’n 200 jaar geleden verlaten werd.
De cirkelvormige ‘tentringen’ van stenen geven aan waar de zomerhuizen zich bevonden. De restanten van de winterhuizen vinden we in de buurt.
De restanten zijn goed bewaard gebleven waardoor de ingangen en ook de beerbestendige opslagplaatsen nog goed herkenbaar zijn. Er zijn hier ook een aantal graven.

’s Avonds varen we door de met prachtige ijsbergen bezaaide fjorden westwaarts, dieper de Scoresby Sund in.Dag 4

De kleuren van de rode kaap

We vervolgen onze route door de met ijsbergen bezaaide fjorden. Ons doel is een Zodiac cruise tussen de spectaculair gevormde blauwe ijsbergen rond het eiland Røde Ø. Hier kunnen we ongelooflijk mooie rode zandsteenformaties zien met donkergekleurde Basalt intrusies, die contrasteren met de in de fjord drijvende blauwe ijsbergen.

Wanneer de ijscondities het toelaten proberen we Røde Fjord binnen te varen, beroemd vanwege zijn schoonheid. We willen hier een landing maken over de in herfstkleuren getooide toendra, met vaak Muskusossen en gegarandeerd fantastische uitzichten.Dag 5

IJsbergen en Sneeuwhazen

Tijdens de route naar Sydkap in Scoresby Land ontmoeten we gigantische ijsbergen, sommige meer dan 100m hoog en meer dan een kilometer lang. De meeste van deze bergen zijn aan de grond gelopen omdat de fjord hier slechts zo’n 400m diep is.

We gaan aan land bij Sydkap, waar veel sneeuwhazen voorkomen en van waar er mooie uitzichten zijn over de zeestraat Hall Bredning.Dag 6

Een bijzonder dorp

Vandaag maken we een toendrawandeling op Liverpoolland, in de hurry Inlet. In de middag bezoeken we Ittoqqortoormiit, de grootste nederzetting van Scoresby Sund, met ongeveer 500 inwoners. Er is een postkantoor annex winkeltje van waaruit ansichtkaarten gestuurd kunnen worden. We kunnen een rondwandeling maken door het dorp en de sledehonden en drogende huiden van zeehonden, muskusossen en IJsberen bekijken.

In de namiddag varen we richting het zuiden, langs het pittoreske landschappen van de Blosseville Coast.Dag 7

Afgelegen kustlijn

Turner Sound en Rømer Fjord bieden je de mogelijkheid om ver landinwaarts te varen, omdat ze geen gletsjerfront hebben en niet verstopt zijn met ijs. Op deze locatie krijg je misschien de kans om narwallen te spotten.Dag 8

Onder het noorderlicht

Op zee richting IJsland. Tijdens het zeilen zijn er ’s nachts goede kansen op het zien van het Aurora Borealis, het Poollicht.Dag 9

Helemaal het einde: Akureyri

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt een einde. Je arriveert in Akureyri, met als ‘bagage’ de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur gemaakt hebben. Op verzoek is er een transfer per bus (een zes uur durende busrit die vooraf geboekt moet worden) naar Reykjavik centrum. Je kunt ook je verblijf in Akureyri verlengen en Noord-IJsland per huurauto ontdekken!