Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Weer & seizoenen op IJsland

Door: Shanne Bax

Het koudste aan IJsland is zijn naam. Eerlijk, IJsland is echt niet zo koud als je denkt. Eén van de meest gestelde vragen en/of opmerkingen gaat wel over de temperatuur op dit ‘woeste’ eiland. Om de kou uit de lucht te krijgen hoop ik je hiermee te laten zien dat IJsland ècht niet koud is en zelfs in de winter een bezoekje waard is! Lees meer over het weer en de seizoenen op IJsland.

Ondanks zijn noordelijke ligging is IJsland eigenlijk meer ‘solair dan polair’. Dit is te danken aan de opwarmende effecten van de Golfstroom, die het hele jaar door voor een gematigd klimaat zorgt. Je krijgt daardoor echter wel het hele jaar door een garantie op wisselvallig weer.

Wintertour per superjeep naar hooglandengebied Thórsmörk.
Ook in de winter is Thórsmörk te bezoeken, per superjeep

Weer en seizoenen op IJsland

De Golfstroom zorgt ervoor dat milde lucht (Atlantische) in contact komt met koudere lucht (Arctische). Dit zorgt voor een wisselvallig weerbeeld waarbij het zelfs zo kan zijn dat je vier seizoenen op 1 dag meemaakt.

De IJslanders zeggen niet voor niets vaak: “If you don’t like the weather, wait 5 minutes”.

IJsland heeft geen regenseizoen, maar de neerslag piekt wel degelijk, voornamelijk in oktober tot februari, waarbij de zuidelijke en westelijke delen de meeste regen krijgen. Het noorden, oosten en binnenland ervaren koudere wintertemperaturen maar warmere zomers en merkbaar minder sneeuw en regen. Zo krijg je ook op het eiland eigenlijk grote verschillen in weertypes.

Het meest beïnvloedende weerelement van IJsland is de wind. De IJslandse taal bevat maarliefst 156 (!) woorden die wind beschrijven, bijv. logn (kalm) en rok of fárviðri (storm).

IJslanders zeggen altijd: If you don't like the weather, wait five minutes.
Mytraveltoons: If you don’t like the weather… Het kan ook de andere kant op!

Winter op IJsland

Dit zijn de donkerste maanden van het jaar, met de kortste dag van het jaar net voor de kerstvakantie, op 21 december. Op die dag is er maar 4-5 uur daglicht. Gelukkig is Kerstmis in IJsland gevuld met twinkelende kerstverlichting in elke tuin en in elke straat, dus het is een door en door gezellige en heerlijke plek om te zijn.

De winters zijn opmerkelijk mild met een gemiddelde temperatuur in januari in Reykjavik (-0,5° Celsius). Dit is vergelijkbaar met New York City of bijvoorbeeld Hamburg. Het is óók niet ongebruikelijk om in oktober of april sneeuw te zien, maar het blijft zelden langer dan een paar dagen op de grond liggen.

Een besneeuwde weg op IJsland.
Besneeuwde weg op IJsland

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is IJsland in de winter niet constant bedekt met sneeuw, de sneeuw heeft de neiging om te verschijnen, te smelten en weer te verschijnen, dus je kunt nog steeds het contrast van kleuren zien en een idee krijgen van de ongelooflijke grootte van de gletsjers.

Het buitenleven gaat wél de hele winter gewoon door. Denk aan paardrijden, buiten zwemmen en avontuurlijke gletsjeractiviteiten zoals een wandeling of sneeuwscootertocht. De winter geeft je daarnaast de unieke gelegenheid natuurlijk (!) ijsgrotten te bezoeken… Dit alles krijgt natuurlijk helemaal een extra bijzondere ‘touch’ wanneer je het geluk hebt ‘s avonds het noorderlicht te spotten!

Noorderlicht spotten vanuit de hottub bij Laugarfell
Noorderlicht spotten vanuit de hottub bij Laugarfell

Om je een handje op weg te helpen zijn er mooie sites en apps die je de kansen laten zien, zoals deze! We hebben eerder al een blog geschreven over de beste reistijd voor dit majestueuze verschijnsel, lees hier!

De temperatuur in Reykjavík kan in de winter dalen tot -10° Celsius, of oplopen tot + 10° Celsius. In de zomer kan de temperatuur dalen tot ongeveer 7° Celsius maar ook stijgen tot een heerlijke 25° Celsius.

Reykjavík ligt in het zuidwesten van het land en hoe verder je naar het noorden gaat, hoe groter het temperatuurverschil zal worden. De grootste stad in het noorden van IJsland, Akureyri, heeft over het algemeen warmere dagen in de zomer (maar gemiddeld nog steeds lager dan Reykjavík, ongeveer 11° Celsius), maar koudere dagen in de winter (rond 0° Celsius). Je vindt hier in het noorden wel véél consistente sneeuwniveaus dan in het zuiden.

De stad Ísafjörður, in de IJslandse Westfjorden, kan in de winter soms ontoegankelijk zijn vanwege hevige sneeuwval.

De hoogste temperatuur gemeten in IJsland was 30,5° Celsius in 1939 in het oosten van het land.

Dat afgesloten zijn door sneeuwval gebeurt wel met meerdere steden en dorpen, met name in de Westfjorden maar soms ook in het noorden en oosten van IJsland. Toch zijn de IJslandse winters qua temperatuur niet zo koud als in Canada of Rusland – of zelfs in de Baltische staten! Het komt er eigenlijk op neer dat de temperatuur het hele jaar door vrij mild is, en er niet zo’n ingrijpende verandering tussen zomer- en wintertemperaturen plaatsvindt, als bijvoorbeeld in New York wel gebeurt.

Waterval Skogafoss in de winter
Waterval Skogafoss in de winter

Lente op IJsland

De lente breekt aan in april, wanneer de temperatuur begint te stijgen en de natuur ontwaakt uit haar winterslaap. De natuur ontpopt zich en langzaam zie je het gras groen worden en de bloemen en bloesem ontpoppen zicht. Het vissen, walvissen kijken en golfseizoen begint weer en trekvogels keren geleidelijk aan terug naar IJslandse bodem. Deze periode is ook zéér budgetvriendelijk!

Een walvisstaart in de wateren rondom Reykjavik
Vanaf mei kun je prima walvissen spotten op IJsland

In april en mei kan er in IJsland van tijd tot tijd wat sneeuw vallen, maar over het algemeen is de sneeuw aan het ontdooien in de bergen en de hooglanden, vrijwel verdwenen uit Reykjavík en langs de kustlijn en bloemen beginnen te bloeien.

de IJslanders vieren de 1e zomerdag op de eerste donderdag ná 18 april. Het is alleen niet ongebruikelijk dat er sneeuw valt op deze dag! Waarom ze deze dag in april vieren lees je in deze blog.

Natuurfoto IJsland
Natuurfoto IJsland

Zoals ik eerder al zei is dit ook het moment waarop trekvogels, zoals de populaire papegaaiduiker, op IJsland verschijnen. De eerste papegaaiduikers worden in april gezien en blijven tot (gemiddeld gezien) begin tot half augustus. Maar, let op: de papegaaiduiker nestelt in de rotsen om te broeden. Om deze vogel ècht goed te kunnen zien, is een reistijd eind juni (of juli) een beter idee!

Er is wel nog een andere vogel, Lóa, of de Goudplevier die de lente met zich meebrengt, en de eerste Goudplevieren kunnen normaal gesproken tegen eind maart worden gezien.

Een Goudplevier
Een Goudplevier

Zomer op IJsland

Eind mei, begin juni neemt de zomer het over van de lente, wanneer weilanden neongroen kleuren en de paarden en schapen worden vrijgelaten om over het platteland te zwerven, om in september weer opgehaald te worden (tijdens de round-up). De zomers in IJsland kúnnen heerlijk warm zijn, plus de toegevoegde waarde van de prachtige middernachtzon die 24 uur daglicht geeft waardoor je in feite non-stop kunt bewonderen en reizen.

Bloemen volop in bloei bij Vatnajökull National Park
Bloemen volop in bloei bij Vatnajökull National Park

In de zomer kun je (bijna) alles! Denk aan kamperen, aan de vogels die er in overvloed zijn, net als walvissen. De populaire hooglandenroutes die dwars door IJsland lopen zijn begaanbaar en wachten op de avonturiers en hun 4×4 wagens! Het is dan ook de populairste reisperiode, waarin alles gebeurt.

Het is ook gelijk de drukste en de duurste periode om in te reizen. Juist omdat alles mogelijk is. Hotels draaien in de zomer vaak het overgrote deel van hun jaarlijkse omzet en je kunt er donder op zeggen dat alle kamers verkocht raken. Op de bonnefooi reizen is absoluut een no-go!

Herfst op IJsland

De herfst begint langzaam eind augustus maar zet pas echt door naarmate september vordert. Begin november gaan we over naar de winter, dus september en oktober zijn in feite de echte herfstmaanden op IJsland. De herfst is een geweldige tijd om IJsland te bezoeken, aangezien het eind augustus nog relatief warm is, maar elke dag kouder wordt.

In september en oktober zakken de prijzen voor accommodatie, maar je zult de prachtige herfstkleuren van IJsland kunnen zien, misschien de eerste sneeuwval van het jaar meemaken en zelfs het noorderlicht zien. Er zijn dus meerdere pro’s om in dit seizoen naar IJsland te reizen.

Persoonlijk is de herfst mijn all-time favorite seizoen… En dat komt met name door de kleuren.

Herfstkleuren bij de lavawaterval Hraunfossar in west IJsland
Herfstkleuren bij de lavawaterval Hraunfossar in west IJsland

Het enige nadeel is dat het erg winderig, nat en mogelijk behoorlijk fris kan zijn. De herfst is qua temperatuur vergelijkbaar met de lente, tussen 0° Celsius en 10° Celsius, maar de herfst voelt winderiger aan, misschien komt het omdat alle bladeren die van de bomen vallen steeds in de wind worden rondgeblazen…

In de herfst beginnen de vogels te vertrekken en worden sommige tochten, zoals raften op de rivier of hooglanden tours, niet meer aangeboden. Aan de andere kant is dit hét moment waarop je op het platteland paddenstoelen of bessen kunt plukken. In IJsland kun je onder andere wilde bosbessen en aardbeien plukken.

Eind september bij Arnarstapi op het Snæfellsnes schiereiland
Eind september/begin oktober bij Arnarstapi op het Snæfellsnes schiereiland

Garantie op wisselvallig weer

Dit ‘milde’ weer is echter totaal onvoorspelbaar. Ons team zegt altijd dat IJsland gegarandeerd wisselvallig weer heeft. Je kunt namelijk wakker worden op een mooie zonnige ochtend, je aankleden en tegen de tijd dat je gekleed bent, is er buiten een sneeuwstorm. Geen grap!

Of je kunt in een vallei rijden met alleen maar heldere lucht, een heuvel passeren en een landschap van mist en regen betreden. Letterlijk na iedere ‘hoek’ kan er een ander weerbeeld heersen. Dit wordt ook beïnvloed door het feit dat je, met name in het zuiden, voornamelijk langs de kust rijdt.+

Zicht op Akureyri met bewolking
Zicht op Akureyri – foto 1
Zicht op Akureyri met mooi weer
Hetzelfde plekje, een paar uur later

Daarnaast is er natuurlijk ook een drastisch verschil afhankelijk van waar je je op dat moment bevind. Rijd je over kale vlakten, een beschutte vallei of bevind je je bovenop een gletsjer?

Daarnaast kan het kouder aanvoelen dan de temperatuur aangeeft vanwege de gevoelstemperatuur (vaak beïnvloed door de wind), maar op warme dagen kan het behoorlijk warm aanvoelen, als het een rustige dag is qua wind, aangezien de lucht behoorlijk droog is. Helaas zorgt deze wisselvalligheid er wel voor dat je voor praktisch elk weertype iets in je koffer moet hebben liggen. Ons advies is (en blijft) laagjes! Lees ook eens onze paklijst voor goede tips.

bij de waterval Glanni in west IJsland
Laagjes, laagjes, laagjes, een buff en een muts. Standaard in mijn koffer!

Beste reistijd?

We zijn ervan overtuigd dat alle seizoenen iets geweldigs hebben. Je kunt je goed inlezen over de verschillende seizoenen en dan zelf beslissen wanneer de beste tijd voor jou (!) is om IJsland te bezoeken, afhankelijk van wat je wilt zien en doen in IJsland.

De vraag ‘wat is de beste tijd om naar IJsland te reizen’ is dus ontzettend persoonlijk!

Maar in een notendop: De zomer is het hoogseizoen en de meest populaire tijd om naar IJsland te komen. Het weer is milder, de dagen zijn langer en het is echt een spectaculaire tijd om dit eiland te bezoeken. Als je voor het eerst naar IJsland komt, raden we je zeker aan om in de zomer te komen. Vogels, walvissen, natuur in volle glorie, geopende binnenlandenroutes, haast alles lijkt mogelijk in de zomer… Tenzij je wens is om het noorderlicht te spotten. Dat is níet mogelijk in de zomer.

Als je voor de tweede of derde keer naar IJsland komt, raden we je aan een van de andere seizoenen te kiezen, zodat je werkelijk een compleet ander IJsland ervaart! Het contrast in de landschappen kan haast niet groter. Het is daarom wel zo dat je, in feite, niet IJsland in 1 reis kunt ontdekken ;-).

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne