Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Top 7 watervallen van Zuid IJsland

Door: Shanne Bax

IJsland staat onder andere bekend om de vele watervallen. Ik kan ze niet allemaal noemen want, eerlijk is eerlijk, ik ken ze niet allemaal (…). Ik zet wel graag enkele bijzondere exemplaren in het zonnetje zodat je ze makkelijk kunt vinden tijdens jouw vakantie IJsland. Uiteraard ontbreken mijn persoonlijke favorieten ook niet!

Highlights Zuid IJsland

We beginnen met Zuid IJsland. De route vanaf de internationale luchthaven tot aan ‘pak ‘m beet’ het IJsbergenmeer Jökulsarlón is de route die het meeste afgelegd wordt. Niet zo gek ook, want de meest bijzondere highlights liggen binnen handbereik. De zuidkust zit tjokvol met watervallen, de ene nog mooie dan de ander. Ga je mee op reis?

Gullfoss waterval, onderdeel van de Golden Circle

Eén van de meest bekende watervallen van IJsland is toch wel de Gullfoss. Hij is onderdeel van de welbekende ‘Golden Circle‘ en (bijna) op ieders bucketlist tijdens een reis door IJsland. En dat is niet zo gek. Want ondanks dat deze druk bezochte tweetraps-waterval wereldberoemd is, blijft hij de moeite waard om te bezoeken.

Gullfoss waterval in de winter
Gullfoss waterval in de winter

Het water valt (in twee trappen dus) zo’n 32 meter naar beneden waar het uitkomt in de gletsjerrivier Hvíta (letterlijk: witte rivier). De trappen staan haaks op elkaar net als de kloof waar het water letterlijk in ‘dondert’. Doordat dit met een flinke kracht gaat zie je vaak een regenboog dankzij het stuifwater van de waterval waardoor het ook wel de ‘Golden Waterfall’ wordt genoemd.

Game of Thrones bij vallei Gjaín

We reizen door, op naar de Gjaín vallei, een plek zo bizar mooi dat het lijkt alsof je midden in een aflevering van Game of Thrones terecht bent gekomen. De talloze kleine watervallen van Gjaínfoss zijn adembenemend mooi. Neem gerust een luchpakketje mee en ‘enjoy the view’. Naast de watervallen tref je in deze (letterlijk vertaald) kloof, basaltformaties en meertjes aan. Het is werkelijk bijna sprookjesachtig. Over Game of Thrones gesproken; bekijk hier mijn blog met een top 5 filmlocaties op IJsland.

Sprookjesachtig gebied van Gjáin
Gjain vallei

Voordat je bij Gjaín aankomt, of op je terugweg vanuit de vallei, kom je langs de Hjalparfoss die een kenmerkend uiterlijk heeft. Het lijkt wel alsof de waterval twee armen heeft welke door basaltkolommen heen 20 meter naar beneden vallen.

Hjalparfoss waterval
Hjalparfoss waterval

Wandelen achter de waterval Seljalandsfoss

Tijdens je reis langs de Zuidkust tref je de Seljalandsfoss vlakbij het meest Zuidelijke puntje aan. Het leuke aan deze bijna 60 meter hoge waterval is dat je er achterlangs kunt lopen. Als je geen nat pak wilt krijgen kun je deze ‘jongen’ beter bekijken vanaf het pad vóór de waterval. “But, where’s the adventure in that?!”

Seljalandsfoss waterval
Fotografie: Greta S. Gudjonsdottir

Up next, Skogafoss! 60 meter hoog en 25 meter breed. Eén van dé eyecatchers van Zuid IJsland. En er gaat een verhaal rond over deze waterval.  Legende zegt dat Þrasi Þórólfsson, één van IJslands eerste kolonisten, een kist met goud achter de waterval verstopt heeft. Ik adviseer je hier desondanks je pak droog te houden.

De avonturiers onder ons die je wandeltocht Laugavegur van begin tot einde lopen, eindigen hun tocht bij deze waterval. Niet slecht, toch?!

Skogafoss waterval
Skogafoss waterval

Uitdagende waterval Fagrifoss

Voor de avontuurlijke reiziger die een 4×4 terreinwagen rijdt tijdens zijn reis IJsland is dit een must-see! Je kunt namelijk alleen maar bij de Fagrifoss komen met zo’n stoere terreinwagen. Deze huur je zelf óf je gaat met een gegidste excursie mee het binnenland in. Deze indrukwekkende waterval is dus niet perse overlopen door toeristen, want je moet er wat moeite voor doen en dit maakt hem bijzonder. Je kunt deze waterval vinden in het binnenland van IJsland, vlakbij het Lakagigar gebied aan weg F206.

Fagrifoss waterval
Fagrifoss waterval

Pareltje Svartifoss

Tot slot: de Zwarte Waterval, het klinkt wat duister, maar de Svartifoss is een pareltje. Deze waterval dankt zijn naam aan de enorme basaltkolommen die hem omringen. Het uiterlijk van deze waterval heeft o.a. de architect van de Hallgrimskerk in Reykjavik geïnspireerd. Let maar eens op de gelijkenissen… De Hexagonale basaltkolommen zijn ontstaan doordat de lava zeer langzaam afkoelde en zo kon kristalliseren. Vanuit het NP Skaftafell wandel je in ca. 3 kwartier naar de waterval toe.

Svartifoss waterval
Svartifoss waterval

Binnenkort verschijnt deel 2 op onze website. Ga je ook dan met mij mee op reis?

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne