Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Walvissen spotten in Noord IJsland

Door: Shanne Bax

Tussen mei en september heb je een grote kans om walvissen te spotten in de wateren rondom IJsland. De walvissen verschijnen ca. begin juni en gaan ca. eind augustus weer weg. De meest voorkomende soorten walvissen zijn de dwergvinvis, de bultrug, blauwe vinvis en de gewone vinvis.

Je kunt ook orka’s spotten. Dit kan voornamelijk bij Grundarfjördur op het schiereiland Snaefellsnes. Er worden vanuit deze plaats speciale excursies aangeboden om orka’s te spotten. Orka’s komen voornamelijk van januari tot maart naar deze kant van IJsland om zich te voeden met haring. In IJsland komt zeer veel vis voor in de schone en heldere wateren. Denk hierbij o.a. aan zalm, forel, paling, kabeljouw en platvis. Aan de zuid-en westkust van IJsland kan je zeehonden tegenkomen. Voornamelijk op rotskusten en bij zeekliffen of zandbanken.

Walvishoofdstad van IJsland

In Noord IJsland is de baai van Skjálfandi te vinden. Eén van de beste plekken op IJsland om walvissen te spotten! De beste periode zijn de zomermaanden. Omdat er veel verschillende soorten walvissen te vinden zijn in de Skjálfandi baai wordt vissersdorp Húsavík, gelegen aan de noordzijde van de baai, ook wel ‘walvishoofdstad van IJsland’ genoemd.

Aan de andere kant van de baai ligt Dalvík. Vanuit dit vissersdorp boeken wij ook regelmatig walvistours, met name omdat deze tours minder massaal opgezet zijn. Aan het einde van de tour krijgt iedereen een hengel en mag je lekkernijen uit zee opvissen, die eenmaal aan wal op de barbecue gelegd worden. Zij die willen kunnen gelijk een hapje proeven. De spotkans is even groot vanuit beide havens. Wij zeggen altijd “ze vissen in dezelfde vijver”…

Excursie vanuit Husavik: https://ijslandtours.nl/excursie/81-husavik-walvistour/

Excursie vanuit Dalvik: https://ijslandtours.nl/excursie/82-dalvik-walvistour/

We hebben daarnaast ook een eco-friendly optie vanuit Hauganes: https://ijslandtours.nl/excursie/78-hauganes-walvis-safari/. Deze tours zijn klimaat neutraal want voor iedere boot die uitvaart wordt een boom geplant en de olie wordt gemend met bio-diesel die weer gemaakt wordt, in Akureyri, van de restanten frituurolie van de lokale restaurants.

Andere spotplekken op IJsland

Skjálfandi is een fjord in het noorden van IJsland, hoewel het geologisch gezien meer een baai is. Het woord Skjálfandi kan als ‘schudden’ vertaald worden, wat weer verwijst naar de vele aardbevingen die in dat gebied voorkomen. De meeste daarvan zijn echter alleen maar met seismografische middelen te detecteren.

Vanaf het begin van walvisspotten vanuit Húsavík is de dwergvinvis de meest voorkomende walvis in de baai van Skjálfandi. De laatste tijd is de bultrug ook een frequente bezoeker geweest en de kansen om de witsnuitdolfijn en de bruinvis te zien zijn ook vrij hoog. In de laatste jaren is de enorme blauwe vinvis in de baai gezien, maar meestal blijft hij daar in de vroege zomer voordat hij verder noordwaarts reist. Af en toe dwalen meer zeldzame soorten de baai in, bijvoorbeeld de gewone vinvis, de orka, de noordelijke tuimelaar en de Japanse walvis.

Balein- of tandwalvis?

De baleinwalvissen of grote walvissen vormen een onderorde van de orde van walvissen. De onderscheidende eigenschap tussen deze onderorde en tandwalvissen is dat de baleinwalvissen baleinplaten in plaats van tanden in de bovenkaak hebben, waarmee ze voedseldeeltjes uit het water kunnen filteren.

Hieronder vind je een lijst met walvissen die in de loop der jaren in Skjálfandi Bay zijn gespot, en meer informatie over elke soort.

De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. De langst gemeten blauwe vinvis was 33,5 meter lang en de zwaarste woog bijna 200 ton.
De vinvis, een baleinwalvis, is nauw verwant aan de blauwe vinvis. De vinvis, met een lengte van 18-27 meter, heeft een kenmerkende kleur, die werd gebruikt voor identificatie.
De bruinvis behoort tot de tandwalvissen en is een aparte familie binnen de walvissen. Met een lichaamslengte van slechts 1,5-2 meter is dit de kleinste van alle walvissoorten.
De bultrug, 11-19 meter lang, is een baleinwalvis, zoals de blauwe vin, de sei en dwergvinvis. De bultrug voedt zich voornamelijk met plankton, krill, maar ook met kleine vissen, zoals lodde en is gemakkelijk te herkennen aan zijn enorm lange vinnen, die maximaal 5 of 6 meter lang kunnen zijn.
De orka is een lid van de dolfijnenfamilie en behoort tot de tandwalvissen. Het is gemakkelijk te herkennen aan de hoge rugvin, die tot 1,8 meter hoog kan zijn, en de dominante zwart-witte kleur.
De noordelijke tuimelaar, behorend tot de tandwalvissen, is ongeveer 7-10 meter lang. De tuimelaar is bruinig van kleur en wordt zelden gezien in inhammen en baaien, ze geven de voorkeur aan diepere wateren.
De grienden, lid van de familie van de dolfijnen, behoort tot de tandwalvissen. De rugvin is lang en bevindt zich op de voorste helft van hun rug. De staart is klein, maar is meestal zichtbaar wanneer de walvis begint te duiken.
De sei-walvis is, net als de blauwe en vinvis, een baleinwalvis. De sei-walvis is 12-20 meter lang, erg donker van kleur. Als ze uitademen kan het tot wel 3 meter hoog komen en is dus zeer opvallend.
De potvis is de grootste getande walvis. Het meest opvallende kenmerk is de enorme kop, die kan oplopen tot 1/3 van de lichaamslengte van de walvis, die oploopt tot 17-20 meter.
De witsnuitdolfijn behoort, net als alle dolfijnen, tot de tandwalvissen. Het is een extreem snelle zwemmer en komt vaak opspringen bij schepen en boten.
De dwergvinvis is de op een na kleinste van de baleinwalvissen, met een lengte van 8-10 meter, met een gewicht van maximaal 10 ton. De mannetjes, kleiner dan vrouwtjes, zijn ongeveer 7-8 meter lang.

Bron: North Sailing

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne