Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Watervallen top 5 van West IJsland

Door: Shanne Bax

In mijn vorige blog heb ik je meegenomen langs watervallen van Zuid IJsland. Dit keer de top 5 van West IJsland! Geloof me, #5 wil je niet missen!

Bron: google maps

Bergschoenen aan en gaan!

Ik begin met de moeilijkste. De Glymur waterval is met zijn 196 meter één van de hoogste van IJsland. De naam is letterlijk vertaald ‘getier’ of ‘geraas’. Hij is minder bekend bij het grote publiek, wat waarschijnlijk te danken is aan zijn bereikbaarheid. De wandeling naar deze jongen toe duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Bergschoenen aan en gaan!

IJslanders hebben vele verhalen, legendes en sagen… Ook bij de Glymur waterval hoort een verhaal… Een man zou het vertrouwen van een vrouw, afkomstig van de huldufólk (de ‘verscholen mensen’), geschonden hebben door hun kind niet te willen laten dopen. Zij werd furieus en veranderde hem in een verschrikkelijke walvis met de naam Rauðahofði. Deze walvis zou daarna vele vissers hebben gedood. Onder wie twee broers, van wie de blinde vader, die priester was, magische krachten had. Hij plaatste de walvis onder een betovering waardoor hij gedwongen werd de Hvalfjörður binnen te zwemmen, de rivier op tot aan de waterval die hij vervolgens onder zeer veel gebrul van protest (vandaar de naam van de waterval) nam, om uiteindelijk in het Hvalvatn te belanden (dat met zijn 160 meter diepte het een na diepste meer van IJsland is). Er wordt gezegd dat er walvisbotten in het meer zijn gevonden.

Waterval: Glymur

Personal favorite!

Up next één van mijn favoriete watervallen! Tijdens een vakantie door West IJsland maak ik hier altijd een stop… Het water is zó blauw en elk seizoen maken de kleuren van de natuur in dit gebied en het contrast met de kleur van het water fantastisch. Ik heb het over de Hraunfossar ‘lavawaterval’. Het bijzondere is dat je niet ziet waar het water vandaan komt. De lavarotsen zijn zo poreus dat het smeltwater van de gletsjer zich letterlijk er doorheen perst.

Foto: Shanne Bax. Hraunfossar eind februari

Even voorbij de Hraunfossar ligt de Barnafoss waterval, ook wel de kinderwaterval genoemd. Hij wringt zich door een nauwe kloof de rivier in. Er ligt tegenwoordig een voetgangersbrug tussen beide watervallen. Vroeger was dit een natuurlijke brug, verhaal gaat dat een wanhopige moeder deze verwoest heeft nadat haar kinderen in de waterval gevallen zijn. Gelegen voorbij Reykholt ten Oosten van Borgarnes zijn ook deze parels zeer goed bereikbaar.

Foto: One Eye Vision – Barnafoss waterval

Waterval van elfjes en gnomen

We moeten door, op naar Glanni. Niet moeders mooiste, spectaculairste of bijzonderste waterval. Het verhaal achter de waterval maakt het speciaal. De waterval, gelegen in de rivier Norðurá is het leefgebied van elven en gnomen. Zoals je misschien weet geloven IJslanders heilig in deze wezens! De waterval is een belangrijke bron voor de aanvoer van water naar de rivier, die tjokvol zalm zit. Hij is makkelijk bereikbaar en ligt op ca. 30km ten noorden van Borgarnes, de grote plaats in het Westen.

Foto: Shanne Bax. Glanni waterval eind september

Ontdek de Svödufoss waterval

De Svödufoss, een prachtige waterval op het schiereiland Snæfellsnes, wordt steeds bekender bij de reizigers. Ondanks dat hij er al “even” (lees: eeuwenlang) is. Met een parkeerplaats vlakbij de waterval zorgt ervoor dat iedereen hem makkelijk kan bewonderen. Laat dit je niet misleiden, de wandeling erheen is even pittig! Om bovenop te komen valt dan weer reuze mee. Mijn advies: zeker doen!

Foto: Svödufoss, Gerry van Roosmalen

“We go out with a bang!”

Daar is ‘ie dan, langverwacht en natuurlijk een onderdeel van de watervallen route door West IJsland. De Kirkjufellsfoss bij de markante Kirkjufell berg, misschien wel het ideale IJsland plaatje. De plek ligt vlakbij Grundarfjördur, één van de vissersdorpen op het schiereiland Snæfellsnes. De berg met zijn waterval is al jaren één van de meest iconische beelden van IJsland. Zo mooi kan IJsland zijn…

Waterval: Kirkjufellsfoss

Foto: Kirkjufellsfoss, Gerry van Roosmalen

Binnenkort reizen we verder… Noord, Oost of Westfjorden van IJsland. Stay tuned!

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne