Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Wilderness Center

Door: Astrid Wiesenekker

Ben je op zoek naar iets bijzonders? Zoek niet verder! Het Wilderness Center is een authentieke en rustige schuilplaats, gelegen aan de rand van de grootste wildernis van Noord-Europa. De historische uitstraling, die je aantreft in letterlijk alles om je heen, zorgt ervoor dat je teruggaat in de tijd.

Het Wilderness Center, een unieke locatie

De afgelegen boerderijen laten de ontberingen uit vroegere tijden, maar ook de schoonheid van het harde leven op de grens van de wildernis goed zien. De locatie is ook het uitgangspunt van unieke wandelingen door de ruige hooglanden. Zodra je de auto parkeert en over de brug het terrein op loopt, doe je een stap terug in de tijd.

Elk klein detail van de gebouwen op het terrein is zo ontworpen en met zoveel liefde in oude luister herstelt, dat je gelijk het gevoel krijgt dat je deel uitmaakt van de avonturen uit het verleden.

De gebouwen, de inrichting, het eten, de activiteiten maar zeker ook de gastheer Denni en zijn vrouw Arna spelen een belangrijke rol in dit avontuur. De accommodatie is echt schitterend gerenoveerd, aan elk detail is aandacht besteed. Er zijn heel veel oude kenmerken bewaard gebleven.  
Je ervaart hier een unieke sfeer. Ik had gevoel dat ik in een museum sliep.

Heerlijk eten

De maaltijden worden in de oude keuken voor je klaargemaakt, je zit er gewoon gezellig bij tijdens het koken. Uiteraard wordt er gekookt met streekproducten en ingrediënten zoals oma die jaren geleden al gebruikte. De verrukkelijke cakes en koekjes zijn ook home-made. Zelfs het brood wordt zelf gebakken!

De keuken van het Wilderness Center.
Er wordt gekookt met streekproducten

De gastheer deelt tijdens het koken graag zijn passie voor IJslandse paarden met je. Je kunt vanaf het terrein verschillende paardrijdtochten maken. Maar houd je meer van een stevige wandeling, dan kom je hier ook aan je trekken. Er loopt een wandelpad langs de gletsjerrivier Jókulsa die door het dal Fljótsdalur loopt…

Watervallen hike

…Je wordt hier getrakteerd op 15 prachtige watervallen. Er is geen enkele andere rivier in IJsland met zoveel watervallen. Er is zelfs een locatie waar je met een lier de rivier oversteekt. Wel met een oud kabelbaantje, we zijn niet voor niets in de wildernis! Eenmaal aan de andere kant kun je een verlaten boerderij gaan bekijken. Linde heeft de wandeling eerder al genoemd in haar wandelblog: https://ijslandtours.nl/blogs/5-mooie-wandelingen-in-oost-ijsland/.

Met de kabelbaan de rivier oversteken.
Met de kabelbaan de rivier oversteken

Boek gerust een paar nachten op deze unieke plek, je zal je niet vervelen! Naast paardrijden en wandelen kan je hier ook een mountainbike huren, je kunt gaan vissen, in de wintermaanden eindeloos naar de lucht staren op zoek naar noorderlicht vanuit de hut met een dak van glas.

En tijdens je bezoek aan het museum op het terrein leer je veel over het leven van de IJslandse wildernis in een ver verleden. Alles op deze plek is authentiek, origineel of een zo echt mogelijke replica van het origineel, zelfs de headset van het museum!

Het museum

De prachtige, creatieve displays van het museum zijn kunst te noemen, bezoekers worden door de geschiedenis van de streek geloodst en ontdekken hoe het leven was voor de boeren die op het terrein woonden.

Het museum van het Wilderness Center
Het prachtige museum van het Wilderness Center


Er worden veel begeleide tours aangeboden, maar je kunt natuurlijk ook zelf op pad. Bijvoorbeeld naar de waterval Hengifoss, de Laugarfell hot springs, de Hafrahvammagljúfur of één van de andere schitterende canyons in het oosten van IJsland.

Op één unieke locatie vind en kun je:

Museum bezoeken

Wandelen

Paardrijden

Mountainbiken

Vissen

Noorderlicht spotten

Dippen in de hotpot

Overnachten

Eten met lokale producten

Kamers

Old farm house

De kamers liggen in 2 verschillende gebouwen. Als je een kamer voor jezelf wilt, kan je kiezen voor een 1- of 2-persoonskamer in het Farm House. De oude boerderij waar je op de begane grond de keuken en een huiskamer uit grootmoeders tijd vindt.

Een kamer in the Old Farmhouse.
Kamer in the old farmhouse

Authenticiteit doet ècht recht aan het vele werk wat er aan besteed is om de sfeer van toen in de kamers te behouden, mét het comfort van nu. Dat wil zeggen de kwaliteit van de bedden is uitstekend. Douche en toilet zijn op de gang, deze deel je met andere gasten.

Bedstede

Ja je leest het goed. Het is een gemeenschappelijke open ruimte dus als je van privacy houdt, vraag dan om een kamer in The Old Farm. Maar, op deze slaapzaal, zoals ik het maar even noem, zijn 2 bedstedes te vinden. Authentieker gaat het niet worden! De matrassen zijn uiteraard wel ‘anno nu’. En je kunt de gordijntjes van de bedstede sluiten. Dan heb je toch nog een beetje privacy.

De bedstede van het Wilderness Center.
De bedstede in het Wilderness Center

Landowners suite

Dit is de enige kamer met eigen douche en toilet in dit gebouw. Het is eigenlijk te luxe. Maar als je nog een honeymoon suite zoekt… be our guest!

De Landowners suite van het Wilderness Center.
Landowners suite

Hotpot

Ja, ook daar is aan gedacht. Er is een natuurlijke hotpot om heerlijk te ontspannen met uitzicht op de schitterende vallei. Of in de donkere wintermaanden kan je eindeloos vanuit het warme bad naar de sterrenhemel staren. En wie weet laat het noorderlicht zich zien!

IJslanders gebruiken al sinds de Viking tijd natuurlijke warmwaterbronnen, voor baden, wassen en koken. Het badhuis bij het Wilderness Center is ook volledig authentiek ontworpen en de hotpot is gemaakt van stenen zoals de voorouders deze al gebruikten.

Waar wacht je nog op?

Wil je het hele verhaal horen, hoe host Denni tot het besluit kwam om, na jaren als succesvol filmmaker vanuit Amerika terug te gaan naar deze locatie, waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht, om het terrein en de boerderijen om te turnen naar wat het nu is?

Of wil je meer weten over zijn vrouw Arna, die geschiedenis heeft gestudeerd wat goed van pas kwam bij het samenstellen van het museum?Wil je graag weten welke familie (met héél veel kinderen) in The Old Farm leefden. Je vraagt je serieus af hoe!

Ik garandeer je dat Denni en Arna, de gastheer- en gastvrouw van het Wilderness Center met een warm hart voor leven en werken op het platte land, met veel passie de IJslandse natuur, cultuur en geschiedenis van het leven in de wildernis met je zullen delen.

Wacht niet langer, en boek een reis naar het oosten van IJsland. Een regio die het verdient om uitgebreid te bezoeken!

Onderdeel van de watervallen hike in Oost IJsland.
De watervallen hike vanuit het Wilderness CenterOver Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid