Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Wandelen in Noord IJsland

Door: Linde Heddes

Na mijn blogs over wandelingen in Zuid en West IJsland zijn we aangekomen in het Noorden. De meest bekende highlights liggen rondom het Mývatn meer, waar zeker leuke wandelingen te vinden zijn. Maar noord IJsland is veel meer dan alleen Mývatn. Ik geef je graag wat leuke wandeltips om meer van het moois in deze regio te zien.

Pauzemoment – genieten van de mooie Ásbyrgi vallei

Ásbyrgi

In noord IJsland is Ásbyrgi mijn favoriete wandelgebied. Deze hoefijzervormige kloof is het beginpunt van meerdere mooie wandelingen en bij het informatiecentrum vind je een overzicht van alle uitgezette wandelroutes. In de de kloof zelf zijn er enkele korte wandelingen, maar heb je wat meer tijd is er een schitterende route bovenlangs (Kúahvammur rondje). Deze route begint met een korte, steile klim naar de bovenrand van de kloof. Het pad volgt de rand en geeft je een mooi uitzicht over de lagergelegen vallei. Eenmaal aangekomen in het midden van de u-vormige kloofrand kies je voor het pad dat van de rand afbuigt, je loopt nu in de richting van de grote Jökulsárgljúfur kloof en komt onderweg interessante, door wind geërodeerde rotsen tegen. Waar je bij het informatiepunt nog meerdere mensen ziet lopen, is dit pad heerlijk rustig! Onderweg zijn wij 1 ander stel tegengekomen, midden in het hoogseizoen. Je kunt dus in alle rust genieten van de mooie natuur om je heen. Na een flink stuk pad tussen vele berkenstruikjes door kom je bij de rand van de Jökulsárgljúfur kloof, met de rivier in de diepte. Het pad volgt deze kloof een stuk stroomafwaarts waarna je langzaamaan afbuigt terug richting het informatiecentrum. De Jökulsárgljúfur is dezelfde rivier als waar je verder stroomopwaarts de Dettifoss vindt en het is ook mogelijk om in twee dagen van Ásbyrgi naar de Dettifoss te lopen, of v.v.

Bovenop de krater Hverfell.
Boven op de Hverfjall

Mývatn

Het gebied rond het Mývatn meer biedt vele lange en korte wandelmogelijkheden. Een leuke langere optie is het gemarkeerde pad dat vanaf het ‘dorp’ Reykjahlid via verschillende lavavelden, Grjótagjá en Hverfjall naar Dimmuborgir leidt. Dit pad is ca. 14 kilometer lang en loop je in ongeveer 4 uur (enkele reis). Het pad staat duidelijk aangegeven vanaf een kleine parkeerplaats langs de ringweg. Onderweg is het leuk om de Hverfjall te beklimmen en bovenop een rondje te lopen, hier heb je namelijk bij mooi weer een schitterend uitzicht over het Mývatn meer. Bij het eindpunt Dimmuborgir zijn verschillende wandelroutes uitgezet, van 15 minuten over een geasfalteerd pad tot ruim een uur over smalle paadjes tussen allerlei lavabrokken door.

Dimmuborgir

 Hljóðaklettar

Als je van Ásbyrgi naar de Dettifoss zou lopen kom je langs Hljóðaklettar, het is echter ook goed mogelijk om vanaf Ásbyrgi naar de parkeerplaats te rijden en vanaf hier een leuke wandeling te maken. In minder dan 2 uur kan je vanaf de parkeerplaats via vele mooie en interessante basaltvormen richting Rauðhólar lopen. Richting deze ‘rode heuvels’ gaat het pad af en toe wat steiler omhoog, maar het uitzicht is het zeker waard. Het pad is een rondje, dus vervolg je route en je komt vanzelf weer uit bij de parkeerplaats. Heb je zin om nog iets verder te lopen kan je bij de parkeerplaats kiezen om ook het andere pad te lopen, richting de kloof, waar je op niet al te grote afstand meerdere leuke uitzichtpunten tegenkomt.

Een van de interessante basalt formaties bij Hjódaklettar

Langanes

Langanes, in het noordoosten van IJsland is een vogelparadijs. Deze ‘uithoek’ wordt door de meeste toeristen overgeslagen, maar is daardoor heerlijk rustig. Ook bewoners heeft dit schiereiland nauwelijks, waardoor de natuur de vrije hand heeft. Bezoek het vogelobservatie platform bij Skoruvikurbjarg, loop naar de vuurtoren Funtor of beklim de berg Gunnólfsvíkurfjall. Langs de zuidkust van het schiereiland is het ongerept lopen. Begin op de oude NAVO radar basis en loop helemaal naar de vuurtoren op de punt, of stop bij Skálar, wat ca. 15 km lopen is.

De verlaten kust van het Langanes schiereiland

Tröllaskaga

Het Tröllaskaga schiereiland biedt vele mooie wandelmogelijkheden. Aan de fjord bij Olafsfjordur ligt het kleine plaatsje Kleifar, hier vind je een wegwijzer vanaf waar verschillende wandelingen beginnen. Zo kun je via een kust pad in ca. 3 uur naar Fossdalur lopen en eventueel door naar Hvanndalir of terug naar Kleifar. De afwisselende route door Ytradalur richting Rauðskörð. Als je wilt is het zelfs mogelijk om door te lopen naar de andere kant van de tunnel richting Siglufjördur.

Een van de mooie valleien van het Tröllaskaga schiereiland

Hólar in Hjaltadalur

Dit plaatsje is historisch gezien heel interessant omdat tot de 19e eeuw de hoofdstad van het noorden (van IJsland) is geweest. Een leuke wandeling is het beklimmen van de Gvendarskál berg. Het is een relatief makkelijke wandeling, alleen de top is vrij steil en bezaaid met vele losse stenen. Op de top vind je het altaar van Bisschop Guðmundur de Goede en heb je een mooi uitzicht over het Hjaltadalur dal.

Wandelaars wegwijzer in Hólar – Bernie Belinterair

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde