Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Top 12: Spitsbergen wildlife

Door: Ilse van den Hoven

Elk van de Arctische gebieden heeft zijn eigen unieke en even onvergetelijke functie: Groenland is geweldig voor bergachtige kustlijnen en recordbrekende fjorden en Svalbard (met name Spitsbergen) is de plek waar je de meest voorkomende en felbegeerde Arctische dieren kúnt tegenkomen.

Dat gezegd hebbende, is geen van deze gebieden beperkt tot de bovengenoemde attracties, en ik moet benadrukken dat je bijna alle Arctische ‘essentials’ (lees: met sneeuw bedekte toppen, uitgestrekte fjorden en een reeks inheemse dieren) kunt ervaren op zowat elke Arctische cruise. Maar aangezien we met de natuur te maken hebben, moeten we praten over waarschijnlijkheden. En de beste kans om iconische pooldieren te zien, is op Spitsbergen. Hieronder staan een paar soorten die je daar zou kunnen ontmoeten.

De poolvos

Een van de meest voorkomende dieren die we op Spitsbergen zien, is ook een van de meest geliefde. De poolvos jaagt vaak onder de vele vogelkliffen in het gebied. Ze worden wit in de winter, maar hun ongewoon warme vacht beschermt ze het hele jaar door.

Een bruine poolvos

De baardrob

Dit is de grootste zeehondensoort in het noordpoolgebied, bekend om zijn lange snorharen en luide stem. Het lied van de mannelijke baardrob is tot op 20 km afstand te horen.

baardrob

De drieteenmeeuw

Zoals gezegd zijn vogelkliffen een vast onderdeel van Svalbard en het hoofdeiland Spitsbergen. En een van de meest voorkomende vogels is de drieteenmeeuw, een soort meeuw genoemd naar zijn vogeloproep.

Het Svalbard rendier

Eens wankelend op de rand van uitsterven, gedijt het Svalbard-rendier nu over deze Arctische eilandenketen. Zijn snelheid kan oplopen tot 80 km per uur, ondanks dat het de voorkeur geeft aan een meer sedentair bestaan en zich voedt met de vele toendra-regio’s van de eilanden.

De bultrug

Deze walvis staat bekend om de manier waarop hij zijn rug ‘bult’ voor een duik. Je zult waarschijnlijk voor het eerst een bultrug in de buurt opmerken aan de tuit, die wel 6 meter hoog kan worden en tot wel 245 meter ver kan worden gehoord.

De kleine alk

Nog meer aanwezig op Spitsbergen dan de drieteenmeeuw is de kleine alk, die in grote kuddes foerageert en broedkolonies creëert die soms tot in de miljoenen oplopen. De kleine alk groeit ook sneller dan elke andere alk, wat de aantallen gedeeltelijk kan verklaren.

De ijsbeer

Hoewel de ijsbeer technisch gezien niet tot de ‘meer algemene’ dieren behoort die we op Spitsbergen zien, is geen lijst van wilde dieren op Spitsbergen compleet zonder deze – en je hebt een betere kans om er een op Spitsbergen te zien dan misschien ergens anders in het noordpoolgebied. Lees meer leuke feitjes over de ijsbeer in deze blog.

De zadelrob

Deze soort zeehond heeft de reputatie het grootste deel van zijn tijd op zee door te brengen, en in feite betekent de Latijnse naam ‘ijsliefhebber uit Groenland’. Toch is de verreikende zadelrob een vaak geziene inwoner van Svalbard.

De zwarte zeekoet

De veren van de zwarte zeekoet worden witter naarmate het verder naar het noorden wordt gevonden, en wetenschappers proberen nog steeds uit te zoeken waarom deze poolvogel zo bijzonder de vissen in zijn bek houdt.

De walrus

Een van de belangrijkste soorten van het noordpoolgebied wordt ook in grote hoeveelheden gevonden rond Spitsbergen. Je zult waarschijnlijk sneller een walrus zien dan de meeste andere dieren in het noordpoolgebied, of je hem nu ziet loungen in de grote harems aan de kustlijn of vlak voor de kust zwemt.

De dwergvinvis

Samen met de bultrug is de dwergvinvis een van de meest voorkomende walvisachtigen die we rond Spitsbergen tegenkomen. Deze walvis, hoewel een van de kleinere gewone vinvissen, staat bekend om zijn luide vocalisaties, die 152 decibel kunnen bereiken – zo luid als een opstijgend vliegtuig.

De papegaaiduiker

De “zeeclown” is waarschijnlijk de meest herkenbare vogel in het noordpoolgebied, met een monnikachtige lichaamskleur in direct contrast met zijn carnavaleske gezicht. Hij wordt meestal alleen op zee gezien, en hoewel minder vaak, wordt de papegaaiduiker ook in kolonies gezien. Lees meer leuke feitjes over de papegaaiduiker, of puffin, in deze blog.

Een kleine disclaimer

Hoewel we hier in het begin op hebben gezinspeeld, moeten we nu, in niet mis te verstane bewoordingen zeggen, dat we niet kunnen garanderen dat je een van deze dieren op deze lijst ook daadwerkelijk zult zien. Hoewel deze soorten (soms massaal) voorkomen tijdens de ene Svalbard-trip, bestaan ze op de andere misschien bijna niet. Het enige wat je kunt doen tijdens een expeditie is je ogen open houden, je vingers gekruist en je verwachtingen redelijk. Je zult op zijn minst het noordpoolgebied zien, en dat is ontegenzeggelijk een avontuur op zich.

Over Ilse van den Hoven
Al sinds 2006 ben ik bij deze leuke organisatie werkzaam! Inmiddels heb ik diverse mooie reizen naar IJsland, Groenland, Spitsbergen en de Faeroer gemaakt. Onze bestemmingen vind ik stuk voor stuk uniek, en ik deel mijn enthousiasme graag!

Alle blogs van Ilse