Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Buitengewoon IJsland

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

Deze reis heet niet voor niets buitengewoon, je bezoekt twee gebieden die letterlijk buitengewoon mooi zijn! Je reist door een deel van IJsland waar de massa niet te vinden is! Tijdens deze avontuurlijke autoreis per terreinwagen, rijd je via het westelijke hooglandengebied naar de Westfjorden.

Geniet onderweg van prachtige fjorden, watervallen en de vogelrijke rots Látrabjarg waar je in de zomermaanden papegaaiduikers kunt spotten.
Tot slot reis je via het (nog) onbekende gebied Dalir, met z’n prachtige scheren aan de noordkant van de fjord Breidafjördur, naar de hooglandenroute Kaldidalur die je als kers op de taart nog even meepakt.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
ca. 108 km

Welkom op IJsland

Drie toestellen van luchtvaartmaatschappij Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst haal je direct de huurauto op en begint je ontdekkingsreis.

Mocht je zin hebben om je reis compleet ontspannen te beginnen, dan is het een bezoek aan de Blue Lagoon een absolute aanrader! Dit populaire warmwaterbad is met zijn spectaculaire uiterlijk ongeëvenaard. Het bad, of eigenlijk het kunstmatige meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een bijna constante temperatuur van 39 graden Celsius.

Mocht je geen zin hebben in badderen dan zijn er ook andere mogelijkheden voor deze middag.
Bezoekers bewonderen de kleurrijke, borrelende en pruttelende modderpotjes in het geothermisch gebied bij Krysuvik op Reykjanes, IJsland.Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen.  Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver.
Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Je verblijft 1 nacht in de regio Selfoss.

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon


Dag 2
ca. 143 km

Geisers & hooglandengebied Kerlingarfjöll

Reizigers worden nat van het stuifwater van de geiser Strokkur in het Golde Circle gebied in IJsland.

Je begint de dag met een bezoek aan het geisergebied Geysir, onderdeel van de Golden Circle. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Reizigers wandelen langs het pad langs de indrukwekkende waterval.Even verderop ligt de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Vanuit Gullfoss rijd je zo weg nr 35 op, wat uiteindelijk de F35 wordt. Je bevindt je nu op hooglandenroute Kjölur. Deze weg brengt je uiteindelijk naar het prachtige Kerlingarfjöll gebied waar je zult overnachten. Het geothermische gebied leent zich uitstekend voor het maken van prachtige wandelingen. Als je iets verder doorrijdt kom je via een ruige weg uit bij het dal Hveradalur, wat een absolute aanrader is!

Landschap van de Kerlingarfjoll met gele bergen met besneeuwde toppen en stoombronnen.

Kerlingarfjöll is een walhalla voor wandelliefhebbers. Er zijn veel gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Een voorbeeld hiervan is de 3 km lange wandeling ‘Hveradalir Adventure’. Een wandeling van ca. 2 tot 3 uur. Voor meer uitdaging kies je voor de 7 km lange wandeling ‘Austurfjöll, trailing the peaks’. Je kunt er ook voor kiezen een kortere wandeling te combineren met een sneeuwscootertour op de gletsjer Langjökull.

Na dat wandelen ben je wel toe aan ontspanning. Wij raden je aan het warmwaterbad van Hveravellir te bezoeken, gelegen op ca. 38 km van Kerlingarfjöll.

Tip: doe vooraf even boodschappen, want onderweg is niets meer te krijgen.

Je overnacht in Kerlingarfjöll. *

* Helaas is de beoogde locatie in de zomer van 2022 in verband met verbouwing gesloten, wij overleggen graag de alternatieven met je.Dag 3
ca. 255 km

Het onbekende Strandir en Drangsnes

Mooi landschap van de Westfjorden, IJsland, in herfstkleuren met rotsen en een meertje.

Je vervolgt vandaag je weg naar de Westfjorden van IJsland. Maak je op voor adembenemend mooie fjordenroutes die de komende dagen op de planning staan! Vanuit Kerlingarfjöll rijd je richting het plaatsje Holmavík. Je eindpunt van vandaag is de regio Strandir en/of Drangsnes, gelegen op ca. 30 km van Holmavík. Deze vrij onbekende regio is een gebied voor rustzoekers.

Je verblijft 1 nacht in Drangsnes.

Leuk om deze dag te doen:
EXC85 Walvistour Westfjorden


Dag 4
ca. 140 km

Djúpavik en Krossnesslaug

Vanuit Drangsnes rijd je vandaag richting Djúpavík. Het is zeker 2 uur rijden over een slechte weg.
In Djúpavík vind je echter een hotel, een tiental huizen en een verlaten haringfabriek. Er worden dagelijks rondleidingen gedaan, die een goed beeld geven van het leven van de mensen die hier tot ca. 1960 woonden en werkten.

Vandaag kun je een bezoek brengen aan de voormalige haringfabriek die tot ca. de belangrijkste bron van inkomsten van dit gebied was. In het voormalige onderkomen van de vrouwen die daar werkten is sinds 1985 een hotel gevestigd. De eigenaars zijn sinds die tijd bezig (op eigen kosten) de fabriek te restaureren.

Vanaf Djúpavík volg je de kustweg naar het noorden tot bijna het einde van de weg.
Vlak daarvoor ligt een warm zwembadje op het strand, dat Krossneslaug heet. Er zijn kleedkamers en douches aanwezig.

Je verblijft 1 nacht in Djúpavík.
N.B. In het (enige) hotel in Djúpavík is verblijf in de budgetklasse (kamers met gedeelde douche/toilet) inbegrepen, eigen faciliteiten op de kamer is in Djúpavík niet mogelijk.Dag 5
ca. 110 km

Drijfhout en hekserij

Hólmavík is een vissersplaats in het noordwesten van IJsland gelegen aan de Steingrímsfjörður fjord. Onderweg rijd je langs de kust waar grote hoeveelheden drijfhout aanspoelen vanuit Siberië en Scandinavië, wat de kusten een bijzondere uitstraling geven. Wie de weg met nummer 61 verder noordwaarts volgt, wordt over de Steingrímsfjarðarheiði hoogvlakte geleid. Deze uitgestrekte hoogvlakte met zijn vele vennen, meertjes en beekjes was vroeger berucht om de mist waar menig reiziger in is verdwaald.

Wie er belangstelling voor heeft kan nog even kijken bij ‘Galdrasýning á Ströndum’, een museum over heksenvervolging en tovenarij zo rond de 17e eeuw op IJsland in het algemeen en Strandir in het bijzonder.

Je verblijft 1 nacht in de omgeving Holmavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC85 Walvistour Westfjorden


Dag 6
ca. 250 km

Poolvossen en visserij

Een grijze poolvos gespot in het groene gras op IJsland.

Op weg naar Ísafjördur, één van de grotere plaatsen van de Westfjorden volg je een prachtige fjordenroute. We raden je aan onderweg even te stoppen in Súdavík, waar je het Arctic Fox Center een bezoek kunt brengen. Naast de opvang van jonge vosjes en onderzoek naar o.a. hun leefgewoonten en geschiedenis op IJsland, vind je hier ook een museum, absoluut een aanrader om te bezoeken.

Ísafjördur is een gezellig vissersstadje met een interessant visserijmuseum en een goede selectie aan winkels. Vanuit de natuurlijke haven worden er diverse excursies aangeboden, waaronder een bootexcursie naar het eiland Videy, waar een grote kolonie eidereenden nestelt. In de directe omgeving ligt het stadje Bolungarvík met het openluchtmuseum Osvör, waar je kunt zien hoe de vissers in vroeger tijden leefden.

Je verblijf 1 nacht in Ísafjördur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC105 Kajak Adventure
EXC104 RIB-Ocean Whale Safari


Dag 7-8
ca. 250 km

Papegaaiduikers spotten

De sierlijke waterval Dynjandi op de Westfjorden valt in zeven trappen naar beneden.Voorbij Ísafjördur één van de mooiste watervallen van de Westfjorden, de Dynjandi. De Dynjandi bestaat eigenlijk uit verschillende kleinere watervallen bij elkaar, het water stort trapsgewijs, als een soort bruidssluier, naar beneden. Je kunt vrij dichtbij de waterval komen, op verschillende niveaus, waardoor je niet alleen maar van een afstandje hoeft te bewonderen.

Papegaaiduikers geven elkaar een kopstoot in het groene gras bij de westfjorden in IJsland.

Na het ontbijt van dag 16 zet je koers richting Látrabjarg, deze bekende vogelrots zit ’s zomers vol met (o.a.) papegaaiduikers, waar je in de meeste gevallen erg dichtbij kunt komen. De weg naar Látrabjarg is onverhard en kan, afhankelijk van hoe het weer geweest is, slecht begaanbaar zijn. Trek hier dus flink wat tijd voor uit. Op de terugreis vanuit Látrabjarg kun je een tussenstop maken bij het rood/goud gekleurde zandstrand van Raudasandur.

Je verblijf 2 nachten in de regio van Patreksfjördur/Látrabjarg.Dag 9
ca. 240 km

Sfeervolle Vogur Lodge

Fotograaf bij het mooie Breidarfjordur landschap met eilandjes in west IJsland.De Vogar Country Lodge ligt in het district Dalir aan de noordkant van de Breidafjördur fjord met vlakbij een prachtige kustlijn. De lodge beschikt over een uitstekend restaurant waar de chef uitsluitend met lokale producten werkt.

Dalir is een gebied met een rijke historie, waarin de naam van Olöf de rijke (wie leefde rond 1450) regelmatig opduikt. Zij was zo immens rijk dat zij geschenken ontving van de vorsten uit Frankrijk en Engeland. Het gehucht Skard was in die tijd het centrum van haar macht. Hier is nog een prachtig kerkje te vinden dat als enige kerk in IJsland nog privé bezit is.

Overnachting in de Vogur Lodge. Het complex beschikt over een hotpot, ideaal om ’s avonds in te ontspannen!Dag 10
ca. 100 km

Vikingen en heetwaterbron

Vandaag kun je een bezoek brengen aan Eiriksstadir. Dit was de woonplaats van de Viking Erik de Rode, die Groenland ontdekte. ’s Zomers is dit een ‘levend’ museum, waarbij je terug in de tijd gaat naar de Vikingperiode.

Na ca. 100 km kom je zowel de fotogenieke Glanni waterval, als de Grábrók krater tegen op de route. De krater is voorzien van trappen waardoor je deze kunt beklimmen om zo een mooi uitzicht te hebben over de omgeving.

Je rijdt door naar Reykholt, gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull en de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoerd naar de omliggende dorpen en steden.

Je verblijft 1 nacht in de regio Reykholt.Dag 11
ca. 140 km

Lavawatervallen en Hooglanden

Vandaag staat de hooglanden-route Kaldidalur op het programma.
De Hraunfossar waterval in IJsland in de herfst met geel kleurende struiken.Maar wat je absoluut niet mag missen zijn de circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen, gelegen even voorbij Reykholt. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

Vanuit Husafell kun je ook een bezoek brengen aan een lavagrot: de Vidgelmir cave wordt bejubeld als één van de machtigste grotten van IJsland.
Met zijn 1600m zit de grot vol kleurenpracht en bijzondere lavaformaties. Deze familietour is er één voor alle generaties, het wandelpad is aangepast voor zelfs de allerjongsten onder ons en de verlichting zorgt voor een prachtig zicht. Aan het einde van de tour gaan de lampen uit en ervaar je de duisternis onder de grond.

Maak je op voor een avontuur vandaag.

Een 8WD monstertruck rijdt over de gletsjer op weg naar de ijstunnel in west IJsland.

Vandaag raden we je aan mee te gaan naar de ijstunnel op de gletsjer Langjökull. Doordat je al een 4-WD huurauto tot je beschikking hebt, kun je zelf naar de gletsjer rijden. De door mensen gemaakte ijstunnel is een unieke excursie op IJsland. De enthousiaste gidsen nemen je mee op pad en leren je alles over de tunnel en de gletsjer.

De Kaldidalur eindigt vlakbij het Nationaal Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen.

Je rijdt naar Reykjavik, in de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Je verblijft 1 nacht in of nabij het centrum.

Leuk om deze dag te doen:
EXC34 Into the Glacier - classic
EXC23 Cavetour Vidgelmir


Dag 12
ca. 50 km

Vertrekdag

Een toestel van Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.