Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10:00 - 13.00 (maart t/m mei)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Cross Country Ski Groenland

Ben je op zoek naar iets bijzonders? Ga mee op avontuur tijdens deze 5-daagse cross country ski in Groenland. Het avontuur vindt plaats vanuit Kulusuk, een klein jagersdorpje aan de Oost Groenlandse kust, op een gelijknamig eiland. Onderweg word je verrast door bevroren ijsbergen en hopelijk het majestueuze noorderlicht. Het kamp wordt opgeslagen in een charmant Inuit dorp.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom in Groenland!

De vlucht vanaf Reykjavik airport op IJsland vertrekt vroeg in de middag. Na nog geen 2 uur vliegen arriveer je op de luchthaven van Kulusuk. Na aankomst wordt de bagage op een sneeuwscooter geladen en vervolg je de reis per ski naar het dorp (va. 3km verderop). Veel van de ca. 250-300 inwoners van het dorp zijn trouw aan de traditionele gebruiken zoals gebruik van de hondenslede, jagen en vissen. In de winter is het eiland bedekt met sneeuw en omringd door bevroren water wat het een ultieme omgeving maakt voor deze reis.

Na het settelen in het kleine hut-achtige hostel waar we zullen verblijven verkennen we, op de ski’s, het dorp en zijn directe omgeving. Totale ski-uren: ca. 3 tot 4. Hoogteverschil: 150m.Dag 2

Uitkijkpunt Kap Dan

De route brengt ons vandaag naar radarstation Dye 4 bij Kap Dan, afkomstig uit de Koude Oorlog. Het radarstation is inmiddels ontmanteld en voldoet daarom nu als een geweldig uitkijkpunt over de enorme hoeveelheid drijfijs. Het ijs is afkomstig vanaf de Noordpool zo’n 2700 km ten noorden van Kulusuk. In het Westen hebben we zicht op buureiland Ammassalik en in het noorden Aputsiak eiland.

De totale ski-uren komen uit op ca. 5 tot 6 uur voor een afstand van ca. 17km. Het hoogteverschil is ca. 300m.Dag 3

Oversteken naar Aputsiak eiland

Vandaag volgen we de sporen van de sledehonden op het winterse pakijs en steken over naar Aputsiak eiland. Onderweg passeren we vele rotsige eilandjes en gestrande ijsbergen. Eenmaal aangekomen ‘aan de overkant’ volgen we de rotsige kust naar de gletsjer die vanaf het land de zee in kruipt in een kleine baai. Nadat we genoten hebben van dit prachtige plaatje skiën we terug naar ons warme en knusse ’thuis’ in Kulusuk. Wie weet komen we nog wat jagers tegen op hun hondenslede.

De totale afstand vandaag is ca. 18km waar we ca. 6 tot 7 uur over doen. Het hoogteverschil is ca. 100m.Dag 4

Opstapelen van ijsbergen

Ons doel van vandaag is de straat tussen Kulusuk en Aputsiak, een bijzondere plek waar ijsbergen vast komen te zitten tijdens de winter. Het doel is om deze enorme ijsbergen in alle vormen en maten te kunnen bewonderen. In de vroege middag skiën we terug en bezoeken Justine, een lokale dame die een privé collectie heeft van de vroeger gebruikte gereedschappen en andere items. In de lokale winkel shoppen we onze laatste maaltijd bij elkaar en na deze indrukwekkende dag sluiten we af met een kop warme chocomelk.

Voor de liefhebbers is er misschien wel een kans om vanmiddag een hondensledetour te maken! De afstand vandaag is ca. 12km waar we ca. 5 uur over doen. Het hoogteverschil is ca 100m.Dag 5

Vertrekdag

Het is tijd om afscheid te nemen van Kulusuk en zijn bijzondere omgeving. Na het ontbijt maken we nog een kort rondje op de ski’s rondom het dorp voordat we naar de luchthaven toe gaan. De vlucht naar Reykjavik vertrekt in de vroege middag. De totale afstand is ca. 5km/2 uur.