Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Authentiek Oost IJsland

Op zoek naar iets bijzonders? Zoek niet verder! Het Wilderness Center is een authentieke en rustige schuilplaats, gelegen aan de rand van de grootste wildernis van Noord-Europa. De historische uitstraling, die je aantreft in letterlijk alles om je heen, zorgt ervoor dat je teruggaat in de tijd. Het merendeel is ontworpen door de eigenaar van de boerderij (een filmregisseur en een historicus) en gezien zijn perfectionisme zijn ze daarom van uitstekende kwaliteit!

Deze reis wordt bestempeld als semi-groepsreis, je reist zelf naar Oost-IJsland waar je vervolgens wordt opgehaald door de shuttle van het Wilderness Center. Je gaat op pad met lokale gids(en) voordat je zelf weer terug reist. De laatste nacht in Reykjavik is volledig op eigen gelegenheid.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomst IJsland & doorvlucht

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst reis je per transferbus naar de kleinere luchthaven vlakbij Reykjavik voor de binnenlandse vlucht naar Egilsstadir, gelegen in het oosten van IJsland. De rit vanaf de luchthaven voert je langs het Lagarfljót meer, waar een berucht watermonster zijn thuis heeft gevonden. De gids kan je alles vertellen over de mysterieuze verhalen en gebeurtenissen rondom dit meer.

Je wordt naar het Wilderness Centre gebracht, een authentieke en rustige ‘schuilplaats’, gelegen aan de rand van de grootste wildernis van Noord-Europa. Deze eenvoudige maar unieke accommodatie ligt in een diepe vallei, aan het einde van de weg. De komende dagen zal je op deze bijzondere plek verblijven. Na aankomst kun je al genieten van het eerste goede diner, gemaakt met lokale producten. Als je nog voldoende energie hebt, is het deze avond al de moeite waard om een wandeling in de omgeving te maken.Dag 2

Stap terug in de tijd

Na het ontbijt breng je een bezoek aan het museum, gelegen op hetzelfde terrein, wat samengesteld is en verteld wordt door verschillende artiesten en kunstenaars. Je wandelt zelf door het museum, met een (zelf gemaakte) headset. Alles op deze plek is authentiek, origineel of een zo echt mogelijke replica van het origineel. De prachtige, creatieve displays van het museum zijn kunst te noemen, bezoekers worden door de geschiedenis van de streek geloodst en ontdekken hoe het leven was voor de boeren die op het terrein woonden.

Na een goede lunch in de huiselijke keuken van het Wilderness Center neemt een lokale gids je mee naar een verlaten boerderij, waar unieke verhalen en sporen naar het verleden te vertellen en vinden zijn. Verder stroomopwaarts zijn meerdere watervallen te vinden die als een serie uit het hoogland komen ‘vallen’. De avontuurlijke reizigers onder ons hebben een kans om de gletsjerrivier over te steken in een gerenoveerde, traditionele kabelwagen.

Na een kleine versnapering bij de gezellige keuken van het Wilderness Center, maak je kennis met de historisch “meest vertrouwde dienaar” – het unieke IJslandse paard – en maak je een aangename rit langs de vallei. Dit moet je minstens één keer in je leven meemaken! Na deze enerverende rit bezoeken we een traditionele rokershut waar we lokaal gerookt vlees kunnen proeven en de gids ons meer verteld over de voedseltradities van de IJslanders door de jaren heen.

Vervolgens genieten we van een echt ‘Wilderness’ diner, waarbij ingrediënten uit de hooglanden gebruikt worden en door de lokale bewoners klaargemaakt worden in de open en knusse keuken. ’s Avonds is het tijd voor ontspanning, en hoe kan dit nu beter dan in de lokale hottub?!Dag 3

Rendieren, valleien & watervallen

Na het ontbijt maken we ons op voor een rit om rendieren te spotten. Oost-IJsland is de enige regio van het land waar deze dieren wild te spotten zijn. We rijden in het hooglandengebied rondom de Snæfell berg, de omgeving is zo mooi, dat de ingeplande fotostops zeer de moeite waard zijn. We laten vervolgens de bergen achter ons en gaan naar een vallei, op weg naar één van de hoogste watervallen van IJsland. Het water valt 128m naar beneden en komt terecht in een prachtige kloof.

De hoge, kleurrijke kliffen om de kloof heen tonen lava-lagen van vulkaanuitbarstingen in de tertiaire periode, waarin IJsland uit de zee opsteeg. Het duurt 40-60 minuten om van de parkeerplaats naar ons uitkijkpunt onder de waterval te lopen. Onderweg kunnen we ook verliefd worden op de fotogenieke waterval Litlanesfoss, omlijst door uitzonderlijk lange, sierlijke basaltkolommen.

Hierna reizen we weer terug naar het Wilderness Center voor een diner en misschien nog wel duik in de hottub.Dag 4

Regenbogen of papegaaiduikers

Na een goed ontbijt gaan we terug in de tijd en bezoeken we de laatste boerderij in IJsland die nog steeds de hele landbouw doet in traditionele oude graszodenhuizen. Daarna gaan we weer een poging doen rendieren te spotten op weg naar biologische boerderij Vallarnes waar we zullen lunchen.

Optie 1 (zomer): vervolgens rijden we richting de kust, onderweg genietend van adembenemende uitzichten. We stoppen bij het kunstenaarsstadje Seyðisfjörður. Daar bezoeken we een lokaal museum en maken een wandeling over de regenboogstraat, gemaakt door lokale kunstenaars. Op de terugweg over de Fjarðarheiði heide maken we enkele fotostops, bijvoorbeeld bij een waterval met prachtig uitzicht op de fjord, luisterend naar verhalen uit de omgeving.

Optie 2 (zomer): vanaf daar gaan we naar “de papegaaiduiker-hoofdstad” van IJsland: Borgarfjörður Eystri. Daar maken we een korte wandeling in een prachtige omgeving en kan de gids ons wederom meer over deze regio vertellen. We bezoeken vervolgens Hafnarhólmi, waar je echt heel dichtbij de papegaaiduikers kunt komen.

In gezellig Reykjavik is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, Reykjavik heeft echter veel te bieden en bijna elke keuken is in de stad te vinden.

Afhankelijk van de tijd die je hebt is het mogelijk een bezoekje in te plannen aan bijvoorbeeld Aurora Reykjavik, waar het spotten van het noorderlicht gegarandeerd wordt.

Leuk om deze dag te doen:
OV Aurora Reykjavik
OV Whales of Iceland


Dag 5

Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.