• maatwerkspecialist
 • snel & professioneel contact
 • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

De reis IJsland en Faeroer met eigen auto geeft je de mogelijkheid met de eigen auto op pad te gaan. Bij deze reis is de ferry vanuit Denemarken naar IJsland inbegrepen, met een leuke tussenstop van 3 dagen op de Faeroer eilanden. In 2 weken tijd rijd je IJsland rond via de goed begaanbare ringweg.

Inbegrepen bij de reis

 • Huurauto
 • Verblijf naar keuze
 • Ontbijt (deels/volledig)
 • Reisgids en/of wegenkaart
Reisduur
22 dagen
Soort reis
Individuele reis
Thema
Autoreis
Prijs
Vanaf € 999.999,00

Dagprogramma

Dag 2 | Aankomst op de Faroer

Op zondagavond kom je aan op de mooie Faroer eilanden. De eerste overnachting op deze mooie eilandengroep is in de hoofdstad Torshavn, zodat je na de late aankomst niet ver meer hoeft te rijden.

Dag 5 | Op weg naar IJsland

Je hebt nog de hele ochtend om te genieten van het natuurschoon op de Faeroer. In de middag komt de ferry weer aan in Torshavn, waar je aan boord zult overnachten op weg naar IJsland!

Dag 6 | Fjorden en vissersdorpjes

Na de ontscheping begin je aan de rondreis door prachtig IJsland! Je komt aan in Oost-IJsland. Deze regio van IJsland is op zijn minst interessant te noemen. Er zijn vele prachtige fjorden en bijzondere kleine kustdorpjes te bezoeken.

Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen. Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd, bezoeken. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw. Vervolgens kom je langs Breiddalsvík (baai van de brede dalen), hier vind je de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen.

Djúpivogur is een klein vissersstadje, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen. De karakteristieke berg Búlandstindur (1069m), met z’n piramidevorm domineert het landschap.

Je rijdt vervolgens door naar Höfn voor je overnachting van vandaag. Deze plaats staat alom bekend voor de goede kreeft die je hier kunt eten.

Dag 7 | IJsbergenmeer en Nationaal Park Skaftafell

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Je rijdt vanochtend langs deze prachtige plek, gelegen direct aan de ringweg. Je kunt het niet missen! Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón. Hier zijn ook boottochten per RIB boot te maken.

De route voert je verder langs het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Höfn en Kirkjubæjarklaustur ligt en heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

Je eindpunt van vandaag is Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners, omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Je verblijft 1 nacht in de omgeving van Kirkjubæjarklaustur.

De Svartifoss waterval omgeven door basaltkolommen | IJsland Tours

Dag 8 | Natuurgebied Lakagígar

Je rijdt vandaag vanuit Kirkjubæjarklaustur naar Vík. In de maanden juli en augustus is de hooglandenroute naar het gebied van Lakagígar geopend. In het jaar 1783 kwam hier een 25 km lange spleetvulkaan tot uitbarsting, waarbij lava uit ca. 130 kraters over kostbare landbouwgrond stroomde. Dit was de meest verwoestende vulkaanuitbarsting die IJsland ooit gekend heeft. Giftige gaswolken vernietigden meer dan 50% van de veestapel, wat uiteindelijk leidde tot hongersnood, waarbij een kwart van de bevolking omkwam.

De kraters zijn nu met een dikke laag groene mos begroeid en de rode en zwarte tinten van de lava geven een prachtig contrast. Deze route kan alleen zelf gereden worden met een 4-WD terreinwagen, of als busexcursie worden geboekt. Indien je de vandaag de excursie naar Laki wilt maken, kun je ons verzoeken het verblijf in de omgeving van Kirkjubæjarklaustur te verlengen naar 2 nachten.

Vanuit Kirkjubæjarklaustur rijd je door het met mos begroeide lavaveld Eldhraun richting het westen. De eerste grote stad die je tegen gaat komen is Vík í Mýrdal, tevens het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Deze plek staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

Voorbij Vík, richting Skógar rijd je langs de 60m hoge waterval Skógafoss. Even verderop, bij de afslag naar hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling onder leiding van een gids kunt maken.

Je verblijft 1 nacht in de regio Vík/Skógar.

Dag 9 | Op weg naar je vakantiewoning

Terwijl je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Het informatiecentrum is gesloten, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

Je kunt vandaag uiteraard meer stops inplannen, we geven je enkele tips in dag 7 t/m 9. Je verblijft in het Golden Circle gebied in een vakantiewoning voor de komende 4 nachten.

Dag 11 | Ontdek vulkanisch Reykjanes

Er is in Zuid-IJsland zoveel te zien, dat het schiereiland Reykjanes vaak onterecht overgeslagen wordt. Dit vulkanische schiereiland is de thuisbasis van de internationale luchthaven, en als je vanuit Keflavik Airport begint te rijden rijd je bijna over de maan, zo surrealistisch is het landschap. Tijd dus om dat van dichterbij te bekijken!

Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen. Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Als je door rijdt vind je de Blue Lagoon, waar het heerlijk badderen is in het warme mineraalrijke water. De populaire baden liggen vlakbij de luchthaven, wat iedere bezoeker van IJsland de kans geeft dit fenomeen te bewonderen. Hoewel er inmiddels vele andere warmwaterbaden zijn op IJsland, blijft de Blue Lagoon één van de spectaculairste!

Tot slot kun je op Reykjanes ook de “Brug der Continenten” bezoeken, op de grenslijn van de Amerikaanse plaat in het westen en de Euraziatische plaat in het oosten. Je kunt het ‘rondje’ afmaken door via Reykjavik terug te rijden naar je vakantiewoning.

Dag 12 | Ontdek hoofdstad Reykjavik

De rit naar hoofdstad Reykjavik is niet zo lang, maar hoe eerder je in de stad bent, hoe meer je kunt doen! In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Liever iets actievers? Als je op tijd in de stad arriveert is het mogelijk een walvisexcursie te boeken, of de stad op de fiets te verkennen!

Dag 13 | Lavawatervallen en ijstunnel

Je rijdt vanuit Selfoss in de richting van Borgarnes, waar een koffiestop met een heerlijk stuk gebak en een bezoek aan het sagamuseum aan te raden zijn. Borgarnes is je eindbestemming van vandaag, maar we raden je aan door te rijden naar Reykholt, gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull en de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoerd naar de omliggende dorpen en steden.

Wat je in deze regio absoluut niet mag missen zijn de circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen, gelegen even voorbij Reykholt. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

We raden we je aan mee te gaan naar de ijstunnel op de gletsjer Langjökull. De door mensen gemaakte ijstunnel is een unieke excursie op IJsland. Vanuit Husafell reis je per 8-WD monstertruck óf per sneeuwscooter, naar de ingang van de tunnel. De enthousiaste gidsen nemen je mee op pad en leren je alles over de tunnel en de gletsjer.

Voorbij de plaats Húsafell kan je mee de Vidgelmir cave in. De Vidgelmir cave wordt bejubeld als één van de machtigste grotten van IJsland. Met zijn 1600m zit de grot vol kleurenpracht en bijzondere lavaformaties.

Je overnacht in de regio Borgarnes.

Geiser Strokkur, stoompluim na de uitbarsting | IJsland Tours

Dag 14 | Rondje Snæfellsnes

Vanuit Borgarnes rijd je gemakkelijk het schiereiland Snæfellsnes op, aan de zuidkust bevindt zich de prachtige zwarte kerk van Budir. De kerk is zwart geschilderd met pek. Het idee is, dat zelfs het onvoorspelbare, ruige weer op IJsland de Budakirkja ongemoeid laat. Het is een prachtig zicht, omgeven door de mosvelden waar je goed kunt wandelen is dit de stop meer dan waard. Verderop vind je de vissersdorpen Arnarstapi en Hellnar, deze 2 slaperige dorpjes liggen aan de voet van de gletsjer. Via een circa 2,5 km lange wandelroute kun je de prachtige kustlijn, met zijn vele rotsformaties, tussen de twee dorpen verkennen.

Als je verder rijdt kom je langs Snæfellsjökull Nationaal Park, het park wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die circa 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van dit schiereiland, met zijn prachtige vogelkliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park. Het is de moeite waard lavagrot Vatnshellir te bezoeken.

Als je het rondje verder rijdt is het de moeite waard te stoppen in Rif, waar ’s zomers een grote kolonie arctische sternen te vinden zijn. Via vissersdorp Ólafsvik, waar een walvisexcursie gemaakt kan worden, kom je uit in Stykkishólmur aan de Noordzijde van het schiereiland. Het gezellige havenstadje Stykkishólmur is een bezoekje waard, met zijn leuke restaurants en een interessant vulkaanmuseum. Vanuit de haven kun je een boottocht door de fjord maken.

Je overnacht op het schiereiland, vaak in de omgeving van Stykkishólmur.

Dag 15 | Hoogvlakte, zeehondenkolonie en rotsformatie

Je rijdt vandaag vanuit de omgeving van Stykkishólmur naar Varmahlid. Je rijdt in de meeste gevallen eerst terug naar Borgarnes om vervolgens de ringweg te volgen. Op ca. 30 minuten rijden, ten noorden van Borgarnes kom je zowel de fotogenieke Glanni waterval tegen, als ook de Grábrók krater. De krater is voorzien van trappen waardoor je deze kunt beklimmen om zo een mooi uitzicht te hebben over de omgeving.

Over de hoogvlakte Laxárdalsheidi rijd je naar het noorden, richting het schiereiland Vatnsnes, waar zich een zeehondenkolonie bevindt. In de directe omgeving is ook de fraaie rotsformatie Hvítserkur te zien. Is ongeveer 15m hoog. De basis is met beton verstevigd, omdat de golfslag van de Atlantische Oceaan de rots anders allang zou hebben doen instorten. De naam betekent “wit hemd”, vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots, onder andere van noordse stormvogels.

Als je het schiereiland Vatnsnes overslaat en de ringweg volgt kom je wegnr. 715 tegen die je kunt volgen op weg naar de kloof Kólugljúfur. Het is een gravelweg, maar als het weer goed is geweest, is de weg goed begaanbaar voor normale personenwagens. Overnachting in de omgeving van Varmahlid.

Dag 17 en 18 | Kraters en gedoofde vulkanen in Mývatn

Je rijdt vandaag vanuit Akureyri naar de omgeving van Mývatn/Húsavík. Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, zeker een bezoek waard! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.
Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden. Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall. Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Twee overnachtingen in de omgeving van Mývatn/Húsavík.

Dag 19 | Op weg naar Oost-IJsland

Je rijdt vandaag de route naar het oosten van IJsland. ’s Ochtends heb je nog tijd om enkele highlights te bezoeken waar je gisteren geen tijd voor hebt gehad. Bijvoorbeeld de vissersplaats Húsavík, welke ook wel bekend staat als de “walvishoofdstad” van IJsland. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootjes de baai in op zoek naar deze prachtige dieren. We raden je aan een tocht in een traditionele vissersboot te maken, voor diegenen die meer actie willen zijn er ook RIB-tours te boeken!

Op ongeveer 63km van Húsavík vind je Asbyrgi, deze rots in de vorm van een hoefijzer trekt vele bezoekers vanwege zijn prachtige vorm en ligging.

Wij raden je aan onderweg een bezoek te brengen aan de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Indien de weg goed begaanbaar is, kun je weg nr. 864 vanuit Asbyrgi volgen tot je bij de Dettifoss uitkomt. Als de weg niet goed begaanbaar is volg je ringweg nr. 1 en sla je na Mývatn weg nr. 864 in. De wandeling naar de Dettifoss is al leuk om te volgen, eenmaal bij deze krachtpatser aangekomen kijk je je ogen uit!

De route naar het oosten voert langs een desolaat, woestijnachtig gebied en brengt je uiteindelijk naar één van de grootste plaatsen in het oosten, Egilsstadir, waar je zult overnachten. Het genoemde aantal kilometers is voor de rechtstreekse route Mývatn-Egilsstadir.

Dag 20 t/m 22 | Terugreis per Smyril Line

De ferry vertrekt in de ochtend vanuit Seydisfjordur. Dag 21 is een vaardag en op dag 22 arriveer je rond het middaguur weer in Hirtshals.

N.B. Buiten het hoogseizoen geldt een afwijkend vaarschema, waardoor zowel vertrek- en aankomsttijden, alsmede de totale reisduur kunnen afwijken.

Veerboot tussen eilanden op de Faroer | M. Wies - Visit Faroe Islands | IJsland Tours
Bekijk alle dagen

Boek deze reis

IJsland & Færøer met eigen auto | 22 dagen

Wat is inbegrepen?

Inbegrepen
 • Ferry Hirtshals-Torshavn-Seydisfjordur v.v. op basis van een stelpost per periode, inclusief: overtocht reizigers en auto tot 5m lengte/1,9m hoogte, overnachtingen aan boord Smyril Line in binnenhut
 • Verblijf op de Faeroer voor 3 nachten: op basis van de gekozen kamertype/klasse
 • Verblijf op de IJsland voor 14 tot 15 nachten - afhankelijk van het vaarschema van Smyril Line: op basis van de gekozen kamertype/klasse
 • Verzorging: logies aan boord van de Smyril Line, 4 nachten logies bij verblijf in een huisje, 12 tot 13 nachten logies en ontbijt - afhankelijk van het vaarschema van Smyril Line
 • IJsland Dominicus reisgids en IJsland wegenkaart
 • Dag-tot-dag-routesuggestie
Niet inbegrepen
 • Maaltijden aan boord
 • Eventuele tunnelgelden Faerøer
 • Reserveringskosten a € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds bijdrage a € 2,50 per boeking (tot max. 9 personen)
 • SGR Consumentenbijdrage a € 5 per persoon
 • Eventuele toeslagen
Extra informatie
Boekingsvoorwaarden

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours