Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Top 5 watervallen Noord IJsland

Door: Shanne Bax

Deel 3 van onze reis langs de mooiste watervallen van IJsland… Als je deel 1 in Zuid IJsland en deel 2 in West IJsland gemist hebt, pak een kop thee and enjoy.

Dit keer in de spotlights, het waanzinnig mooie noorden van IJsland. De meeste vakanties worden gepland in Zuid of West IJsland, maar Noord is adembenemend mooi. Ik geef je hierbij je portie waterval-tips, dus zeker plannen die trip!

Bron: google maps

My all time favorite, Godafoss

Ik begin dit keer met mijn all-time favorite, ook al ligt hij halverwege de route. Ik ben weg van de Godafoss waterval. Een bekende waterval net buiten Akureyri, IJslands 2e stad in het Noorden. Het wordt ook wel de waterval van de Goden genoemd. Hier werd in het jaar 1000 het christendom als nationale religie aangenomen. De IJslanders deden dit door hun afgodsbeelden in de waterval te gooien. Met een breedte van 30 meter en een hoogteverschil van 12 meter is dit één van de meest fotogenieke watervallen van IJsland. En nog leuker: het hele jaar te bezoeken!

Foto: Shanne Bax, Godafoss

Foto: Godafoss

Waterval spotten & badderen in de warme bron

De ‘rookwaterval’ Reykjafoss, gelegen ten westen van Akureyri vlakbij Varmahlid. De waterval is niet de meest bijzondere van IJsland. Wat wel bijzonder is dat niet al te ver van de waterval vandaan een warme bron aan de oever van de rivier te vinden is: de Fosslaug. Badpakken mee dus!

Foto: Arctic Hotels, Reykjafoss

Tip: lunchen bij de waterval

Nog verder richting het Westen kom je langs een prachtige kloof, Kolugljúfur. Vanaf ringweg nr 1 volg je weg nr. 715 naar de kloof. Is het mooi weer? Zorg dan zeker voor een lunchpakketje, want de picknickbankjes staan op je te wachten. Aan de ene kant van de brug zie je de waterval, aan de andere kant van de brug de rest van de prachtige kloof. Echt een stop waard!

Foto: Shanne Bax, Kolugljufur

Foto: Shanne Bax, Kolugljufur

Ruig & verstopt

We gaan terug op de route: ten oosten van Akureyri (voorbij de Godafoss) is het mogelijk om via wegnr. 842 naar wegnr. F26 te gaan rijden. Deze hooglandenroute is de Sprengisandur en alleen begaanbaar in de zomermaanden én met 4×4 terreinwagen! De Aldeyjarfoss waterval is een plaatje, omringd door prachtige basaltzuilen. Sommigen zeggen dat hij wel wat weg heeft van de Svartifoss, waar ik over schrijf in de Zuid IJsland waterval ‘special’.

Foto: Visit Myvatn, Aldeyjarfoss

Krachtigste waterval van Europa

Ik sluit af met een grote jongen, de krachtigste van Europa om precies te zijn. DETTIFOSS! Hij is een ‘whopping’ 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. Als je de Dettifoss gaat bezoeken is het mogelijk 3 vliegen in 1 klap te slaan. In de buurt van de Dettifoss liggen twee kleinere watervallen; de Hafragilsfoss (27 meter hoog), en de meer dan 340 meter brede Selfoss (11 meter hoog) die uit een stuk of tien, naast elkaar liggende, watervallen bestaat. Ze liggen allemaal in IJslands op één na grootste (206 km (!) lang) gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum, die vanaf de Vatnajökull komt. Het modderige water perst zich met een volume van meer dan 200 ton per seconde door een ruim 100 meter hoge, 500 meter brede en 25 km lange kloof richting Noordelijke IJszee. WOW….

Foto: Linde Heddes, Shanne bij de Dettifoss

Foto: Saga Travel, Dettifoss

Foto: Tom Jongerius, Dettifoss

Foto: Iceland Travel, Hafragilsfoss

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne