Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Breath of the Highlands rijtour

De paardrijtour Breath of the Highlands is een uitdagende paardrijtour door het ongerepte landschap van noord IJsland, waarbij we de meeste nachten verblijven in comfortabele vakantiehuisjes, maar ook een nacht doorbrengen in een berghut waar we het echte highland gevoel zullen ervaren.

Deze rijtour is geschikt voor zeer ervaren tot gevorderde ruiters.

Meer informatie over het speciale paardenras ‘de IJslander’? Klik hier.

Korte tourbeschrijving:
7 dagen en 6 nachten
Aantal rijdagen: 6

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomstdag

Vanuit Reykjavík reizen we met het openbaar vervoer naar Varmahlíð. Vanaf het busstation Reykjavík-Mjódd gaat er dagelijks om 09:00 uur een directe bus richting Akureyri, deze bus stopt rond 14:00 uur in Varmahlíð. Hier wordt je door de gids opgewacht. Vanuit dit busstation reizen we gezamenlijk naar de huisjes waar we de komende nachten zullen verblijven.

Met prachtig uitzicht over de uitgestrekte vlakten en de bergen in de verte van de Skagafjörður-vallei, zijn deze  charmante houten huisjes de ideale plek om vrije dagen door te brengen. De huisjes variëren in grootte en je verblijft in een 2-persoons kamer met gedeelde douche en toilet. De huisjes liggen op de heuvel op slechts een korte loopafstand van het centrum van Varmahlíð. Vanuit de hottub in het midden van het goed onderhouden parkje geniet je optimaal van het gouden licht van de middernachtzon!

Reiziger loopt met een paard tijdens een rijtour

We beginnen met een gezellige lunch en daarna is het tijd om de rest van het reisgezelschap te ontmoeten: de paarden. We zadelen de paarden op en maken onze eerste rit van ongeveer 2 uur. Tijdens deze korte introductierit vertelt de gids meer over de IJslandse paarden en heb je de kans om te wennen aan de bewegingen van dit speciale ras.

De vlucht, de transfer naar Reykjavík en een overnachting aldaar zijn niet inbegrepen, maar kunnen door ons bijgeboekt worden.

 Dag 2

Start van het avontuur

Groep ruiters rijdt door de groene heuvels van Noord IJsland

Vandaag begint het avontuur echt. We rijden door de schitterende natuur van de rivierdelta richting de Mælifellsrétt kraal. Onze kudde met vrij lopende paarden zal zich rond het middaguur hier bij ons voegen.

We rijden samen met de kudde paarden dieper de vallei in en zullen af en toe van paard wisselen. We eindigen de dag bij de Gilhagi boerderij, waar de paarden de nacht doorbrengen. Wij worden opgehaald en teruggebracht naar onze accommodatie, waar het diner al op ons wacht.

 Dag 3

Nacht in de hooglanden

Een groep ruiters in de bergen van Noord IJsland.Voordat we vandaag vertrekken, pakken we de spullen die we nodig hebben voor een nachtje in een berghut. De rest van de bagage laten we achter in het grootste gemeenschappelijke huisje waarna we naar de paarden worden gebracht.

We rijden door de mooie kloof Gilhagadalur de hooglanden in. Onze bestemming voor vandaag is de berghut Galtará  gelegen in de buurt van het Blöndulón meer op de weidse vlakte van Eyvindarstaðaheiði. Met een beetje geluk zie je in de verte de Hofsjökull en Langjökull gletsjers glinsteren in het avondlicht.

De paarden zullen rondom de hut de nacht doorbrengen terwijl wij binnen genieten van een warme douche en een gezellige avondmaaltijd.

 Dag 4

Van berghut naar schaapskraal

Ruiters en loslopende paarden in het in een noord IJslandse vallei.

Na het ontbijt pakken we de bagage weer in en is het tijd om de paarden te zadelen. We laten de verlaten binnenlanden achter ons en volgen de eindeloze, brede paden die heel geschikt zijn voor de tölt. Tijdens de korte pauzemomentjes kunnen we, afhankelijk van het seizoen, bessen, IJslands mos, of wilde tijm plukken als kleine snack tussendoor.

We dalen af in de Svartárdalur vallei, richting de Stafnsrétt kraal. Hier worden in het najaar de schapen bijeengebracht, maar vanavond is dit een goede plek om onze paarden voor de nacht achter te laten terwijl wij weer naar de vakantiehuisjes worden gebracht.Dag 5

Langs hellingen en door valleien

Een groep ruiters in Noord IJsland.

We worden vanuit de accommodatie opgehaald en weer naar de kraal gebracht, waar we de paarden opzadelen. Vandaar rijden we richting Varmahlíð. De paden zijn afwisselend: duidelijke paden geschikt voor de tölt, maar ook ruig bergterrein.

We klimmen via de hellingen omhoog naar de Kíðaskarð pas, waarvandaan we een laatste blik op de gletsjers in de verte kunnen werpen. Aan de andere kant van de pas dalen we af naar de Mælifellsdalur vallei, met de bergen van Mælifellshnjúkur links van ons.

We laten de paarden weer achter bij de Mælifellsrétt kraal en genieten van nog een gezellige avond in de vakantiehuisjes.

 Dag 6

Turfboerderijen en de telgang

Na een heerlijk ontbijt is het tijd voor wat geschiedenis. Deze morgen bezoeken we de turfboerderij Glaumbær, waar je kunt zien hoe men in vroeger tijden leefde.

Hierna zadelen we de paarden voor onze laatste rit. IJslandse paarden zijn één van de weinige soorten die beschikken over 5 verschillende gangen. Tijdens de afgelopen dagen hebben we al 4 van de 5 gangen geprobeerd en nu gaan we in telgang rijden. Deze vliegende pas is een unieke ervaring en onze instructeurs en goed getrainde paarden  kunnen je helpen om optimaal te genieten van deze snelle gang.

Eenmaal terug in de stallen is het tijd om afscheid te nemen van onze paarden. In onze huisjes staat een afscheidsmaaltijd al klaar en als afsluiter kunnen we nog een even genieten van de hottub.Dag 7

Terug naar Reykjavík

Sólfar, het beeld in de vorm van een vikingschip bij zonsondergang.

Na het ontbijt is het tijd om je spullen weer in te pakken. Je wordt rond half 12 afgezet bij het busstation in Varmahlíð zodat je de bus terug naar Reykjavík kunt nemen. Aankomst in Reykjavík is om ca. 17:00 uur.

Optioneel is het ook mogelijk om tegen een meerprijs in plaats van met het openbaar vervoer, de hooglandenbus te nemen. Deze bus rijdt via de Kjölur hooglandenroute en bied je de kans te genieten van de schitterende landschappen langs deze route. Je kunt bij Hveravellir, Kerlingarfjöll, Gullfoss en Geysir even kort je benen strekken voordat de bus weer doorrijdt.

De laatste overnachting, diner, vluchten en luchthaventransfers zijn niet inbegrepen bij deze reis, maar kunnen wij, evenals een eventuele verlenging, gemakkelijk voor je bijboeken.