Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Reizen naar IJsland: per boot of vliegtuig?

Door: Linde Heddes

Na al die keren zwijmelen over de mooie plaatjes van IJsland ben je er uit; het is tijd om een reis te plannen! Bij een reis naar IJsland denken de meeste Nederlanders meteen aan vliegen, en waarom niet?! Icelandair vliegt dagelijks van Amsterdam naar de internationale luchthaven Keflavik, ca. 50 km van Reykjavik. Ook vanaf Brussel en Düsseldorf gaan er rechtstreekse vluchten, al gaan deze niet (het hele jaar door) dagelijks. Naast Icelandair biedt ook Transavia 3 keer per week vluchten aan. Genoeg mogelijkheden dus!

Met de boot naar IJsland is een optie die minder bekend is en daarom minder voor de hand ligt. Vanaf Hirtshals (Noord Denemarken) biedt de Smyril Line 1x per week een overtocht via de Færøer eilanden naar IJsland aan. Je komt aan in Seydisfjördur, in Oost IJsland. Aan de andere kant van het land dan de internationale luchthaven Keflavik. Je rijdt eerst 1000km naar Noord-Denemarken, daarna zit je voor 2,5 dag op een comfortabele boot. Omdat ik beide methodes heb uitgeprobeerd vertel ik graag iets meer over mijn persoonlijke ervaringen.

De veerboot Norröna

Vliegen

Vliegen naar IJsland is niet anders dan vliegen naar andere bestemmingen. Het is even wat gedoe: naar de luchthaven, inchecken, security, wachten tot je aan boord mag en daarna ruim 3 uur in een vliegtuigstoel zitten voordat je aankomt in IJsland. Gelukkig heeft IJsland een luchthaven waar je niet een uur op je bagage staat te wachten. Op de luchthaven kun je een huurauto ophalen en je bent klaar voor een IJslands avontuur. Wanneer je niet wilt, of kan autorijden dan stap je op de luchthaven op de transferbus naar Reykjavik. Ik kan vanuit huis in Nederland, ’s ochtends rustig na de spits in de trein stappen (afhankelijk van waar je woont en de geboekte vlucht natuurlijk) en ’s avonds voor het avondeten in mijn accommodatie in IJsland zijn.

De veerboot

De overtocht met de Norröna is de andere optie. Je hebt alle ruimte om te bewegen tijdens de overtocht, maar het kost wel extra tijd. Net als bij vliegen moet je op tijd aanwezig zijn, inchecken, bagage meenemen naar de passagiersterminal (alleen de chauffeur blijft in de auto) en dan wachten tot je aan boord mag. Het is geen cruiseschip, maar wel voorzien van voldoende comfort en entertainment voor de ruim 2 dagen die je aan boord doorbrengt.

Camper wachtrij

Hut aan boord

Je overnacht in een hut, afhankelijk van je eigen keuze en de beschikbaarheid. Het meest gangbaar zijn de compacte binnenhutten; twee stapelbedden (of alleen twee benedenbedden voor 2 personen) met een pad ertussen, een kleine kast/tafel combinatie en de badkamer. Compact, functioneel, maar zonder raam. Een hut met raam behoort ook tot de opties: de mogelijkheden aan boord variëren van een bed op indeling op kleine slaapzaaltjes diep in het schip, tot suites met mooi zeezicht.

Entertainment

Zelf breng ik op zo’n boot het grootste deel van de tijd in de bar/lounge door en is het comfort van het bed het belangrijkste. Houd je van een rustig, privé plekje om te zitten dan kan een hut met raam, of een hut met separate zithoek een goede keuze zijn. Verspreid over de boot vind je verschillende ruimtes om te zitten, zowel binnen als op het dek. Veel is er niet te zien op open zee, maar vogels zijn ook vermakelijk! Met een beetje geluk zie je in de verte de Shetland Eilanden voorbij komen en voor de aankomst en afvaart in Tórshavn wil je op het dek staan, want je vaart tussen de schitterende Færøer eilanden door!

Naast het zelf meegebrachte vermaak vind je aan boord een klein (kinder)zwembadje, een bioscoopje, hottubs op het dek (aan boord te reserveren), een klauter/speelpark voor kinderen en de taks- free shop. Dan heb je nog de bingo die de bar een uur of twee overneemt en wat kinderentertainment. Ik vermaak me wel. Reken echter niet op een internetverbinding, want je telefoon heeft geen bereik (alleen via het dure maritieme (satelliet)netwerk). Het is wel mogelijk om wifi te kopen aan boord, maar deze satellietverbinding is niet voordelig.

Maaltijden aan boord

Eten is goed geregeld aan boord. Er is een café waar je gedurende de dag broodjes, pizza en snacks kunt halen. Hier wordt ‘s middags en ’s avonds ook een warme dagschotel geserveerd. Kies je voor deze maaltijd dan krijg je een bord en mag je zelf opscheppen van een warm buffet met twee verschillende maaltijden: vis en vlees bijvoorbeeld, met aardappelen en twee groentes. Geen overmaat aan keuze, maar de lunch heeft andere opties dan het diner. Een verdieping hoger vind je het grote buffetrestaurant waar je ‘s ochtends en ’s avonds een uitgebreid buffet hebt, alle keuze om zelf je eigen maaltijd samen te stellen. Als derde optie is er dan ook nog het steakhouse, een à la carte restaurant waar je aan tafel wordt bediend, wat geopend is voor de lunch en het diner. Voor ieder wat wils. Het is belangrijk je maaltijden vooraf te boeken/bestellen. Het scheelt je ca. 20% op de prijs die je aan boord zult betalen voor dezelfde maaltijd.

Stop op de Færøer

Er is een mogelijkheid om een (korte) stop op de Færøer eilanden te maken, mits je dat bij boeking beslist. In de wintermaanden kan dit alleen voor een volledige week, maar in de zomer is het ook mogelijk 3 dagen op de Færøer te blijven voordat je doorgaat naar IJsland of Hirtshals. Zo’n stop is kort, maar een leuke kennismaking met deze mooie eilandengroep. Het is misschien niet de reden om te kiezen voor de veerboot overtocht (misschien ook wel), maar absoluut een aanrader om wel te doen als je toch per veerboot gaat!

De haven van Tórshavn

De verschillen

Zo verkeerd is de veerboot dus niet, maar is het wat voor jouw reis? Er zijn namelijk enkele essentiële verschillen tussen een reis naar IJsland per veerboot of een vliegreis.

1

De veerboot vertrekt slechts 1x per week naar IJsland, er is beperkt plaats en je bent gebonden aan de dagen dat de veerboot gaat. Je gaat minimaal voor een week naar IJsland en wil je langer dan ga je voor 2 weken, of 3. Een reis van 11 dagen (in IJsland) is door het vaarschema niet mogelijk. Vluchten vertrekken dagelijks (vanuit Amsterdam), waardoor je zelf kiest hoe lang je op IJsland blijft.

2

Je komt aan in Seydisfjördur, Oost-IJsland, in plaats van de omgeving van Reykjavik. Dit hoeft geen nadeel te zijn, maar is wel anders. Je rijdt eerst naar Hirtshals in Noord-Denemarken, waardoor dit niet aan te raden is voor een korte reis. Voor een week in IJsland ben je door de vaartijd vanuit Hirtshals naar IJsland en vice versa al 12 dagen kwijt, zonder een bezoek aan de Færøer eilanden. Dan wordt de reistijd naar Hirtshals niet eens meegeteld! Eigenlijk ben je net zo lang bezig om in IJsland te komen als dat je er door brengt. Omdat de reistijd naar IJsland gelijk blijft wordt de veerboot voor twee weken in IJsland al een stuk interessanter. Je bent dan 19 dagen (Hirtshals-Hirtshals) onderweg en 21 dagen als je ook stopt op de Færøer eilanden.

3

Omdat je je eigen auto meeneemt hoef je geen auto te huren waar je per dag voor betaald. In een eigen camper heb je vaak handige extra haakjes e.d. opgehangen en in een eigen auto weet je alle knoppen makkelijk te vinden. Daarnaast pak je je eigen auto thuis in, zonder rekening te houden met het gewicht van je koffer. Let bij het inpakken natuurlijk wel op het gewichtslimiet van de camper of auto.

4

IJsland is een bestemming waar een 4WD auto een echte toevoeging kan zijn. Voor de ringweg is een gewone auto prima, maar wil je de hooglanden in dan kan dit alleen met een 4WD terreinwagen. Is je eigen auto geen terreinwagen en wil je wel de binnenlanden van IJsland in dan zal je alsnog een huurauto moeten regelen voor een paar dagen.

Prijskaartje

Naast de extra tijd zit er ook een prijskaartje aan de overtocht, maar net als bij de vlucht is de prijs hiervan hetzelfde of je nu één of vijf weken gaat. Vliegen en een auto huren is voordeliger bij een kortere reis, maar hoe langer je blijft, hoe voordeliger het is om je eigen auto mee te nemen. Wanneer het voordeliger wordt hangt maar net af van je type reis, wanneer, met hoeveel personen, wat voor type auto neem je mee, welke eisen stel je aan je hut en nog veel meer. De kosten voor accommodatie blijven hetzelfde, of je vliegt of vaart, dus goedkoop is een reis van 5 weken nooit.

Leuk voor onderweg – Breng een bezoek aan het oude centrum van Hirtshals

Tot slot: keuze maken

Het belangrijkste bij het overwegen welke optie voor jou de beste is, is misschien wel welke waarde je hangt aan tijd versus comfort en of je de tijd die nodig is om in IJsland te komen ziet als vakantie of als noodzakelijk kwaad? Ik ben zelf opgegroeid met autovakanties naar Zweden en Noorwegen, dat stuk naar Noord-Denemarken is mij wel bekend en voelt als onderdeel van de vakantie. Neem de tijd en ga onderweg een leuk plaatsje in. Aan boord spelen we gezellig spelletjes en komen we tot rust na alle hectiek in aanloop op de vakantie. Maar dat is hoe ik het zie. Wanneer je 4 dagen bezig bent voordat je in IJsland aankomt en hier geen plezier aan beleeft dan zou ik het niet aanraden. Een vliegvakantie is dan een betere optie.

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde