Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Mooie wandelgebieden in Zuid IJsland

Door: Linde Heddes

IJsland is een geweldige bestemming voor wandelliefhebbers; overal zijn korte wandelingen te maken. Ook langere wandelingen zijn op veel plaatsen mogelijk, een leuke manier om net iets anders te zien. Bij het plannen van je reis is het fijn om al een beetje een idee te hebben wat leuke plaatsen zijn voor een langere wandeling. Zelf houd ik wel van wandelen, dus heb ik al meerdere lange en kortere wandelingen gemaakt en ik vertel graag wat over verschillende mogelijkheden in Zuid IJsland.

Thingvellir

Het Thingvellir Nationaal Park is een veel bezochte locatie. Je kunt van het bezoekerscentrum leuk door de kloof naar beneden lopen, langs de sprekersrots en richting de Öxaráfoss waterval. Hier zijn de paden breed en goed begaanbaar. De meeste bezoekers gaan ook niet verder dan deze paden. Het nationale park is echter veel groter, en kent ook minder belopen paden. Loop bijvoorbeeld langs het meer enkele kilometers naar de verlaten boerderij Vatnskot of vanaf de Öxaráfoss waterval naar de ruïnes van de Skogarkot boerderij. Er is ook een pad dat Vatnskot met Skogarkot verbind, zodat je er een rondje van kunt maken (ca. 2 uur).  

Het mooie Thingvellir, veel meer dan alleen het uitzicht vanaf het visitor center

Reykjadalur Hot Springs

Het geothermische gebied van Hveragerdi is vanaf de ringweg al te zien door alle ‘rookpluimen’ die je ziet opstijgen. Helemaal leuk is het echter om het goede, brede gravelpad te volgen naar Reykjadalur. Deze wandeling van ca. 4 km (heen) gaat vooral omhoog. Onderweg kom je door een mooi gebied met veel stoom, borrelende bronnen en kom je uit bij een warme rivier waar je in kunt baden. In de zomermaanden is dit dan ook een populaire bestemming. Je vindt er tegenwoordig een boardwalk langs de rivier, maar de omkleed faciliteiten zijn beperkt tot enkele schuttingen. Ik zelf heb mij niet in de drukke rivier gewaagd, maar ben doorgelopen naar nog meer geothermische bronnen verderop in de vallei.

Reykjadalur wandeling
Badderen in de warme rivier van Reykjadalur

Landmannalaugar

Landmannalaugar staat bekend als “poort tot de binnelanden” en een van de beste wandelgebieden in IJsland!

De Laugavegur, de populaire meerdaagse wandeltocht, begint (of eindigt) in Landmannalaugar. Niet iedereen heeft echter tijd of zin in een meerdaagse tocht. Dan is een dagwandeling in Landmannalaugar ook een absolute aanrader. Landmannalaugar ligt in een schitterende, kleurrijke vallei. Naast de rhyolietbergen met al hun verschillende kleuren vind je er een warme rivier om in te badderen, lavavelden om door heen te lopen, stoomvelden en een heleboel veenpluis. De meest populaire wandelroute is het Laugahringur rondje van ca. 5 km. Bij de hut is een informatiepunt waar je een kaart van de wandelpaden kunt kopen en waar ze je wat meer kunnen vertellen over de huidige condieties van paden. Want ja, die wandeling naar de toppen Bláhnúkur en Brennisteinsalda is een aanrader, maar als ze in de wolken liggen is het mooier om wat lager te blijven. Dus ben ik altijd blij met een lokaal informatiepunt waar je nog wat last minute tips kunt krijgen.

Landmannalaugar in bloei.
Het veenpluis langs het pad in Landmannalaugar

Thórsmörk

Thórsmörk is een bosrijk wandelgebied in de binnenlanden van IJsland. Hier kun je zelf komen in de zomermaanden, als je beschikt over een terreinwagen met 4WD aandrijving. De weg doorkruist meerdere rivieren en is ‘s winters afgesloten. Wanneer je niet beschikt over een terreinwagen is het in de zomermaanden ook mogelijk om busvervoer per 4WD bus te boeken. Thórsmörk is het eindpunt (of begin) van de meerdaagse wandeltochten Laugavegur en Fimmvörduháls. Door de beschutte ligging vind je in Thórsmörk bomen en kun je heerlijk door de valleien en naar de verscheidene toppen lopen. Als korte wandeling is het beklimmen van de Valahnúkur aan te bevelen, waar je een schitterend uitzicht hebt over de vallei. Je kunt deze route van ca. 2 uur zowel bij Husadalur als Langidalur beginnen, want deze cirkelroute verbindt de twee hutten. Uitdagender en rustiger is de Tindfjoll Circle, een wandeling van ca. 5-6 uur. Bomen, uitzichtpunten, kale toppen, smalle paden via een berggraat en afdalen naar het rivierbed van de Krossá, deze wandeling heeft het allemaal!

De Laugavegur wandeltocht eindigt met een afdaling in de Thórsmörk vallei

Fimmvörduháls

De Skógafoss is vanaf de weg zichtbaar en zeker een bezoek waard. Het is mogelijk om hier een korte stop te maken om de waterval te bekijken en weer door te gaan, maar een langere wandeling is ook een optie. De Skógafoss is het begin, of eindpunt van de Fimmvörduháls wandeling. Deze wandeling is ca. 25 kilometer lang (enkele reis) en eindigt/begint in Thórsmörk. Je gaat via de trap naast de waterval omhoog en volgt de rivier de berg op. Onderweg kom je vele watervallen tegen. Je hoeft natuurlijk niet naar Thórsmörk te lopen, je kunt genieten van de rust en het uitzicht door enkele kilometers te lopen en daarna via hetzelfde pad weer terug te keren. Omdat je vanaf Skógar bergopwaarts begint, is de terugweg bergafwaarts. Zelf vind ik dat erg fijn omdat ik bergafwaarts makkelijker en sneller loop, maar daar zijn de meningen over verdeeld.

De Skogafoss is schitterend, maar stroomopwaarts vind je nog veel meer watervallen!

Fjadrárgljúfur

Tegenwoordig weten steeds meer mensen deze schitterende kloof te vinden. Hij is helaas ook al meerdere keren afgesloten om de natuur te beschermen. Het pad bovenlangs is breed en er zijn 3 mooie uitzichtpunten gemaakt. In de zomer is er nog een 2e optie: door het water in de kloof zelf. In de zomermaanden staat het water laag genoeg dat van de ene grindbank naar de andere grindbank waden een optie is. Uit met de wandelschoenen en aan met de watersandalen. De eerste oversteek is ook meteen de diepste, afhankelijk van de waterstand kan deze kniehoog tot dijhoog zijn. Is de rivier dieper dan zou ik adviseren om niet verder gaan in verband met de stroming en temperatuur van het water. Het water is koud, dus rustig aan en lekker opwarmen wanneer je weer over een grindbank loopt. Het begin is schitterend, maar hoe dieper je in de kloof komt, hoe moeilijker het lopen is. Ga dan ook niet koste wat kost door, maar kijk goed tot waar je veilig kan gaan en keer op tijd om. De terugweg wil namelijk nog wel eens lastiger zijn dan de heenweg.

Door de rivier in de Fjadrágljúfur kloof

Skaftafell

Het Nationaal Park Skaftafell biedt vele wandelmogelijkheden. Bij het informatiecentrum vind je een informatiebord met vele routes, korte en simpele wandelingen op brede paden, maar ook wandelingen van 6 of 10 uur over kleine en oneffen paadjes. En dat allemaal in een gebied dat wordt ingesloten door gletsjertongen, dus op verschillende routes kom je bij mooie uitzichtpunten over de gletsjer. Zodra je het grote pad naar de Svartifoss verlaat is het een stuk rustiger, je komt een enkele andere wandelaar tegen. Op uitzichtpunten als Sjónarsker is het dan wel weer wat drukker omdat bijna iedereen hier toch even rustig gaat zitten om te genieten van het uitzicht. Dit uitzichtpunt kan je in een wandeling van ca 2 uur bereiken en is leuk te combineren met de Svartifoss. Je loopt dit rondje in ca. 2 tot 3 uur en je kijkt hier mooi uit over de gletsjertong. Heb je meer tijd dan is het ook zeker de moeite waard om door te lopen, dieper het nationaal park in en hoger de berg op.

Het uitzichtpunt Sjonarsker in Skaftafell Nationaal Park

Kerlingarfjöll

Kerlingarfjöll is een gebied in de binnenlanden van IJsland, langs de Kjölur hooglandenroute. Misschien niet echt zuid maar eerder centraal IJsland. Het is echter een schitterend wandelgebied. Er zijn meerdere mooie wandelpaden door Hveradalir, het geothermische gebied. Hier kun je bijvoorbeeld de ongemarkeerde Hveradalahringur ronde lopen. Deze wandeling van ca. 3 uur is af en toe steil maar zeker de moeite waard. Je loopt door fel gekleurde bergen, stomende bronnen en besneeuwde toppen op de achtergrond. Ga je liever voor een langere, zware wandeling dan is het beklimmen van de Loðmundur via de Snækollur en Fannborg een schitterende route van ca. 5-6 uur.

Wandelen in Hveradalir

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde