Bel mij terug

Vul je telefoonnummer in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Alleen mogelijk op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Flora en fauna IJsland

Natuur

IJsland is nog één van de laatste ‘echte’ natuurbestemmingen. Door het klimaat en de samenstelling van de bodem is de natuur echter heel kwetsbaar. Wij vinden het belangrijk iedere reiziger te wijzen op zijn/haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur. Je kunt meehelpen door geen afval achter te laten en door niet van de bestaande wegen en/of paden af te wijken.

Flora

IJsland - HooglandenTijdens de kolonisatie was ongeveer 20% van IJsland bebost. De namen met het woord Skógur (dit betekent bos) komen vaker voor, wat aangeeft dat er bossen waren. Denk aan bijvoorbeeld Skógafoss (waterval in bos) en Vatnaskógur (meer in het bos). Toch heeft IJsland tegenwoordig bijna geen echte bossen meer, slechts 1% van het land is met bomen bedekt. Slechts een kwart van IJsland is blijvend begroeid, dit komt voornamelijk doordat het eiland voornamelijk bestaat uit zand-en grindwoestijnen, lavavelden, kale rotsen of gletsjers. Mossen komen dan wel weer vaak voor, de lavavelden zijn er vaak mee bedekt en ook op vochtige plaatsen vind je veel mos terug.

Nationale parken

IJsland kent verschillende nationale parken, waaronder Thingvellir ten noordoosten van Reykjavík, Snæfellsjökull in het westen en Vatnajökull Nationaal Park in het oosten, dat onder meer de gletsjer Vatnajökull omvat. Daarnaast zijn er verschillende natuurreservaten, zoals Hornstrandir in het noordwestelijk deel van de Westfjorden en in de hooglanden, ten noorden van de Vatnajökull gletsjer, Herdubreidarlindir, Askja en Kverkfjöll. Het Askja-gebied kent een bizar landschap, waarin de Amerikaanse astronauten voor hun vertrek naar de maan geoefend hebben. In het binnenland van Zuid-IJsland ligt Thórsmörk ingeklemd tussen drie gletsjers. Thórsmörk is alleen te bereiken per 4-WD voertuig omdat gletsjerrivieren doorkruist moeten worden. Ditzelfde geldt voor Landmannalaugar met prachtige gekleurde ryoliet bergen en warme beek en Kerlingarfjöll, in een door ijs omgeven geothermisch gebied. Laki ligt wat oostelijker en na een tocht via een smal jeepspoor heb je een schitterend zicht op de kraterrij van de speelvulkaan Lakagígar, ontstaan in 1783.

Fauna

IJsland - Poolvos - Drangnes IMG_7077Op vogels na was IJsland een lastig te bereiken eiland voor veel dierensoorten. Het enige landzoogdier wat IJsland heeft weten te bereiken is de poolvos. Andere dieren zoals de nerts, rat, muis en het rendier zijn allemaal met opzet, of per ongeluk ingevoerd. De nerts werd bijvoorbeeld geïmporteerd vanwege zijn vacht. Omdat er veel ontsnapt zijn komen ze op grote schaal in het wild voor waar ze jagen op vis en vogel.

IJslandse paarden

IJsland - paarden 3Het IJslandse paard, ook wel ‘de IJslander’ genoemd, wordt al meer dan 1000 jaar raszuiver gefokt. In tegenstelling tot de meeste paarden, die slechts in de drie basisgangen stap, draf en galop kunnen gaan, kan een ijslander zich in vier en soms vijf verschillende gangen voortbewegen. Deze extra gangen heten tölt en telgang. Het zijn natuurlijke gangen die veulens van enkele uren oud al tonen.

Walvissen

Orka's en Noorderlicht03Tussen mei en september heb je een grote kans om walvissen te spotten in de wateren rondom IJsland. De walvissen verschijnen ca. begin juni en gaan ca. eind augustus weer weg. De meest voorkomende soorten walvissen zijn de dwergvinvis, de bultrug, blauwe vinvis en de gewone vinvis. Je kunt ook orka’s spotten. Dit kan voornamelijk bij Grundarfjördur op het schiereiland Snaefellsnes. Er worden vanuit deze plaats speciale excursies aangeboden om orka’s te spotten. Orka’s komen voornamelijk van januari tot maart naar deze kant van IJsland om zich te voeden met haring. In IJsland komt zeer veel vis voor in de schone en heldere wateren. Denk hierbij o.a. aan zalm, forel, paling, kabeljouw en platvis. Aan de zuid-en westkust van IJsland kan je zeehonden tegenkomen. Voornamelijk op rotskusten en bij zeekliffen of zandbanken.

Vogels

IJsland - papegaaiduikerTijdens de zomermaanden kan je ook op IJsland veel vogels terugvinden. Meest voorkomend zijn de waad- en watervogels. Er is op IJsland voldoende vis en de kliffen, meren, moerassen en rivieren bieden daarmee de ideale broedplaatsen voor de vogels. Langs de kust vind je vooral zeekoeten, drieteenmeeuwen, noordse stormvogels en uiteraard de papegaaiduikers. Op IJsland zijn er verschillende plekken waar bepaalde (of meerdere) vogelsoorten vaak voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de klif Latrabjarg, het meest westelijke puntje van IJsland of het meer van Myvatn. In het binnenland heb je meer kan om tegen een IJslandse brilduiker, harlekijneend, eidereend, wilde zwaan en allerlei steltlopers aan te lopen.